Graf s vývojem ceny elektřiny - v pozadí muž drží žárovku

Co jsou spotové ceny elektřiny a plynu? Závisí na burze

29. 12. 2022 | Aktualizováno: 29. 2. 2024
|
Délka čtení: 8 min.

V energetice existují dva základní typy obchodních smluv. Buď přijmete pevný ceník, abyste předem věděli, kolik zaplatíte za svou spotřebu. Nebo přejdete na spotové ceny, které vznikají na velkoobchodním trhu a denně se mění. Obě varianty mají svoje klady a zápory. Česká vláda však zakazuje, aby dodavatelé s domácnostmi v roce 2023 uzavírali smlouvy založené na spotových cenách elektřiny a plynu.

Jak vznikají spotové ceny

Dodavatelé sledují spotřebu svých odběratelů, odhadují budoucí poptávku a podle toho objednávají energii na další sezónu. Ale nejsou vševědoucí. Průběžně ztrácejí staré a získávají nové zákazníky. Mezitím se mění počasí, na kterém závisí sluneční a větrné elektrárny. Elektrická distribuční soustava vyžaduje stabilní napětí, ale baterie jsou drahé. Takže potřebujeme, aby vyrobená elektřina byla okamžitě spotřebována.

Dodavatelé energíí proto neustále vyrovnávají rozdíly mezi předpokládanou a skutečnou poptávkou. Na velkoobchodním trhu nakupují chybějící energii a prodávají svoje přebytky. Jde o rychlé obchody, které se realizují okamžitě, například v aktuální či následující den. Jako prostředník funguje burza (EEX, PXE) nebo česká státní společnost OTE a výsledkem jsou krátkodobé spotové ceny. Na rychloobrátkovém trhu seženete elektřinu i zemní plyn.

Největší tuzemské elektrárny patří společnosti ČEZ, která preferuje přímé dvoustranné obchodní smlouvy. Většinu svojí elektřiny prodává rovnou dodavatelům – svojí dceřince ČEZ Prodej, konkurenční E.ON Energii, Pražské energetice a dalším. Zbytek prodává přes prostředníky – přes OTE, PXE a EEX. Převažují tedy pevné kontrakty, takzvané futures, které obsahují jasnou cenu pro určitý měsíc, kvartál či rok.

Chci výhodnější cenu energií

Trápí vás vysoké účty za energie? Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v naší kalkulačce a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější.

Kolik stojí elektřina a plyn

Trhy jsou ideální pro férovou soutěž, ale citlivě reagují na politické otřesy, jak dosvědčuje nedávná historie. Ruská státní společnost Gazprom v roce 2021 nechala prázdné plynové zásobníky, které měla pronajaté ve střední Evropě. V roce 2022 porušila svoje obchodní závazky a zastavila dodávky svého zemního plynu do České republiky, Německa a dalších evropských států. Proto raketově zdražily plynárny, plynové elektrárny a burzy.

RokCena elektřiny na burzeCena plynu na burze

2020

44 eur/MWh

14 eur/MWh

2021

92 eur/MWh

35 eur/MWh

2022

298 eur/MWh

120 eur/MWh

2023

139 eur/MWh

56 eur/MWh

2024

87 eur/MWh

36 eur/MWh

V první tabulce uvádíme průměrné ceny ročních kontraktů, které byly na pražské burze PXE uzavřeny pro příští kalendářní rok. Takže například elektřina pro rok 2025 stojí kolem 87 eur/MWh.

Demokratické evropské státy se poučily, uzavřely smlouvy se spolehlivějšími producenty zemního plynu a už nejsou závislé na jediném zdroji. Nyní spalujeme norské, americké, africké nebo katarské palivo. Energie zlevnily, ale velkoobchodní trh zůstává cenově nestabilní. Jsou dny, kdy elektřina zdraží o 214 %, nebo zlevní o 21 %. Cena zemního plynu vypadá stabilněji, ale také se denně mění. Reaguje na aktuální počasí, politiku a další faktory.

Spotové ceny pro domácnosti

Krátkodobé obchody jsou užitečné, když neplánovaně stoupne nebo klesne poptávka. Například jakmile topná sezóna skončí nečekaně brzy, domácnosti vypnou svoje plynové kotle, ale průmysl jede dál. Takže továrna levně koupí přebytky zemního plynu od překupníka, kterému klesl odbyt. Důsledkem jsou však extrémní cenové výkyvy, jak vidíme v posledních letech:

  • Spotové ceny elektřiny kolísaly od −2 po 850 eur/MWh.

  • Spotové ceny plynu oscilovaly od 26 po 308 eur/MWh.

Velké cenové výkyvy znamenají značné riziko, překupníci však touží po jistém zisku. Někteří dodavatelé proto nabízejí odběratelům takzvané spotové ceníky, které neobsahují pevnou cenu, ale flexibilní vzorec.

Spotřebitel předem neví, kolik utratí. Obvykle zaplatí spotovou cenu za každou spotřebovanou kilowatthodinu (kWh) nebo megawatthodinu (MWh) + určitou obchodní přirážku v Kč/kWh, Kč/MWh, Kč/den či Kč/měsíc + distribuční poplatky a daně. Srovnejme konkrétní příklady.

DodavatelTarif Obchodní přirážka*

bezDodavatele

Naše energie

450 Kč/MWh + 2,70 Kč/den

Elimon

Svěží spot

390 Kč/MWh + 119 Kč/měsíc

Eneka

Denní trh 2021

310 Kč/MWh + 130 Kč/měsíc

Delta Green

Flexi

350 Kč/MWh + 129 Kč/měsíc

Free for You

FFY Burza

14,82 % spotu, minimálně však 350 Kč/MWh + 135 Kč/měsíc

Lama energy

Flexi

6 % spotu + 296,80 Kč/MWh + 4 Kč/den

Pražská plynárenská

Spot

10 % spotu + 99 Kč/měsíc

První česká energie

Fér cena 4

490 Kč/MWh + 130 Kč/měsíc

Tedom energie

T-Spot C 23

350 Kč/MWh + 109 Kč/měsíc

Ve třetí tabulce srovnáváme obchodní přirážky, které dodavatelé připočítávají ke spotovým cenám. Vybrali jsme elektřinu v nejčastější distribuční sazbědistribuční sazbě D02d. Ceny budou navýšeny ještě o daň z přidané hodnoty (DPH) ve výši 21 %.

*Většinou má více složek, například v Kč/MWh + v Kč/den.

Výhody a nevýhody flexibilních ceníků

Na spotových cenách vyděláte, pokud trhy dlouhodobě zlevňují. Ale proděláte, když burzy zdražují. Spotové ceníky jsou nevyzpytatelné a riskantní, zvláště když propukne energetická krize. Politici a úředníci proto před dynamickými cenami varují.

„Spotové kontrakty umožňují obchodníkům, aby veškerá rizika přenesli na spotřebitele,” vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Dodavatel inkasuje jistou obchodní přirážku, zatímco odběratel předem neví, kolik zaplatí. „Domácnosti bohužel zjišťují, jakou smlouvu podepsali, až když jim skokově stoupnou zálohy,” potvrzuje Markéta Zemanová, která zasedá v Radě Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Šťastnější odběratelé přešli na burzovní produkty v době, kdy trhy klesaly, a proto jsou spokojenější. „Plyn nakupujeme formou spotových cen na komoditní burze. Díky příznivému vývoji jsme zlevnili teplo pro naše občany,” říká starostka Znojma Ivana Solařová.

„Spotové ceníky jsou alternativou ke klasickým tarifům, podobně jako investiční produkty jsou alternativou ke konzervativnímu bankovnímu účtu.”

Jiří LejnarBidli

VýhodyNevýhody

Když trhy klesají, vyděláváte.

Když trhy stoupají, proděláváte.

Velkoobchodní trhy nemají žádné dno. Když nabídka převyšuje poptávku, ceny klesají až do záporných hodnot.

Ceny nemají ani žádný strop, v minulosti už dosahovaly extrémních výšek.

Jestli milujete napětí, pobavíte se, protože velkoobchodní trhy připomínají hazardní hru.

Nesete veškeré riziko, zatímco váš dodavatel vydělává na své obchodní přirážce.

Výpovědní lhůta podle energetického zákona trvá maximálně 1 celý kalendářní měsíc.

Podle energetického zákona potřebujete chytrý elektroměr nebo plynoměr. Tyto měřiče však ve většině českých domácností nejsou nainstalovány.

Chytrý elektroměr a plynoměr zaznamenává nejenom celkovou spotřebu, ale také její průběžný vývoj, takže máte lepší přehled o svých spotřebičích.

Žijeme v nejisté době. Jestli propukne další energetická krize, obranou nebudou spotové ceny, ale fixované tarify.

Vláda v roce 2024 zrušila stropy

Vloni byly ceny extrémně vysoké, a proto zasáhli politici. Česká vláda zavedla cenové stropy, které činily pro elektřinu 5 000 Kč/MWh a pro plyn 2 500 Kč/MWh. Maloodběratelé platili svým dodavatelům také maximálně 130 Kč/měsíc + distribuční poplatky a daně. Vyšší tržní náklady hradila vláda ze státního rozpočtu, který skončil v hlubokém deficitu. V roce 2024 žádné cenové stropy neexistují a spotřebitelé platí celou smluvenou cenu.

V energetickém zákoně se mezitím objevil nový paragraf, který se věnuje spotovým tarifům. Zákonodárcům nevadí, když jsou maloobchodní ceny počítány dynamicky podle krátkodobého velkoobchodního trhu. Ale mají podmínku.

Jestli chcete spotový ceník, vaše odběrné místo musí být vybaveno takzvaným průběhovým měřením. Potřebujete chytrý elektroměr nebo plynoměr, který po čtvrthodinách, hodinách či dnech zaznamenává vývoj vaší spotřeby. Jedině průběhové měřidlo umožňuje, aby fakturace byla férová, protože spotové ceny se mění denně.

Kalkulačky cen energií

Chcete jistou slevu na energie?

V České republice převažují tradiční elektroměry a plynoměry, které ukazují pouze celkovou konečnou spotřebu. Chytré měřidlo vám pravděpodobně v budoucnosti nainstaluje váš distributor – společnost ČEZ Distribuce, EG.D, PREdistribuce, GasNet nebo Pražská plynárenská Distribuce. Zatím zvažte, zda vám vyhovuje dodavatel, od kterého kupujete energii.

Využijte naši online kalkulačku. Stačí, když vyplníte svoji přibližnou nebo přesnou spotřebu. Obratem uvidíte, kolik můžete ušetřit na elektřině či plynu! Srovnáme vám tradiční ceníky, které obsahují jasnou pevnou cenu. Proto předem bezpečně zjistíte, kolik zaplatíte a ušetříte v budoucnosti.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?