Dům se solárními střešními taškami

Solární panely jako střešní krytina: Kolik stojí solární tašky?

3. 5. 2023
|
Délka čtení: 4 min.

Láká vás pořízení solárních panelů pro výrobu vlastní elektřiny, ale odrazuje vás jejich nevzhlednost na střeše? Tento problém má jednoduché řešení – solární panely, které jsou integrovány do střešní krytiny, neboli solární tašky. Zjistěte, kolik fotovoltaické střešní tašky stojí a jak se liší v účinnosti od klasických solárních panelů.

Solární tašky – solární panely, které fungují jako střešní krytina

Bylo jen otázkou času, kdy někdo přijde s elegantnějším řešením fotovoltaického systému, než jsou klasické solární panely na střechu. Ty často hyzdí vzhled domu a jsou odmítány v památkových oblastech nebo uprostřed přírody, kde působí nepatřičně.

V současné době již existují střešní krytiny, které mají integrované fotovoltaické články. Tzv. solární tašky poskytují estetické řešení pro domácí výrobu elektřiny ze sluneční energie. Na první pohled solární střechu nepoznáte, přitom v šindeli je ukrytá účinná fotovoltaika.

Princip fungování se od panelů nijak neliší. Jednotlivé články jsou pouze menší, aby se vešly do pálené tašky. Pod povrchem střechy jsou články propojeny kabely, které se postarají o proudění energie do střídače a následně dále do domácnosti či akumulátorů.

Fotovoltaické tašky zajistí výkon jako panely

Solární střešní tašky představila v roce 2017 s velkou slávou společnost Tesla, která je vzápětí vyprodala na rok dopředu. Jinak se ale v prvních letech fotovoltaické tašky příliš neuchytily kvůli své vysoké ceně. Kromě pořizovací ceny nepřispěla k oblíbenosti ani nižší účinnost, než mají klasické solární panely na střechu. Proto se v minulosti jednalo spíše o okrajové řešení pro nadšence do nových technologií. To se ale změnilo.

Dnes jsou i na českém trhu dostupné solární panely integrované do střešní krytiny, které poskytují stejnou výkonnost jako běžné fotovoltaické články. Matoucí je pouze přepočet na metry čtvereční. Například střešní tašky o výkonu 214 Wp/m2 odpovídají výkonu 342,4 Wp po zohlednění obvyklé velikosti solárního panelu (1,6 m2).

Zatímco instalovaný výkon solární krytiny postupně rostl, cena se naopak snižovala. S tímto stavem do značné míry zamávala pandemie covid-19 a následná energetická krize. Zdražily se totiž vstupní materiály, inflace navíc žene nahoru i ceny práce a dopravy. Na druhou stranu tyto faktory neovlivňují jen fotovoltaické tašky, ale i solární panely.

Pořízení střechy ze solárních tašek vychází z obou variant dráž, nicméně v praxi se cena přibližuje částce, kterou byste zaplatili za kvalitní střešní krytinu a instalaci solárních panelů. Kompletní střecha se solárními taškami se dá dnes u rodinného domu vybudovat od zhruba 350 tisíc Kč. Konečná částka se odvíjí především od velikosti střechy a instalovaného výkonu.

Vyplatí se solární tašky?

I přes nárůst cen si solární technologie zachovávají rentabilitu, a to kvůli extrémnímu zdražení elektřiny. Situace sice již není tak kritická jako v loňském roce – ceny elektrické energie v současnosti klesají a nabídky poskytovatelů se konečně dostaly výrazněji pod zastropované hodnoty. Nicméně oproti jaru roku 2021 se elektřina na burze stále obchoduje za zhruba 2,5násobek.

Jaké jsou aktuální ceny elektřiny?

Srovnejte si ceny elektřiny u dodavatelů energií v naší kalkulačce.


K rychlejší návratnosti investice přispějí také dotace. Na solární tašky můžete získat dotaci Nová zelená úsporám stejně jako na solární panely na střechu. Cena se tak sníží až o více než polovinu, jelikož maximální míra podpory činí 60 % uznatelných nákladů.

Výše dotace na fotovoltaické systémy z Nová zelená úsporám

Základní instalace o výkonu 2 kWp se standardním měničem

40 000 Kč

Základní instalace o výkonu 2 kWp s hybridním měničem

60 000 Kč

Základní instalace o výkonu 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla

100 000 Kč

Za každý další 1 kWp instalovaného výkonu

10 000 Kč

Za 1 kWh el. akumulačního systému

10 000 Kč

V mnoha případech může solární střecha znamenat lepší řešení než klasické fotovoltaické panely. Těžko ale obě varianty srovnávat. Solární tašky nepředstavují jen „doplněk“ na střechu, ale zároveň její nedílnou funkční součást. Obecně dává instalace solární krytiny smysl zejména u novostaveb, při kompletní rekonstrukci střechy nebo v případě, že je pro vás klíčová estetická stránka.

Jaké jsou výhody a nevýhody solární krytiny?

Kromě elegantnějšího vzhledu mají solární střešní tašky další výhody. V porovnání s fotovoltaickými panely bývají výrazně tvrdší – lépe tak odolávají velkému krupobití a jiným rozmarům počasí. Velmi často jsou navíc ohnivzdorné. Životnost solárních tašek se zpravidla uvádí okolo 25–30 let, tedy v podobných relacích jako u panelů.

Tenkovrstvé solární články perfektně využívají odražené světlo a poskytují optimalizovaný výkon i během horšího počasí nebo při zastínění části střechy. Obávat se nemusíte ani toho, že bude fotovoltaický systém zbytečně naddimenzovaný. Solární články se nevkládají do všech tašek, ale jen do míst, kde může být sluneční svit nejlépe využitý pro výrobu elektřiny.

Fotovoltaická krytina se pokládá obvyklým způsobem, nakonec jen stačí zapojení systému od proškoleného elektrikáře. Počítejte ale s tím, že instalace zabere delší čas. Zatímco panely máte na střeše klidně za 1–2 dny, solární tašky si vyžádají přibližně 1–2 týdny práce. Solární krytina v ČR stále není tolik rozšířená. Proto se musíte smířit i s menší nabídkou při výběru instalační firmy.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.