Nastavení elektroměru

Na tohle se zaměřte při výběru dodavatele energií

Už dávno neplatí, že energie musíte povinně odebírat od jednoho dodavatele. Díky uvolnění trhu na začátku nového tisíciletí si české domácnosti mohou vybírat. Na trhu s energiemi působí hned několik desítek dodavatelů energií. Jak poznat nejlepšího z nich?

V posledních měsících energie enormně zdražují. Za elektřinu i plyn zaplatíte o desítky procent více než před rokem. Jak si v této situaci poradit? Můžete vyzkoušet osvědčená úsporná řešení, která vám pomůžou snížit spotřebu energie. Ovšem ke svícení svíčkami a vaření na ohni se nejspíš nevrátíte, a tak má úspora energií své limity. Dalším ze způsobů, jak snížit náklady, je změna dodavatele energie za levnějšího. Než se však pro změnu definitivně rozhodnete, věnujte patřičnou pozornost srovnání dodavatelů energií.

V Česku působí přes 100 dodavatelů energií

Na českém trhu působí více než sto dodavatelů energií (seznam k dohledání ve statistikách OTE). To představuje opravdu velký počet poskytovatelů energií, z nichž můžete vybírat. Zorientovat se v jejich nabídkách není vůbec snadné. Tím spíš, že na začátku každý z nich slibuje to samé – od levné energie až po nejlepší zákaznický servis na světě. Při výběru nového dodavatele je vhodné zachovat si chladnou hlavu a nepodlehnout první zdánlivě výhodné nabídce. Jak říká moudré české přísloví: „Dvakrát měř, jednou řež.“

Nejde přitom pouze o porovnání cen jednotlivých dodavatelů energií. Nejlepší nabídka za vámi rozhodně nepřijde sama. Proto si dejte pozor především na podomní prodejce nebo zprostředkovatele, kteří vás sami kontaktují po telefonu.

Současná turbulentní situace na trhu nahrává energošmejdům do karet. Přitom souhlas s nevýhodnou smlouvou můžete dát nevědomky i po telefonu. „Nejste-li si jistí, s kým hovoříte po telefonu, je postup jednoduchý. Nechte si zaslat smlouvu písemně. Žádný ze slušných dodavatelů Vás nebude nutit, abyste odsouhlasili do sluchátka něco, nad čím se potřebujete pořádně zamyslet,“ upozorňuje Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

3 kroky, jak najít nejlepšího dodavatele energií díky srovnání

Při srovnání dodavatelů energií se kromě ceny zaměřte také na způsob komunikace, přečtěte si recenze skutečných zákazníků a prostudujte si smluvní podmínky. To se vám ale určitě nepodaří u desítek dodavatelů, proto je nejprve nutné vytvořit si užší výběr, ve kterém se snáze zorientujete. Jak začít?

1. Srovnejte si ceny

Využijte online srovnávač cen dodavatelů energií. Srovnání zabere jen chviličku. Na pár kliknutí myší získáte první orientační porovnání nabídek dodavatelů energií – seznam produktů seřazený podle nejvýhodnějších parametrů nebo podle nejnižší ceny.

Z hotového přehledu si vyberete pár společností, na jejichž nabídky se podíváte blíže. Výhodou kalkulačky elektřiny a kalkulačky plynu je, že vám porovná produkty přímo na míru, pokud do formuláře vyplníte údaje ze svého posledního vyúčtování. Nemáte-li ho po ruce, můžete využít alespoň orientační srovnání.

Kromě ceny si všímejte dalších detailů, například délky závazku, garance ceny nebo možnosti podepsat smlouvu online. Podle těchto parametrů si vytipujte několik nabídek a pusťte se do jejich podrobného zkoumání.

2. Prověřte si dodavatele energií ze všech stran

Než se dáte do detailního porovnávání a hodnocení vybraných nabídek, zjistěte si něco o samotném dodavateli. Projeďte si webové stránky, zjistěte si, kde sídlí, jakými způsoby komunikuje se zákazníky a co nabízí navíc. Rozhodně si také přečtěte pár recenzí od skutečných zákazníků a klidně si zavolejte na jeho linku a otestujte si zákaznický servis na vlastní kůži.

„Pracovníci zdravého a perspektivního dodavatele komunikují přiměřeně pozitivně (nejsou znudění, ale ani vlezlí), pohodově (nejsou vyčerpaní, ani na vás zbytečně nespěchají, například abyste okamžitě podepsali smlouvu) a profesionálně (nedělají hloupé chyby),“ vysvětluje Petr Woff z projektu KupníSíla.cz.

3. Zjistěte si smluvní podmínky

Pokud vás nějaká nabídka zaujme, zjistěte si veškeré podmínky související s nabízenými službami. Zajímejte se o to, jaké poplatky si dodavatel energie účtuje či jak má stanovené pokuty za předčasné vypovězení smlouvy, pokud se rozhodnete pro smlouvu na dobu určitou.

Zjistěte si také, jak dodavatel řeší problémy s dodávkami nebo jak komunikuje ohledně současné situace na trhu. To všechno vám napoví o jeho důvěryhodnosti a spolehlivosti.

Jestliže se vám některá nabídka líbí, nepodepisujte hned smlouvu, ale nejdříve si ji opravdu důkladně prostudujte. Samotná změna dodavatele energií je pak velmi jednoduchá a s pomocí srovnávače ji zařídíte z pohodlí domova, u některých poskytovatelů dokonce obratem díky online podpisu smlouvy.

Díky změně dodavatele energií ušetříte

Mějte stále na paměti, že na trhu existují féroví dodavatelé energií a srovnání vám je pomůže najít. Důležité je věnovat výběru dostatek času, nenechat se omámit lákavou reklamou, hledat, porovnávat a zajímat se. Jde přece o vaše finance, které chcete utrácet za mnohem příjemnější věci než elektřinu nebo plyn.

Monika ŠaríkováVíce článků autora
Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?