Digitální závislost - pár v posteli na mobilech

Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

9. 10. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

Umíte technologie odložit?

Na negativní důsledky digitální závislosti upozorňuje stále více studií. Jak se tedy chovat, když se dnes bez internetu v běžném životě v podstatě neobejdeme? Podle odborníků bychom se měli naučit technologie v pravý čas odložit a plně se soustředit na jiné činnosti. Do online světa se totiž často vydáváme i bez vlastní vědomé aktivity.

Během pracovního dne stráví dospělý Čech na internetu (mimo práci a studium) v průměru 150 minut, o víkendu dokonce 190 minut. Zhruba pětina populace se na internetu ve volném čase zdrží 4 a více hodin. Dostupná data shrnula Zpráva o digitálních závislostech v České republice 2023 vydaná Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti.

Závislost na internetu: Nejde jen o čas

Až 445 tisíc dospělých v ČR využívá internet nadměrně a čelí riziku digitální závislosti. Ta v tomto případě není posuzována podle času stráveného na internetu, ale na základě odpovědí respondentů na vybrané otázky. Za rizikovou hranici se sice často považují 4 hodiny na internetu denně, čas sám o sobě ale nerozhoduje. Důležité je sledovat i další projevy digitální závislosti. K těm nejběžnějším patří:

  • narušení denního rytmu,

  • zhoršená orientace v čase,

  • zanedbávání osobní hygieny, jídla a/nebo spánku,

  • únava,

  • bolesti hlavy, očí, zad či jiných částí pohybového aparátu.


V dlouhodobém horizontu se závislost na internetu projeví například nesoustředěností, poklesem fyzické aktivity, obezitou, omezením sociálních kontaktů mimo online prostředí nebo zanedbáváním školních či pracovních povinností.

Děti trápí závislost na počítačových hrách

Závislost na mobilu či internetu si mnoho lidí spojuje především s dětmi a mladšími osobami. Statistiky tuto skutečnost potvrzují. Mezi dospělými je nejvíce osob v riziku digitální závislosti ve věkových skupinách do 24 let a 25–34 let. S věkem podíl osob v riziku klesá.

Studie zaměřené na děti a mladistvé se věnují zejména dvěma hlavním fenoménům – užívání sociálních sítí a hraní počítačových her. Podle mezinárodní studie HBSC 2022 hraje digitální hry každý den 48 % 11–15letých chlapců a 16 % dívek. Do kategorie rizikového hraní přitom spadá zhruba 13 % chlapců a 5 % dívek.

Alarmující jsou rovněž statistiky užívání sociálních sítí. Podle studie UPOL 2021 tráví 22,4 % českých adolescentů (15–19 let) na sociálních sítích ve všední den více než 4 hodiny. O víkendu jde dokonce o 38,2 % mladistvých. Na rozdíl od počítačových her studie potvrzují rizikovější trávení času na sociálních sítích spíše u dívek.

Jak se zbavit závislosti na internetu

Přemýšlíte, jak s nadměrným užíváním internetu bojovat? U dětí je zásadní výchova ze strany rodičů. Snažte se u dítěte od začátku budovat schopnost technologie odkládat a plně se věnovat jiným činnostem. Důležitou roli proto hrají „offline aktivity“, kterými dítěti vyplníte volný čas. V praxi to mohou být třeba sportovní nebo umělecké kroužky. Pomáhá také pevná struktura dne a stanovení základních pravidel pro používání technologií – například jejich odložení při jídle, rodinných oslavách či v určitou dobu před spaním.

Náš tip

Operátoři k dětským mobilním tarifům nabízí různé aplikace či jiné nástroje, díky kterým můžete aktivitu dětí na telefonu kontrolovat a případně omezovat. K dispozici máte podrobné informace o tom, kolik času dítě na internetu tráví a jaké aplikace využívá. Který operátor vám tarif s rodičovskou kontrolou nabídne nejvýhodněji? Srovnejte si nabídky v naší online kalkulačce tarifů.

Podobné strategie mohou v boji s nadměrným užíváním technologií využívat i dospělí. Smysluplné trávení volného času, dodržování sebeomezujících pravidel či různé blokační softwary pomohou lidem bez rozdílu věku. Při nastavování zdravějšího režimu si uvědomte, že hlavním cílem je získat nad technologiemi kontrolu, ne se jich zcela vzdát. To v dnešní době prakticky není možné, navíc byste si tím zkomplikovali osobní i pracovní život.

Má digitální závislost zásadní negativní dopady na váš život a nad používáním technologií jste ztratili kontrolu? Pak je na místě vyhledat odborníka. Léčebné a poradenské služby primárně zaměřené na digitální závislost v ČR zatím neexistují. Využít ale můžete služeb běžných adiktologů, psychiatrů nebo klinických psychologů. Poradenství osobám s jakýmkoliv závislostním problémem nabízí také Národní linka pro odvykání na telefonním čísle 800 350 000.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí lagunu na smartphone
    28. června 2023|Petr Pohůdka
    Zajímavé aplikace na cesty, které (ne)potřebujete

    Cestování je dnes i díky mobilním aplikacím jednodušší než v minulosti. Do nutného základu patří třeba mapy s navigací nebo překladač. Některé aplikace na cesty ale vyloženě spadají do kategorie postradatelné. To však ještě neznamená, že je na dovolené nevyužijete. Jak vypadají zbytečné appky, které občas přijdou vhod?

  • Turisté v přírodě hledají informace na mobilu
    11. června 2023|Petr Pohůdka
    7 aplikací pro bezproblémovou dovolenou: Máte je všechny?

    Chystáte se na letní dovolenou? Mobilní aplikace vám cestování výrazně usnadní. Pomohou vám s plánováním pobytu, přesuny, ale také s řešením krizových situací. Jaké aplikace na cestování byste si měli před odjezdem nainstalovat do mobilu?

  • Žena řídí podle GPS navigace v mobilním telefonu
    01. června 2023|Petr Pohůdka
    Aplikace do auta: Které appky patří do povinné výbavy?

    Pamatujete si na jízdy autem před rozšířením chytrých telefonů? Čtení v papírových mapách, tázání kolemjdoucích a časté bloudění bylo téměř na denním pořádku. Tyto časy jsou z velké části pryč i díky mobilním aplikacím. Jaké appky patří do povinné výbavy dnešního řidiče?

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Ovládací panel chytré domácnosti na zdi
    01. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Chytrá domácnost: Jak vám pomůže ušetřit za energie

    Chytrá domácnost není jen o zvýšeném pohodlí. Při jejím správném užívání můžete uspořit nemalé částky za energie. Přečtěte si, co ke smart home potřebujete a v jakých oblastech díky tomuto systému ušetříte.

  • Chytrá zásuvka: Levná cesta k úsporám? - Chytrá zásuvka a ovládání mobilem
    28. března 2023|Petr Pohůdka
    Chytrá zásuvka: Levná cesta k úsporám?

    Zapínání či vypínání spotřebičů a dalších domácích přístrojů na dálku nebo monitorování spotřeby energie. To jsou hlavní výhody, které vám přinese chytrá zásuvka. Jak tato vychytávka funguje a kdy se ji vyplatí pořídit?

  • Ruka s mobilním telefonem nad kontejnerem na tříděný odpad
    05. března 2023|Petr Pohůdka
    Recyklace mobilů: Kde vám zrecyklují starý telefon?

    Celosvětově se v průměru zrecykluje pouze 10 % mobilních telefonů, v České republice ještě podstatně méně – cca 6 %. Přitom se jedná o nejčastěji obměňovanou elektroniku, kterou používáme jen pár let. Jak správně recyklovat mobil a kde vám za starý kus ještě zaplatí?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?