Faktura za elektřinu s mincemi a žárovkou

Cena elektřiny: Z čeho se skládá?

31. 5. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Když se podíváte na fakturu za elektřinu, zjistíte, že je výsledná cena složena z řady položek. Naúčtovanou máte nejen spotřebu, ale i další poplatky. Zjistěte, z čeho se skládá cena elektřiny a jak ušetřit.

Z čeho se skládá cena elektřiny

Cena elektřiny zahrnuje dvě části – regulovanou a neregulovanou složku.

  • Regulovaná cena elektřiny zahrnuje poplatky za distribuci elektřiny a další služby související s fyzickými dodávkami elektřiny. Její výše je neměnná v rámci distribučního území. Regulovanou cenu elektřiny stanovuje Energetický regulační úřad. Jako zákazník ji nemůžete ovlivnit.

  • Neregulovanou (obchodní) cenu platíte dodavateli, kterého si můžete svobodně vybrat. Dodavatel nakupuje elektřinu na burze a prodává ji domácnostem a firmám za cenu, kterou stanovuje. Vy jako zákazník ji můžete ovlivnit tím, jakého dodavatele si vyberete, a tak ušetřit za elektřinu.

Dodavatelé už nabízí ceny pod vládním stropem

V letošním roce vláda zastropovala ceny elektřiny kvůli extrémně vysokým cenám, za něž dodavatelé nakupovali energii na burze. V současné době se ale situace zklidnila a ceny elektřiny na burze klesají. První dodavatelé už vydali nové ceny elektřiny pod vládním stropem. Zjistěte, kdo vám nabídne levnější elektřinu.


Regulovaná složka ceny elektřiny

Regulovaná cena obvykle tvoří přibližně polovinu plateb, které během roku hradíte za elektrickou energii. V současné době se ale složení ceny elektřiny změnilo kvůli vysokým cenám silové elektřiny – regulovaná složka tak tvoří asi jen čtvrtinu celkové ceny.

Regulovanou cenu vyhlašuje Energetický regulační úřad a je platná po celý kalendářní rok. V roce 2023 klesla regulovaná cena elektřiny pro domácnosti v průměru o 16,7 %. Její největší část tvoří poplatek za distribuci elektřiny.

Poplatek za distribuci elektřiny

V České republice působí tři distributoři elektřiny, kteří zajišťují fyzickou dodávku elektřiny ke konečnému spotřebiteli:

  • EG.D Distribuce a. s. (jižní Čechy a jižní Morava),

  • PREdistribuce a. s. (Praha),

  • ČEZ Distribuce a. s. (zbytek ČR).


Zatímco dodavatele si mohou zákazníci vybrat svobodně, distributor je místně příslušný. Kdo je váš distributor zjistíte ve svém vyúčtování elektřiny. Cena za distribuci elektřiny zahrnuje:

  • Cena za distribuované množství elektřiny: Platíte za odebrané množství elektřiny ve vysokém a nízkém tarifu, které se počítá podle skutečné spotřeby a na faktuře je uvedeno v megawatthodinách (MWh).

  • Platba za jistič: Fixní měsíční poplatek, který vychází z toho, jak velký jistič doma máte. Jinak se této položce říká také platba za rezervovaný příkon.

Platby za související služby

Kromě distributorů se na dodávkách elektřiny podílí i další subjekty, kterým platíte poplatky v rámci regulované ceny elektřiny.

  • Poplatky za systémové služby: Pokrývají náklady společnosti ČEPS, která se stará o přenos elektřiny a reguluje výrobu a spotřebu elektřiny v soustavě. Platí se podle spotřeby v MWh.

  • Platba za činnost OTE: Tato fixní platba kryje náklady Operátora trhu s elektřinou, jenž organizuje denní trh s elektřinou a provádí zúčtování odchylek.

  • Podpora výkupu elektřiny z POZE: Poplatek se počítá v závislosti na spotřebě v MWh a slouží ke krytí nákladů na výkup elektřiny z podporovaných zdrojů energií (např. ze solárních nebo vodních elektráren). Pro rok 2023 je odpuštěn.

Ušetřete na účtech za elektřinu

Od roku 2006 je trh s elektřinou liberalizovaný, to znamená, že si dodavatele můžete sami vybrat. V České republice jich působí desítky a každý nabízí jiné ceny, smluvní podmínky a služby. Nezůstávejte u nevýhodného dodavatele jen proto, že jste tak zvyklí už roky. Srovnejte si dodavatele a zjistěte, kdo vám nabídne elektřinu nejlevněji. Ušetřit můžete tisíce korun ročně.

Neregulovaná složka ceny elektřiny

Neregulovaná, tržní neboli obchodní složka ceny elektřiny se dělí na dvě části – platbu za odebranou energii (v megawatthodinách) a měsíční paušál. Obě tyto ceny si stanovuje každý dodavatel podle svého uvážení.

Věděli jste?

Do platby za spotřebovanou energii se promítá zejména cena, za níž dodavatel nakoupil elektřinu na burze. Záleží také na jeho strategii a jak dobře umí číst vývoj na trhu. Někteří dodavatelé nakupují elektřinu v předstihu i několika let, protože je jejich prioritou zajistit stabilní dodávky elektřiny (např. ČEZ).

Jiní dodavatelé spekulují na nízké ceny a nakupují elektřinu ve chvíli, kdy je její cena nejvýhodnější. Díky tomu dokážou zajistit velmi nízké ceny pro zákazníky, ale pokud ceny elektřiny rostou dlouhodobě, může se to dodavateli vymstít, jako se to stalo například zkrachovalé Bohemia Energy.


Cena za odebranou elektřinu: Platba za skutečnou spotřebu silové elektřiny. Spotřeba se počítá v MWh. Pokud elektřinou topíte nebo ohříváte vodu, dělí se ještě na spotřebu ve vysokém a nízkém tarifu.

Měsíční paušál: V cenících dodavatelů bývá uveden také jako „pevná cena za měsíc“ nebo „stálý plat“. I když nespotřebujete ani trochu energie, zaplatíte dodavateli měsíční poplatek za samotnou existenci odběrného místa.

DPH elektřina a ekologická daň

Aby byla cena elektřiny kompletní, je nutné připočítat daně. Na elektřinu se vztahuje daň z přidané hodnoty ve výši 21 %. Zároveň je zatížena takzvanou ekologickou daní, která se vypočítává ze spotřeby. Sazba je 28,30 Kč za každou megawatthodinu.

Cena elektřiny: Sečteno a podtrženo

Abyste získali celkovou cenu elektřiny, je nutné vypočítat a sečíst všechny výše zmíněné položky. I proto je faktura za elektřinu tak komplikovaná. V současné době ještě o to víc, že platí cenový strop, který určuje maximální cenu za odebranou elektřinu ve výši 6 050 Kč za MWh.

Neodkládejte řešení cen elektřiny

Cenový strop je platný pouze do konce roku 2023 a poté vám nejspíš zůstane aktuální ceník s velmi vysokými cenami elektřiny. Proto byste se o změnu dodavatele měli zajímat už teď. Navíc někteří dodavatelé (např. E.ON, Pražská plynárenská, innogy, Centropol a další) už nabídli ceny pod vládním stropem.

Pomůžeme vám posoudit, jestli se vám změna dodavatele momentálně vyplatí, případně dáme vědět, jakmile budou ceny ještě příznivější.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.