Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu

Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

3. 12. 2022
|
Délka čtení: 5 min.

Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

Velikost úložiště se napříč mobily zásadně liší

Ve svém telefonu uchováváme celou řadu dat. Typicky se jedná o fotky, videa, různorodé aplikace, ale někdo tam má také oblíbené písničky nebo filmy. Další prostor si pro sebe ukrojí samotný operační systém. Pro všechna tato data potřebujeme v telefonu místo, které zajišťuje vnitřní úložiště. Velikost úložiště se napříč mobilními telefony liší – u základních modelů uvidíte kapacitu vnitřní paměti klidně 16 GB, ta nejdražší zařízení vám poskytnou úložiště až 1 TB, tedy 64× více.

Jak 16 GB, tak 1 TB jsou spíše extrémní hodnoty. Úložiště o velikosti 512 GB či 1 TB ocení jen uživatelé, kteří plánují ukládat velké množství dat. Naopak s vnitřní pamětí 16 nebo 32 GB se setkáte hlavně u modelů pro nenáročné uživatele, třeba u telefonů pro seniory.

U nejprodávanějších smartphonů současnosti obvykle najdete úložiště s kapacitou 64, 128 či 256 GB, což běžným uživatelům postačí. Platí zde jednoduché pravidlo – čím více toho chcete uložit přímo v telefonu, tím větší kapacitu musíte zvolit. Orientačně počítejte s tím, že pětiminutové video natočené ve Full HD kvalitě vám zabere 1 GB.

Potřebujeme vůbec ještě větší úložiště?

Vnitřní paměť telefonu se s vývojem technologie neustále zvětšuje. Ta nejlepší zařízení se z pohledu kapacity úložiště již mohou směle rovnat s notebooky. Otázka je, zda jako uživatelé tak velká úložiště reálně potřebujeme.

Doba se totiž změnila a například hudba, videa či filmy se dnes streamují. Pryč jsou časy, kdy jste v telefonu museli mít uložený celý oblíbený playlist a filmy ve speciálních formátech. Stačí si zajistit internet v mobilu a otevřít Spotify nebo Apple Music. Podobně filmy a seriály máte okamžitě na dosah díky streamovacím platformám. Minimálně v těchto oblastech jsou nároky na úložiště mnohem menší než v minulosti.

Nenechte se omezovat daty

Nestačí vám mobilní data?

Pravidelně na konci měsíce bojujete s nedostatkem mobilních dat a hledáte v okolí volně přístupnou Wi-Fi?

Zvolte tarif s neomezenými daty. Dnes už neplatí, že za něj zaplatíte tisíce korun. Srovnejte si nabídky největších operátorů v naší kalkulačce jednoduše a on-line.

Na druhou stranu uživatelé zase nyní pořizují snímky a videa ve vyšší kvalitě. Finální soubory jsou proto podstatně větší. Narůstá rovněž počet používaných aplikací. Najdou se tedy i jedinci, pro které ani velké úložiště v řádu stovek gigabajtů není dostatečné. Žádný zásadní problém to však neznamená, protože existují další možnosti, jak data ukládat.

Zajímavost

První mobilní telefon s vnitřním úložištěm 1 TB představila v roce 2018 čínská společnost Smartisan. Její model R1 si ale světový věhlas nezískal. Z úspěšnějších výrobců nasadil terabajtové úložiště do telefonu poprvé Samsung se svým Galaxy S10+.

Paměťová karta patří minulosti

Synonymem pro alternativní způsob ukládání dat dlouho byla paměťová karta do mobilu. Nejčastěji pomocí microSD karty jste své úložiště rozšířili a některé soubory jste si ukládali do telefonu, jiné na kartu. Hlavní výhodou paměťových karet byla vysoká kapacita a relativně nízká cena. Tyto aspekty pořád platí, problém je ale v tom, že potřebný slot na kartu má stále menší množství telefonů.

Výrobci mobilů ústup od paměťových karet zdůvodňují především ochranou uživatelů. Soubory uložené na paměťové kartě jsou podle nich méně chráněné před zcizením. Karty navíc v porovnání s vnitřním úložištěm vykazují nižší přenosovou rychlost. Práce se soubory je tak pomalejší. U vlajkových lodí výrobců a dalších dražších telefonů na slot na paměťové karty již v podstatě nenarazíte.

Pokud takový model požadujete, musíte se porozhlédnout mezi staršími a levnějšími mobily. Řešení může přinést také nákup telefonu uzpůsobeného pro dvě SIM karty. Do jednoho ze slotů lze vložit paměťovou kartu. Tím si ho ale zablokujete pro použití druhé SIMky. Při výběru paměťových karet se kromě velikosti zaměřte zejména na rychlost čtení a zápisu dat.

Náš tip

Po zaplnění úložiště ho zkuste nejprve vyčistit a uvolnit. Zbavte se nepotřebných aplikací, nepovedených fotek a videí. V nastavení telefonu najdete informace o tom, jak velkou část úložiště jednotlivé aplikace zabírají.

Snadno se tak můžete zaměřit na ty největší žrouty místa. U aplikací většinou uvidíte, kdy byly naposledy spuštěny. Díky tomu rychle zjistíte, které aplikace skutečně používáte.

Cloudové úložiště: Pohodlné, ale zpoplatněné řešení

Pozici paměťových karet přebrala cloudová úložiště. Jedná se o online úložiště – soubory jsou ukládány na vzdálených serverech poskytovatele. Vy k nim máte neustálý přístup nejen v telefonu, ale také z ostatních zařízení, na nichž se přihlásíte ke svému účtu. Cloudové úložiště přináší mnoho výhod. Nejenže si tímto způsobem rozšíříte kapacitu vnitřního úložiště, ale soubory zároveň zálohujete. Nečekaná ztráta či odcizení telefonu vás tím pádem připraví jen o samotný přístroj, ne o vaše cenná data. Cloud navíc můžete využít ke sdílení souborů s dalšími osobami (rodinnými příslušníky, obchodními partnery apod.).

K nejznámějším cloudovým službám patří Google Drive, iCloud, OneDrive nebo DropBox. Strategie všech poskytovatelů je stejná. Se základním účtem získáte určitý prostor zdarma, zpravidla v řádu jednotek či nižších desítek GB. Za větší úložiště si musíte připlatit, obvykle formou měsíčního paušálu. Provozovatelé cloudových úložišť nabízí různé tarify, například u Google Drive máte na výběr mezi 100 GB (59,99 Kč/měsíc), 200 GB (79,99 Kč/měsíc) a 2 TB (299,99 Kč/měsíc). iCloud úložiště přichází s tarify o kapacitě 50 GB (25 Kč/měsíc), 200 GB (79 Kč/měsíc) a 2 TB (249 Kč/měsíc).

Poskytovatelé vám většinou dávají několik možností, jak na cloudovém úložišti ušetřit. Setkat se můžete například s výhodnější platbou za celý rok nebo zlevněnými rodinnými tarify. U společností, jež nabízí více služeb, cloudové úložiště pořídíte rovněž v balíčku s jinými produkty. To je třeba případ služby Apple One, s níž kromě iCloudu získáte předplatné Apple TV+, Apple Music a Apple Arcade. Podobně postupuje Microsoft, který svůj OneDrive poskytuje spolu s kancelářskými balíky MS Office.

Kalkulačka mobilní tarifů

Ušetřit můžete i správně nastaveným mobilním tarifem

Srovnejte si nabídky největších operátorů v naší kalkulačce. Vybraný tarif vám zdarma pomůžeme sjednat a vše vyřešíme za vás.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?