Zneužití osobních údajů - překvapený mladý muž s telefonem v ruce

Zneužití osobních údajů: Hrozí dluhy a exekuce

14. 11. 2022 | Aktualizováno: 13. 11. 2023
|
Délka čtení: 10 min.

Ke zneužití osobních údajů dochází nejčastěji poté, co ztratíte svůj občanský průkaz. Podvodníci, kteří se skrývají za vaši identitu, si tak můžou neoprávněně sjednat i úvěr. Jak se zneužití osobních údajů bránit a jak tento problém souvisí se zamítnutím půjčky, o kterou máte zájem?

Zneužití osobních údajů na internetu je časté

Občanský průkaz se vám před pár dny někam zatoulal, ale zatím jste to neřešili? To je chyba! Zneužití osobních údajů je totiž v dnešní době snazší než kdy dříve, a to díky internetu.

Najdete celou řadu poskytovatelů, u nichž si můžete uzavřít půjčku po internetu bez toho, aby vás osobně viděli nebo jste museli ověřit svoji totožnost, například pomocí bankovní identity. Stačí vyplnit pár údajů z občanského průkazu a půjčka je sjednána, aniž byste si toho byli vědomi.

Podcast

Základy online bezpečnosti

Jaké nové triky používají hackeři, aby se dostali k vašim osobním údajům? Poslechněte si náš podcast.

Ztrátu nebo krádež občanky okamžitě hlaste

Zpravidla si úvěrové společnosti mohou ověřit, zda doklad není nahlášený jako kradený nebo ztracený, ale k platným průkazům přístup nemají. Z toho důvodu je důležité, abyste ztrátu nebo krádež dokladů okamžitě nahlásili na obecní úřad s rozšířenou působností nebo na policii. Jen tak může být doklad zneplatněn.

Srovnejto.cz radí

Čas od času si také zkontrolujte, zda máte občanku a řidičák stále na svém místě. Někdy si myslíme, že jsou bezpečně uloženy v naší peněžence, ale zatím už je má v rukou neoprávněná osoba.

Bohužel se může stát, že ke zneužití osobních údajů na internetu dojde i v případě, že jste. Svůj občanský průkaz předkládáte na různých místech nebo údaje z něj vyplňujete do online formulářů. Okopírované údaje ze skutečné občanky nebo kvalitně zfalšovaný doklad se bez osobního kontaktu těžko odhaluje. Buďte obezřetní, kde a komu své osobní údaje sdělujete a mějte na paměti, co dělat, když ke zneužití osobních údajů dojde.

Jak postupovat při zneužití osobních údajů

Jak zjistit, že došlo ke zneužití vašich osobních údajů? Často na to přijdete až ve chvíli, kdy vám na dveře bouchá exekutor, protože jste nezaplatili půjčku, kterou si na vaše jméno vzal někdo jiný. Nebo vám přijde obsílka, že máte uhradit dlužnou částku. V takovou chvíli je nejdůležitější začít věc aktivně řešit.

Rozhodně neházejte podobné dopisy do koše s tím, že se vás to netýká – vy jste si přece žádnou půjčku nebrali. Když někdo uzavře úvěr pod vaší identitou, bude na vás společnost splátky vymáhat. Pokud nebudete situaci aktivně řešit, může k dlužné částce naskákat penále, což někdy končí až výše zmíněnou exekucí.

Jak tedy správně postupovat při zneužití osobních údajů?

  • Okamžitě kontaktujte daného věřitele a braňte se.

  • Prokažte, že jste půjčku neuzavřeli vy. U internetové půjčky je možností celá řada, například komunikace nebyla z vašeho e-mailu a telefonu, peníze nepřišly na váš bankovní účet, formulář nebyl vyplněn z vaší IP adresy.

  • Podejte na policii trestní oznámení na neznámého pachatele.

Ověřte své jméno v registru

Pokud budete komunikovat s věřiteli i policií a předložíte důkazy na svoji obranu, nejspíš bude vymáhání neoprávněně sjednané půjčky zastaveno. Ale stále nemáte vyhráno. Pokud se podvodníkům podaří zneužití osobních údajů, budou to pravděpodobně zkoušet vícekrát, a tak se nemusí jednat o jedinou půjčku, kterou uzavřeli na vaše jméno.

Dluhy vedené na své jméno si můžete ověřit v registrech dlužníků. Informace získáte například v dluhovém registru Solus či Bankovním a Nebankovním registru klientských informací. Bohužel v těchto registrech nenajdete malé nebankovní společnosti.


„O velké většině všech úvěrů a nedoplatků se tak dlužník může včas dovědět a zabránit tak případnému zneužití osobních údajů,“ říká ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal pro Aktuálně.cz.

David Šmejkalředitel Poradny při finanční tísni

Zneužití osobních údajů – půjčka vám bude zamítnuta

To, že si vaším jménem někdo sjedná úvěr, který nesplácí, může mít další nepříjemné následky. Budete mít negativní záznam v registru, a tím pádem může být vaše žádost o půjčku zamítnuta. Bankovní i nebankovní společnosti u půjček zkoumají vaši úvěrovou historii za několik let. Proto zneužití osobních údajů pečlivě dořešte a ujistěte se, že byly veškeré nepravdivé informace z registru odstraněny.

Pokud tomu tak není, na registr můžete podat žádost o změnu nepravdivých údajů, a tak se bránit proti zamítnutí půjčky. Jestliže vaší žádosti nevyhoví, můžete se obrátit ještě na Úřad pro ochranu osobních údajů se žádostí o prošetření dané situace.

Nicméně důvodů zamítnutí půjčky může být celá řada:

  • nepravidelný příjem

  • nízká bonita

  • nesplnění podmínek pro půjčku

  • uvedení nepravdivých či chybných informací v žádosti


Důvody zamítnutí půjčky vám společnost ani často nesdělí, proto se i v tomto případě vyplatí být aktivní a doptat se na podrobnosti. Možná zjistíte, že máte v úvěrovém registru škraloup, aniž byste o tom věděli.

Přečíst si můžete také náš článek:

Žádejte jen o půjčku, u které to má cenu

Týká se vás zamítnutí půjčky, ať už z jakéhokoliv důvodu? Vrtá vám hlavou otázka „Kde mi půjčí?“, protože úvěr nutně potřebujete? Neztrácejte čas procházením spousty nabídek, které vám nakonec neschválí. Spočítejte si, kolik zvládnete splácet s ohledem na vaše příjmy a výdaje. Srovnáme vám jen ty nabídky, u kterých dává smysl o půjčku žádat.

92 ze 100 bodů
2 000 - 2 500 000 Kč
12 - 120 měsíců
90 ze 100 bodů
5 000 - 1 200 000 Kč
12 - 120 měsíců
92 ze 100 bodů
10 000 - 250 000 Kč
4 - 120 měsíců
  • 92 ze 100 bodů
    2 000 - 2 500 000 Kč
    12 - 120 měsíců
  • 90 ze 100 bodů
    5 000 - 1 200 000 Kč
    12 - 120 měsíců
  • 92 ze 100 bodů
    10 000 - 250 000 Kč
    4 - 120 měsíců

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.