Žena s mobilním telefonem a účty v rukou

Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

5. 2. 2023
|
Délka čtení: 4 min.

Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

Vodafone napodobí konkurenci

Během posledního půl roku zdražili všichni hlavní mobilní operátoři. Uváděné důvody nijak nepřekvapí – nepříznivá makroekonomická situace v podobě inflace a vysoké ceny energií, které společnostem zvyšují náklady na provoz sítě.

Jako první sáhlo k nepopulárním krokům O2, nový ceník je v platnosti již od 1. září loňského roku. Většina internetových tarifů zdražila o 50 Kč, totéž platí o O2 TV. U balíčků O2 Spolu se cenovka zvýšila dokonce o 100 Kč. Zhruba o pět týdnů později se přidal T-Mobile, který zdražil mobilní tarify a datové SIM karty. V nabídce se objevilo několik nových tarifů, některé původní naopak zmizely. U srovnatelných služeb se zdražení většinou pohybuje okolo 5 %, tedy v řádu desítek Kč. Zároveň ale T-Mobile u všech tarifů nově zpřístupnil 5G síť.

Nejdéle se zdražováním otálel Vodafone. Své konkurenty z velké trojky napodobil až letos. Nový ceník vstoupí v platnost 26. února. Přináší zdražení mobilních tarifů o 9 %. V praxi to pro zákazníky opět znamená několik desítek Kč navíc, jen u tarifu Neomezený Premium 5G překročí nárůst hranici 100 Kč (konkrétně 108 Kč). Ceny pevného internetu a Vodafone TV se nemění.

Pokud u Vodafonu čerpáte různá zvýhodnění, operátor je promítne i do nových cen. Ke zdražení reálně dojde v nejbližším zúčtovacím období po 26. únoru. Je-li vaše zúčtovací období například 2. března, vyšší cena se vám začne účtovat právě od tohoto data.

Kdy může operátor zdražit a jak vás musí informovat?

Na změnu nebo zrušení tarifu mají operátoři samozřejmě právo, musí ale splnit několik zákonných náležitostí. Možnost změny smluvních podmínek včetně jejich rozsahu musí být uvedena ve smlouvě, kterou jste s poskytovatelem uzavřeli. Zároveň musíte být o nových podmínkách vyrozuměni, a to nejpozději jeden měsíc před nabytím účinnosti změn. K informování musí dojít v textové podobě jasným a srozumitelným způsobem. Operátoři tak obvykle činí v rámci vyúčtování.

Pokud vám změněné podmínky nevyhovují, máte možnost smlouvu bez sankcí vypovědět. I o tomto právu vás musí operátor při změně informovat. V případě, že jste ale na základě smlouvy získali dotované zařízení, má poskytovatel nárok na náhradu. Ta odpovídá poměrné části hodnoty daného zařízení, nebo zbývajícímu paušálu. Rozhoduje, která částka je nižší.

Příklad

Se smlouvou na 24 měsíců jste zdarma obdrželi mobil v hodnotě 10 tisíc Kč. Pět měsíců před koncem smlouvy jste se ale kvůli zdražení služeb rozhodli operátora opustit. Cena zařízení se rozpočítává do doby závazku.

V tomto případě tedy odpovídá zhruba 417 Kč/měsíc (10 000 : 24 ≐ 417). Pokud byl váš paušál vyšší než 417 Kč měsíčně, zaplatíte 2 085 Kč (5 × 417 = 2 085). Jestliže jste za měsíc platili méně, doplatíte zbývající paušál (například 1 750 Kč u tarifu za 350 Kč).

Jak se proti zdražení služeb můžete bránit?

Možná si kladete otázku, jestli se vyšším poplatkům za mobilní služby lze nějakým způsobem vyhnout. Určitá východiska skutečně existují. Můžete pochopitelně kontaktovat svého operátora a projevit nesouhlas s aktualizovanými podmínkami. Nicméně poskytovatelé nasazují nové ceníky plošně a jen těžko je mohou upravovat každému na míru.

Vzhledem k tomu, že v dnešní době můžete od operátora snadno a bez pokut přejít ke konkurenci, představuje změna podmínek ideální okamžik pro nezávislé porovnání nabídek. V online kalkulačce mobilních tarifů od Srovnejto.cz jednoduše vyplníte své požadavky a během několika minut uvidíte, který operátor vám nabídne nejvýhodnější tarif. Naši specialisté za vás případně zdarma vyřídí ukončení smlouvy i sjednání kontraktu s novým poskytovatelem. Své telefonní číslo si samozřejmě můžete ponechat.

Srovnání nabídek

Kouzlo balíčků služeb

Chcete dosáhnout nejvyšších úspor? Pak se zamyslete nad sjednáním balíčku služeb. Pokud si u jedné společnosti sjednáte více služeb, poskytovatel získá mnohem více prostoru pro udělení slevy.

Do balíčku si můžete přidat například mobilní tarify všech členů domácnosti, pevný internet nebo digitální televizi. Zákazníci tímto způsobem ušetří klidně několik tisíc Kč ročně. Zajímá vás, na kolik by balíček služeb vyšel právě vás? Nechte si spočítat cenu v naší kalkulačce.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?