Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách

Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

Toužíte poznat české a nejbližší sousední hory, ale nevíte, kde je bezpečno také pro rodiny s dětmi nebo začínající turisty s žádnými či jen malými zkušenostmi? Dali jsme do kupy tipy na výlety do hor pro všechny - rodiny s dětmi, normální turisty, ale i profíky, kterým už dochází nápady.

Kam na výlet s malými dětmi

Chození po horách je vhodné pro dospělé i děti. Nemusí jít přitom pouze o krátké jednodenní výlety, s dětmi můžete vyrazit i na několikadenní přechody. Důležité je zvolit správnou náročnost a délku, aby túru dětské nohy ušly a měly z ní potěšení.

Dolní Morava na pomezí Orlických hor a Jeseníků

Pro rodiny s dětmi je Dolní Morava turistický ráj. Každý místní i návštěvník je téměř povinen vyšlápnout na vrchol Králického Sněžníku, pod jehož vrcholem o kousek níž pramení řeka Morava. Vybírat lze z několika cest z české a polské strany. Pěkný je výlet k jeskyním, které se nazývají Tvarožné díry, nebo na poutní místo na Hedči u města Králíky.

Ve dnech odpočinku se nabízí vyjet lanovkou a navštívit vyhlášenou Stezku v oblacích a letos otevřený Sky Bridge, nejdelší visutý most v ČR. Mezi další atrakce patří divoká jízda na bobové dráze či na kolech ve zdejším bikeparku, a pro menší děti je tu spousta dětských areálů a hřišť. Než se však na Dolní Moravou vyrazíte, seznamte se ceníkem. Ceny nejsou nízké, a proto se vyplatí využít jejich speciální cenové balíčky.

Cestujte naplno

Cestovní pojištění v ČR

Věděli jste, že si můžete sjednat pojištění pro cestování v Česku za pár korun? Pojištění na prodloužený víkend vás bude stát necelých 100 Kč a pokryje vám i rizikové sporty, pojištění domácích mazlíčků či autoasistenci. Cestujte skutečně naplno.

Tipy na výlet s dětmi v Krušných horách

Asi jedním z nejvhodnějších míst v Čechách pro rodiny s malými dětmi je město Boží dar v Krušných horách se svou Ježíškovou cestou. Ta má dva okruhy dlouhé 5,6 kilometrů nebo 12,9 kilometrů. Oba nejsou nijak náročné a zvládnete je pěšky, na kolech, odrážedlech i s kočárkem. Pokud včas vyzvednete zápisníček, vaše děti na konci získají odměnu.

Pro zdatnější velké i malé turisty je ideální túra na Klínovec, na jehož vrcholu ve výšce 1 244 m.n.m. stojí rozhledna Boží vyhlídka. Díky lanovce je Klínovec dostupný i pro opravdu malé děti, seniory nebo turisty, kteří nemají ještě tolik nastoupáno.

Méně náročná je 4,5 kilometrů dlouhá naučná stezka Hřebečná s dolem Mauritius, na níž je možné navštívit prohlídkovou štolu, výšlap na Plešivec či Dračí skálu nad Perninkem.

Výhled na Krušné hory z rozhledny na Klínovci

Jizerské hory mají túry i pro malé děti

Naučná stezka Oldřichovské skály je s délkou 6,5 kilometrů vhodná i pro děti. Náročnější je počáteční stoupání, ale je to interaktivní trasa se spoustou úkolů pro děti, takže se na jejím konci ocitnou bez vymlouvání. Cesta vede i po skalách, žebřících a vytesaných schodech. Pro kočárky to není.

Mezi zajímavý a spíše kratší tip na výlet patří velké bílé Sloní kameny u obce Jítrava. Z parkoviště je to pouze 1 kilometr a za pěkného počasí cestu zvládnou i kočárky. Za návštěvu určitě stojí Kryštofovo údolí s roubenkami a transpondérem, který slibuje dobrodružný a rychlý přesun až na konec údolí.

Nepodceňto

Bezpečné cestování s dětmi

Na co si dát na cestách s dětmi pozor a jak vybavit cestovní lékárničku jsme probírali v jedné z epizod našeho podcastu Nepodceňto.

Praktické tipy pro cestování s dětmi

Ani malé hory není radno podceňovat a zanedbávat plánování cesty a vhodné vybavení. Při cestování s dětmi doporučujeme sepsat si podrobný seznam všech důležitých věcí, které děti obvykle potřebují, ať už se jedná vhodné oblečení a obuv pro každou situaci či nezbytné léky a mastičky na drobná poranění. Například v létě nezapomínejte na pláštěnky, gumáky a repelent proti hmyzu.

Cestujte bez starostí

Vedle toho nezapomínejte na vhodné pojištění. Pro cesty v Česku se hodí mít k veřejnému zdravotnímu pojištění úrazové připojištění nebo kvalitní cestovní pojištění.

Tipy na výlet pro více či méně zkušené turisty

České kopce a hory jsou pro nenáročné turisty jako stvořené. Na výběr jsou jednoduché trasy téměř bez kopců, ale i náročné túry vedoucí po skalách. Chcete-li se dostat ještě o pár metrů výše, můžete za túrami vyrazit na slovenské hory.

Výstup na Sněžku

Nejčastěji se na českou nejvyšší horu Sněžku vychází z Pece pod Sněžkou a chodí se přes Růžohorky či Obří důl a zpět opačnou stranou. Těsně pod vrchol také vede lanovka s jednou mezistanicí.

Další cesta vzhůru vede po modré z polského města Karpacz, která občas připomíná Tatry. Po cestě si můžete zaskočit k ledovcovým jezerům Maly Staw a Wielki Staw. U prvního stojí jedna z nejstarších polských horských chat Samotnia. Na poslední cca 2 kilometry se česká a polská stezka spojuje do jedné.

Malá Fatra a Slovenský ráj

Na dohled českých hranic leží čtvrté nejvyšší slovenské pohoří. K oblíbeným celodenním výletům patří výstup na Rozsutec ve výšce 1610 m.n.m. v severní části. Pro zkušenější a soběstačné turisty je určen třídenní přechod hřebene, kde je však nouze o přístupové cesty i turistické chaty.

Vyhledávanou oblastí je Slovenský ráj, kde nejde ani tolik o výšky jako o hluboké a strmé soutěsky s pěšinami vedoucími po lávkách, žebřících a skalách. Pohyb usnadňují řetězy a skoby. Na podzim už zde nebývají tak dlouhé zástupy jako během léta.

Tipy na výlet pro milovníky hor - Slovenský ráj, vodopád a nad ním žebřík

Vysoké Tatry a Poloniny

Nejvyšší slovenské pohoří nabízí celodenní túry a i několikadenní přechody různé obtížnosti. K oblíbeným méně náročným trasám patří výlety v okolí Štrbského a Popradského Plesa. Ti s dobrou kondičkou si mohou vyšlápnout na Kriváň či Rysy. Obojí se nachází ve výšce okolo 2500 m.n.m.

Bez velké námahy si díky lanovce můžete užít výhledy z druhé nejvyšší slovenské hory, a to Lomnického štítu. Na tu nejvyšší, Gerlachovský štít ve výšce 2 655 m.n.m., se dostanou jen zkušení horolezci v doprovodu horského vůdce.

Pro zkušenější a odvážnější je určen Národní park Poloniny, kde na horskou chatu natrefíte výjimečně. K vyhledávaným cílům patří vrchol Kremenec ve výšce 1221 m.n.m., na němž se střetávají hranice Slovenska, Polska a Ukrajiny.

Nejnáročnější túry na Slovensku

Ačkoliv se české a slovenské hory nemohou, co se týče nabídky obtížných horských tras, rovnat evropským Alpám, nějaké se tu přece jen najdou. Ty nejlepší najdete ve Vysokých Tatrách.

Třídenní přechod Roháčů s výstupem na Bystrou

Převýšení 3 226 metrů a střídání prudkých výstupů a sestupů z trasy dlouhé 36 kilometrů činí pořádně náročnou túru. Ti rychlejší ji zvládnou za dva dny. Vyráží se z obce Pribylina a třetí den se jde přes horu Bystrou s vrcholem ve výšce 2 248 m.n.m.

Okružní trek přes Téryho chatu, Priečne sedlo a Prielom

Chcete-li si dát do těla v jednom dni a máte velmi dobrou fyzickou kondici, vyrazte na okružní trek dlouhý 25 kilometrů s nejvyšším bodem ve výšce 2 352 m.n.m. Trasa obsahuje strmá stoupání a náročné úseky s řetězy a stoupačkami.

Cestovní pojištění na Slovensko

Přečtěte si, jaké cestovní pojištění si sjednat před cestou na Slovensko a jaké turistické zajímavosti nevynechat.

Na co dávat pozor při horské turistice

České Krkonoše a pohoří na Slovensku vyžadují nějaké zkušenosti s turistkou a také kvalitní vybavení. Platí to zejména pro obuv vhodnou do horského prostředí, nepromokavé oblečení pro případ náhlé změny počasí, ale také dostatek vody a jídla na cestu tam a zpět. Ne všude a hlavně ne vždy v pravý čas narazíte na pramen vody a občerstvení.

Každou túru si pečlivě naplánujete a ujistěte se, že jste dobře připraveni po stránce vybavení i kondice. Před každou výpravou si rovněž ověřte předpověď počasí. S tím vám pomohou osvědčené mobilní aplikace jako ČHMÚ pro ČR a Windy pro celý svět. Počasí v horách je nevyzpytatelné.

Jednoduše online

Cestujte naplno

Poslední důležitou věcí, na kterou nesmíte zapomenout, je kvalitní sjednání cestovního pojištění, jež vás ochrání na vašich cestách i po vrcholcích hor. Při výběru pojištění se ujistěte, že pokryje všechny vaše plánované aktivity. Některé vyžadují cestovní pojištění pro extrémní sporty a ty velmi nebezpečné nemusí jít pojistit vůbec. Informujte se vždy u vybrané pojišťovny.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Nabourané auto
    14. října 2023|Jana Březinová
    Dopravní nehoda v zahraničí: Jak postupovat?

    V roce 2022 Češi v zahraničí způsobili 7028 nehod, nejvíce v Německu a na Slovensku. To představuje téměř 4 % všech nehod. Šance, že budete nehodu při cestách po Evropě řešit, tak rozhodně není zanedbatelná. Nastudujte si předem správný postup. Až vás na místě ochromí stres nebo jazyková bariéra, budete přesně vědět, co dělat.