Ptáte se, kde mi půjčí - Mladá žena otočená záda, kreslené otazníky a peníze

Ptáte se: Kde mi půjčí? My přehledně odpovídáme

30. 9. 2021 | Aktualizováno: 27. 11. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Potřebujete půjčku na pár tisíc korun, nebo hledáte větší spotřebitelský úvěr? Chcete nízké splátky a dobré podmínky? Máte pošramocenou úvěrovou historii a teď potřebujete peníze? Podívejte se, kde všude vám půjčí a vyberte si úvěr nebo rychlou půjčku podle svých preferencí.

Pro půjčku si dnes můžete sjednat u banky nebo nebankovní instituce. A to online nebo na pobočce poskytovatele. Dokonce můžete peníze získat, i když máte negativní záznam v registru nebo nemůžete doložit potvrzení o příjmu. Ve zkratce: řešení existuje opravdu pro každého. Je jen třeba porozumět tomu, co chcete a zorientovat se na trhu s půjčkami.

Pomůžeme vám zorientovat se v aktuálních nabídkách

Vyzkoušejte náš srovnávač. Porovnáváme aktuální nabídky na trhu na jednom místě.

Půjčka nebo úvěr?

Půjčky existují tak dlouho jako samotné peníze. Někdo jich má více, než potřebuje, a tak je za úrok půjčí potřebnému. Ale pozor, půjčka není to samé co úvěr. Rozdíl mezi půjčkou a spotřebitelským úvěrem definuje legislativa. Úvěry mohou poskytovat jen společnosti (nejčastěji banky), které mají licenci od České národní banky (ČNB). Zatímco půjčku může poskytnout každý – soukromá osoba i podnikatel.

Definici půjčky pak přináší občanský zákoník, který říká, že zapůjčeny mohou být peníze i libovolná movitá věc. Smlouva o zápůjčce peněz nabývá platnosti až po předání financí a půjčku může poskytovat libovolný subjekt, aniž by měl licenci.

Spotřebitelských úvěrů existuje velké množství. V bance si můžete sjednat úvěr ze stavebního spoření nebo hypotéku, zažádat si o kreditní kartu, úvěr i kontokorent. Specifickým druhem půjčky je leasing. Oblíbené jsou také půjčky online anebo takzvané peer to peer půjčky, kdy lidé půjčují lidem. Také splátkový prodej vykazuje znaky půjčky.

Kde si půjčit?

O tom, kam si zajít pro půjčku, rozhoduje několik kritérií. Záleží:

  • na co peníze potřebujete,

  • jak dlouho chcete úvěr splácet,

  • jakou máte úvěrovou historii,

  • zda jste v insolvenci nebo exekuci.

Bankovní půjčky

Tradičními poskytovateli úvěrů jsou banky. Ty zpravidla poskytují účelové a neúčelové úvěry. Rozdíl je ve výši úroku i v podmínkách.

Účelový úvěr vám banka poskytne na nákup konkrétní věci. Typickým příkladem je hypotéka, kdy finance utratíte za nemovitost. Účelové půjčky mají většinou nižší úroky než neúčelové spotřebitelské půjčky, u nichž se nikdo neptá, na co si je berete. Banky pak vyžadují:

  • potvrzení o výši přijmu,

  • kontrolují žadatele v registru dlužníků,

  • dbají na to, že půjčují jen takovou výši peněz, kterou žadatel zvládne splácet.

V případě hypoték je nutné ručit nemovitostí. Banky mohou požadovat záruku i u některých jiných typů půjček. Existují ale i nezajištěné půjčky, tedy půjčky bez ručení. Ty ale banky poskytují maximálně ve výši několika desítek tisíc korun anebo je dají klientům s dobrou schopností splácet.

92 ze 100 bodů
2 000 - 2 500 000 Kč
12 - 120 měsíců
92 ze 100 bodů
5 000 - 1 200 000 Kč
6 - 120 měsíců
91 ze 100 bodů
20 000 - 1 200 000 Kč
12 - 96 měsíců
  • 92 ze 100 bodů
    2 000 - 2 500 000 Kč
    12 - 120 měsíců
  • 92 ze 100 bodů
    5 000 - 1 200 000 Kč
    6 - 120 měsíců
  • 91 ze 100 bodů
    20 000 - 1 200 000 Kč
    12 - 96 měsíců

Další druhy bankovních půjček

Do banky si můžete zajít také pro kontokorent, kreditní kartu nebo již zmíněnou hypotéku. Vedle toho existují ještě půjčky pro podnikatele, které slouží k rozjezdu nebo podpoře už rozběhnutého podnikání. I v těchto případech bude banka posuzovat vaši způsobilost splácet, bude vyžadovat potvrzení o příjmu a bude vás prověřovat v registru dlužníků.

Nebankovní půjčky

Další možností jsou nebankovní půjčky, které poskytují jiné instituce než banky. Výhodou jsou často benevolentnější podmínky pro jejich získání. V některých případech ani nemusíte předkládat výpis ze svého bankovního konta nebo jinak dokazovat výši příjmů. Většinou není ani nutné doložit čistý výpis z rejstříku dlužníků, což přináší šance i lidem, kteří už měli problémy se splácením. Tato výhoda je ale vyvážená vyšší úrokovou sazbou a vyšším RPSN. Ve výsledku pak za takovou půjčku můžete zaplatit poměrně vysokou sumu.

Vždy je nutné si nechat dopředu spočítat splátky, zhodnotit úrokové sazby a pořádně si pročíst obchodní podmínky. Nebankovní půjčky jsou zpravidla vyřízené velmi rychle, některé instituce je poskytnou během několika dnů či dokonce hodin.

90 ze 100 bodů
5 000 - 1 200 000 Kč
12 - 120 měsíců
92 ze 100 bodů
10 000 - 250 000 Kč
4 - 120 měsíců
87 ze 100 bodů
10 000 - 500 000 Kč
6 - 84 měsíců
  • 90 ze 100 bodů
    5 000 - 1 200 000 Kč
    12 - 120 měsíců
  • 92 ze 100 bodů
    10 000 - 250 000 Kč
    4 - 120 měsíců
  • 87 ze 100 bodů
    10 000 - 500 000 Kč
    6 - 84 měsíců

Peer to peer půjčky

Poměrně častým způsobem půjčení peněz jsou takzvané peer to peer půjčky (P2P), kdy lidé půjčují lidem, dnes většinou prostřednictvím online platformy. Na jedné straně jsou lidé, kteří mají peníze a mohou je půjčit, na druhé straně jsou žadatelé. Platforma funguje jako prostor pro spárování půjček mezi investorem a dlužníkem. Ten, kdo půjčuje, vydělává na úrocích. Na českém trhu dnes existuje více P2P platforem, které se liší svými podmínkami.

Setkat se můžete ještě s označením P2B půjčky, tedy peer to business, kdy investoři půjčují podnikatelům. Platforma, která peer půjčky zprostředkovává, si žadatele prověřuje podobně jako banka, zkoumá jeho příjmy, další závazky, dluhy, schopnost splácet. Pak žadateli přidělí takzvaný rating, který ukazuje jeho schopnost půjčku splatit. Čím lepší rating je, tím nižší úrok může žadatel získat. Až poté se jeho žádost objeví veřejně a investoři mu mohou půjčit.

Online půjčka

Přes internet je dnes možné koupit cokoli – dokonce i auto nebo dům. A také si sjednat půjčku. Výhodou je, že nemusíte nikam chodit a verdikt, zda půjčku získáte, se většinou dozvíte během pár minut po vyplnění žádosti. Tento typ půjček poskytují banky i nebankovní instituce.

Online půjčka v bance spadá do kategorie spotřebitelského úvěru. Jde o neúčelovou půjčku využitelnou na cokoli. Je ale nutné doložit výši příjmů a banka bude prověřovat vaši schopnost splácet a nahlédne také do registru.


Online půjčky od nebankovních společností jsou často různě pojmenované, například: půjčka před výplatou, půjčka bez registru, půjčka bez doložení příjmů, rychlý úvěr, půjčka pro podnikatele, půjčka pro OSVČ, půjčka bez registru a podobně. Na podobném principu pak fungují SMS půjčky, což jsou většinou drobné půjčky do 10 000 Kč. Zpravidla stačí poslat zprávu přes telefon a vyplnit jen několik nejnutnějších údajů.

Půjčka bez registru

Lidé, kteří mají nějaký ten škraloup, se většinou zajímají o to, jak si mohou půjčit bez doložení příjmů, bez výpisu z registru dlužníků, nebo pokud jsou v insolvenci či v exekuci. I takové typy půjček existují. Neposkytují je banky, ale nebankovní instituce. Hlavní výhodou je, že nedokládáte příjmy. Na druhou stranu tyto půjčky mají vyšší úrok. Sám žadatel by pak měl posoudit, jestli na splátky skutečně bude mít a zda se nedostane do dluhové spirály, která může vést k osobnímu bankrotu, v horším případě k exekucím.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli půjčku, vždy byste měli upřímně zvážit své možnosti, aktuální příjmy a výdaje. Poskytovatel půjčky, ať už banka nebo nebankovní společnost, po vás totiž pravidelné měsíční splátky bude vždy požadovat.

Co sledovat při výběru půjčky

  • Výše úrokové sazby.

  • RSPN – roční procentuální sazba nákladů (prozradí vám, o kolik úvěr přeplatíte).

  • Doba splácení (čím dříve půjčku splatíte, tím méně zaplatíte na úrocích).

  • Mimořádné splátky a předčasné splacení úvěru (a podmínky s tím spojené).

  • Rychlost sjednání půjčky (expresní půjčky bývají dražší).

  • Pojištění splácení půjčky a další podmínky.

  • Sankční poplatky v případě prodlení se splácením.

  • Důvěryhodnost poskytovatele.

Chcete získat půjčku chytře a bez starostí? Poslechněte si náš podcast:


Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

  • Solární panely na střeše domu
    23. května 2023|Petr Woff
    Půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo: Vyplatí se?

    Solární panely mají nulové provozní náklady, když vyrábějí elektřinu, zatímco tepelná čerpadla efektivně produkují teplo. Ale málokdo má dostatek volných peněz, aby investoval do těchto moderních technologií. Bankéři proto zájemcům nabízejí speciální úvěry. Srovnejme, kolik stojí půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo od České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a dalších společností.

  • Bankéř vysvětluje mladému páru
    Banky zpřísnily podmínky úvěrů. Kdo hůř dosáhne na půjčku?

    Před rokem byste půjčku získali bez problémů. Dnes ale banka vaši žádost zamítla. Co banky motivuje ke zpřísnění scoringu? A podle jakých pravidel vlastně posuzují vaši žádost o půjčku?