chorvatsko-autem

Cesta autem do Chorvatska 2023

V roce 2023 se při cestě do Chorvatska musíte připravit na pár novinek. Chorvatsko se stalo součástí Schengenského prostoru a oficiální měnou je euro. Zjistěte, jaké trasy jsou nejrychlejší, na kolik vás vyjdou pohonné hmoty i jak se vyhnout kolonám.

Novinka

V Chorvatsku se od 1. ledna 2023 platí eurem

Od letošního roku si na dovolenou do Chorvatska vezměte eura. Kunami už nikde nezaplatíte. Zůstaly vám od minulé dovolené ještě kuny v hotovosti? Pak je můžete vyměnit za eura v jakékoliv chorvatské bance (bez poplatku v maximálním množství 100 bankovek a 100 mincí).

Trasy do Chorvatska

Pro cestu do Chorvatska autem si můžete vybrat z několika tras. Záleží především na tom, z jakého koutu České republiky vyrážíte, ale také kam se v Chorvatsku chystáte. Podívejte se na mapy nejoblíbenějších tras do Chorvatska.

Praha a okolí

Nejrychlejší trasa vede přes Brno, Mikulov, Vídeň, Graz, Maribor a Záhřeb. Kromě krátkého úseku za českými hranicemi pojedete celou dobu po dálnici a vyhnete se placeným tunelům. Pokud preferujete kratší trasu, vyrazte směrem na České Budějovice.

Jižní a západní Čechy

Nejkratší trasa z jižních Čech vede přes Dolní Dvořiště, Linec, Salzburk, Villach a Lublaň (při cestách na Istrii) či Graz a Záhřeb (při cestách na jih Chorvatska). Na trase se vyskytují zpoplatněné tunely v Rakousku. Při cestě z Plzně a dalších západočeských měst se v pracovní dny potrápíte jízdou za kamiony po silnicích 1. tříd, než se dostanete na dálnici u Lince.

Západočeši, kteří trvají na kompletní trase po dálnici, mohou vyrazit přes Prahu. Nejkratší trasa z Plzně a okolí vede přes Domažlice, ale ta se připojuje na dálnici až u Salzburku.

Východ ČR

Moravané a Slezané mohou vyzkoušet trasu přes Bratislavu, maďarské Szombathely a Záhřeb. Výhodou jsou nižší poplatky za dálnice a zpravidla menší provoz.

Dálniční poplatky

Při plánování cesty nezapomeňte do nákladů zahrnout dálniční poplatky. Všechny země umožňují nákup elektronické dálniční známky. Kupujte ji výhradně na oficiálních stránkách, ať se vyhnete poplatkům u překupníků.

Česká republika

Elektronickou dálniční známku zakoupíte na webu eDalnice.cz. Případně vám s její koupí pomohou na poště či čerpací stanici EuroOil. Oproti papírovému kuponu mají elektronické známky velkou výhodu – můžete si zvolit libovolný začátek platnosti u celoroční známky.

Dálniční známka na rok vyjde na 1 500 Kč. Třicetidenní známka stojí 440 Kč a desetidenní 310 Kč.

Rakousko

Rakousko nabízí elektronickou dálniční známku online na webu asfinag.at, nicméně ji musíte zakoupit s předstihem alespoň 18 dní. Proto většina řidičů zůstává u koupě nalepovacího kuponu. Pořídíte ho na hraničních přechodech nebo čerpacích stanicích.

Pro klasickou týdenní dovolenou do Chorvatska stačí desetidenní známka za 9,90 eur. Pro dvoutýdenní dovolenou si obstarejte jeden kupon na cestu tam a druhý na cestu zpátky. Druhá nejkratší platnost totiž činí dva měsíce, a tato známka vyjde na 29 eur. Roční kupon stojí 96,40 eur.

Slovinsko

Ve Slovinsku lze zakoupit pouze elektronické dálniční známky. Jejich platnost činí sedm dní (16 eur), jeden měsíc (32 eur) či jeden rok (117,50 eur). Je-li vaše auto lehčí než 3,5 tuny, ale nad přední nápravou vyšší než 1,3 metru (například dodávky Fiat Talento, Mercedes-Benz Sprinter), vyjde vás dálniční známka na dvojnásobek.

Známku pořídíte na webu evinjeta.dars.si či na vybraných čerpacích stanicích.

Slovensko

Slovenskou dálniční známku zakoupíte elektronicky. A to na webu eznamka.sk, případně na poště, vybraných čerpacích stanicích či samoobslužných automatech u hranic. Desetidenní kupon vyjde na 12 eur, třicetidenní na 17 eur a roční na 60 eur.

Maďarsko

V Maďarsku rozlišují dálniční známku s platností deset dní za 5 500 forintů, jeden měsíc za 8 900 forintů a jeden rok za 49 190 forintů. Maďarskou dálniční známku zakoupíte online na webových stránkách ematrica.nemzetiutdij.hu. Přímo v Maďarsku ji pořídíte také v prodejnách s terminálem a na čerpacích stanicích s označením E-Vignette nebo Matrica.

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolenými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete připojistit i zavazadla nebo odpovědnost.

Chorvatsko

V Chorvatsku se nekupuje dálniční známka, ale hradí se mýtné na mýtných branách. Částky se liší podle úseku, platit můžete hotově v eurech či kartou. Počítejte s tím, že na malých mýtnicích už ve večerních hodinách není obsluha, a tak přijímají pouze platby kartou.

Pokud do Chorvatska vyrážíte pravidelně, může pro vás být výhodnější alternativou elektronická palubní jednotka ENC. Její majitelé mohou mýtnými branami projet bez zastavení ve vyhrazeném pruhu, a navíc získají 22 % slevu na mýtné. Více informací o mýtném v Chorvatsku najdete na oficiálních webových stránkách.

Náš tip

Ušetřete při platbách kartou v zahraničí

Ať už budete v Chorvatsku platit kartou mýtné nebo cokoliv jiného, na terminálu na vás často vyskočí otázka na konverzi. Přejete si platit v eurech nebo korunách? Řada lidí automaticky klikne na koruny, protože už vidí konečnou částku, která se jim z účtu strhne.

To je ale chyba – okamžitá konverze má nevýhodný kurz oproti tomu, když směna proběhne až v rámci vaší banky. Proto vždy klikněte na variantu platit v eurech (místní měně), totéž platí i pro výběry z bankomatu v zahraničí.

Vyplatí se cesta mimo dálnici?

Chcete-li se platbě za dálnice vyhnout, zvolte si cestu po nezpoplatněných silnicích. Na trase přes Rakousko a Slovinsko se ale musíte obrnit trpělivostí při projíždění mnoha obcemi. Lepší variantu představuje cesta po silnicích 1. a 2. třídy přes Maďarsko.

Oproti cestě po dálnici se trasa prodlouží asi o 3,5 hodiny. Na druhou stranu se můžete vyhnout úsekům, kde se tvoří zácpy. Ve srovnání s cestou po dálnici ušetříte nejen na poplatcích, ale měla by klesnout také vaše spotřeba.

Ceny pohonných hmot

Ceny benzinu a nafty se v poslední době ustálily v celé Evropě. Směrem do Chorvatska neexistují mezi zeměmi velké rozdíly, a tak tankování nemusíte tolik plánovat. Nicméně o něco levnější benzin než v ČR načerpáte ve Slovinsku v průměru za 1,45 eur a Chorvatsku za 1,46 eur, a tak ušetříte asi necelé tři koruny na litru.

Pokud jezdíte na naftu, rozhodně natankujte plnou nádrž ještě před opuštěním ČR. V Chorvatsku i všech tranzitních zemích je totiž dražší. Nejméně si za diesel připlatíte v Chorvatsku, a to asi 2 Kč na každém litru.

Průměrná cena pohonných hmot v eurech (k 3. 7. 2023)

Cena benzinuCena dieselu

ČR

1,57

1,37

Slovensko

1,57

1,44

Maďarsko

1,53

1,50

Rakousko

1,57

1,52

Slovinsko

1,46

1,49

Chorvatsko

1,45

1,46

Zdroj: European Commission

Hraniční kontroly

Chorvatsko je od 1. ledna 2023 součástí Schengenského prostoru, a tak byste hranice měli projet bez kontrol. Pro cestu do Chorvatska vám stačí platný občanský průkaz, případně můžete vycestovat na cestovní pas. Nezapomeňte na to, že vlastní občanský průkaz či pas musí mít i děti, a to již od narození. Ohlídejte si také platnost dokladů od vozidla (technický průkaz, zelená karta) a vašeho řidičského průkazu.

Podcast Nepodceňto

Tipy na dovolenou s dětmi

Kdy je bezpečné vzít děti poprvé na dovolenou? Jak vybrat autosedačku a jak do ní dítě správně upoutat? To všechno se dozvíte v podcastu Nepodceňto.

Dopravní situace

Chcete na dovolenou do Chorvatska během letních prázdnin? Pak se připravte na zácpy. Nejdelší kolony se tvoří v pátek a sobotu, kdy se střídají turnusy v ubytování. Nicméně situace už by letos neměla být tak dramatická, protože na hranicích by již neměly probíhat kontroly. Přesto pokud máte možnost výběru, vydejte se na cestu raději uprostřed pracovního týdne.

Vůbec nejhorší situace na silnicích bývá první červencový víkend, kdy si bere spoustu Čechů dovolenou přes dva svátky (5.–6. července) a na přelomu července a srpna, kdy začínají prázdniny v Bavorsku.

Dopravní předpisy

Abyste se vyhnuli zbytečným pokutám, připravte se na odlišnosti v dopravních předpisech. V Rakousku sundejte palubní kameru z čelního skla nebo alespoň zakryjte její čočku – je zakázáno pořizovat záběry veřejných prostor.

Odlišností oproti českým zákonům je tolerance alkoholu až do 0,5 promile na území Chorvatska. Nicméně tato hranice neplatí pro mladé řidiče do 24 let a profesionální řidiče, ti musí dodržovat striktní nulu.

Rychlostní limity jsou v Chorvatsku i všech tranzitních zemích shodné s Českou republikou, tedy 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec a 130 km/h na dálnici. Zejména v Rakousku dbejte na přesné dodržování rychlosti, místní policie je proslulá tím, že tvrdě trestá i menší přestupky.

Cestovní pojištění – autoasistence

Při cestě by vám nemělo chybět cestovní pojištění do Chorvatska. V rámci EU vám sice stačí Evropský průkaz pojištěnce, nicméně musíte počítat se spoluúčastí a ošetřením pouze v nezbytných případech.

Naproti tomu cestovní pojištění pokrývá široké spektrum léčebných výloh, a navíc vám umožní pojistit si odpovědnost – tedy situace, kdy způsobíte škodu někomu jinému. K cestovnímu pojištění si můžete přidat i další připojištění, například úrazové pojištění nebo pojištění zavazadel.

Cena cestovního pojištění závisí na výši pojistného krytí i dalších faktorech. Proto se vyplatí srovnat si nabídky různých pojišťoven.

Pokud jedete do Chorvatska autem, rozhodně oceníte připojištění autoasistence. To vám pomůže, když dojde k havárii či poruše. Zahrnuje odtah či náhradní ubytování, jestliže zůstane po nehodě vaše auto nepojízdné. Když máte defekt nebo si zabouchnete klíče, zajistí vám opravu na místě. Konkrétní rozsah služeb se liší v závislosti na pojišťovně.

Pojištění Dovolená autem

Kvůli asistenčním službám k autu si nemusíte sjednávat havarijní pojištění. Autoasistence může být i součástí cestovního pojištění, což nabízí pojišťovna AXA Assistance v produktu Dovolená autem. Své auto tak pojistíte jen po dobu dovolené. To se hodí hlavně u staršího vozu pro případ, že se porouchá.

Další druhy dopravy do Chorvatska

Nechcete letos cestovat do Chorvatska autem? Můžete si zvolit i jiné způsoby dopravy. Letecky se dostanete z Prahy do Záhřebu, Splitu, Dubrovníku nebo Zadaru, z Vídně se navíc nabízí let do Puly. V posledních letech si čeští turisté oblíbili také cestu vlakem, jízdenky prodává RegioJet a České dráhy. Poslední možností je cesta autobusem s jedním z mnoha dopravců.

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění.
Stihnete to během pár minut.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?