Skládání mincí na sebe

5 tipů, jak nenaletět a vybrat výhodnou půjčku

15. 4. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Trh s bankovními a nebankovními půjčkami je díky zákonným úpravám z posledních let pro občany mnohem přehlednější i bezpečnější. To však ještě neznamená, že si každý sjedná výhodnou půjčku. Na co byste se při výběru půjčky měli zaměřit? Připravili jsme pro vás 5 základních tipů.

1. Ujasněte si, k čemu půjčka slouží a jestli je potřeba

Opravdu půjčku potřebujete? Co s penězi chcete financovat? Tyto dvě otázky musíte mít jednoznačně ujasněné. Půjčka by měla sloužit na pořízení skutečně potřebných věcí. Pokud si ji plánujete vzít na uhrazení exotické dovolené nebo nejmodernějšího telefonu, měli byste spíše slevit ze svých požadavků a podobnou investici odložit. Uvědomte si, že za půjčení peněz zaplatíte vždy něco navíc. Zadlužit se kvůli postradatelným věcem je zbytečný risk, který může vést až k dluhové spirále.

Jednoznačný záměr vám u půjčky může ušetřit nemalé peníze. Poskytovatelé totiž rozlišují účelové a bezúčelové půjčky. U těch účelových je částka určena na financování konkrétních výdajů, například bydlení nebo koupi automobilu. Tento typ půjček se většinou pojí s nižšími úroky a výhodnějšími podmínkami. Nicméně poskytovateli budete dokazovat, že jste peníze využili tak, jak jste slíbili. Bezúčelová půjčka vám při nakládání s finančními prostředky dává naprostou volnost. Obvykle si za ni ale připlatíte.

Poradíme vám. jak získat půjčku s nejvýhodnějšími podmínkami:

2. Spočítejte si, jestli na půjčku máte

Další zásada bezpečného půjčování? Objektivně zvažte, jestli si úvěr můžete dovolit. Vemte v úvahu rodinný rozpočet.

  • Jaké jsou vaše příjmy a výdaje?

  • Jakou částku můžete měsíčně vydávat na splátku, aniž byste riskovali existenční nejistotu či nepříjemné snížení životní úrovně?

Pokud žijete od výplaty k výplatě, půjčka není ideálním řešením. Peníze si můžete půjčit v situaci, kdy je dokážete také splácet. Délka splácení by navíc neměla přesáhnout životnost pořizované věci.

Počítejte s tím, že se vaše finanční situace může v průběhu splácení změnit. Možná na delší dobu onemocníte, dočasně přijdete o práci nebo váš rodinný rozpočet zasáhnou nečekané výdaje. Budete schopni půjčku splácet i v těchto situacích? Mnoho poskytovatelů sice nabízí odklad splátek, ten ale rozhodně není zadarmo. V případě opakovaného využívání této služby se vám prodraží i sebevíc výhodná půjčka.

V našem článku se dočtete, co dělat, když nedokážete uhradit další splátku:

3. Půjčky mezi sebou vzájemně porovnejte

Poskytovatelů půjček je celá řada. Všichni z nich se své produkty pochopitelně snaží prezentovat jako ty nejvýhodnější. Proto je dobré nabídky vzájemně porovnat. Důležitá není jen úroková sazba. Zaměřit byste se měli spíše na roční procentní sazbu nákladů (RPSN). Úroková sazba vám totiž dává informaci pouze o ceně vypůjčených peněz. Do RPSN jsou zahrnuty veškeré náklady spojené s půjčkou. Kromě úroku také případné poplatky za uzavření smlouvy, vedení úvěrového účtu, pojištění schopnosti splácet a další.

Náš tip

Využijte nezávislé srovnání půjček a úvěrů od Srovnejto.cz. V kalkulačce označte, kolik si chcete půjčit a jakou částku zvládnete měsíčně splácet. My vám zdarma srovnáme nabídky bankovních i nebankovních poskytovatelů.

4. Poskytovatele půjčky si prověřte

Ještě předtím, než vybraného poskytovatele půjčky oslovíte, je dobré si o něm zjistit maximum dostupných informací. Ty naleznete například na oficiálních stránkách společnosti, ale také v recenzích a internetových diskuzích. Tam se objevují zkušenosti skutečných klientů, kteří již služeb vybraného poskytovatele využili. Ověřte si, že daný subjekt disponuje potřebnou licencí ČNB, bez níž činnost nesmí provozovat. Aktuální seznamy poskytovatelů jsou k dispozici přímo na webových stránkách ČNB.

Sázejte na známé a prověřené hráče. Pokud o poskytovateli nejste schopni najít žádné informace či zkušenosti klientů, hledejte raději půjčku jinde. Pozornost věnujte i dalším varovným signálům, například poplatkům předem nebo kombinaci nulové úrokové sazby a vysoké RPSN.

Na co dalšího si dát pozor u spotřebitelských úvěrů? Přečtěte si náš článek:

5. Prostudujte si smlouvu a obchodní podmínky

Výhodná půjčka by se vám nyní měla hledat o něco lépe. Tím ale práce ještě nekončí. Než půjčku stvrdíte podpisem, důkladně si pročtěte smlouvu a obchodní podmínky. Zaměřte se hlavně na RPSN a celkovou splatnou částku. Oba údaje musí být ve smlouvě uvedeny. Dále si nezapomeňte zjistit, jaké sankce a poplatky vás čekají při eventuálním prodlení splátek. Pozor si dávejte také na nenápadné poznámky pod čarou. Čím méně jsou podmínky srozumitelné, tím více byste měli být obezřetní.

Na prostudování smlouvy si vyhraďte dostatek času, nepodepisujte ji ve spěchu. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat nebo smlouvu zkonzultujte s právníkem. Uvědomte si, že svým podpisem potvrzujete souhlas s nastavenými podmínkami a zavazujete se je dodržovat.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.