Žena zapisuje spotřebu na elektroměru

Odečet elektroměru: Víte, jak se to dělá?

24. 4. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Umět odečíst data z elektroměru se vám bude hodit nejen při samoodečtu, ale také při kontrole výdajů za elektřinu. Vyznáte se ve všech údajích a víte, co znamenají? Připravili jsme pro vás přehled hlavních informací, které se vám v souvislosti s elektroměrem a jeho odečtem budou hodit.

Elektroměry: Jaký typ máte doma?

K odečtu spotřeby slouží elektroměr, tedy přístroj, který měří množství odebrané elektrické energie. Najdete ho v elektroměrových rozvaděčích na každém odběrném místě. Existují dva typy – indukční a elektronický:

  • Indukční elektroměr, známý také jako elektromechanický, pracuje na základě magnetického pole cívek.

  • Novější a modernější elektronické či digitální elektroměry fungují na základě přímého měření proudu a napětí. Změřená data jsou ukládána do paměti čítače a zobrazována na displeji.


Přestože jsou elektronické elektroměry o něco dražší, tak již téměř vytlačily ty elektromechanické. Kromě snazší instalace i provozu za tím stojí především možnost udělat dálkový odečet elektroměru, jednodušší více tarifní účtování a lepší ochrana proti krádežím elektřiny pomocí přetáčení elektroměru.

Jak číst údaje na elektroměru?

Bez ohledu na to, zda máte elektromechanický, nebo digitální elektroměr, pro vás bude klíčové umět z něj vyčíst podstatné údaje. Pro komunikaci s distribuční společností budete potřebovat především výrobní číslo, evidenční číslo a konkrétní údaj o spotřebě.

Výrobní číslo je devíti- až dvanáctimístná cifra uváděná za zkratkou N., No. či Nr. Vašemu elektroměru mohlo být distributorem přiřazeno také evidenční číslo. Zpravidla jej najdete pod tím výrobním a nejčastěji začíná písmeny, jež vyjadřují zkratku distribuční společnosti. Jak výrobní, tak evidenční číslo by mělo být uvedeno rovněž na fakturách za elektřinu.

Stav spotřeby elektřiny je na elektromechanických měřičích uveden jako šestimístné číslo s jedním číslem za desetinnou čárkou navíc. To je většinou označené červeně. Odečítáte-li elektřinu sami, vždy uvádíte pouze údaje bez desetinného místa. Odečet digitálního elektroměru je o něco přehlednější – zobrazováno bývá pěti- až sedmimístné číslo bez desetinných míst.

Spotřeba na elektroměrech je počítaná v kilowatthodinách (kW). Na faktuře od energetické společnosti však bude nejspíš uveden údaj v megawatthodinách (MWh). Energetický regulační úřad se tak snaží zajistit sjednocení používaných jednotek. Regulované položky, o jejichž cenách tato instituce rozhoduje, jsou uváděny právě v MWh.

Chci ušetřit na elektřině

Trápí vás vysoké účty za elektřinu?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v naší kalkulačce a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Jak na odečet vysokého a nízkého tarifu?

Odečet elektroměru v případě dvou tarifního účtování bude mít trochu jinou podobu. Máte-li starší elektromechanický model, budete mít na elektroměru dva číselníky nad sebou nebo vedle sebe. Vysoký tarif bude počítán na číselníku umístěném nahoře, respektive vlevo. Pokud je označen, pak nejčastěji jako VT nebo I.

Nízký tarif odečtete na číselníku, který je spodní, nebo vpravo. Označen bývá jako NT nebo II. Odečet digitálního elektroměru je usnadněn označením vysokého tarifu zkratkou T1 a nízkého tarifu T2.

Vyhněte se nesrovnalostem při fakturování

Stejně jako každé jiné zařízení i elektroměr se může porouchat. Poté dochází k situacím, kdy vůbec neměří, měří neúměrně spotřebě nebo nepřepíná vysoký a nízký tarif. Ideální je stavy měřidel hlídat a faktury porovnávat s údaji na přístroji. Pravidelná měsíční kontrola a zápis stavu vám zabere minimum času a při nesrovnalostech vede k rychlejšímu zjištění a datování závady.

V případě podezření na nesprávnou funkčnost elektroměru požádejte svého distributora o přezkoušení zařízení v autorizovaném měřicím středisku. Předtím si však opakovaně ověřte, že elektroměr nefunguje správně. Distributoři zpravidla požadují úhradu nákladů spojených s přezkoušením, pokud bylo zjištěno, že je zařízení bez závad. Podle typu elektroměru se tato částka pohybuje v řádech několika tisíců korun. Naopak v případě zjištěné závady na sebe náklady bere distributor.

Dálkový odečet digitálního elektroměru

S rozvojem moderních technologií se mění i odečet elektroměru. Osobní odečty kladou zbytečné časové nároky na zákazníka a znamenají finanční náklady pro distributory. Dnes se proto již vyrábějí a instalují elektroměry s funkcí rádiové komunikace, která umožní provést odečet na dálku. Kromě toho lze díky podobnému zařízení sledovat spotřebu v reálném čase. Do budoucna se tato technologie bude dále rozvíjet a stane se běžnou součástí našich domácností.

Neplatíte za elektřinu příliš?

Výše faktury za elektřinu občas zaskočí každého. Ne vždy to musí být jen vysokou spotřebou. Neplatíte za elektřinu vašemu dodavateli příliš? Jste si jisti tím, že u konkurenčního poskytovatele by vás stejná spotřeba nevyšla výrazně lépe?

Díky změně dodavatele si můžete zajistit nižší náklady, ať už elektřinou topíte, ohříváte vodu, nebo jen svítíte a napájíte spotřebiče. Zjistěte prostřednictvím jednoduché online kalkulačky cen elektřiny, kolik můžete ušetřit s novým dodavatelem.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?