dluhy ochrana osobních údajů

Zneužití osobních údajů: Hrozí dluhy a exekuce

Ke zneužití osobních údajů dochází nejčastěji poté, co ztratíte svůj občanský průkaz. Podvodníci, kteří se skrývají za vaši identitu, si tak můžou neoprávněně sjednat i úvěr. Jak se zneužití osobních údajů bránit a jak tento problém souvisí se zamítnutím půjčky, o kterou máte zájem?

Zneužití osobních údajů na internetu je časté

Občanský průkaz se vám před pár dny někam zatoulal, ale zatím jste to neřešili? To je chyba! Zneužití osobních údajů je totiž v dnešní době snazší než kdy dříve, a to díky internetu. Najdete celou řadu poskytovatelů, u nichž si můžete uzavřít půjčku po internetu bez toho, aby vás osobně viděli nebo jste museli ověřit svoji totožnost, například pomocí bankovní identity. Stačí vyplnit pár údajů z občanského průkazu a půjčka je sjednána, aniž byste si toho byli vědomi.

Ztrátu nebo krádež občanky okamžitě hlaste

Zpravidla si úvěrové společnosti mohou ověřit, zda doklad není nahlášený jako kradený nebo ztracený, ale k platným průkazům přístup nemají. Z toho důvodu je důležité, abyste ztrátu nebo krádež dokladů okamžitě nahlásili na obecní úřad s rozšířenou působností nebo na policii. Jen tak může být doklad zneplatněn.

Čas od času si také zkontrolujte, zda máte občanku a řidičák stále na svém místě. Někdy si myslíme, že bezpečně trůní v naší peněžence, ale zatím už je má v rukou neoprávněná osoba.

Bohužel se může stát, že ke zneužití osobních údajů na internetu dojde i v případě, že jste svoje doklady neztratili. Svůj občanský průkaz předkládáte na různých místech nebo údaje z něj vyplňujete do online formulářů. Okopírované údaje ze skutečné občanky nebo kvalitně zfalšovaný doklad se bez osobního kontaktu těžko odhaluje. Buďte obezřetní, kde a komu své osobní údaje sdělujete a mějte na paměti, co dělat, když ke zneužití osobních údajů dojde.

Jak postupovat při zneužití osobních údajů

Jak zjistit, že došlo ke zneužití vašich osobních údajů? Často na to přijdete až ve chvíli, kdy vám na dveře bouchá exekutor, protože jste nezaplatili půjčku, kterou si na vaše jméno vzal někdo jiný. Nebo vám přijde obsílka, že máte uhradit dlužnou částku. V takovou chvíli je nejdůležitější začít věc aktivně řešit.

Rozhodně neházejte podobné dopisy do koše s tím, že se vás to netýká – vy jste si přece žádnou půjčku nebrali. Když někdo uzavře úvěr pod vaší identitou, bude na vás společnost splátky vymáhat. Pokud nebudete situaci aktivně řešit, může k dlužné částce naskákat penále, což někdy končí až výše zmíněnou exekucí.

Jak tedy správně postupovat při zneužití osobních údajů?

  • Okamžitě kontaktujte daného věřitele a braňte se.

  • Prokažte, že jste půjčku neuzavřeli vy. U internetové půjčky je možností celá řada, například komunikace nebyla z vašeho e-mailu a telefonu, peníze nepřišly na váš bankovní účet, formulář nebyl vyplněn z vaší IP adresy.

  • Podejte na policii trestní oznámení na neznámého pachatele.

Ověřte své jméno v registru

Pokud budete komunikovat s věřiteli i policií a předložíte důkazy na svoji obranu, nejspíš bude vymáhání neoprávněně sjednané půjčky zastaveno. Ale stále nemáte vyhráno. Pokud se podvodníkům podaří zneužití osobních údajů, budou to pravděpodobně zkoušet vícekrát, a tak se nemusí jednat o jedinou půjčku, kterou uzavřeli na vaše jméno.

Dluhy vedené na své jméno si můžete ověřit v registrech dlužníků. Informace získáte například v dluhovém registru Solus či Bankovním a Nebankovním registru klientských informací. „O velké většině všech úvěrů a nedoplatků se tak dlužník může včas dovědět a zabránit tak případnému zneužití osobních údajů,“ říká ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal pro Aktuálně.cz. Bohužel v těchto registrech nenajdete malé nebankovní společnosti.

Zneužití osobních údajů – půjčka vám bude zamítnuta

To, že si vaším jménem někdo sjedná úvěr, který nesplácí, může mít další nepříjemné následky. Budete mít negativní záznam v registru, a tím pádem může být vaše žádost o půjčku zamítnuta. Bankovní i nebankovní společnosti u půjček zkoumají vaši úvěrovou historii za několik let. Proto zneužití osobních údajů pečlivě dořešte a ujistěte se, že byly veškeré nepravdivé informace z registru odstraněny.

Pokud tomu tak není, na registr můžete podat žádost o změnu nepravdivých údajů, a tak se bránit proti zamítnutí půjčky. Jestliže vaší žádosti nevyhoví, můžete se obrátit ještě na Úřad pro ochranu osobních údajů se žádostí o prošetření dané situace.

Nicméně důvodů zamítnutí půjčky může být celá řada – například nepravidelný příjem, nízká bonita, nesplnění podmínek pro půjčku, uvedení nepravdivých či chybných informací v žádosti. Důvody zamítnutí půjčky vám společnost ani často nesdělí, proto se i v tomto případě vyplatí být aktivní a doptat se na podrobnosti. Možná zjistíte, že máte v úvěrovém registru škraloup, aniž byste o tom věděli.

Žádejte jen o půjčku, u které to má cenu

Týká se vás zamítnutí půjčky, ať už z jakéhokoliv důvodu? Vrtá vám hlavou otázka: „Kde mi půjčí?“ protože úvěr nutně potřebujete? Neztrácejte čas procházením spousty nabídek, které vám nakonec neschválí. Využijte online půjčky na míru. Stačí, když do formuláře vyplníte parametry požadované půjčky, základní údaje o sobě a své finanční situaci. Na základě těchto údajů získáte přehled pouze těch půjček, o které má smysl žádat, protože u nich máte šanci na schválení. Tak nebudete zbytečně mrhat svým drahocenným časem.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig Vrablová Více článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž u počítače počítá účty
    Půjčky a úvěry
    19. září 2022|Jana Březinová
    Jak si půjčit a nedostat se do nesnází

    Ať si chcete půjčit deset tisíc na výměnu porouchané pračky nebo potřebujete stovky tisíc na rekonstrukci domu, měli byste být při výběru půjčky opatrní. Za lákavými reklamními slogany se někdy ukrývají neférové podmínky, které vás mohou dostat do nesnází. Podívejte se na kompletní návod, jak si půjčit bezpečně a za co nejvýhodnějších podmínek.

  • Pár vyměřuje zeď při rekonstrukci bytu
    Půjčky a úvěry
    08. září 2022|Jana Březinová
    Jak naplánovat a ufinancovat rekonstrukci domácnosti

    Chystáte se modernizovat své bydlení od základu nebo plánujete jen menší úpravy? Pak vás nejspíš zajímá, jak se na rekonstrukci připravit krok za krokem, aby vše běželo jako po drátkách. Kde najít spolehlivé řemeslníky, na kolik vás rekonstrukce vyjde a kde na ni vzít? To všechno se dozvíte v článku.

  • Žena s nezaplacenými účty
    Půjčky a úvěry
    05. září 2022|Jana Březinová
    Milostivé léto pokračuje. Jak se zbavit exekucí?

    Druhé kolo tzv. milostivého léta začíná 1. září 2022. Jedná se o jedinečnou příležitost, jak se zbavit exekuce, kterou proti vám vede stát a další veřejnoprávní instituce. Stačí splatit jistinu a nízký poplatek exekutorovi, zbytek dluhu bude odpuštěn. Jak přesně milostivé léto funguje?

  • Schválení bankovní půjčky - Šťastný muž a žena si plácají rukou
    Půjčky a úvěry
    Schválení bankovní půjčky: Celým procesem vás provedeme krok za krokem

    Než vám banka půjčí, důkladně si vás prověří. Jak zvládnout celý proces schválení a vyřízení bankovní půjčky bez zbytečných průtahů a komplikací? Máme pro vás jednoduchý návod i několik praktických rad a tipů.

  • Podpis smlouvy
    Půjčky a úvěry
    Specifika bankovní půjčky: Přísnější podmínky, ale bohaté portfolio produktů, které vám sednou

    Naprostá většina žadatelů o půjčku míří v první řadě do banky, kde na ně čeká poměrně přísný schvalovací proces s předem nejasným výsledkem. Co bude banku zajímat a jaká specifika se k bankovním půjčkám pojí?

  • Nebankovní poskytovatelé - zamyšlený muž, který kouká do papírů
    Půjčky a úvěry
    30. července 2022|Jana Březinová
    Čeho si všímat, když si půjčujete u nebankovní společnosti?

    Nebankovní půjčky vnímá řada lidí negativně. Nemusí se však automaticky jednat o špatné řešení. Někdy může být nebankovní půjčka i levnější, než kdybyste šli do banky. Je však třeba vědět, na co se při žádosti o úvěr u nebankovní společnosti zaměřit a jaké nástrahy očekávat.

  • Na co se zaměřit, než budete žádat o půjčku - Muž koukající skrz lupu na počítač
    Půjčky a úvěry
    24. července 2022|Vendula Flassig Vrablová
    Na co se zaměřit, než budete žádat o půjčku?

    V životě každého z nás může nastat nespočet situací, které vyžadují okamžité finanční řešení. Pokud jste se do některé z nich dostali vy sami, měli byste vědět, co všechno zvážit a na co se zaměřit ještě před tím, než banku či nebankovní instituci o půjčku doopravdy požádáte.

  • Počítač peníze papíry
    Půjčky a úvěryOsobní finance
    10. července 2022|Vendula Flassig Vrablová
    Splátkový kalendář a vše, co jste o něm chtěli vědět

    Se splátkovým kalendářem, coby plánem všech vašich budoucích splátek, se setkáte ve chvíli, kdy si sjednáte spotřebitelskou půjčku, úvěr nebo hypotéku. Domluvit se na něm ale můžete i tehdy, pokud vybrané instituci dlužíte větší částku, kterou nejste schopni jednorázově uhradit. Jak si ho správně nastavit, aby vám co nejvíce vyhovoval a nepůsobil zbytečné komplikace?

  • Peníze v peněžence
    Půjčky a úvěry
    25. června 2022|Vendula Flassig Vrablová
    Půjčka na dovolenou: Kdy má smysl o ní uvažovat a jak ji vybrat?

    Jedním ze způsobů, jak si splnit svou představu o ideální dovolené, je právě půjčka na dovolenou. Opravdu se ale vyplatí anebo je dobré si raději pár dnů u moře nebo na horách pro letošek odpustit?

  • Proč mi v bance nepůjčili - žárovka v ruce
    Půjčky a úvěry
    15. června 2022|Jana Březinová
    Proč mi v bance nepůjčili? Ověřte svůj záznam v registrech

    Při žádosti o půjčku si banky každého žadatele důkladně proklepnou a zjišťují jeho úvěrovou historii. Máte z minulosti škraloup nebo aktuálně splácíte jiný úvěr a chcete vědět, zda to bude mít vliv na vaši současnou žádost o půjčku? Přinášíme tipy, jak zjistit vaši platební historii.

  • Sberbank ukončení
    Půjčky a úvěryOsobní finance
    Sberbank v Česku končí! ČNB jí plánuje odebrat licenci. Co to znamená pro její klienty?

    Česká národní banka (dále jen ČNB) dne 28. 2. 2022 zahájila kroky k odebrání licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Hlavním důvodem je razantní zhoršení její likviditní situace v souvislosti s odlivem vkladů. V praxi to znamená, že Sberbank v Česku končí.

  • předávání peněz nad smlouvou
    Půjčky a úvěry
    22. února 2022|Petr Woff
    Vysoká inflace zlevňuje staré a zdražuje nové půjčky. Komu se vyplatí předčasná splátka?

    Průměrné životní náklady meziročně zdražují o více než 8 %. Vysoká inflace těší některé dlužníky, ale zneklidňuje střadatele a centrální bankéře. Proto stouply úrokové sazby a zdražily nové úvěry. Přinášíme několik modelových příkladů, aby bylo jasnější, komu se vyplatí předčasná splátka nebo investice do půjček. Pokaždé záleží na aktuálním vztahu mezi inflací a úrokovou mírou.

  • Půjčky a úvěry
    15. února 2022|Petr Woff
    Úvěrové podmínky budou v roce 2022 přísnější

    Česká národní banka využije svoje nové pravomoci a od dubna zchladí přehřátý realitní trh. Zároveň sleduje, jak se vyvíjí spontánní nabídka a poptávka. Některé komerční banky nečekají na povinné regulace a samy zpřísňují svoje úvěrové podmínky. Zatímco domácnosti stále opatrněji zvažují, jestli požádají o hypotéku nebo spotřebitelskou půjčku.

  • matka, dcera a otec stehovani
    HypotékyPůjčky a úvěry
    Úrokové sazby hypoték rostou, má smysl vzít si teď úvěr na vlastní bydlení?

    Zvažujete koupi nemovitosti na hypotéku nebo se zajímáte o situaci na hypotečním trhu? Pak vám jistě neuniklo, že úrokové sazby u hypoték v posledních měsících výrazně vzrostly. Co za růstem úrokových sazeb stojí a má teď vůbec cenu vzít si hypotéku na koupi nemovitosti? A jakou fixaci případně zvolit?

  • Pobocka raiffeisenbank
    Půjčky a úvěryOsobní finance
    24. ledna 2022|Jana Poncarová
    Equa bank se spojila s Raiffeisenbankou. Co to znamená pro klienty?

    Dva významní bankovní hráči na českém trhu se spojili. Od 1. ledna 2022 se Equa bank sloučila s Raiffeisenbankou a přestala tak existovat jako samostatná společnost. Klienti Equa bank se ale o svá bankovní konta a další služby obávat nemusí. Raiffeisenbank je se vším všudy převzala pod svá křídla. Co to v praxi znamená? Přinášíme odpovědi na ty nejdůležitější otázky.

  • Muž vysypává prasátko
    Půjčky a úvěry
    29. října 2021|Vendula Flassig Vrablová
    Home Credit a Air Bank se přidávají k Milostivému létu. Na odpuštění sankcí ale dosáhnou jen někteří

    Těsně před zahájením unikátní akce s názvem Milostivé léto, která nabízí dlužníkům výjimečnou možnost zbavit se exekucí a dluhů vůči státu, se částečně připojila i společnost Home Credit a Air Bank, spadající skupiny PPF. I tyto dva zmíněné subjekty ale odpustí sankce svým klientům pouze za určitých podmínek.

  • Milostivé léto - muž s prázdnými kapsami
    Půjčky a úvěry
    22. října 2021|Vendula Flassig Vrablová
    Blíží se Milostivé léto! Unikátní akce, která pomůže tisícům lidí v exekucích

    Ačkoli se letošní rok nedávno přehoupl do podzimu, za pár dnů startuje ojedinělá akce, která nemá v Česku obdoby. Jde o tzv. Milostivé léto, díky němuž se mohou desítky tisíc osob dostat z exekucí. Akce startuje už 28. října. Jak se do ní zapojit?

  • necekane-vydaje
    Půjčky a úvěryOsobní finance
    17. října 2021|Vendula Flassig Vrablová
    Jste v insolvenci a chcete si půjčit? Jednoduché to mít nebudete

    Za první polovinu letošního roku bylo v Česku podáno 13 153 nových insolvenčních návrhů. Ve srovnání se stejným obdobím loni jde o 13% pokles. Důvodem jsou nejrůznější programy státní pomoci i úvěrová moratoria. Letošní dosavadní maximum počtu nových insolvenčních návrhů připadá na měsíc březen, kdy jich lidé podali 2700. Ve druhém čtvrtletí pak počet návrhů stagnoval na úrovni okolo 2200 měsíčně. Pokud se vás insolvence přímo týká, měli byste vědět, jaké možnosti financování v této chvíli máte a čemu se naopak vyhnout.

  • Muž střádá peníze do sklenice
    Půjčky a úvěry
    12. října 2021|Vendula Flassig Vrablová
    Zonky mění strategii a končí s manuálním investováním. Nově už za vás může peníze zhodnotit jen Rentiér

    Původní koncept P2P platformy Zonky končí. Od 31. srpna společnost Benxy, která službu Zonky provozuje, novým klientům poskytuje už jen službu Rentiér. Stávajícím klientům pak možnost manuálního investování skončí prvním listopadem. Co to znamená v praxi?

  • Muž a prázdné prasátko
    Půjčky a úvěry
    30. září 2021|Jana Poncarová
    Ptáte se: Kde mi půjčí? My přehledně odpovídáme

    Potřebujete pár tisíc korun půjčky, nebo hledáte dobrý spotřebitelský úvěr? Chcete nízké splátky a dobré podmínky? Máte pošramocenou úvěrovou historii a teď potřebujete peníze? Podívejte se, kde všude vám půjčí a vyberte si úvěr nebo rychlou půjčku podle svých preferencí.

  • Žena držící platební terminál
    Půjčky a úvěry
    07. července 2021|Jana Poncarová
    Kreditní karta: Co dělat, když vám ji ukradli nebo jste ji ztratili?

    Můžete ji ztratit jako každou jinou věc. A co hůř, mohou vám ji i ukradnout. Jistěže svoji kreditku opatrujete jako oko v hlavě, ale v životě se takové věci prostě dějí. Pokud jste o kreditní kartu přišli, hned jednejte a zablokujte ji. Sepsali jsme pro vás návod, jak postupovat a přinášíme rady také přímo od bank.

  • Žena ukazuje kreditní kartu
    Osobní financePůjčky a úvěry
    30. května 2021|Monika Šaríková
    Jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

    Kreditní karta umí být prospěšná těm, kteří s ní umějí zacházet. Mezi její výhody patří například to, že zákazníkovi vrátí nějaké to procento z nákupu a poskytuje bezúročné období. Na druhou stranu může stát na začátku začarovaného kruhu drobných půjček, který nejednou končí velkým malérem v podobě exekuce.

  • Konsolidace - žena
    Půjčky a úvěry
    14. května 2021|Monika Šaríková
    Na co si dát pozor při konsolidaci

    Jedna splátka, druhá, třetí… U každé půjčky jiná doba splatnosti, jiné úroky i poplatky. Jde vám z toho hlava kolem? Východiskem může být konsolidace, tedy sjednocení všech vašich dluhů do jedné splátky. Než se však rozhodnete učinit pořádek ve svých úvěrech tímto způsobem, přečtěte si všechna pro a hlavně proti.

  • Lichva
    Půjčky a úvěry
    03. května 2021|Petr Woff
    Co je lichva? Záleží na aktuální průměrné sazbě

    Lichva znamená, že věřitel zneužil vaši tíživou životní situaci, aby od vás získal podstatně více peněz, než kolik vám půjčil. Podle Nejvyššího soudu není mravná úroková míra, která například čtyřnásobně přesahuje obvyklý standard. Aktuální průměrné sazby zveřejňuje Česká národní banka.

  • Skládání mincí
    Půjčky a úvěry
    01. května 2021|Petr Woff
    Průměrná RPSN pro domácnosti? Na spotřebu 8,06 %, na bydlení 2,28 %

    Česká národní banka průběžně sleduje, jak drahé jsou tuzemské úvěry. Přitom porovnává úrokové sazby a celkové náklady (RPSN), které musejí dlužníci zaplatit bankám. Oba ukazatele dlouhodobě klesají, zejména pokud půjčka slouží na bydlení. Průměrná RPSN byla původně zhruba dvakrát vyšší, než nyní.

© 2022 Srovnejto.cz a.s., všechna práva vyhrazena.

O zprostředkování pojištění se stará společnost ePojisteni.cz s.r.o. Půjčky a úvěry jsou zprostředkovávány společností Elephant Orchestra, s.r.o. Zprostředkování telekomunikací a energií zajišťuje společnost Tarifomat, s.r.o. Jedná se o společnosti, které jsou součástí Skupiny Srovnejto a jsou držiteli platné registrace České národní banky (ČNB).