Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi

Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

10. 4. 2023 | Aktualizováno: 9. 5. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

Internetová televize aneb chaos v termínech

Přestože pojem internetová televize působí poměrně jednoznačně, v užívání termínu panuje chaos. Než se pustíme do jeho rozplétání, potvrďme alespoň to, co očekáváte – internetová televize vám umožňuje sledovat televizní programy na základě internetového připojení. Nyní se zaměřme na dva způsoby, které se u internetového vysílání používají. Jedná se o IPTV a OTT.

  • IPTV (Internet Protocol Television): IPTV k vysílání využívá distribuční síť poskytovatele nebo partnerské sítě. Nejde tedy o internetové vysílání. Například IPTV službu O2 TV lze sledovat jen v síti O2. Výhoda IPTV spočívá v tom, že televize má v provozu přednost před ostatní datovou komunikací. Při náhlém zpomalení internetu se nejdříve přeruší stahování na připojeném telefonu, aby televize mohla běžet dál. Pro sledování IPTV potřebujete speciální set-top-box, přičemž každý televizor vyžaduje svůj vlastní.

  • OTT (Over the Top): OTT služba využívá k distribuci obsahu veřejnou síť. Pro její čerpání nemusíte být klientem daného poskytovatele. OTT službu O2 TV tak můžete sledovat i v případě, že máte internet od konkurence. K příjmu OTT nepotřebujete set-top-box, stačí vám chytrá televize, počítač, tablet nebo klidně jen mobil. Televizní vysílání není v datovém proudu nijak zvýhodněno, což se může negativně projevovat ve stabilitě či kvalitě přenosu.

Za pojmem internetová televize se někdy v textech skrývají oba koncepty, ale často pouze OTT. K chaosu přispívají i samotní poskytovatelé, kteří termíny různě zaměňují. Některé internetové televize se prezentují jako IPTV, přestože fungují na druhém principu. V textu budeme pojem internetová televize používat souhrnně pro IPTV a OTT.

Srovnání nabídek

Internetové televize: Co nabízí operátoři?

Zjistěte, jaké televizní tarify nabízí největší operátoři - O2, T-Mobile a Vodafone - s orientací v jejich produktech a balíčcích vám rádi pomůžeme.

Jaké jsou výhody internetové televize?

Internetová televize způsobila revoluci ve sledování pořadů. Přišla totiž s konceptem tzv. nelineárního vysílání. Tento typ vysílání není závislý na sestaveném televizním programu – v rámci nabídky si sami zvolíte pořad a čas sledování. Pořady si podle potřeby zastavíte, pustíte zpětně nebo přeskočíte zdlouhavé reklamy. V archivu a online videopůjčovnách máte kdykoliv k dispozici mnoho filmů a seriálů.

K výhodám internetové televize patří také snadná instalace. Stačí vám přístup k internetu a v některých případech ještě set-top-box. OTT služby, které dnes převažují, navíc bez problému naladíte na notebooku, tabletu či telefonu. Sledovat své oblíbené pořady tak můžete i na cestách.

V čem spočívají nevýhody internetové televize?

Za nevýhodu internetové televize se dá označit placení paušálních poplatků, které vám vysílání zpřístupní. Přestože ve většině evropských zemí jsou placené televizní služby běžné, v ČR stále velká část diváků spoléhá na bezplatné vysílání. Pro určitou skupinu diváků, typicky seniory, bývá obsluha internetové televize složitější. Ze své podstaty je pak internetová televize zcela závislá na připojení k internetu. Ve chvíli, kdy vám nefunguje internet, nebudete sledovat ani televizi.

Internetová televize může snižovat rychlost internetu na ostatních zařízeních. Se sledováním televize proto počítejte při výběru internetu do domácnosti. Nároky na rychlost internetu se liší v závislosti na poskytovateli a kvalitě obrazu.

Požadavky na rychlost internetu

Pro HD rozlišení se obvykle doporučuje 5–10 Mb/s. Na přenos obrazu ve 4K kvalitě potřebujete alespoň 25 Mb/s.


Uvedené hodnoty se vztahují na jedno zařízení a jsou využity výhradně na internetovou televizi. Zvolená rychlost internetu musí zohledňovat i další způsoby využití.

Nejlepší internetová televize? Záleží na vašich prioritách

Internetovou televizi nabízí řada poskytovatelů. Patří mezi ně tři hlavní mobilní operátoři, tedy O2, T-Mobile a Vodafone, ale také společnosti, které se zaměřují primárně na televizní vysílání. Do této skupiny se řadí například Telly, Skylink, Lepší.TV nebo Kuki. Těžko některého z poskytovatelů vyzdvihnout, nejlepší internetová televize bude v očích každého diváka vypadat trochu jinak. Záleží, jakou důležitost přikládáte následujícím parametrům:

  • Programová nabídka: Počet programů, jejich zaměření a kvalita obrazu u jednotlivých stanic.

  • Archiv vysílání: Jak dlouho po odvysílání vám internetová televize umožní zpětné zhlédnutí (zpravidla okolo 7 dní).

  • Nahrávání pořadů: Kolik hodin záznamu si můžete uložit a zhlédnout kdykoliv (i po uplynutí doby určené pro zpětné zhlédnutí).

  • Počet streamů: Na kolika zařízeních zároveň lze internetovou televizi sledovat.

  • Zátěž linky: Jakou rychlost internetu si pro televizi musíte vyhradit.

  • Cena: Výše paušálního poplatku a další výdaje spojené například s pronájmem set-top-boxu.

Srovnání: Nejlevnější internetová televize je od Vodafonu

Abychom však nezůstali jen v rovině teorie, podívejme se podrobněji na nabídku tří hlavních operátorů. Právě u velké trojky si internetovou televizi můžete jednoduše přidat k ostatním využívaným službám. V tabulce jsme pro vás srovnali základní tarify těchto poskytovatelů.

O2T-MobileVodafone

Tarif

O2 TV Bronzová

Magenta TV Tarif S

Vodafone TV

Počet programů

67 (z toho 32 v HD kvalitě)

102 (z toho 66 v HD kvalitě)

117 (z toho 60+ v HD kvalitě)

Nahrávání

100 hodin na 30 dní

60 hodin na 30 dní

100 hodin na 90 dní

Zpětné zhlédnutí

7 dní

7 dní

7 dní

Počet zařízení

1 (s balíčkem Rodinné sledování za 100 Kč/měsíc až 3 zařízení)

6 (2 fixní na set-top-box + 4 mobilní)

6 (4 set-top-boxy + 2 další chytrá zařízení)

Cena

349 Kč/měsíc + 69 Kč/měsíc set-top-box (u vybraných chytrých televizorů není nutný)

399 Kč/měsíc (při sjednání do konce června 2023 za 299 Kč/měsíc na první 3 měsíce) + 50 Kč/měsíc set-top-box (u vybraných chytrých televizorů není nutný)

320 Kč/měsíc + 70 Kč/měsíc set-top-box (u vybraných chytrých televizí není nutný)

Zdroj: Ceníky a webové stránky poskytovatelů, 20. 4. 2023

Čistě z pohledu ceny vítězí Vodafone internetová televize, která vás i s případným set-top-boxem vyjde na 390 Kč. K tomu operátor přidává nejlepší podmínky nahrávání. Obsah lze navíc sledovat až na 6 zařízeních najednou. Uživatele Netflixu potěší, že si tuto službu mohou díky partnerství obou společností zařadit do vyúčtování u Vodafonu.

Internetová televize T-Mobile vychází nejdráž, ale zase vám zajistí širokou nabídku programů, a to i v HD kvalitě. Vysoký je také počet zařízení, na nichž můžete vysílání sledovat současně. V tomto aspektu naopak propadá O2, jež umožňuje sledování jen na jednom zařízení. Za navýšení na 3 zařízení si musíte dalších 100 Kč připlatit. Nicméně pro řadu diváků bude i tak O2 TV první volbou. Platí to zejména u sportovních fanoušků. Jinak totiž nenaladíte například českou fotbalovou ligu, která běží výhradně na stanici O2 TV Sport.

Nejlevnější internetová televize se skrývá v balíčcích služeb

Uvažujete o zřízení internetové televize? Nejlevnější nabídky na vás čekají v rámci balíčků služeb. Internetovou televizi s nimi můžete mít klidně za méně než 100 Kč.

Balíčky představují komplexní řešení od jednoho poskytovatele, které kromě internetové televize zahrnuje také mobilní tarify a pevný internet.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Zneužití osobních údajů - překvapený mladý muž s telefonem v ruce
    14. listopadu 2022|Jana Březinová
    Zneužití osobních údajů: Hrozí dluhy a exekuce

    Ke zneužití osobních údajů dochází nejčastěji poté, co ztratíte svůj občanský průkaz. Podvodníci, kteří se skrývají za vaši identitu, si tak můžou neoprávněně sjednat i úvěr. Jak se zneužití osobních údajů bránit a jak tento problém souvisí se zamítnutím půjčky, o kterou máte zájem?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?

  • Jak chránit své platební údaje - Žena s mobilem v ruce, zabezpečení, notebook na stole
    04. listopadu 2022|Vendula Flassig Vrablová
    Jak chránit své platební údaje na internetu + rady, co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije

    Koronavirová krize a související opatření, přesunula naprostou většinu plateb do světa internetu. Online nakupování jsme doslova propadli. Ne vždy však šlo o dobrovolné rozhodnutí. Jistá dávka svobody a komfortu je na druhou stranu vykoupena obavami o naše soukromí i finance. Jak chránit své platební údaje na internetu a co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije? Čtěte dále.

  • Sedící žena s mobilním telefonem v ruce
    04. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Virtuální operátoři: Jsou opravdu levnější?

    Chcete si zajistit mobilní služby, ale nevyhovují vám nabídky velké trojky poskytovatelů? Alternativu představují virtuální operátoři. Na jakém principu fungují, kdy dávají smysl a jací virtuální operátoři v ČR působí?

  • Skupinka lidí s telefony, tablety a počítači
    23. října 2022|Petr Pohůdka
    Češi na internetu: Zprávy, nákupy a seriály s českým dabingem

    Bez internetu dnes nedáme ani ránu. Internet nám pomáhá v komunikaci s našimi blízkými, při nákupech, vzdělávání, ale zajišťuje také nepřeberné množství zábavy. Jak se Češi na internetu chovají a jaké zásadní změny v tomto ohledu přinesla pandemie koronaviru?

  • Muž hraje počítačové hry
    17. října 2022|Petr Pohůdka
    Hry online: Jak rychlý internet potřebujete na hraní her?

    Užíváte si hry online? Pak potřebujete rychlý a stabilní internet. Právě hraní her patří z pohledu internetového připojení k nejnáročnějším činnostem. Na jaké aspekty byste se měli zaměřit?