Muž surfuje na internetu v mobilu

Kolik mobilních dat vám spotřebují oblíbené aplikace?

23. 6. 2022
|
Délka čtení: 11 min.

Správné nastavení datového balíčku není vůbec jednoduché. Pokud nevíte, kolik mobilních dat spotřebují vaše aplikace, riskujete nevýhodné dokupování dat v průběhu měsíce nebo placení zbytečně drahého tarifu. S jakou spotřebou mobilních dat můžete počítat u nejoblíbenějších aplikací?

Nejnáročnější jsou videa

Běžný uživatel dnes na chytrém telefonu zvládá celou řadu různých činností. Pro většinu z nich potřebuje mobilní data. Zatímco některé aktivity jsou datově nenáročné, u jiných data mizí rychlostí blesku. Za největší spotřebou dat obvykle stojí aplikace obsahující videa. Jedná se tedy především o aplikace:

  • sloužící k videohovorům (Skype, Messenger, WhatsApp, FaceTime, Viber),

  • určené ke sledování videí, seriálů a filmů (YouTube, Netflix, Stream, aplikace vyvinuté pro internetové vysílání),

  • sociálních sítí, kde se videa často vyskytují (TikTok, Facebook, Instagram, Twitter).


Větší množství dat spotřebují také online navigace (Google Maps, Mapy.cz), aplikace sloužící k poslechu hudby (Spotify, Apple Music, Deezer) nebo online hry.

Nenechte se omezovat daty

Nestačí vám mobilní data?

Pravidelně na konci měsíce bojujete s nedostatkem mobilních dat a hledáte v okolí volně přístupnou Wi-Fi?

Zvolte tarif s neomezenými daty. Dnes už neplatí, že za něj zaplatíte tisíce korun. Srovnejte si nabídky největších operátorů v naší kalkulačce jednoduše a on-line.

Konkrétní spotřeba aplikací se odvíjí od vašeho chování

Kolik vám zmíněné aplikace spotřebují mobilních dat? Tuto otázku si položili kolegové v britské společnosti Buymobiles. Výsledky jejich průzkumu najdete v následující tabulce.

AplikaceSpotřeba dat za 1 hodinu při průměrném využití

Netflix

3 GB (HD rozlišení)

YouTube

3 GB (HD rozlišení)

TikTok

840 MB

Instagram

720 MB

Twitter

360 MB

Snapchat

160 MB

Facebook

100 MB

Spotify

40 MB

Zdroj: Buymobiles.net

Uvedené hodnoty berte jako orientační. Data vychází z průměrného chování uživatelů. U některých aplikací budou odchylky mezi uživateli minimální – do této skupiny patří například YouTube či Netflix, kde hodina činnosti zkrátka znamená hodinové přehrávání videa. Naopak u sociálních sítí jako Facebook či Twitter záleží, jaký obsah zrovna sledujete. Pročítání textových příspěvků spotřebuje výrazně méně mobilních dat než přehrávání videí.

Spotřebu dat můžete sledovat přímo v telefonu

Aktuální spotřebu dat zjistíte přímo ve svém telefonu. Statistiky se zpravidla nachází v sekci Mobilní data pod položkou Využití dat. Kromě celkové spotřeby uvidíte i spotřebu jednotlivých aplikací. Rychle tedy odhalíte největší žrouty mobilních dat. Statistiky si můžete kdykoliv vynulovat a změřit si tak hodnoty ve vybraném časovém úseku.

Údaje z vašeho chytrého telefonu vám při výběru vhodného datového balíčku poslouží nejlépe. Nejenže zohledňují všechny vámi využívané aplikace, ale také se do nich promítá vaše uživatelské chování.

Spotřeba mobilních dat - Mladý muž jde po schodech a telefonuje

Jak šetřit mobilní data

Pokud vám aktuální množství dat nestačí, máte dvě možnosti. Buď se můžete uskromnit a svoji spotřebu zredukovat, nebo si zaplatit tarif s vyšším objemem dat. Podívejme se nejprve na první řešení. Redukce spotřeby nemusí nutně znamenat jen méně stráveného času v oblíbených aplikacích. Mnohé aplikace totiž čerpají mobilní data, i když je zrovna nepoužíváte. Jak je to možné?

U aplikací často probíhá aktualizování na pozadí. Aplikace jsou díky tomu mnohem rychlejší, protože si nemusí všechna nová data stahovat až při spuštění. Jenže při těchto nenápadných aktualizacích dochází ke spotřebě dat. Ta u některých aplikací rozhodně není zanedbatelná. Proto si v rámci úspory mobilních dat můžete v telefonu aktualizaci aplikací na pozadí vypnout nebo zvolit, že k ní má docházet pouze v době, kdy jste připojeni k Wi-Fi. Totéž lze nastavit i u stahování nových aplikací.

Šetřit mobilní data můžete ještě dalšími způsoby. Na iPhonech pomůže vypnutí automatického Wi-Fi asistenta. Tato funkce při zjištění slabého Wi-Fi signálu přepíná připojení na mobilní data. Na sociálních sítích ušetříte data zakázáním automatického přehrávání videí. Data si tak spotřebujete jen u videí, která chcete opravdu shlédnout. Případně vyzkoušejte speciální prohlížeče či aplikace navržené za účelem redukce spotřeby dat. Ty většinou snižují kvalitu zobrazovaných fotek a videí. Nicméně na displeji mobilu tento rozdíl tolik nepocítíte.

V některých případech ale sebelepší úsporná opatření nepomáhají. Původní datový balíček vám jednoduše již nestačí. Vzhledem k rostoucím nárokům na připojení k internetu jde o poměrně častý problém. Poté nezbývá nic jiného, než si vybrat z tarifů s vyšším objemem dat nebo sáhnout po neomezených datech.

S výběrem nového tarifu vám zdarma pomůžeme

Chcete rychle zjistit, který z operátorů vám nabídne nejlepší podmínky? Uveďte své požadavky do naší online kalkulačky mobilních tarifů. Během okamžiku uvidíte přehledné srovnání nabídek hlavních operátorů.

Nebo si zkuste mobilní tarif zařadit do výhodného balíčku. Právě pořízení více služeb u jednoho poskytovatele vám zajistí nejnižší možné ceny. Naši specialisté vám s výběrem rádi pomohou a zdarma za vás vyřídí i případné sjednání služeb.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?