Mapa a pas

Jak si vyřídit cestovní pas – krok za krokem

7. 6. 2022 | Aktualizováno: 27. 6. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Pokud vás čeká vyřízení nového cestovního pasu, nemělo by vás překvapit, že si budete muset pořídit biometrický pas. Původní pasy jsou totiž platné do doby jejich uvedené platnosti a nově se už vydávají jen zmíněné biometrické cestovní pasy. Co znamená biometrický pas a co budete potřebovat k jeho vyřízení se dozvíte v našem článku.

Cestovní pas nebo občanka?

První věc, kterou byste měli udělat při plánování letní dovolené je kontrola cestovních dokladů. Pokud nevíte, jakou platnost musí mít cestovní pas, kde budete potřebovat vízum, a kam dojedete jen na občanský průkaz, podívejte se na stránky Ministerstva zahraničních věcí České Republiky, kde naleznete všechny potřebné informace týkající se cestování do zahraničí. V zemích Schengenského prostoru pas nepotřebujete, vystačíte si pouze s občankou. Pokud však plánujete cestu mimo Schengen a máte propadlý pas, budete si jej muset rychle zařídit.

Jak se liší původní pas od biometrického?

Zatímco původní pas neobsahoval zabudovaný mikročip, na kterém jsou nahrány biometrické údaje, ten biometrický už ho má. Od roku 2016 už se jiné pasy ani nevydávají. Právě cestou biometrických pasů se vydala většina vyspělých zemí. Lze tak poměrně rychle jeho přiložením zkontrolovat, zda jste jeho majitelem. V biometrice je přitom nahráno rozpoznávání obličeje a duhovky i otisků prstů.

Co je biometrický pas?

Biometrické pasy jsou doklady se strojově čitelnou zónou a s nosičem dat s biometrickými prvky. V praxi to znamená, že při cestování pas přiložíte k zařízení, který si jej načte. Při jeho vyřízení už nepotřebujete fotografie s sebou, na místě vás vyfotí a fotografii do pasu nahrají. Zároveň vám při jeho založení sejmou otisky prstů, které následně do pasu rovněž přidají. Biometrický pas na první pohled poznáte i podle toho, že na jeho obalu je na přední straně dole obdélník s kolečkem uprostřed.

Kde lze o cestovní pas zažádat?

Každý občan může požádat o vyhotovení cestovního dokladu u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností. To znamená, že nemusíte pro jeho vyřízení jezdit do místa trvalého bydliště. V Praze pas vydávají jednotlivé městské části, v Brně, Plzni a Ostravě pak magistrát.

Co musíte v rámci žádosti předložit?

  • S sebou si na úřad nezapomeňte přinést průkaz, který prokáže vaši identitu (například občanku nebo rodný list).

  • Nemusíte vyplňovat žádný formulář. Údaje se ověří pomocí základních registrů a informačních systémů, zároveň si vás i vyfotí a sejmou vám otisky prstů.

  • Následně se pořídí váš digitální podpis, který se do pasu přenese.

Pokud potřebuje vyřídit pas pro dítě, neobejdete se bez rodného listu dítěte, předchozího pasu (v případě, že byl vystaven) a občanky nebo cestovního pasu zákonného zástupce.

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.

Doba vyřízení cestovního pasu

Doba vyřízení cestovního pasu je zhruba 30 dní. Tuto lhůtu lze zkrátit na 5 pracovních dní nebo dokonce na 24 hodin. Počítejte však s tím, že si za takovou službu připlatíte. Pas si vyzvednete v místě, kde jste si ho nechávali dělat, popřípadě v místě, které jste uvedli. U express pasů vydaných do 24 hodin musíte na Ministerstvo vnitra.

Poplatky

  • Za vydání pasu do 30 dnů zaplatíte 600 Kč, osoba mladší 15 let 100 Kč.

  • Za rychlopas vydaný do 5 pracovních dnů zaplatíte 3 000 Kč a osoby do 15 let 1 000 Kč.

  • Za expres pas do 24 hodin pak zaplatíte 6 000 Kč a osoby do 15 let 2 000 Kč.

  • Poplatek platíte při podání žádosti.

  • Pokud si pas vyzvednete jinde, než kde jste si pas vyřizovali, zaplatíte při jeho převzetí ještě 100 Kč.

Platnost cestovního dokladu

Platnost e-pasů je na 10 let, osobám mladším 15 let pak na dobu 5 let. Platnost cestovního dokladu nelze prodlužovat. Vždy je potřeba si před vypršením platnosti vyřídit nový cestovní pas.

Na co si dát pozor?

  • Zkontrolujte si fotografii. Její provedení bude černobílé, proto si ji dobře prohlédněte, zda opravdu odpovídá vašim požadavkům, případně ji nechte rovnou přefotit.

  • S pasem je potřeba zacházet opatrně. I když je čip zalitý do plastu, může jeho ohýbáním dojít k jeho narušení.

  • Při převzetí pasu ověřte jeho funkčnost vložením do kontrolní čtečky, ta je na úřadu obce s rozšířenou působností.

  • Některé země vyžadují platnost pasu nejméně 6 měsíců. Proto si pas průběžně kontrolujte a hlavně počítejte s dobou na jeho vyřízení.

  • Nezapomínejte na to, že i děti musejí mít při cestě do zahraničí vlastní cestovní doklad, ať už se jedná o občanský průkaz, nebo cestovní pas.

Než vyrazíte na cesty

I když cestujete jen po Evropě, neváhejte se pořádně pojistit. Cestovní pojištění vás totiž v případě nehody vyjde několikanásobně levněji než nepředvídané výdaje spojené s ošetřením v zahraničí. Pokud cestujete letadlem, vyplatí se vám jako doplněk k cestovnímu pojištění i další připojištění. Například pojištění zavazadel či pojištění storno poplatků.

Autor - Veronika Čermáková
Veronika ČermákováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Nabourané auto
    14. října 2023|Jana Březinová
    Dopravní nehoda v zahraničí: Jak postupovat?

    V roce 2022 Češi v zahraničí způsobili 7028 nehod, nejvíce v Německu a na Slovensku. To představuje téměř 4 % všech nehod. Šance, že budete nehodu při cestách po Evropě řešit, tak rozhodně není zanedbatelná. Nastudujte si předem správný postup. Až vás na místě ochromí stres nebo jazyková bariéra, budete přesně vědět, co dělat.