Peníze v peněžence

Půjčka na dovolenou: Kdy má smysl o ní uvažovat a jak ji vybrat?

Jedním ze způsobů, jak si splnit svou představu o ideální dovolené, je právě půjčka na dovolenou. Opravdu se ale vyplatí anebo je dobré si raději pár dnů u moře nebo na horách pro letošek odpustit?

Co říkají statistiky?

Podle průzkumů realizovaných společnosti KRUK, která poskytuje komplexní služby v oblasti prevence a vymáhání pohledávek, si na pár (tý)dnů volna plánuje každý rok půjčit zhruba 5 % Čechů. Největší zájem o půjčky na dovolenou je mezi obyvateli Západních Čech, kterým šlapou na paty lidé ze Severní Moravy a Prahy. Nutno podotknout, že tento typ půjček se nachází až na pomyslném konci půjčkového žebříčku, kterému vévodí úvěry na bydlení nebo jeho vybavení.

Pár dní pohody za velké peníze

Pokud sami o půjčce na dovolenou vážně uvažujete, ještě před tím, než začnete vybírat vhodného poskytovatele a srovnávat jednotlivé nabídky napříč naším trhem, je na místě objektivně zhodnotit veškeré výhody a nedostatky, které s sebou tento produkt přináší. Půjčovat byste si v první řadě měli pouze na věci a služby, ze kterých máte dlouhodobý užitek.

Zda je to i případ letošní dovolené, je samozřejmě na zvážení každého z nás. Pokud se bez dovolené neobejdete, posuďte, jestli si vůbec půjčku můžete dovolit. Propočítat musíte nejen to, jestli váš rozpočet měsíční splátka zbytečně nezatíží, ale také, zda vedle pravidelných splátek dokážete bez větších komplikací hradit další (běžné) výdaje např. na energie, jídlo, dopravu apod.

pohoda-za-velke-penize

Výhody půjčky na dovolenou:

  • Půjčit si můžete v bance i u nebankovní instituce

  • Narazit můžete na promo akci v podobě první půjčky zdarma

  • Menší částka k zapůjčení = menší závazek do budoucna

  • Půjčku často sjednáte jednoduše online z pohodlí domova

Nevýhody půjčky na dovolenou:

  • Zpravidla vyšší úroky u nebankovních půjček

  • Vysoké sankce za porušení smluvních podmínek

  • Kratší doba splatnosti

  • Nutnost pravidelného, dostatečného a doložitelného příjmu

Co dělat, pokud se bez půjčky neobejdete?

Rozhodli jste se, že si letošní dovolenou neodepřete, ale bez půjčky to nepůjde? Pak se pro půjčku nerozhodujte impulzivně a v časovém presu. Abyste vybrali ten nejlepší a zároveň také nejvýhodnější produkt, je nezbytně nutné jednotlivé půjčky na dovolenou porovnat, k čemuž vám poslouží třeba nezávislé online srovnávače a kalkulačky splátek úvěru. Při výběru půjčky nesázejte pouze na výši úroku, ale zaměřte se také na RPSN, které má mnohem lepší vypovídací hodnotu.

  • Náš tip: Pomocí tohoto jednoduchého nástroje nezávazně zjistíte, jestli získáte půjčku na dovolenou v bance, případně kde o ni má smysl žádat.

Využijte promo akcí

V případě půjčky na dovolenou, nebo kteréhokoli jiného půjčkového produktu, je vždy dobré využít speciální akce, které lákají nové klienty na první půjčku zdarma. O co vlastně v praxi jde? Pokud jste si u vybrané banky nebo nebankovní společnosti dosud nikdy nepůjčovali a vypůjčené prostředky vrátíte v dohodnutém termínu, neplatíte žádné úroky ani poplatky. Půjčka je tak zcela zdarma. Vždy je ale samozřejmě potřeba pročíst obchodní podmínky a ověřit, jestli se k danému produktu nevážou jiné skryté poplatky.

  • Mohlo by vás zajímat: Pamatujte na to, že bez pravidelného a dostatečného příjmu vám dneska nikdo nepůjčí. Řada poskytovatelů půjček má možnost příjem žadatele ověřit i bez potvrzení od zaměstnavatele.

Čtěte smlouvy a nastavte si trvalý příkaz

Jakmile vyberete vhodného poskytovatele půjčky na dovolenou, důkladně si pročtěte nejen samotnou smlouvu, ale také obchodní podmínky. Pozornost věnujte i případným „hvězdičkám“ nebo poznámkám pod čarou. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat. A pamatujte, že svým podpisem stvrzujete, že s nastavenými podmínkami souhlasíte.

Abyste nezapomněli na úhradu jednotlivých splátek, nastavte si v bance trvalý příkaz. Pokud se přece jen během splácení dostanete do problémů, neprodleně kontaktujte věřitele a oznamte mu svou aktuální situaci. Domluvit se můžete nejen na odkladu splátek (tzv. splátkových prázdninách), ale také na novém splátkovém kalendáři.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.