Účty a platební karty pro děti - Maminka s holčičkou sedí na gauči v obýváku, notebook, platební karta

Účty a platební karty pro děti: Jaká je jejich nabídka a jsou opravdu bezpečné?

11. 1. 2023 | Aktualizováno: 23. 1. 2024
|
Délka čtení: 7 min.

Podle průzkumu ČBA a agentury Ipsos dostává kapesné přes 70 % českých dětí. Na jaký účet jim ho posílat? Účet pro děti nabízí většina českých bank, ale jejich podmínky se liší. Zjistěte, jaká je jejich aktuální nabídka a jak je to s bezpečností vložených prostředků.

Proč zřizovat dětem vlastní účet?

Hlavním důvodem je nepochybně to, že se už od útlého věku naučí hospodařit s penězi hravou a přirozenou formou. Hotovost je v tomto případě nezastupitelná, zvlášť u malých dětí, pro které je lépe pochopitelná. U starších dětí se však vyplatí přejít na dětský bankovní účet.

Průběžné ukládání peněz na účet děti učí trpělivosti a spořivosti. Dítě se naučí platit kartou i vybírat z bankomatu. Může si přehledně plánovat příjmy a výdaje i spořit na vysněný dárek. Zároveň se vzdělává o bezpečnosti na internetu.

Poměrně jednoduše tak v dětech vybudujete základy finanční gramotnosti, bez nichž se v dospělém životě neobejdou. Čím dříve dětem představíte elektronické peníze, tím rychleji se s nimi sžijí a poznají jejich hodnotu. Banky mívají pro děti přichystanou speciální verzi internetového bankovnictví, která je pro ně jednoduchá a přehledná, ale zároveň může obsahovat i vzdělávací prvky.

Podcast Nepodceňto

Základy internetové bezpečnosti

Zopakujte si zásady bezpečnosti na internetu a zjistěte, jaké nové triky hackeři používají, aby se dostali k vašim citlivým údajům.

Výhody a nevýhody dětského účtu

  • vysoké zhodnocení vkladů

  • kontrola rodičů

  • lepší finanční gramotnost dětí

  • bezpečnost financí

  • vedení zdarma

  • omezení věkem

  • dětská platební karta obvykle až od 8 let

  • nízké limity útraty

  • omezené funkce internetového bankovnictví

Velkou předností dětských účtů je, že se finance mohou zajímavým způsobem zhodnotit. Stačí prozkoumat trh a vybrat nejvýhodnější nabídku. Některé banky nabízejí úročení peněžních vkladů ve výši až 5 % ročně.

Nad dětským účtem máte jako rodič prakticky plnou kontrolu a můžete průběžně nastavovat limity plateb z účtu nebo na platební kartě. Zároveň můžete povolovat nebo naopak rušit platby přes internet.

Naprostá většina dětských účtů je navíc zcela zdarma. Neplatíte za jejich vyřízení, vedení, zrušení, za odchozí či příchozí platby, internetové/mobilní bankovnictví nebo za využívání platební karty. Při správném výběru banky tak za dětský účet nemusíte zaplatit ani korunu.

K nevýhodám dětských účtů patří různá omezení. Například Komerční banka a Creditas umožňují založit účet až od 6 let dítěte, Air Bank a Moneta dokonce až od 8 let. Většina bank pak zpřístupní kartu dítěti až od 8 let. Omezení se vztahují i na odchozí platby. Například Česká spořitelna nabízí limit 20 000 Kč měsíčně, Creditas je o dost přísnější a dětem od 6 do 10 let umožňuje utratit maximálně 2 000 Kč měsíčně.

Další omezení se týká možnosti zadávat online platby – například u ČSOB nebo Fio banky je dítě do 15 let pouze pasivním pozorovatelem a nemá právo zadávat platby v internetovém bankovnictví.

Aktuální nabídka účtů pro děti v ČR

Podmínky bankovních účtů pro děti jsou rozdílné. Proto se vyplatí mezi sebou jednotlivé produkty porovnat a vybrat ten, který bude nejvíce vyhovovat potřebám dětí i rodičů. Nejjednodušší volbou bývá, když účet pro dítě založíte ve stejné bance, kde máte účet – můžete ho pak snadno kontrolovat a ovládat přes své internetové bankovnictví.

Náš tip

Řada bankovních domů čas od času organizuje nejrůznější promo akce, jejichž prostřednictvím nabízí novým klientům řadu výhod. Často narazíte na akce k zahájení školního roku.

PoskytovatelNázev produktuVěkový limitVedení účtuVýběr z bankomatu (vlastní/cizí)Roční úroková sazba na spořicím účtu

Air Bank

Účet pro dítě od 8 let

od 8 let

zdarma

zdarma ve sdílené síti (Air Bank, Komerční banka, Moneta, UniCredit)/100 Kč

4,75 % do 250 000 Kč

Creditas

Richee účet Junior

od 6 let

zdarma

zdarma všude na světě

4,5 % do 50 000 Kč na běžném účtu, 5,6 % do 350 000 Kč na spořicím účtu

Česká spořitelna

Dětský účet

od 0 let, karta pro děti od 8 let

zdarma

zdarma/40 Kč

4 % do 100 000 Kč, 5 % při spoření alespoň 50 Kč/měsíc

ČSOB

Účet pro děti

od 0 let, karta od 8 let

zdarma

zdarma/40 Kč

4,5 % do 250 000 Kč

Fio banka

Účet pro děti

od 0 let, karta pro děti od 8 let

zdarma

zdarma/zdarma s kartou Visa

4 %

Komerční banka

MůjÚčet Junior

od 6 let, od 15 let účet G2

zdarma

zdarma ve sdílené síti (Air Bank, Komerční banka, Moneta, UniCredit)/39 Kč

4 % do 100 000 Kč

4 % do 100 000 KčmBank

mKonto pro děti

od 0 let, karta pro děti od 8 let, od 15 let mKonto #navlastnítriko

zdarma

3 výběry měsíčně zdarma všude po světě

4 % do 500 000 Kč na 4 účtech eMax Plus, celkem tedy do 2 mil. Kč

Moneta Money Bank

Dětský účet

od 8 let

zdarma

zdarma

5 % do 50 000 Kč

UniCredit Bank

Dětský účet

od 0 let, karta pro děti od 8 let

zdarma

zdarma ve sdílené síti (Air Bank, Komerční banka, Moneta, UniCredit)

4,5 % do 100 000 Kč

Zdroj: webové stránky jednotlivých bank k 25. 1. 2024

Jaké mají dětské účty podmínky

Většinu dětských účtů můžete dítěti založit kdykoli po narození, ale platební kartu dítě dostane až v 8 letech. Výhody konta si pak může užívat do svých 15 (někde i 18) let. Podmínky k dětskému účtu se do velké míry odvíjí od toho, jestli je majitelem účtu rodič (např. u Air Bank nebo Komerční banky) nebo přímo dítě (např. Creditas, ČSOB).

V případě, že je majitelem účtu dítě, se k němu vztahují limity, které omezují maximální výši útraty. Jedná se o součet výběrů z bankomatu, na pobočce a odchozích plateb. Asi nejpřísnější podmínky má Creditas k Richee Junior účtu. Stanovené limity nemůže překročit ani rodič.

Měsíční limity k Richee účtu Junior

Věková kategorieVýše měsíčního limitu

6–10 let včetně

2 000 Kč

11–14 let včetně

5 000 Kč

15–17 let včetně

10 000 Kč

Zdroj: obchodní podmínky Richee účtu Junior

Co je potřeba k založení dětského účtu

Do 15 let věku může dětský účet založit pouze rodič nebo zákonný zástupce. Jakmile dítě oslaví 15. narozeniny, může si účet založit i bez souhlasu rodiče. Obvykle si může sjednat stejný typ účtu jako dítě. Případně banky nabízí speciální účty pro studenty, které lze využívat po celou dobu studia až do 26 let.

Pro založení dětského účtu jsou většinou potřeba:

  • 2 doklady totožnosti zákonného zástupce,

  • rodný list dítěte,

  • unikátní telefonní číslo dítěte.

Pokud chcete dítěti k účtu sjednat i platební kartu, obvykle se s ním musíte dostavit osobně přímo na pobočku a předložit navíc doklad totožnosti dítěte (občanský průkaz nebo pas). Některé banky nabízí možnost sjednání dětského účtu v internetovém nebo mobilním bankovnictví, jestliže máte u banky vedený svůj účet (např. Air Bank).

Bezpečnost dětských účtů a karet

Dětské účty podléhají stejným pravidlům jako ostatní účty v ČR, a tak dosahují vysoké úrovně bezpečnosti. Vklady jsou pojištěny do výše 100 000 eur. Dětské účty zároveň nabízí funkce pro rodiče, abyste mohli kontrolovat a omezovat, kolik peněz dítě utratí. Pokud dítěti k účtu vyřídíte i platební kartu a následně dojde k její ztrátě nebo odcizení, snadno ji zablokujete v internetovém bankovnictví a peníze zůstanou v bezpečí.

Jděte na půjčku chytře

Spočítejte si, kolik zvládnete splácet s ohledem na vaše příjmy a výdaje.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

  • Solární panely na střeše domu
    23. května 2023|Petr Woff
    Půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo: Vyplatí se?

    Solární panely mají nulové provozní náklady, když vyrábějí elektřinu, zatímco tepelná čerpadla efektivně produkují teplo. Ale málokdo má dostatek volných peněz, aby investoval do těchto moderních technologií. Bankéři proto zájemcům nabízejí speciální úvěry. Srovnejme, kolik stojí půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo od České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a dalších společností.

  • Bankéř vysvětluje mladému páru
    Banky zpřísnily podmínky úvěrů. Kdo hůř dosáhne na půjčku?

    Před rokem byste půjčku získali bez problémů. Dnes ale banka vaši žádost zamítla. Co banky motivuje ke zpřísnění scoringu? A podle jakých pravidel vlastně posuzují vaši žádost o půjčku?