Proč mi v bance nepůjčili - žárovka v ruce

Proč mi v bance nepůjčili? Ověřte svůj záznam v registrech

15. 6. 2022 | Aktualizováno: 20. 3. 2023
|
Délka čtení: 10 min.

Při žádosti o půjčku si banky každého žadatele důkladně proklepnou a zjišťují jeho úvěrovou historii. Máte z minulosti škraloup nebo aktuálně splácíte jiný úvěr a chcete vědět, zda to bude mít vliv na vaši současnou žádost o půjčku? Přinášíme tipy, jak zjistit vaši platební historii.

Záznam v registrech může mít každý

Myslíte si, že nemáte záznam v registru dlužníků, protože své úvěry poctivě splácíte? Možná se pletete. V registrech se totiž evidují nejen dluhy, ale také informace o řádném splácení půjček. Podle nejnovějších statistik za první čtvrtletí 2022 je v registru BRKI a NRKI zaznamenáno 2,29 milionu osob se spotřebitelským úvěrem a 1,1 milionu osob s úvěrem na bydlení.

Půjčujte si s rozvahou

Ještě než si požádáte o úvěr, je dobré si ujasnit, zda ho opravdu potřebujete. Půjčka by měla sloužit primárně na nezbytně nutné výdaje, které si nemůžete dovolit uhradit jednorázovou platbou.

Dobře si propočítejte své pravidelné příjmy a výdaje, abyste věděli, jaké splátky si můžete dovolit. Ale počítejte i s rezervou na neočekávané situace, třeba když vám přijdou navýšené zálohy na energie, rozbije se pračka nebo přestane fungovat auto. Na naší stránce Půjčka bez starostí najdete kalkulačku pro orientační propočet, která už uvažuje s rezervou, kterou byste měli mít.

Půjčka bez starostí

Jděte na půjčku chytře

Spočítejte si, kolik zvládnete splácet s ohledem na vaše příjmy a výdaje.


V jakých situacích dává smysl vzít si půjčku? Třeba na rekonstrukci bydlení, auto nebo vzdělávací kurz, kterým zvýšíte svou kvalifikaci. V žádném případě si neberte půjčku na dárky, dovolenou či drahou elektroniku. Jakmile si ujasníte, že úvěr dává smysl a budete mít na jeho splácení, ještě je dobré si ověřit, jaké závazky nebo záznamy máte uvedeny v registrech půjček a úvěrů a tzv. registrech dlužníků.

Banky si vás prověří v registrech

Nikdy v minulosti jste si půjčku nebrali, a tak na vás banka nemůže nic najít? Bohužel tak jednoduché to není. Některé instituce totiž na vaše jméno mohou evidovat dluh, aniž byste si toho byli vědomi. Pokud máte kontokorent nebo kreditku, máte v registru „rezervovanou“ celou hodnotu, přestože jste si ji nepůjčili. Při posuzování žádosti o novou půjčku je to posuzováno tak, jako byste půjčku čerpali. Ale škraloup v registrech vám způsobí i opožděná platba mobilnímu operátorovi.

Pro ověření žadatele obvykle banky nahlíží do těchto tří registrů.

  • Bankovní registr klientských informací (BRKI) je pod správou bank a shromažďují se v něm informace o bankovních úvěrech včetně úvěrů ze stavebního spoření poskytnutých fyzickým osobám (občanovi nebo podnikateli). Informace jsou aktualizovány každý měsíc. Data v registru zůstávají ještě čtyři roky po ukončení smluvního vztahu mezi bankou a klientem. BRKI eviduje jak negativní informace (o nesplácení), tak pozitivní informace (o splácení řádně a včas).

  • Nebankovní registr klientských informací (NRKI) je obdobou bankovního registru, ale jsou v něm zaznamenány půjčky u nebankovních společností. Na rozdíl od BRKI obsahuje informace o fyzických, ale také právnických osobách. Aktualizace informací i délka jejich uchování je stejná jako v případě BRKI. Eviduje se rovněž kompletní platební morálka, tudíž obsahuje pozitivní i negativní záznamy.

  • Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům (SOLUS) je zájmové sdružení bankovních a nebankovních společností, poskytovatelů telekomunikačních služeb, dodavatelů energií a dalších podobných institucí. Oproti BRKI a NRKI je SOLUS výhradně negativní registr – záznamy vzniknou pouze v případě nesplácení či neuhrazení závazků. Objeví se tady například informace, že jste včas neuhradili nedoplatek dodavateli energií nebo jste propásli termín u platby paušálu mobilního operátora.

Jak zjistit záznam v registru dlužníků

Nejen banky mají možnost nahlédnout do registrů dlužníků – i vy si můžete zjistit, jak na tom jste.

Výpis z registru BRKI, NRKI a REPI – Kolikmam.cz

Na webu kolikmam.cz získáte kompletní přehled o svých finančních závazcích a hodnocení bonity s přesahem do minulosti. Nabízí nejen výpisy z úvěrových registrů, ale také z Centrální evidence exekucí nebo Insolvenčního rejstříku.

  • Jednorázový samostatný výpis z registrů (BRKI, NRKI) online: 100 Kč/výpis

  • Společný výpis z Bankovního a Nebankovního registru online: 180 Kč/výpis

  • Předplatné balíčku #Kolikmam365 zahrnuje 4× ročně společný výpis, sledování trendu hodnocení, hlídání změn na datech v registrech i v prostředí internetu: 499 Kč/rok


Kromě možnosti nákupu bez registrace jednorázových výpisů je možné se ke každé službě registrovat do portálu kolikmam.cz. Portál nabízí různé způsoby doručení výpisu:

  • Online přímo v portálu

  • Osobně v Klientském centru

  • Poštou do vlastních rukou

  • Datovou schránkou

  • E-mailem


Potřebujete výpis z registrů okamžitě? Pak využijte možnost získat online výpis přímo v portálu. Ověřte svoji totožnost online přes bankovní identitu, uhraďte nákup platební kartou a můžete získat výpis na počkání.

Pokud nevíte, s jakým výpisem začít, je ideální variantou výpis MůjKredit, který obsahuje souhrn několika položek z výpisu BRKI a NRKI včetně hodnocení a zároveň ověří případnou existenci exekucí. Dále obsahuje souhrnné záznamy z Registru platebních informací (REPI) a informace z dalších veřejných zdrojů (Insolvenčního rejstříku, databáze MVČR). Najdete-li v informacích z výpisu MůjKredit nějaké záznamy, kde bude nutný detailní výpis z konkrétního registru, už jdete najisto.

Ve výpisu MůjKredit se soustřeďte na celkové hodnocení v grafu a zároveň na položky s částkou po splatnosti, které mohou negativně ovlivnit vaši žádost o další úvěr.

Srovnejto.cz vám vyjednalo výpis MůjKredit se slevou 10 %, který obsahuje data z BRKI a NRKI. Věříme, že lidé by měli vědět, jak na tom jsou, než si vezmou půjčku a začnou je lustrovat finanční instituce. V posledním kroku objednávky použijte slevový kód “srovnejto” při objednávce na Kolikmam.cz.

akce

Využijte slevu 10 % na výpis MůjKredit.

Slevový kód: srovnejto

Výpis z registru SOLUS – NejsemDlužník.cz

Na webu NejsemDlužník.cz si můžete objednat elektronický výpis z registru SOLUS, Centrální evidence exekucí a Insolvenčního rejstříku. Vyplníte online formulář a po zaplacení obdržíte do e-mailu soubor s výpisem z jednotlivých registrů. Dokumenty jsou chráněny heslem, které dostanete SMS na telefonní číslo uvedené v žádosti. Pro fyzickou osobu stojí výpis 250 Kč. Podnikatelé a právnické osoby zaplatí 300 Kč.

Nejlevnější způsob, jak se dostat k výpisu ze SOLUS, je pomocí SMS žádosti. Nejdříve si musíte požádat o zaslání SIN kódu. Ten pak použijete k objednání SMS výpisu, jenž obsahuje údaje o dlužné částce a společnosti, která záznam vložila. SMS výpis stojí 50 Kč.

Pozor na podvodníky

Bohužel na internetu můžete narazit na řadu podvodníků nabízející falešné výpisy z registrů. Dokonce existují i nerelevantní registry, které se snaží nalákat důvěřivce a nabízí výpis za vysokou cenu v řádech až tisíců korun. Přitom neobsahují žádné relevantní informace a banky k nim vůbec nepřihlíží. Takovým pochybným registrem je například Centrální registr dlužníků (CERD).

Stejně jako byste měli být na pozoru před podvodnými registry, měli byste být obezřetní i při výběru poskytovatele půjčky. Možná máte negativní záznam, a tak vám v bance nepůjčí. Než se ale obrátíte na nebankovní instituci, dobře si to rozmyslete. I v dnešní době můžete natrefit na pochybné společnosti, lichváře a podvodníky, kteří vám nabídnou půjčku za velmi nevýhodných podmínek.

Obraťte se pouze na prověřené nebankovní společnosti. Na Srovnejto.cz ukazujeme a srovnáváme poskytovatele, které jsme prověřili a dosahují alespoň jedné hvězdy v Indexu odpovědného úvěrování, který každoročně připravuje organizace Člověk v tísni.

90 ze 100 bodů
5 000 - 1 200 000 Kč
12 - 120 měsíců
92 ze 100 bodů
10 000 - 250 000 Kč
4 - 120 měsíců
87 ze 100 bodů
10 000 - 500 000 Kč
6 - 84 měsíců
  • 90 ze 100 bodů
    5 000 - 1 200 000 Kč
    12 - 120 měsíců
  • 92 ze 100 bodů
    10 000 - 250 000 Kč
    4 - 120 měsíců
  • 87 ze 100 bodů
    10 000 - 500 000 Kč
    6 - 84 měsíců
Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.