bezpecnost na internet

Bezpečnost na internetu: Jak se (ne)chovat v online prostředí

14. 3. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

V online prostředí se většina z nás pohybuje každý den. Na internetu čteme zprávy, díváme se na seriály, nakupujeme nebo komunikujeme se svými blízkými. Stejně jako v reálném světě na nás i v tom virtuálním číhají rozličné hrozby. Jste na ně připraveni? Zjistěte, jak si zajistit bezpečnost na internetu.

Rizika na internetu si často neuvědomujeme

Zatímco v běžném životě většinou víte, čeho se vyvarovat a při jakých činnostech vám hrozí nebezpečí, na internetu si tak jistí být nemusíte. Je to logické – online prostředí stále představuje relativně nový fenomén. Mnoho pravidelných uživatelů internetu vyrostlo v době, kdy tento systém vůbec neexistoval. Před hrozbami je nemohli varovat rodiče ani učitelé ve škole. Rizika se navíc v online prostředí dynamicky mění. O to více je nutné se o bezpečnost na internetu zajímat a uvědomovat si potenciální hrozby.

Komu sdělujete své citlivé údaje?

Základem bezpečnosti na internetu je rozumné nakládání s citlivými údaji a informacemi. Při registraci do různých platforem se nevyhnete vyplňování osobních údajů. Vždy si ověřte, s kým data sdílíte a zamyslete se, proč je daný subjekt potřebuje. Není nic divného na tom, že internetový obchod, který zajišťuje doručení zásilky k vám domů, chce vaši přesnou adresu. Ale pokud po vás někdo vyžaduje údaj, jenž s aktivitou vůbec nesouvisí, mějte se na pozoru.

V mnoha případech osobní údaje vyplnit musíte, chcete-li využívat služby společnosti. Proto buďte alespoň obezřetní a svá data sdílejte s prověřenými subjekty. Varovná kontrolka by se vám v hlavě měla rozsvítit například v situacích, kdy společnost nedisponuje žádnými uživatelskými recenzemi nebo o ní na internetu dohledáte jen minimum informací.

Chci výhodný internet

Přemýšlíte o změně poskytovatele internetu?

Vyplňte základní údaje, jako je počet připojených osob nebo způsob využití internetu, a srovnejte si nabídky největších poskytovatelů v naší kalkulačce.

S výběrem a sjednáním té nejvýhodnější vám rádi zdarma pomůžeme.

Pozor na rizikové platby

Obzvlášť opatrní buďte při zadávání platebních údajů. Online platby provádějte pouze na prověřených a zabezpečených stránkách. Poznáte je podle ikonky zámku v adresním řádku. Tato adresa bude začínat písmeny „https“, která odkazují na použití zabezpečeného protokolu. Platby a další citlivé činnosti neprovádějte na veřejné Wi-Fi. Snadno se k ní mohou připojit také osoby, jež chtějí ukrást přenášená data či hesla.

Právě hesla na internetu zajišťují, že se k určitému obsahu a informacím dostanete jen vy. Proto si nastavte hesla, která nikdo nemůže odhalit. Rozhodně se nejedná o vaše jméno či datum narození. Podobné informace jsou snadno dohledatelné. Volte složitější kombinace písmen a čísel, ideálně obohacené o speciální znaky.

Triky podvodníků bývají propracované

Podvodníci jsou vynalézaví. Citlivé informace se z vás snaží vylákat například prostřednictvím e-mailů nebo zpráv na sociálních sítích. Často se prezentují jako zástupci známých firem a institucí. Jejich e-mailová adresa, případně webová stránka obsahuje názvy zavedených firem, obvykle gramaticky zkomolené. Nevyžádaná pošta cílí rovněž na získání hesel nebo zavirování vašeho zařízení. Na nevyžádanou poštu nereagujte – neotvírejte odkazy ani přiložené soubory. V e-mailových účtech by vám tyto zprávy měly automaticky končit ve složce spam, ale ne vždy je systém odhalí.

Bez antiviru ani ránu

Prostřednictvím počítačových virů se útočníci pokouší infikovat různé systémy nebo krást soubory a data. Viry si do zařízení zanesete například návštěvou zavirovaných webů či stažením infikovaných souborů. Před těmito nepříjemnostmi vás ochrání antivirové programy. Antivirus by měl patřit k základní výbavě každého přístroje připojeného k internetu. Na výběr máte mezi celou řadou programů. Zpravidla fungují velmi podobně a s primární ochranou vám pomůže jakýkoliv z nich.

Podcast Nepodceňto

Základy internetové bezpečnosti

Jak si zvolit silné heslo nebo jak být v bezpečí i na veřejné Wi-Fi, jsme řešili i v jedné z epizod našeho podcastu Nepodceňto.

Hrozeb je mnoho a další se objevují

Bezpečnost na internetu představuje nesmírně široké téma. Nové hrozby přibývají, jiné mizí, některé přetrvávají dlouhodobě. Kromě uvedených rizik se v poslední době často mluví třeba o hoaxech, tedy záměrně vytvořených nepravdivých zprávách. S tématem bezpečnosti na internetu souvisí i online hazard, digitální stopa nebo hrozby spojené s falešným seznámením.


Do detailu porozumět všem rizikům není jednoduché. Klíčové je, abyste se v online prostředí chovali obezřetně, byli zdravě podezřívaví a používali selský rozum. Když vás někdo láká na závratný výdělek bez práce nebo vám gratuluje k vítězství v soutěži, které jste se nezúčastnili, tak zde asi něco nehraje. Důležitou roli hraje vzdělávání a informovanost. Pokud se chcete o bezpečnosti na internetu dozvědět více, můžete si projít bezplatný online kurz Dávej kyber připravený Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Dopravní nehoda v popředí výstražný trojúhelník
    29. srpna 2023|Jana Březinová
    Bezpečná vzdálenost mezi auty: Proč někdy nestačí 2 sekundy?

    Každý rok vyšetřuje Policie ČR přes 5 000 nehod zapříčiněných nedodržením bezpečné vzdálenosti. Přesto se v novele zákona o silničním provozu neobjevuje konkrétní definice, jaký odstup by si vozy mezi sebou měly držet. Ani známé pravidlo 2 sekund nefunguje vždy. Čím se tedy při stanovení odstupu řídit?

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Žena zapíná bezpečnostní pás
    05. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Bezpečná jízda šetří životy, starosti i peníze

    V roce 2022 došlo na českých silnicích k 98 460 dopravním nehodám. Zemřelo při nich 454 osob, dalších 1 734 osob bylo vážně zraněno. Mnoha nehodám se přitom dalo předejít dodržováním základních pravidel bezpečné jízdy.

  • Žena s notebookem a kalkulačkou
    03. dubna 2023|Jana Březinová
    Půjčka online: Na co si dát pozor?

    Sjednat si půjčku dnes trvá sotva pár minut – řada institucí totiž nabízí možnost vyřídit půjčku čistě online. Pohodlí a rychlost ovšem někdy bývají vykoupené nástrahami, které číhají na nezkušené klienty a mohou je polapit do dluhové pasti. Na co byste si měli dát pozor u online půjček?

  • Revolut nabízí účet i kartu zdarma - mobilní telefon a karta Revolut
    03. ledna 2023|Jana Březinová
    Revolut nabízí účet i kartu zdarma. Jak funguje a kdy se vyplatí?

    Stále větší množství z nás chce mít svoje finance neustále pod kontrolou a po ruce. Často tak nahrazujeme hotovost platebními kartami, ale i chytrými telefony nebo hodinkami. Jednu z chytrých alternativ představuje Revolut – online aplikace, která nabízí účet i kartu zdarma. Opravdu se vyplatí nebo je potřeba počítat s nějakým háčkem?

  • Bezpečně na horách - Rodina na lyžích v Alpách
    17. prosince 2022|Jana Březinová
    Bezpečně na horách: Jak se vyhnout úrazům a proč si vždy sjednat pojištění

    Zima se pro miliony Čechů neodmyslitelně pojí s dovolenou na horách. Bohužel to také znamená tisíce úrazů – lyžování a snowboarding patří k nejrizikovějším sportům. Jak se na horách chovat bezpečně? Jaké úrazy hrozí nejčastěji? Proč si sjednat pojištění a na kolik by vás vyšlo ošetření v zahraničí bez něj? Vše jsme pro vás shrnuli v článku.

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?