digitalni elektromer

Jak číst data z elektroměru? Vysvětlíme vám vysoký i nízký tarif

3. 2. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

Vytáhněte svoji poslední fakturu za elektřinu a nakoukněte do elektroměrové skříně, abyste nebyli ošklivě překvapení příštím vyúčtováním. Jednoduchým propočtem zjistíte, jestli je vaše spotřeba stabilní, nebo se výrazně změnila. Poradíme vám, kde najít potřebné měřidlo a jak číst data z elektroměru.

Na střechách rodinných domů sice přibývají solární panely, ale dominantním zdrojem elektrické energie zůstávají centrální distribuční soustavy. A zatímco Katařané díky svému ropnému a plynovému bohatství odebírají elektřinu zadarmo, Češi dostávají průběžné účty. Výsledná cena záleží zejména na vaší spotřebě, ačkoli důležitou roli hraje také region, velikost hlavního jističe, distribuční sazba a vybraný dodavatel.

Elektroměrová skříň, aneb kde najdu elektroměr

Místní distribuční společnost (ČEZ Distribuce, EG.D či PREdistribuce) neustále měří spotřebu každého odběrného místa. Aktuální data uvidíte, až otevřete přidělenou elektroměrovou skříň. Bývá umístěna na okraji soukromého pozemku, zvenčí na obvodové zdi rodinného domu nebo na společných chodbách v paneláku. Ochranný kryt otevřete například univerzálním „klíčem”.

elektromerova skrin


Přístroj na fotografiích nese výrobní číslo 22533581. Nemá pohyblivý otáčecí číselník, nýbrž pevný displej, takže jde o digitální elektroměr. Spotřebu elektrické energie měří pouze ve vysokém tarifu (VT) a zatím napočítal 9 781 kWh.

elektromer foto

Jak funguje mechanické, digitální a chytré měření

V elektroměrové skříni uvidíte jističe, které chrání vaši domácí elektroinstalaci před přetížením. Nyní však zaostřeme na elektroměr. Pravděpodobně máte nainstalované digitální počítadlo, ačkoli na některých adresách stále ještě fungují starší mechanické typy a jinde se zavádějí nejnovější „inteligentní” měřidla.

  • Elektromechanický (indukční) elektroměr má jeden či dva pohyblivé (otáčecí) číselníky, nebo dokonce ručičky, podobně jako tradiční hodiny. Není nejspolehlivější, protože podvodníčci používají magnet, aby čísla zabrzdili anebo přetočili zpátky, a následně měli vyfakturovanou nižší spotřebu.

  • Digitální (elektronický, statický, impulzní) elektroměr má pevný displej, podobně jako „digitálky”, nelze ovlivnit magnetem. Ale odečty probíhají postaru, osobně, pomalu. Pokud technici distribuční společnosti nestíhají a dlouho nepřijedou, vaši roční nebo dvouletou spotřebu pouze odhadnou. 

  • Chytré měření (Smart Metering) zobrazuje data na digitálním displeji, a navíc každodenně dálkově posílá aktuální report odpovědnému distributorovi.

 

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Pro identifikaci slouží výrobní a evidenční číslo

V bytových domech, na sdílených chodbách, objevíte více elektroměrů. Každý má unikátní výrobní a taky evidenční číslo. Minimálně jeden identifikátor dohledáte na samotném elektroměru i na faktuře.

  • Výrobní číslo bylo přístroji přiděleno jeho výrobcem. Má 5 až 9 znaků, které následují za zkratkou N., No. či Nr.

  • Evidenční číslo bylo měřidlu přidáno místním distributorem. Začíná značkou distribuční společnosti (většinou ČEZ, v jižních okresech EG.D alias E.ON, v Praze PRE).

Rozlišujeme vysoký (T1) a nízký (T2) tarif

Míříme do finiše, konečně odpovíme na úvodní otázku, jak číst data z elektroměru. Ještě však odlišme vysoký (dražší) a nízký (zlevněný) tarif.

  • Vysoký tarif musí stačit domácnostem, které elektřinou neohřívají vodu ani nevytápějí, takže patří do distribuční sazby D01d či D02d. Na digitálním elektroměru mají obvykle jediný displej, kde snadno vyčtou svoji spotřebu.

  • Nízký tarif znamená víkendovou nebo každodenní několikahodinovou úsporu. Elektřinu zlevňuje chatařům a domácnostem, které používají náročnější elektrospotřebiče (bojler, přímotop, akumulační kamna, tepelné čerpadlo, elektromobil) a patří do vyšší distribuční sazby (například D26d). Příslušný dvoutarifní elektroměr rozlišuje spotřebu ve vysokém tarifu (označenou T1, 1, I., VT či V) a v nízkém tarifu (T2, 2, II., NT či N). Obě hodnoty zobrazuje střídavě na jednom displeji, nebo zvlášť na dvou displejích.


Jednoduchá matematika, neboli jak odečíst elektroměr

Technici distribučních společností obyčejně opíšou aktuální hodnoty a odcházejí. Elektroměry se automaticky nevynulují, přičítají každou další kilowatthodinu (kWh) spotřebované elektrické energie. Buďto zobrazují pouze celá čísla, nebo jsou přesné na desetiny, avšak nerozlišují mezi loňským a letošním rokem. Takže od aktuální naměřené souhrnné spotřeby odečtěte stav elektroměru, zachycený v poslední faktuře. Ale pozor, když srovnáváte kilowatthodiny a tisícinásobné megawatthodiny (MWh)!

Trápí vás vysoké účty za elektřinu?

Srovnejte si nabídky dodavatelů elektřiny v naší kalkulačce a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější.


Příklad: Elektroměr dneska ukazuje 5 000 kWh ve vysokém tarifu a 15 000 kWh v nízkém tarifu. Distributor vloni touto dobou zaznamenal 3 000 kWh a 9 000 kWh. Tudíž spotřeba za poslední rok vychází na 2 000 kWh (5 000 - 3 000 kWh) ve VT a 6 000 kWh (15 000 - 9 000 kWh) v NT. Jenomže naposledy byly fakturovány 1 MWh/rok (= 1 000 kWh/rok) ve vysokém a 3 MWh/rok (= 3 000 kWh/rok) v nízkém tarifu. Buďto spotřeba razantně stoupla, nebo se někam vloudila chyba.

Pokud máte pochybnosti, reklamujte fakturu, případně požádejte o mimořádné vyúčtování. Obojí zařizuje vámi preferovaný dodavatel. U distributora můžete reklamovat samotný elektroměr. Ale v případě, že se neprokáže jeho závada, zaplatíte náklady za revizi.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.