Solární panely na střeše domu

Půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo: Vyplatí se?

23. 5. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Solární panely mají nulové provozní náklady, když vyrábějí elektřinu, zatímco tepelná čerpadla efektivně produkují teplo. Ale málokdo má dostatek volných peněz, aby investoval do těchto moderních technologií. Bankéři proto zájemcům nabízejí speciální úvěry. Srovnejme, kolik stojí půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo od Komerční banky, ČSOB, Raiffeisenbank, Monety a dalších společností.

Zasněžené zimní dny se v našem mírném podnebném pásmu stávají vzácností, ale české domácnosti nadále potřebuji vytápění, aby přečkaly topnou sezónu v klidu a pohodě. Nejjednodušším řešením jsou laciné elektrické přímotopy zapojené do centrální distribuční sítě. Jenomže velké uhelné, jaderné a plynové elektrárny neprodávají svoji energii levně, v posledních letech naopak prudce zdražily. Většina českých domácností používá přímo zemní plyn, jehož cena stoupla ještě výrazněji.

Porovnejme různé technologie a potenciální náklady. Běžná česká domácnost letos spotřebuje zhruba 15 megawatthodin (MWh) tepelné energie, když vytápí a ohřívá vodu. Pokud používá jednoduché elektrické spotřebiče (přímotopy, bojler), ve zvýhodněné distribuční sazbě D57d utratí přibližně 79 000 až 103 000 Kč. Kdyby přešla na plynový kondenzační kotel, za stejné teplo zaplatí asi 31 000 až 49 000 Kč. Přesné účty závisejí na vybraném dodavateli a ceníku, tady uvádíme současné nabídky a letošní cenové stropy.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Rozumná investice do vlastního zdroje se vrátí

Jakmile se dotyčná domácnost připojí na kvalitní tepelné čerpadlo a fotovoltaické (solární) panely, její pravidelné výdaje klesnou na přijatelnější úroveň. Teplo získá z venkovního vzduchu, země nebo vody. Ze slunečního záření vyrobí elektřinu, kterou ohřeje vodu v bojleru, nabije baterii nebo popožene tepelné čerpadlo. Teprve zbylou chybějící energii odebere z centrální distribuční sítě, takže její celoroční provozní náklady na vytápění spadnou zhruba na 11 000 až 20 000 Kč.

Moderní technologie pracují levně, a proto se vyplatí, přestože mají vysokou pořizovací cenu. Fotovoltaika s tepelným čerpadlem stojí kolem 630 000 Kč. Pokud vám stabilně ušetří 29 000 Kč/rok, investice se vrátí za necelých 22 let. Nevíme však, jestli se mezitím neocitneme bez fosilních paliv, ani jaká bude inflace. Doufejme, že všechny problémy rychle a elegantně vyřešíme. Ale čím horší bude energetická krize, tím výhodněji vyjde vlastní zdroj.

Kolik stojí půjčka na solární panely a tepelné čerpadlo

Žijeme ve výbušných časech. Rusko bombarduje Ukrajinu, porušuje obchodní dohody a zastavilo dodávky zemního plynu do Německa, Polska nebo České republiky. Energie vloni raketově zdražily. Naštěstí jsme rychle našli nové importéry zemního plynu a ceny pomalu klesají, ale inflace stále zůstává vysoká. Bohatší lidé dumají, kam investují svoje našetřené peníze, zatímco chudší občané potřebují sociální dávky, dotace nebo úvěr. 

Banky a další společnosti nabízejí také půjčky na solární elektrárny a tepelná čerpadla. Srovnejme, co chtějí za 350 000 Kč, pokud splátky potrvají 8 let (96 měsíců). Dlužník zaplatí minimálně 4 524 Kč/měsíc, souhrnná cena pravděpodobně neklesne pod 434 250 Kč.

Společnost Měsíční splátka Celková cena

PPF

4 524 Kč

434 250 Kč

UniCredit

4 670 Kč

449 811 Kč

Modrá pyramida

4 669 Kč

451 886 Kč

ČSOB

4 755 Kč

456 480 Kč

Moneta

4 837 Kč

464 304 Kč

Raiffeisenbank

5 038 Kč

487 831 Kč

Essox

5 110 Kč

490 560 Kč

Fio banka

5 401 Kč

518 387 Kč

V tabulce porovnáváme půjčky na solární panely a tepelná čerpadla, nabídky byly aktuální 5. května 2023. Celková cena zahrnuje měsíční splátky a další poplatky nebo slevy.

Kdo nabízí úvěr na udržitelné technologie

Na českém finančním trhu panuje zdravá konkurence, jak vidíme na příkladech. Fio banka a Moneta Money Bank půjčují „na cokoliv”. Flexibilní úvěry nabízí také PPF pod značkami Air Bank a Zonky

Různé úvěrové společnosti patří pod Komerční banku, která prodává „Půjčku na udržitelné technologie”. Modrá pyramida představuje „Rychloúvěr na udržitelné bydlení”. Essox půjčuje peníze na fotovoltaiku, tepelné čerpadlo nebo plynový kotel přes partnerskou společnost ČEZ.

Československá obchodní banka (ČSOB) poskytuje „Půjčku na úsporné bydlení”. UniCredit Bank financuje také vodní a větrné elektrárny nebo bioplynové stanice. Česká spořitelna propaguje svůj „Úvěr od Buřinky”, který slouží na fotovoltaiku a tepelné čerpadlo. Raiffeisenbank inzeruje „REKOpůjčku”.

Úvěr na fotovoltaiku nabízela i Hello Bank!, která však od 3. dubna 2023 nepřijímá nové zákazníky. Patří pod BNP Paribas a dříve spolupracovala se společností innogy Energie.

Půjčka bez starostí

Půjčte si chytře

Srovnejte si nabídky jednotlivých poskytovatelů a vyberte si tu nejvýhodnější pro vás.

Lepší půjčka na fotovoltaiku a tepelné čerpadlo

V tabulce jsme srovnali orientační modelové příklady, ale finální úvěrové podmínky závisejí na konkrétním dlužníkovi a jeho záměrech. Čím větším majetkem ručíte za svoje závazky, tím lépe pro vás. Další výhodu získáváte, pokud jste svoje předešlé dluhy spláceli včas, nebo jste zatím nikomu nic nedlužili. 

Půjčka na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku bývá levnější než obyčejný spotřebitelský úvěr, který slouží na nákup osobního automobilu nebo zábavní elektroniky. Takže věřiteli vysvětlete, že potřebujete peníze na udržitelné technologie.

Rozmyslete se, jestli chcete po celou dobu stejnou úrokovou sazbu, nebo kratší (například tříletou) fixaci. Některé banky nabízejí obě alternativy. Kratší fixace bývá zpočátku levnější, ale později může zdražit. Teprve budoucí vývoj na úvěrovém trhu ukáže, která varianta bude výhodnější.

Půjčky srovnávejte podle toho, jakou měsíční splátku a celkovou cenu požadují úvěrové společnosti. Samotná úroková sazba není dostatečným měřítkem, protože věřitelé svým dlužníkům účtují ještě další poplatky: za uzavření úvěrové smlouvy, za pozdní nebo předčasnou splátku apod. Větší informační hodnotu má RPSN, neboli roční procentní sazba celkových nákladů.

Nezapomeňte na dotaci Nová zelená úsporám

Zvažte, jestli přijmete půjčku, nebo raději použijete vlastní peníze. Kupříkladu pasivní domy mají nízké provozní náklady, takže jejich majitelé tolik netrpí současným zdražováním a mohou investici odložit na dobu, kdy našetří potřebný kapitál. Každopádně jakmile se rozhodnete, že solární panely nebo tepelné čerpadlo zakoupíte, požádejte o dotaci v programu Nová zelená úsporám. Někteří dodavatelé instalují obě technologie a zároveň vyřizují veškeré dotační formality.

Dotace vám eventuálně pomůže, abyste splatili případnou půjčku, jak uvidíme na závěrečném teoretickém příkladu:

  1. Za solární panely a tepelné čerpadlo zaplatíte 630 000 Kč.

  2. 280 000 Kč uhradíte ze svého, zbylých 350 000 Kč vyřešíte úvěrem.

  3. Postupně splatíte půjčku, úroky a další poplatky, dohromady 350 000 + 116 000 Kč.

  4. Mezitím dostanete dotaci 135 050 Kč.

  5. Takže vaše celkové náklady klesnou na 610 950 Kč.

  6. Každoročně ušetříte minimálně 29 000 Kč.

  7. Investice se vám vrátí za necelých 22 let.

  8. Prodejci nabízejí záruku na výkon fotovoltaických panelů až 30 let.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?