Předání vánočních dárků

S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

Nákupní seznam je důležitý i o Vánocích

Seznam dárků pro Ježíška nemusí být jen dětskou doménou. Díky správně sestavenému seznamu můžete ušetřit – a vyhnete se nakupování zbytečností na poslední chvíli. 

I proto si vytvořte seznam, na který napíšete jména všech, které budete chtít obdarovat. A na nákup vyrazte až tehdy, kdy si k jeho jménu napíšete dárek, který bude dávat smysl. A částku, kterou budete chtít utratit. Nebo se s ostatními přímo domluvte, co by je potěšilo. Můžete si stanovit i finanční limit, přes který nikdo nepůjde.

Během vánočních svátků nebudete utrácet jen za dárky, ale také za vánoční stromek, výzdobu nebo některé potraviny. V rozpočtu počítejte i s nimi. U některých výdajů můžete ušetřit – zejména výzdobu není nutné kupovat novou každý rok.

Náš tip

Ušetřit můžete i tak, že ostatní obdarujete vlastnoručně vyrobenými maličkostmi. Například vaši tetu z města jistě potěší domácí zavařeniny víc než kosmetika, kterou nepoužije.

Peníze odkládejte v průběhu celého roku

Určete si, kolik peněz můžete do vánočních dárků investovat. Svého rozpočtu se pak držte, nekupujte žádné maličkosti navíc. Částku určenou na dárky si můžete odkládat stranou postupně. Čím dřív začnete, tím menší částky bude stačit spořit. Peníze odkládejte průběžně, zkuste na ně nesahat.

Jestli máte i přes to pocit, že nezvládnete odkládat dost peněz bokem, můžete vyzkoušet nějakou krátkodobou brigádu. Peníze na vánoční dárky tak našetříte během podstatně kratší doby.

Na dárky si nepůjčujte

Pod tlakem reklamy na dokonalé Vánoce si na dárky bere půjčku spousta lidí. Půjčka na vánoční dárky však není vhodným řešením. Finanční experti tvrdí, že půjčka má smysl pouze tehdy, kdy máte z dané služby nebo věci dlouhodobější užitek, případně nemůžete situaci řešit jinak. Typicky se jedná o půjčku na bydlení či automobil.

Pokud se bez úvěru neobejdete, pečlivě jednotlivé nabídky porovnejte. Nevybírejte jen podle úroku, ale i dle hodnoty RPSN. Čím nižší je, tím je půjčka výhodnější a levnější. Půjčujte si jen tolik, kolik opravdu potřebujete a vždy se ji snažte splatit co nejdříve. Pokud to ale není nezbytně nutné, na vánoční dárky si opravdu nepůjčujte.

Ušetřete s online nákupy

Díky online nákupům se vyhnete tlačenicím v davu a nakoupíte jen to, co potřebujete. A pomocí srovnávače cen najdete dárky s výhodnou cenou. U e-shopů, které sázejí na hromadné nákupy, navíc můžete pořídit levné dárky pro celou rodinu za zlomek původní ceny. Tím, že nakoupíte na jednom místě, navíc ušetříte za dopravu. Pokud nakupujete s předstihem, vyzkoušejte zahraniční e-shopy, kde můžete nakoupit levněji než u nás. V průběhu roku kontrolujte i slevové akce na svých oblíbených e-shopech.

Zbavte se všeho nepotřebného

Máte doma zbytečnosti, které nevyužijete, ale někomu jinému by mohly posloužit? Pak je prodejte a přivydělejte si pár korun navíc. Oblečení můžete prodat na portálech s módou (například Vinted), nábytek můžete prodat na online bazarech či na Facebooku. Nejen, že uklidíte, ale navíc si přivyděláte.

Využijte akce Black Friday

Každý rok se koná akce s názvem Black Friday. Tento „Černý pátek“ je marketingovou akcií, kdy se obchodníci snaží nalákat zákazníky na nákupy za velmi nízké ceny. Černý pátek je v USA již od roku 2005 tradičně nejrušnějším nakupovacím dnem. Pokud plánujete nakupovat elektroniku, nábytek, oblečení nebo další dárky, vyčkejte na zmíněnou akci. Ušetřit můžete i několik desítek procent z celkové ceny.

Nějakou dobu před Black Friday sledujte ceny v e-shopech, kde chcete nakupovat. Zkontrolujte si, zda nedošlo k umělému navyšování cen a následně i umělé slevě. Ve výsledku byste zaplatili stejně jako obvykle.

A na konec…

Nezapomínejte, že vánoční svátky mají být chvílemi klidu a pohody. Jakkoliv budou vaše dárky skromné, jistě vaše blízké potěší.

Nikola Zatloukalová - autor, copywriter
Nikola ZatloukalováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?

  • Revize smluv - žena se probírá štosem dokumentů
    05. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Dostaňte ze smluv maximum: poradíme, jak na roční revizi

    Každý rok vám berou z peněženky stovky až tisíce korun. Smlouvy, které roky leží v šuplíku a jsou pěkně zastaralé. Třeba havarijní pojištění 10 let starého auta, tarif na energie, který se tiše každý rok navyšuje, dům pojištěný na ceny z roku 2010 nebo drahý mobilní tarif. Když všechny smlouvy budete pravidelně aktualizovat, nebudete zbytečně přeplácet a získáte přesně ty produkty, které potřebujete. Chcete vědět, jak na to?