El Hierro - Kanárské ostrovy

Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země? 

Rádi byste v zimě vyrazili za teplem? Ať už toužíte po mírných teplých dnech vhodných na turistiku, nebo si chcete užívat sluníčka plnými doušky spolu s koupáním v moři, máme pro vás přehled 8 nejlepších zimních destinací.

Mapa - teploty v zimních měsících v jednotlivých destinacích

Kanárské ostrovy

Nejsou daleko, teplota je tam příjemně jarní a užije si to tam celá rodina. I když to v zimě není vždy na koupání v moři, můžete se vydat na výlety po všech 7 hlavních ostrovech. Prohlédněte si hory, vulkány, jeskyně, ale i zelenou džungli.

Vaší pozornosti by neměla uniknout sopka Pico de Teide, ale ani pláže na Fuerteventuře. Na ostrově Lanzarote najdete úchvatné pohoří Montanas del Fuego (Ohňové hory), kde se ve vulkanických jeskyních konají koncerty.

Pro vstup na Kanárské ostrovy (Španělsko) vám postačí platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

Madeira

Madeiře se přezdívá ostrov věčného jara. A není divu. Ostrov nabízí celoročně příjemné počasí a úchvatnou přírodu. Malý ostrov má nádherné pláže (Formosa ve městě Funchal, Prainha u města Ponta de Sao Lourenco) i vysoké hory.

Díky velkému množství barevných květů se Madeiře přezdívá také barevný ráj nebo květinový ostrov. Mezi typické rostliny patří například vavřín azorský či mléč dřevnatějící Na Madeiře lze navštívit úžasné zahrady a parky jako například Jardim Botanico da Madeira.

V lázeňském městečku Porto Moniz se nachází přírodní bazény s čistou mořskou vodou. Za návštěvu stojí hlavní město Funchal, kterému se říká „malý Lisabon“ s malebným přístavem, koloniálními historickými budovami a exotickými zahradami. Patříte-li mezi příznivce pěší turistiky, nenechte si ujít výlet kolem sítě zavlažovacích kanálů levadas, které doprovází cestičky.

Pro vstup na Madeiru (Portugalsko) vám postačí platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

Kostarika

Výjimečné zážitky nabízí Kostarika ve střední Americe. Přes den si můžete užívat na plážích, surfovat na vlnách, potápět se s delfíny či prozkoumávat vulkány. Na Kostarice najdete přes 300 pláží, z nichž nejkrásnější jsou Mina, Shell, Junquillal či pláž Marbella pokrytá černým pískem. Na pláži Ostional zase hnízdí mořské želvy. 

Na Kostarice zabírají více než 25 % území chráněné národní parky a rezervace, těšit se můžete na rozmanitou faunu i flóru. Daří se zde nejrůznějším živočichům a rostlinám, a žije zde přes 500 tisíc různých druhů. Celkem jich je 28 a nejvíce se jich nachází v pohoří Cordillera de Talamanca. Největším je Národní park La Amistad.

Pro vstup na Kostariku vám stačí platný cestovní pas, nepotřebujete vízum pro pobyt nepřesahující 90 dní.

Zanzibar

Písčité pláže obklopené průzračnou vodou jsou zde samozřejmostí. Co se ale vzdálit od pláže u svého hotelu a vydat se navštívit Atol Mnemba? Tento miniaturní ostrůvek je obklopený korálovým útesem, takže zde můžete šnorchlovat a potápět se.

Zajímavost

Zanzibar se občas, díky pěstování muškátového oříšku, skořice a černého pepře, označuje jako „ostrov koření“.

Vaším dalším cílem může být Jozani Forest – pozůstatek pralesa, který dříve pokrýval celý ostrov. Pokud budete pozorní, nejspíš narazíte i na vzácný druh opic, kterým je gueréza červená. Samozřejmostí jsou antilopy a kočkodani.

Milovníci Freddieho Mercuryho mohou navštívit dům v hlavním městě Stone Town, v němž slavný zpěvák vyrůstal.

Pro vstup na Zanzibar (Tanzanie) potřebujete platný cestovní pas. Musíte požádat o vízum za účelem turistiky. Poplatek za žádost o jednorázové vízum s platností do 90 dnů je 50 USD. Žádat můžete na letišti, ale mnohem rychlejší je to online.

Thajsko

Zima je nejlepším obdobím pro návštěvu Thajska. Není tady horko, ale ani tady každý den neprší. Kromě užívání si na místních plážích byste si měli alespoň jednou prožít pravou thajskou masáž, ale také si nakoupit z loďky na plovoucích trzích. Pro odvážnější je zde možnost ochutnávky nejrůznějších thajských specialit, ale klidně i objevování světa pod mořem.

Vaší pozornosti by v Thajsku neměl uniknout Velký palác v Bangkoku, ale také Wat Arun, což je rozlehlý buddhistický chrám na řece Menam-Čao-Praja. Milovníci přírody ocení Lumphini Park, první veřejný park v Bangkoku. Kromě romantických projížděk na lodičce si můžete užít také pohled na volně se pohybující ještěry (jsou mezi nimi i 3metrový velikáni).

Pro vstup do Thajska potřebujete platný cestovní pas. Pokud váš pobyt nepřesáhne 30 dnů, vízum nepotřebujete. U delšího pobytu vízum potřebujete. Na vyžádání musíte prokázat finanční prostředky v hotovosti ve výši 20 000 THB na osobu nebo 40 000 THB na rodinu.

Dominikánská republika

Toužíte po exotice a všem, co k ní patří? Pak doporučujeme nekonečné pláže v Dominikánské republice. Přestože letenky sem nejsou nejlevnější, ze všech míst z Karibiku je na Dominikáně nejlevněji

Svůj volný čas zde můžete trávit nejen koupáním v přírodních skalních bazénech a lagunách, ale také výšlapy v takzvaných Dominikánských Alpách. V Las Dunas si zase můžete vyzkoušet, jaké to je surfovat na písku. Vidět byste rozhodně měli Altos de Chavón, což je amfiteátr ve středomořském stylu. Surfaře okouzlí Playa Macao – tedy surfařská pláž plná dobrého jídla a pití. Pokud chcete vidět první katedrálu postavenou na americkém kontinentě, vydejte se směr Columbus Park.

Pro vstup do Dominikánské republiky vám stačí platný cestovní pas. Pro pobyt do 120 dní nepotřebujete vízum. Po 30 dnech žádáte o prodloužení pobytu na dobu až 120 dní. 

Egypt

Egypt je jednou z nejoblíbenějších destinací všech Čechů. V zimě si zde užijete v bazénech, vaše děti se vydovádí ve vodních parcích. Vykoupat se můžete i v moři, v prosinci zde má voda teplotu kolem 23 až 24 °C.

Užít si zde však můžete i jízdu na čtyřkolkách po poušti, návštěvu historických bazarů, ale také procházku kolem tisíce let starých památek. 

Při svém bádání nezapomeňte na pyramidy v Gíze, jsou to jediné stavby ze seznamu antických 7 divů světa, které se dochovaly do současnosti. Obdivovat můžete i velkou sfingu nebo Karnak – největší chrámový komplex v Egyptě. 

Pro vstup do Egypta potřebujete platný cestovní pas a platné vízum. To můžete s platností 1 měsíce zakoupit za 25 USD na letišti nebo online.

Nezapomeňte

Při cestě do zahraničí nezapomínejte na cestovní pojištění. V případě nenadálých událostí, jako jsou třeba nemoc či úraz, vám pojištění pokryje léčbu v dané destinaci. Částky za léčbu bez pojištění mohou být likvidační. Proto na pojištění nezapomeňte.

Nikola Zatloukalová - autor, copywriter
Nikola ZatloukalováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.