Nákup páru přes PC

Jak nakupovat na splátky na internetu?

30. 11. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Každý větší e-shop v Česku dnes nabízí nákup na splátky. Stačí si z pohodlí domova vybrat pračku, televizi, telefon či cokoliv jiného z nabídky internetového prodejce, zvolit jednu z nabízených variant splátek, přidat požadované dokumenty a po online schválení úvěru splátkovou společností počkat na objednané zboží. Přečtěte si, jaké jsou možnosti nákupu na splátky po internetu.

Nakupování na splátky není v Česku ničím novým. Už v devadesátých letech jsme si z kamenných prodejen odnášeli na splátky ledničky, pračky, televize a další domácí spotřebiče či elektroniku. Průkopníkem splátkového prodeje byla nebankovní finanční společnost Home Credit, u níž si mnozí lidé sjednávají spotřebitelské úvěry dodnes. V posledních letech vytrvale roste počet nakupujících, kteří před návštěvou kamenné prodejny dávají přednost rychlému nákupu v e-shopu. V roce 2019 nakoupila podle údajů Českého statistického úřadu na internetu už více než polovina Čechů (59 %). V následujících letech počet online nakupujících zcela jistě dále poroste.

Vyberte si e-shop, který splátkový prodej nabízí

Za poslední dekádu výrazně rostl nejen počet lidí nakupujících online, ale také počet internetových obchodů. Na konci roku 2019 bylo v Česku podle údajů zbožového srovnávače Heureka.cz 46 600 e-shopů. Možnost nákupu na splátky dnes nabízejí nejen největší online prodejci, jako jsou například Alza.cz, Mall.cz, CZC.cz či Datart.cz, ale také tisíce menších e-shopů.

Splátkový prodej zajišťují pro e-shopy bankovníbankovní i nebankovnínebankovní finanční společnosti, které mají k poskytování spotřebitelských úvěrů licenci od České národní banky. Mezi ty nejznámější na českém trhu patří společnosti Home Credit, BNP Paribas Personal Finance (ta v ČR užívá obchodní značku Hello bank! by Cetelem) a Cofidis.

Infografika - jak nakupovat na splátky na internetu

Zdroj: https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/evropska-unie-je-rajem-e-shopu

Zvažte potřebu nákupu na splátky

Řada Čechů nechce odkládat nákup zboží až do doby, kdy si na něj našetří. Než se rozhodnete nakoupit na splátky, řádně zvažte, je-li nákup opravdu nutný. U spotřebitelských úvěrů totiž zaplatíte nemalý úrok, který vám pořízení věci výrazně prodraží. Roční úrokové sazby se běžně dostanou nad hranici 20 procent. Dopředu si také řádně spočítejte, zda budete schopni půjčené peníze bez problémů splácet.

Při rozhodování mezi nákupem na splátky, nebo okamžitou platbou za zboží se držte jednoduchého pravidla: na splátky si kupujte jen ty produkty, které budete používat déle, než je doba splatnosti půjčky. Splátkový prodej dává smysl například u pořízení úspornějšího kotle do domu, který vám sníží náklady na vytápění o několik tisíc korun ročně. Naopak není dvakrát rozumné pořizovat na splátky například dovolenou u moře či vánoční dárky pro rodinu a přátele.

K nákupu na splátky stačí splnit jen pár základních podmínek

Nákup na splátky mohou využít jak občané České republiky, tak i občané Evropské unie s trvalým pobytem v České republice. Nutnou podmínkou pro sjednání spotřebitelského úvěru je věk minimálně 18 let a plná právní způsobilost. Banky i nebankovní společnosti vyžadují od zájemců o úvěr minimálně dva doklady totožnosti. Základem je platný občanský průkaz. Jako druhý doklad může posloužit například cestovní pas nebo řidičský či zbrojní průkaz.

Bankovní i nebankovní finanční společnosti musejí ze zákona řádně posoudit, zda budete schopni spotřebitelský úvěr bez problémů splácet. Z tohoto důvodu se zajímají o zdroj i výši vašeho pravidelného příjmu. S žádostí o nákup na splátky neuspějí zaměstnanci ve zkušební či výpovědní době. Důvodem k zamítnutí žádosti o úvěr jsou rovněž nesplacené závazky a exekuce.

Jako první hledejte nabídky s 0% úrokem

Když už se rozhodnete nakupovat na splátky, jako první se zajímejte o nabídky splátek bez navýšení. U těchto půjček neplatíte při splnění všech podmínek splátkové společnosti žádný úrok. Výhodou je, že si platbu dražšího výrobku rozložíte do několika menších splátek. Tyto nabídky jsou většinou časově omezené, musíte nakoupit za určitou minimální částku a také si nemůžete upravovat dobu splatnosti.

Příklady dalších variant nákupu na splátky

Kromě splátek bez navýšení nabízejí splátkové společnosti i další varianty splácení. Například u Alzy můžete každý měsíc po dobu dvou let splácet pět procent z ceny zboží. Při nákupu zboží v hodnotě 22 tisíc korun zaplatíte za dva roky celkem 26 400 korun. Roční úroková sazba v tomto případě činí 18,16 procenta a ukazatel RPSN pak 19,75 procenta (pozn. RPSN je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů). Další možností je 1/10, kdy v okamžiku nákupu nezaplatíte ani korunu a kupní cenu postupně splácíte v jedenácti měsíčních splátkách. Každý měsíc vrátíte úvěrové společnosti jednu desetinu kupní ceny. Roční úroková sazba je 19,48 procenta a RPSN 21,31 procenta.

V případě nákupu na Mall.cz nabízí Home Credit dvě varianty splácení. První je určena pro nakupující, kteří chtějí úvěr splatit co nejdříve. Pokud si například pořídíte televizi za 28 990 korun, budete po dobu 12 měsíců splácet 2 681 korun měsíčně. Celkem vás pořízení televize vyjde na 32 172 korun. Úroková sazba dosahuje v tomto případě 21 procent, RPSN 23 procent. Druhá varianta nabízí nízkou měsíční splátku. Zmíněnou televizi budete v tomto případě splácet dva roky a měsíční splátka bude činit 1 486 korun. Za televizi tak zaplatíte celkem 35 664 korun. Roční úroková sazba bude 21 procent a RPSN 24 procent.

Přečtěte si smluvní podmínky a hledejte výši RPSN

Před odesláním žádosti o úvěr si nezapomeňte přečíst smluvní podmínky a také se seznámit se všemi poplatky. K posouzení výhodnosti půjčky se zajímejte o výši ukazatele RPSN. Ten zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale také veškeré poplatky spojené s úvěrem.

Nezapomeňte včas splácet

Jakmile vám splátková společnost úvěr schválí, nezapomeňte pravidelně a včas platit jednotlivé měsíční splátky. Datum splatnosti naleznete v úvěrové smlouvě. Peníze na účet poskytovatele úvěru zasílejte v dostatečném předstihu před datem splatnosti. Pokud platíte měsíční splátky z běžného účtu v bance, odešlete splátku alespoň tři dny před datem splatnosti. V případě platby složenkou odešlete platbu pět dní před splatností. Například Home Credit umožňuje také platbu přes terminál Sazky. V tomto případě můžete platbu odeslat až v den splatnosti.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?