Sedící žena s mobilním telefonem v ruce

Virtuální operátoři: Jsou opravdu levnější?

4. 11. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Chcete si zajistit mobilní služby, ale nevyhovují vám nabídky velké trojky poskytovatelů? Alternativu představují virtuální operátoři. Na jakém principu fungují, kdy dávají smysl a jací virtuální operátoři v ČR působí?

Co je virtuální operátor

Virtuální operátoři jsou subjekty poskytující telekomunikační a datové služby. Na rozdíl od klasických operátorů k tomu však nevyužívají vlastní síť. Potřebnou infrastrukturou totiž nedisponují –⁠ nevlastní vysílače, nejsou jim přiděleny rádiové frekvence atd. Kapacitu pro své služby si tak virtuální operátoři musí pronajmout od některého z provozovatelů veřejné mobilní komunikační sítě, tedy od T-Mobilu, O2 nebo Vodafonu.

První virtuální operátoři se v České republice objevili na přelomu let 2012 a 2013. Jejich počet se dynamicky vyvíjí a v některých obdobích překročil i hranici sta subjektů. V současné době jich podle v ČR působí zhruba sedm desítek. Oproti velké trojce je ale jejich význam poměrně malý, podíl virtuálních operátorů na celkovém počtu aktivních SIM karet se pohybuje okolo 3,6 %.

Zajímavost

Prvním virtuálním operátorem na českém trhu se stal na podzim roku 2012 BLESKmobil, který provozuje své služby v síti O2. BLESKmobil dodnes patří k nejpopulárnějším virtuálním operátorům. Mobilní služby zajišťuje přibližně pro 400 tisíc zákazníků.

Virtuální operátoři oslovují specifické zákazníky

Ze statistik je zřejmé, že virtuální operátoři v ČR hrají spíše druhé housle. Na trhu jednoznačně dominují tři hlavní poskytovatelé – T-Mobile, O2 a Vodafone. Virtuální operátoři se primárně zaměřují na specifické skupiny zákazníků. Obecně se dá říct, že jde o zákazníky, kteří:

  • se nechtějí vázat k pravidelným měsíčním platbám,

  • využívají mobilní služby nárazově nebo v malé míře,

  • nepotřebují další služby klasických operátorů.


Služby virtuálních operátorů mohou vycházet levněji než mobilní tarify u velké trojky. Platí to hlavně pro příležitostné uživatele telefonu. Virtuální operátoři sází na předplacené karty a menší balíčky dat či volných minut – tedy služby, které stojí stranou hlavní pozornosti klasických operátorů. Kromě toho se alternativní poskytovatelé zaměřují na speciální požadavky klientů. Přichází s akcemi typu neomezené volání na týden, internetové připojení na 24 hodin nebo nabízí levné hovory na pevnou linku.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Pravidelným uživatelům se virtuální operátoři nevyplatí

Pokud mobilní služby využíváte pravidelně a v hojné míře, budou pro vás virtuální operátoři naopak dražší. V oblastech jako jsou rychlost připojení či neomezená data vítězí klasičtí poskytovatelé – virtuální operátor neomezený tarif zpravidla ani nenabízí.

Trojice hlavních operátorů navíc těží z širokého pole působnosti. Kromě mobilních tarifů společnosti zajišťují rovněž pevný internet nebo internetovou televizi. Spojením více služeb do balíčku se vám podaří ušetřit významné částky. Tuto možnost u virtuálních operátorů v drtivé většině případů nemáte.

Tip

Podívejte se, na kolik by vás vyšel balíček služeb složený z mobilních tarifů, pevného internetu a digitální televize. V online kalkulačce si zvolte služby podle svých požadavků. Během několika minut zjistíte, který z operátorů nabízí nejlepší podmínky. Věděli jste, že naši zákazníci ušetří s balíčky služeb přes 5 tisíc korun ročně?

Smířit se u virtuálních operátorů musíte i s omezenou zákaznickou podporou, absencí kamenných prodejen či zvýhodněných zařízení. Stejně tak v zavádění novinek jsou klasičtí operátoři z pozice provozovatelů sítě logicky dál. Patrné je to například u 5G sítě. Zákazníci velké trojky si mohli 5G internet ve vybraných oblastech užívat již v roce 2020. Virtuální operátoři začali s nejmodernějším telekomunikačním standardem mobilních sítí pracovat až letos. Podobná situace panuje i u eSIM.

Zajímavost

Prvním virtuálním operátorem, který nabídl svým zákazníkům 5G internet, se stal v září letošního roku SAZKAmobil. Nedlouho poté ho následoval LAMA mobile.

Jací virtuální operátoři hrají v ČR prim?

Jak už jsme zmínili, v ČR aktuálně poskytuje služby zhruba sedm desítek virtuálních operátorů. Některé subjekty se na trhu dlouho neohřejí, proto může celkový stav působit trochu nepřehledně. Nicméně i v této kategorii se vyprofilovaly dominantní společnosti.

K nejpopulárnějším virtuálním operátorům se řadí BLESKmobil, Tesco Mobile, MOBIL.CZ, SAZKAmobil, MOBIL OD ČEZ či Nordic Telecom. Jakou síť tito virtuální operátoři využívají a čím by vás mohli zaujmout? Podívejte se v následující tabulce.

Virtuální operátorVyužívaná síťZajímavé služby

BLESKmobil

O2

Neomezené volání na týden

Tesco Mobile

O2

Volání v rámci rodiny zdarma

MOBIL.CZ

T-Mobile

Široká nabídka odměn za dobití kreditu

SAZKAmobil

Vodafone

5G internet a eSIM

MOBIL OD ČEZ

O2

Kombinování balíčků pro celou rodinu

Nordic Telecom

O2

Poskytuje i pevný internet a digitální televizi

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?