předávání peněz nad smlouvou

Rostoucí inflace zlevňuje staré půjčky. Jsou dlužníci ve výhodě?

16. 4. 2023
|
Délka čtení: 8 min.

Taky máte pocit, že vám inflace požírá úspory? Průměrná inflace dosáhla 15 % a ve dvouciferných číslech ještě pár měsíců setrvá. Špatná zpráva pro spotřebitele, ale dobrá pro dlužníky. Nebo ne? Společně porovnáme, jak ovlivňuje inflace půjčky a hypotéky, a kdy je výhodnější předčasně splatit půjčku.

Inflace znehodnocuje úspory 

Inflace znamená, zjednodušeně řečeno, opakovaný růst většiny cen v ekonomice. Poznáte ji nejčastěji tak, že stojíte s prázdnou peněženkou v obchodě, i když jste nakoupili stejně jako obvykle. Vaše úspory inflace znehodnocuje – za peníze si můžete koupit méně než v předešlém období. Inflaci – přesněji řečeno stabilitu cenové hladiny – hlídá Česká národní banka. Reguluje množství peněz v oběhu – např. zvýšením úrokových sazeb.

Příklad

Jak inflace ovlivní vaše nákupy? 

Pokud jste v roce 2022 kupovali týdně potraviny za 1 000 Kč, pak při 15% inflaci za stejné zboží vydáte v roce 2023 1 150 Kč.  

Výši inflace měří Český statistický úřad. Vychází přitom z cen tzv. spotřebního koše – tedy nejčastěji kupovaných výrobků. Na základě něj vypočítává index spotřebitelských cen. Určitá výše inflace – do 3 % – je podle odborníků zdravá.  Lidé, pokud očekávají růst cen, začnou utrácet více peněz, poptávka po výrobcích a službách motivuje podniky zaměstnat více lidí a rostou mzdy. Lidé tak mají na utrácení celkově více peněz.

Pokud ovšem ceny rostou příliš, domácnosti mají problém hradit běžné výdaje, zadlužují se a mohou dokonce spadnout do dluhové pasti. O tom, jak v době růstu cen efektivně šetřit, si můžete poslechnout v podcastu níže.

Podcast

Jak šetřit i v době, kdy ceny neustále rostou, se dozvíte v našem podcastu Nepodceňto.

Deflace vám sníží mzdu  

„Kdyby tak ceny začaly klesat!“ říkáte si možná. Zlevňování vypadá na první pohled lákavě. Jenže při poklesu cen (tento jev se nazývá deflace), by lidé méně utráceli. Tím by ovšem poklesla poptávka po výrobcích (kupovali by méně), propadly by se tržby a podniky by začaly propouštět. S růstem nezaměstnanosti by začaly klesat mzdy, lidé by ještě méně utráceli, ceny by se dále snižovaly. Ekonomové se proto účinků deflace obávají stejně, jako účinků vysoké inflace.

Podcast

Jak si půjčit chytře 

Na co si dát před uzavřením půjčky pozor a jak se nedostat do potíží, jsme řešili i v jedné z epizod našeho podcastu Nepodceňto.

Rostoucí inflace – výhra pro dlužníky?  

Pokud jste si dříve půjčili peníze a roste inflace, měla by to pro vás být dobrá zpráva. Pokud je úrok nižší než inflace, vrátíte méně, než jste si půjčili. Platí tato rovnice absolutně? A jak se na inflaci dívá věřitel? Pojďme se podívat na následující příklady:

Příklad

Jana potřebuje zaplatit zdravotní pomůcky pro babičku. Chce si proto u banky půjčit na rok 25 000 Kč. Banka nabízí RPSN 13 %. Pokud bude stále inflace ve výši 15 %, Janě se půjčka vyplatí.

Při 15% inflaci budou mít půjčené peníze po roce hodnotu 21 739 Kč. Vzhledem k nákladům půjčky ve výši 3 250 Kč byla v tomto případě půjčka výhodná. 


Ekonomická situace se ovšem může měnit v řádu měsíců. Zatímco v první polovině roku bude stále dvouciferná inflace, v druhé polovině roku ekonomika pravděpodobně posílí. V tomto případě se Janě spíše vyplatí půjčku předčasně splatit (musí však brát v úvahu případné sankce za předčasné splacení). Pojďme se na podobnou situaci podívat. 

Příklad s předčasnou splátkou:
Pavel, zaměstnanec obchodního oddělení, si v září vypůjčil 12 000 Kč. Půjčku si vzal na rok, náklady půjčky jsou 600 Kč (úroky a poplatky). V lednu mu zaměstnavatel zvýšil mzdu o 10 %. Mohl by tedy půjčku splatit okamžitě. 

Pavel se ovšem rozhodl investovat do jazykového kurzu. Využil tak půjčku k investici do vzdělání, která mu přinese lepší uplatnění na trhu práce. Taková investice je vždy užitečnější než investice do spotřeby (např. půjčka na dovolenou, vánoční dárky atp.).

Srovnejte to s námi

Při inflaci 15 % budou mít půjčené peníze po roce hodnotu 10 435 Kč. Vzhledem k nákladům půjčky ve výši 600 Kč byla v tomto případě půjčka velmi výhodná. 

Petr si také půjčil stejnou částku. V lednu ale zjistil, že zaměstnavatel je v platební neschopnosti a hrozí mu krach. Petr se proto rozhodl půjčku předčasně splatit i s pokutou 60 Kč. Po pár týdnech dostal opravdu v práci výpověď, a nyní má aspoň jistotu, že při starostech o uživení rodiny nemusí řešit splátky.  

Při rozhodování o předčasné splátce proto berte v úvahu nejen dostupnost prostředků, ale také vaši celkovou životní situaci. Nezapomeňte, že i pro nevýhodnou půjčku existuje řešení.  

Příklad s hypotékou:  

Mladá rodina si letos pořídí byt na hypotéku s 5letou fixací. Získá úrokovou sazbu 8 % (pro zjednodušení jsou v ní zahrnuty i další náklady hypotéky). Vzhledem k inflaci 15 % vydělá letos na hypotéce 7 %. Rodině se zdá hypotéka výhodná.  

Po roce ovšem inflace klesne na 3 %. Vzhledem k fixaci zůstává úroková míra stejná. V dalších letech tak rodina (při stejné inflaci) přeplácí na hypotéce 5 %.  

Příklad z pohledu investora:  

Z opačné strany se na inflaci dívá investor. Jeho pohled byste při sjednávání půjčky měli vzít v potaz. Pokud vám půjčuje peníze za vysoké inflace, zohledňuje to při stanovení úroku. Může však do výpočtu zahrnout i očekávaný pokles inflace.

Srovnejte to s námi

Pokud by nyní investor půjčil 10 000 Kč, měly by tyto peníze po roce při inflaci 15 % hodnotu 8 696 Kč. Při úroku 13 % pak dostane ještě 1 300 Kč. Věřitel však počítá se snížením inflace. Pokud je jeho ekonomická předpověď správná, zůstane v plusu.

Při půjčování peněz věřitel bere v potaz také bonitu dlužníka. Těm, kdo spolehlivě splácejí (což lze ověřit např. v registru dlužníků) jsou ochotni půjčit na nižší úrok.  

Při staré půjčce (z období nízké inflace) však věřitel sleduje, jak se mu půjčené peníze znehodnocují – v minulosti špatně určený nízký úrok totiž nevyrovná inflaci. Někdy se proto věřitelé jistí tzv. inflační doložkou. Myslete na ni, pokud si sjednáváte novou půjčku – pro dlužníka není výhodná. V době vysoké inflace byste totiž museli splácet vyšší částky!  

Mějte to srovnané: při půjčce či hypotéce dobře počítejte  

Jak vidíte, výhodnost půjčky závisí na mnoha faktorech. Ne všechny přitom umíte předvídat.

Při rozhodování vycházejte ze základního vztahu mezi úrokovou mírou a inflací:

  • Pokud je úroková míra nižší než inflace, zvýhodňuje dlužníka. 

  • Pokud je úroková míra vyšší než inflace, vydělává věřitel či investor. 

Zaměřte se ale i na další faktory.

  • Zjistěte si inflační prognózu České národní banky.

  • Zamyslete se nad tím, jak pravděpodobný je výpadek příjmů (připravte se i na variantu, že nebudete dočasně moci hradit splátky).

  • Dobře pročtěte smlouvu.

Radost z relativně nižších splátek vám totiž může zkalit tzv. inflační doložka – která splátky půjčky zvyšuje úměrně inflaci. A také nezapomeňte, že i věřitel zahrnuje tyto prognózy do podmínek úvěru.  

Online srovnání

Chcete najít nejvýhodnější nabídku?

Srovnejte si aktuální nabídky na trhu pomocí našeho srovnávače a kalkulačky. Najdeme vám nabídku na míru.

Magdaléna Kubečková - autorka, copywriterka
Magdaléna KubečkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

  • Solární panely na střeše domu
    23. května 2023|Petr Woff
    Půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo: Vyplatí se?

    Solární panely mají nulové provozní náklady, když vyrábějí elektřinu, zatímco tepelná čerpadla efektivně produkují teplo. Ale málokdo má dostatek volných peněz, aby investoval do těchto moderních technologií. Bankéři proto zájemcům nabízejí speciální úvěry. Srovnejme, kolik stojí půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo od České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a dalších společností.