Podpis smlouvy

Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

3. 10. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn.

Transparentní cena

Podepište jenom takové smluvní podmínky, které obsahují pevný ceník. Budete vědět, kolik utratíte za svoje odběrné místo (Kč/měsíc) a za každou spotřebovanou energetickou jednotku (Kč/kWh či Kč/MWh).

Dávejte pozor na nabídky, které obsahují nepředvídatelnou cenu – vázanou buďto na dominantního dodavatele, nebo na aktuální vývoj velkoobchodní burzy. Přestože třeba dneska vycházejí výhodně, zítra mohou razantně zdražit.

Stabilní zálohy

Celkovou cenu zjistíte jednou ročně, když přijde výsledné vyúčtování. Mezitím však musíte odvádět zálohy. V dobrých smlouvách stojí, že každý měsíc zaplatíte částku, která odpovídá dvanáctině vaší loňské spotřeby a současnému ceníku. Takže lehce naplánujete svoje výdaje a nakonec pravděpodobně nebudete muset (mnoho) doplácet.

Někteří dodavatelé ale ve svých obchodních podmínkách píšou, že mohou zálohy kdykoli jednostranně zvýšit.

Vrátí vám přeplatky?

Pokud snížíte svoji spotřebu, vaše zálohy mohou být souhrnně vyšší než závěrečné vyúčtování. Podle dobré smlouvy potom automaticky obratem dostanete zpátky peníze, které jste zaplatili navíc. Mnozí dodavatelé však přeplatky převádějí „do dalšího zúčtovacího období”, neboli ponechávají na svém účtu.

Bezplatná upomínka

Každému se může stát, že zapomene zaplatit zálohu. Přátelský dodavatel vás zadarmo, třeba textovou zprávou upozorní, že máte zpoždění.

Upozornění

Podle některých smluvních podmínek však zaplatíte 250 Kč nebo 300 Kč za druhou a každou další SMS, kterou od protistrany dostanete. Jiní dodavatelé požadují, aby zapomnětlivý zákazník uhradil takzvanou „jistotu”, například trojnásobek stávající měsíční zálohy.

Prostor pro reklamaci

Každá firma může chybovat, například když vystavuje závěrečné vyúčtování. Správní dodavatelé potom svůj omyl uznají a napraví, přestože vaše reklamace přijde třeba až po několika měsících. Obvykle požadují, abyste se ozvali „bez zbytečného odkladu“, ale respektují vaše práva a chápou svoje morální povinnosti. Dávejte však pozor na smlouvy, které reklamační lhůtu výslovně omezují, například na pouhých 15 dní.

Přiměřený časový závazek

Smlouvy bývají uzavírány na dobu neurčitou, nebo určitou. V prvním případě trvá výpovědní lhůta maximálně 3 celé kalendářní měsíce. Ve druhém případě nesmíte změnit dodavatele déle, například až 3 roky. Pokud preferujete dlouhodobou smlouvu, potom potřebujete cenovou fixaci. Požádejte dodavatele, aby vám písemně garantoval, že po celou dobu vašeho odběratelského závazku nezdraží.

Velkoobchodní burzy v posledních měsících zlevňovaly, a proto momentálně vycházejí levněji nové volnější ceníky. Elektřina na dobu neurčitou stojí od 3 079 Kč/MWh, zatímco dlouhodobá fixace přijde minimálně na 3 210 Kč/MWh bez DPH. Ale jakmile burzy opět zdraží, trend se obrátí také na maloobchodním trhu. Otázka tedy zní, jestli fixovat cenu elektřiny, nebo zůstat svobodní. Správnou odpověď zjistíme teprve v budoucnosti.

Ale poučení nalezneme v historii. Dlouhodobou cenovou fixaci v minulosti slibovali také dodavatelé, kteří následně selhali. Když v roce 2021 začala energetická krize a burzy prudce zdražily, opustili svoje odběratele. Slíbené garance náhle neplatily, výsledkem bylo faktické zrušení fixace elektřiny. Opuštění odběratelé automaticky přešli pod dominantní dodavatele a jejich dražší nouzové ceníky, ale aspoň nezůstali bez energie.

Férová výpovědní lhůta

Smlouva, která byla uzavřena na dobu určitou, samozřejmě může být prodloužena. Krátce předtím, než skončí, vás solidní dodavatel kontaktuje a nabídne, abyste ve svém obchodním vztahu pokračovali. Pečlivě zvažte, jestli přijmete smlouvu, která se automaticky prodlužuje. Pokud ji podepíšete a zavčas nevypovíte, posléze můžete být převedeni na dražší „produktovou řadu”, od které nelze okamžitě odstoupit.

Žádný deaktivační poplatek

Dlouhodobé smlouvy znamenají oboustranný závazek. Dodavatel slibuje, že vám zajistí potřebnou elektřinu nebo plyn. Ale taky od vás očekává, že jeho energii odeberete a zaplatíte. Delší smlouvy proto většinou obsahují několikatisícový „deaktivační poplatek”, který musíte zaplatit poté, co předčasně odejdete k jinému dodavateli

Takže buďto uzavřete smlouvu na dobu neurčitou, abyste měli krátkou výpovědní lhůtu. Nebo pamatujte, do kdy trvá váš odběratelský závazek a tento termín dodržte.

Náš tip

Případně vyplňte kontaktní formulář, abychom vám našli nejlepšího dodavatele a nejlevnější tarif. Jestli chcete, veškeré formality vyřídíme bezpečně a bezplatně za vás. Dodavatelé nyní zlevňují, proto využijte situaci a ušetřete.

Dostupná smluvní dokumentace

Kvalitní dodavatelé provozují vlastní internetové portály, kde pro každého svého odběratele přichystali osobní zabezpečený účet. Tam jednoduše zkontrolujete své vyúčtování, smlouvu a obchodní podmínky, nebo požádáte o jiný tarif. 

Na trhu však operují také tajnůstkáři. Nabízejí dlouhodobé smlouvy, ale nezveřejňují smluvní dokumentaci. Neprozradí vám, do kdy trvá váš odběratelský závazek, co se stane potom a kdy můžete odejít k jinému dodavateli. Nezveřejňují ani vzorové formuláře, například pro výpověď smlouvy na dobu určitou. Energie vám chtějí prodávat napořád. Sledují jasný cíl: automatické prodloužení smlouvy na dobu určitou.

Co říká zákon?

Vaše práva jsou popsána v energetickém zákoně. Pokud vypovíte svoji smlouvu nejpozději 20 dní předtím, než vyprší její standardní délka, potom nebude prodloužena. Propásli jste poslední termín? Nevadí. Pokud smlouva včetně svého prodloužení (prolongace) trvá 3 roky, následně platí na dobu neurčitou. Ale raději nespoléhejte pouze na paragrafy a vyberte si obchodního partnera, který jedná otevřeně a v zájmu svých zákazníků.

Výhodná cena a dobré reference

Smlouva obsahuje základní údaje: popis objednaného produktu (například Elektřina na dobu neurčitou), distribuční sazbu nebo očekávanou roční spotřebu, specifikaci odběrného místa (kód EAN pro elektřinu či EIC pro plyn), výši měsíční zálohy, platební metodu a kontakty. Složitější jsou ceníky a všeobecné obchodní podmínky.

Proto využijte naši nezávislou kalkulačku, která vám porovná, jakou cenu vám nabízejí ověření a spolehliví dodavatelé! Okamžitě uvidíte, kolik můžete ušetřit na elektřině nebo zemním plynu, jak dlouho trvají různé smluvní závazky a kdy končí cenové fixace.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.