Síť elektrického vedení při západu slunce

Co je regulovaná cena elektřiny a kdo ji určuje?

7. 3. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Cena elektřiny pro domácnosti se skládá ze dvou částí a pouze jednu z nich jste schopni ovlivnit změnou dodavatele. Jak vysoká je regulovaná cena elektřiny a kdo ji určuje? Zjistěte všechny podrobnosti.

Jak se tvoří cena elektřiny

Cena elektřiny se skládá ze dvou částí: regulované a neregulované.

  • Regulovanou cenu elektřiny určuje Energetický regulační úřad (ERÚ) a je pro všechny dodavatele závazná a neměnná. To znamená, že s její výší nemůže dodavatel žádným způsobem manipulovat.

  • Neregulovaná část elektřiny je plně v rukou každé energetické společnosti. Odvíjí se především od ceny silové elektřiny na burze, ale také od marže dodavatele, různých poplatků nebo přirážek.


Regulovaná cena elektřiny tvoří běžně přibližně polovinu celkové ceny, kterou každý měsíc zaplatíte za dodávky elektrické energie. V současné době ale kvůli extrémně vysokým cenám silové elektřiny představuje regulovaná složka jen méně než čtvrtinu výsledné ceny elektřiny.

Co zahrnuje regulovaná složka ceny elektřiny?

V rámci regulované ceny elektřiny jsou zahrnuty:

  • poplatky za distribuci elektřiny,

  • systémové služby,

  • služby regulátora trhu,

  • podpora výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů.


Největší část tvoří poplatky za přenos a distribuci elektřiny, protože z těch se hradí investice do přenosových a distribučních soustav. Cena za distribuci elektřiny se u každého distributora liší. Tím chce ERÚ motivovat společnosti k investicím do rozvoje sítě. Pro konečného zákazníka se v této části skrývá také platba za jistič, neboli rezervovaný příkon.

Systémové služby kryjí náklady na přenos velmi vysokého napětí a regulaci výroby elektřiny – o to se v ČR stará společnost ČEPS.

Platba za služby regulátora trhu putuje společnosti OTE, která organizuje denní trh s elektřinou.

Podpora výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů je realizována na základě energetického zákona. Do konce roku 2023 ovšem vláda odpustila tento poplatek.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

V roce 2023 regulovaná cena elektřiny klesla

ERÚ vyhlašuje novou výši vždy v listopadu na následující kalendářní rok. Regulovaná cena elektřiny v roce 2023 klesla kvůli zásahům vlády. V průměru se snížila regulovaná složka pro domácnosti o 16,7 %, ale rozdíly můžeme vidět v jednotlivých distribučních oblastech. Ty jsou v České republice tři a spadají pod tyto společnosti:

  • EG.D Distribuce a. s. (jižní Čechy a jižní Morava),

  • PREdistribuce a. s. (Praha),

  • ČEZ Distribuce a. s. (zbytek ČR).


K největšímu poklesu regulované ceny došlo u PREdistribuce, a to o 18,1 %. U ČEZ Distribuce se jednalo o pokles 17 % a u EG.D o 15,4 %. K poklesu došlo kvůli kompenzaci ze strany státu, jinak by letos regulovaná cena rostla.

I na regulovanou složku totiž tlačily vysoké ceny silové elektřiny na burze. V distribuční síti dochází ke ztrátám, elektrická energie je potřebná také pro udržení rovnováhy mezi výrobou a spotřebou – a tato elektřina se také nakupuje na burze. Ke snížení regulované ceny elektřiny přispělo také odpuštění poplatku na podporované zdroje energie.

Pro velkoodběratele a firmy platí jiná výše regulovaných cen elektřiny.

Regulovaná cena elektřiny ve vyúčtování

Pokud byste se chtěli dozvědět, kolik platíte za regulovanou část elektřiny vy konkrétně, najdete tento údaj na svojí faktuře, resp. ročním vyúčtování. Částka je přehledně rozdělena na jednotlivé položky.

Platba za jistič je závislá na velikosti vašeho jističe. Jedná se o poplatek za rezervovaný příkon – to znamená, že čím vyšší jistič máte, tím více energie můžete ze sítě odebrat. Právě za to, že vaše domácnost může odebírat kdykoliv toto maximum elektřiny, platíte poplatek. Logicky tedy za větší jistič platíte více. Platba za jistič je fixní částka za měsíc.

Za distribuci elektřiny platíte také v závislosti na velikosti vaší spotřeby, jedná se tedy o platbu za megawatthodinu (MWh). Také systémové služby a platby za podporu obnovitelných zdrojů jsou určeny v přepočtu na MWh. Poplatek za činnost regulátora trhu je určen jako pevná měsíční platba.

Regulovaná cena elektřiny v ceníku

Výše regulované ceny elektřiny je vždy uvedena i v cenících dodavatelů, je ale důležité správně vybrat svoje distribuční území. Někteří dodavatelé totiž působí po celé České republice, zatímco distribuční území jsou rozdělena na tři části, jak jsme uvedli již výše. Dodavatelé proto zpravidla vydávají tři různé ceníky.

Náš tip

Také mějte na paměti, že regulovaná cena elektřiny platí po celý kalendářní rok, zatímco ceny silové elektřiny mohou dodavatelé měnit i několikrát ročně.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?