Mladý pár a společné finance

Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

31. 12. 2023
|
Délka čtení: 8 min.

Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

Důvěra ve vztahu: finance jsou intimní téma 

Když se milujeme, proč řešit peníze? Takový postoj má stále mnoho Čechů. Podle psycholožky Elišky Remešové vnímáme téma financí jako přízemní. Peníze přitom hrají ve vztahu významnou, ale podceňovanou roli. Představují bezpečí, zajištění života. Když chybí, jsme ve stresu. Proto je zapotřebí mluvit o penězích od začátku vztahu a komunikovat o nich pravidelně. Jinak se nevyhnete hádkám o zbytečných kabelkách, pivech nebo zatajených účtech. 

Základem je domluva o společných výdajích 

Nejpozději byste měli téma financí otevřít při stěhování do společné domácnosti. Musíte totiž vyřešit, jak se budete podílet na každodenních výdajích: kdo platí nájem, kdo 

nákupy, inkaso, pojištění. Zároveň otevřete téma výdajů: pokud jeden partner neúměrně utrácí, může mít druhý partner pocit, že je to na úkor společné budoucnosti. 

Jak výdaje spravedlivě rozdělit? 

  1. Já topení, ty nájem aneb každý hradí určité výdaje
    V páru si rozdělíte výdaje podle kategorií. Např. partner hradí nájem a potraviny, partnerka inkaso a pojištění domácnosti.  Partneři v tomto modelu obvykle zachovávají vlastní účty. 

  2. Dělení výdajů půl napůl 
    Výdaje hradíte rovným dílem. Problém je ovšem v rozpočítávání: řešením je společný účet, případně výdaje hradí jeden z partnerů a druhý mu svůj podíl zasílá.

  3. Dělení výdajů podle výše příjmů 
    Vyděláváte každý výrazně jinou sumu? Pak můžete výdaje řešit v poměru k vašim příjmům. Třeba tak, že každý bude přispívat do domácnosti 10 % ze svých výdělků. Pro tento systém je rovněž praktický společný účet. 

Společné bydlení, společný účet? Pro mnoho partnerů tabu

V roce 2021 mělo společný účet jen 28 % Čechů. A 11 % z nich k tomu mělo bokem také vlastní účet. Důvod? Partneři se chrání pro případ rozchodu nebo proti dluhům. Mnoho párů si i za manželství zachovává vlastní, oddělené účty. Dodávají si tak pocit nezávislosti a možnost svobodně rozhodovat o běžných výdajích. 

Jediný společný účet usnadňuje finanční plánování a společné výdaje. Posiluje důvěru partnerů: oba tak mají přehled o všech příjmech a výdajích. Pokud si partneři chtějí zachovat „zadní vrátka“, mohou se dohodnout na kompromisu. Ke společnému účtu si každý zachová vlastní účet na soukromou útratu nebo spoření


Věděli jste?

V případě společného účtu má jeden z partnerů obvykle pouze disponentské právo. To může majitel kdykoli zrušit. Pokud zemře, právo zanikne. Účet, u kterého jsou oba partneři spolumajiteli, nabízí v ČR pouze mBank. 

Promluvte si o finančních cílech: předejdete hádkám

Spolu s výdaji byste se měli s partnerem dohodnout na společných cílech. Kolik chcete ušetřit? Plánujete společné bydlení? Nebo chcete šetřit na cestu kolem světa? Stanovte si jasné finanční cíle a plán pro jejich dosažení. Spolu všechno zvládnete rychleji: sdílené finance vám umožní rychlejší tvorbu úspor a výhodnější možnosti investování. Pro banku máte jako pár vyšší bonitu a dosáhnete rychleji na výhodnější hypotéku

Jak vytvořit finanční plán? 

  1. Sledujte vaše příjmy a výdaje. 

Můžete je zaznamenávat do tabulky nebo využít některou z aplikací (např. Spendee). Dohodněte se, kolik každý z páru může měsíčně utratit na drobné výdaje. 

  1. Výdaje rozdělte podle pravidla 70-20-10. 

70 % příjmů by mělo hradit výdaje (nájem, nákupy, …), dalších 20 % spořte a posledních 10 % nechte na osobní spotřebu. Pokud vám nezbývá na úspory, redukujte výdaje nebo zvyšte příjmy (např. brigádou, pronájmem, investováním). 

  1. Tvořte finanční rezervu. 

S ní byste měli přežít alespoň 3 měsíce bez příjmu a být schopni pokrýt i nečekané výdaje (třeba opravu pračky nebo rozbité boty).

Lidé mají zájem o vlastní finanční ochranu a nastavení majetkových vztahů v manželství.“

Mgr. Radima Neubaueraprezident Notářské komory

Nebojte se předmanželské smlouvy: využívá ji čím dál více Čechů

Přestože je předmanželská smlouva pro mnoho párů v ČR stále tabu, uzavírá ji každoročně okolo 10 000 párů. Podle prezidenta Notářské komory Mgr. Radima Neubauera poptávka po manželských smlouvách stoupá: “Lidé mají zájem o vlastní finanční ochranu a nastavení majetkových vztahů v manželství.“ Smlouvou se partneři navzájem chrání vůči dluhům. Stanovují také, komu připadne konkrétní majetek (např. dům nebo auto) po rozvodu nebo jak naložit s hypotékou. 

Jak na společnou hypotéku 

Předmanželskou smlouvou můžete upravit i hypotéku. Pokud jste zúžili společné jmění manželů, může o ni žádat jeden z manželů samostatně. Stane se jediným vlastníkem nemovitosti a ručí za její splacení. Pokud se pro hypotéku rozhodnete a svatbu neplánujete, uzavřete smlouvu, kde stanovíte, jak se vypořádáte v případě rozchodu. 

Při rozchodu se dohodněte o finančním vypořádání

Pokud se rozvádíte, společný majetek vyřeší předmanželská smlouva. Co ale v případě rozchodu? Platí, že každému patří majetek, který pořídil z vlastních prostředků. Věci, které jste koupili společně, máte v tzv. spoluvlastnictví. To zrušíte a věc si buď rozdělíte nebo jeden druhého vyplatíte. Doporučujeme uzavřít dohodu o finančním vypořádání. V krajním případě můžete majetek vymáhat soudní žalobou. 


Magdaléna Kubečková - autorka, copywriterka
Magdaléna KubečkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.