Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony

T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

22. 10. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

Trh v režii tří největších operátorů

Velká trojka. Označení, které se používá pro T-Mobile, O2 a Vodafone. Přestože se v posledních letech objevilo mnoho alternativních (virtuálních) operátorů, tyto tři společnosti poskytují mobilní služby naprosté většině zákazníků v České republice. Podobný stav platí již mnoho let a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se v dohledné době měl změnit.

Dominanci velké trojky potvrzuje Výroční zpráva ČTÚ za rok 2022. Na alternativní operátory připadá pouze 7,2 % aktivních SIM karet. Polovinu z toho navíc představují virtuální operátoři, v nichž mají T-Mobile, O2 či Vodafone svůj majetkový podíl. Nejvíce aktivních SIM karet v ČR zajišťuje T-Mobile, konkrétně 38,5 %. Následuje O2 s 29,1 % a Vodafone s 25,2 % aktivních SIM karet.

Podobné služby, podobné nabídky

Na první pohled nejsou mezi T-Mobilem, O2 a Vodafonem zásadní rozdíly. Jedná se o zavedené firmy s mnohaletou historií. Za T-Mobilem stojí německý Deutsche Telekom, většinovým vlastníkem O2 je skupina PPF a Vodafone spadá pod britskou Vodafone Group.

Všichni tři operátoři nabízí široké portfolio služeb, do kterého patří především:

Jednotlivé služby můžete u operátora různě kombinovat, čímž zpravidla dosáhnete na lepší ceny. Ušetříte také pořízením speciálních balíčků pro dva či pro celou rodinu.

Zajímá vás, kolik byste ušetřili s výhodnými balíčky? Zadejte požadované služby do naší online kalkulačky a nechte si spočítat cenovou nabídku. Naši zákazníci s balíčky ušetří v průměru přes 5 tisíc Kč ročně.



Srovnání tří hlavních operátorů bude vždy trochu ošidné. Každému vyhovuje jiný typ služeb – co pro někoho představuje výhodu, může znamenat nevýhodu pro jiného zákazníka. Nicméně abychom nezůstali jen v rovině teorie, srovnejme nabídky operátorů u konkrétního mobilního tarifu. Zaměřili jsme se na oblíbený tarif, který obsahuje neomezené volání i SMS do všech sítí a zhruba 5 GB mobilních dat.

Nejlepší mobilní operátor? Podle srovnání T-Mobile, ale…

  • T-Mobile neomezené volání, psaní SMS a 4 GB dat poskytuje za 585 Kč měsíčně. Jde o tarif 4 GB Plus. Součástí tarifu je služba Pořád online. Po vyčerpání 4 GB vám T-Mobile stále poskytne připojení k internetu – neomezená data s rychlostí 256 kb/s. Tato rychlost vám postačí na přijímání a odesílání zpráv, vyhledání jízdních řádů, provedení bankovních transakcí a další základní činnosti.

  • O2 v této kategorii láká zákazníky na tarif NEO+ Modrý. Vyjde vás na 599 Kč/měsíc. Spolu s neomezeným voláním a SMS získáte 4 GB dat. V aplikaci O2 si navíc můžete třikrát do měsíce zapnout službu Data naplno, která vám nad rámec tarifu přinese neomezená data na 24 hodin.

  • U Vodafonu si za 657 Kč/měsíc obstaráte tarif Red Basic. K dispozici budete mít 6 GB dat. Za podobnou cenu (697 Kč/měsíc) operátor poskytuje i nejlevnější tarif s neomezenými daty Basic+. Pokud si vystačíte s rychlostí 4 Mb/s, jde pochopitelně o mnohem lepší variantu.


T-MobileO2Vodafone

Tarif

4 GB Plus

NEO+ Modrý

Red Basic

Volání

Neomezeně do všech sítí

Neomezeně do všech sítí

Neomezeně do všech sítí

SMS

Neomezeně do všech sítí

Neomezeně do všech sítí

Neomezeně do všech sítí

Data

4 GB (po vyčerpání neomezená data s rychlostí 256 kb/s do konce zúčtovacího období)

4 GB a třikrát měsíčně neomezená data na 24 hodin

6 GB

Podmínky

Smlouva na dobu neurčitou

Smlouva na dobu neurčitou

Smlouva na dobu neurčitou

Měsíční paušál včetně DPH

585 Kč

599 Kč

657 Kč

Zdroj: Webové stránky a ceníky operátorů k 8. 9. 2023.

Cena tarifu nemusí rozhodovat

Jak sami vidíte, přímé srovnání nevychází zrovna jednoznačně. Čistě z pohledu ceny vítězí T-Mobile, ale o pouhých 14 Kč před O2. S rozhodováním mezi oběma nabídkami mohou pomoci doplňkové služby. Záleží, jestli vám více vyhovuje jistota připojení i po vyčerpání dat (byť s výrazně omezenou rychlostí) nebo neomezená data na 3 dny v měsíci nad rámec tarifu.

Opomíjet nelze ani nabídku třetího z hlavních operátorů. U Vodafonu v této kategorii tarifů sice zaplatíte nejvíce, ale také dostanete největší porci dat. Vodafone navíc za srovnatelnou cenu nabízí i základní tarif s neomezenými daty.

Obecně jsou ceny poskytovatelů velmi podobné. Všichni tři operátoři by se srovnali v rozmezí 585–657 Kč za měsíční platbu. Žádná cenová válka se nekoná. Společnosti se spíše snaží přijít s dílčími výhodami, které osloví určitou část zákazníků.

Vyberte toho nejlepšího operátora pro vás

V současné době tvoří cena tarifů pouze jeden z faktorů, podle kterého se zákazníci řídí. Řada z nich nehledá jen mobilní tarif, ale také pevný internet či digitální televizi. Operátoři na tyto požadavky slyší a často připravují komplexní balíčky služeb.

Pokud chcete na O2 TV pravidelně sledovat českou fotbalovou ligu, budete se při výběru poskytovatele rozhodovat jinak než člověk, kterého fotbal vůbec nezajímá. Patříte k milovníkům seriálů a filmů? Nejspíš vás osloví partnerství Vodafonu s Netflixem. Rodiny zase ocení možnost sdílet mobilní data v rámci služby Magenta 1 u T-Mobilu. Každý z operátorů zkrátka zaujme něčím jiným.

Kvůli postupnému propojování mobilních tarifů s dalšími službami v podstatě není možné určit, který operátor je nejlepší. Důležité je, aby nabídka vyhovovala vám osobně. Jiné požadavky má student, senior nebo čtyřčlenná rodina hledající kompletní řešení od tarifů přes internet do domácnosti a digitální televizi.


Nejvýhodnější tarif najdete za pár minut

Chcete rychle zjistit, který z operátorů nabízí nejvýhodnější tarif? Využijte naši online kalkulačku. Zadejte do ní své požadavky a během chvíle uvidíte, kdo vám zajistí nejlepší podmínky. Naši specialisté vám s výběrem rádi poradí a představí vám i neveřejné nabídky, na které byste jinak nedosáhli.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?