Žena hledá v batohu pas

Co dělat, když v zahraničí ztratíte doklady

Pokud přijdete vlastní či cizí vinou o občanský průkaz, cestovní pas nebo řidičský průkaz, nevyhnete se jednání s policií a českým zastupitelským úřadem. Přečtěte si, co dělat při ztrátě dokladů, abyste se bez problémů mohli vrátit domů.

Přijít o osobní doklady v zahraničí není nic příjemného. Nejenže vás čeká vysvětlování na úřadech v zahraničí, ale také vyřizování nových dokladů po návratu zpět do ČR. Abyste se nepříjemnostem vyhnuli, chraňte své osobní doklady před krádeží, ztrátou, poškozením či zneužitím. Pokud je to možné, uschovejte si doklady na bezpečném místě. Například na pláži nebo při procházce nočním městem se bez cestovního dokladu jistě obejdete.

Jak je možné přijít o doklady v zahraničí

  • Krádež dokladů: Turisté jsou terčem kapsářů zejména na rušných místech, jako jsou nádraží, letiště, trhy nebo památky. Doklady nejčastěji zmizí z batohu či kabelky, kterou nemáte pod dohledem.

  • Ztráta dokladů: Zapomenout občanský průkaz nebo cestovní pas můžete na rozličných místech – na hotelovém pokoji, na nádražní přepážce při koupi jízdenek, v kapse sedadla před vámi v letadle, ale i na letištních toaletách.

  • Poškození dokladů: Cestovnímu pasu rozhodně neprospěje, když ho přihodíte do pračky se špinavým prádlem nebo se vám na něj rozlije pití. Také natržený pas, případně pas s chybějícími stránkami celníci vyhodnotí jako neplatný.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolnými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.

Co dělat při ztrátě dokladů v zahraničí?

  • Co nejdříve nahlaste krádež či ztrátu dokladů místní policii a nechte si od ní vystavit potvrzení. Jednejte rychle, aby nedošlo ke zneužití dokladů.

  • S potvrzením od policie navštivte nejbližší zastupitelský úřad České republiky. Kontakty najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

  • Na zastupitelském úřadě požádejte o vystavení cestovního průkazu (náhradního cestovního dokladu).

  • Formulář obdržíte přímo na zastupitelském úřadě. K žádosti budete potřebovat dvě fotografie o rozměru 35×45 mm. Uhradíte poplatek 400 Kč.

  • Úřad musí ověřit vaši totožnost. Pokud nemáte k dispozici jiný doklad totožnosti, může vaši totožnost potvrdit jiný občan ČR.

  • Náhradní cestovní průkaz má omezenou platnost. Po návratu do ČR si požádejte o nový cestovní pas.


Náklady na nové doklady pokryje cestovní pojištění

Věděli jste, že někteří poskytovatelé nabízí k cestovnímu pojištění připojištění ztráty dokladů? Takové pojištění obvykle pokrývá nejen poplatek za vydání nového dokladu, ale také náklady na cestu na zastupitelský úřad.

Každá pojišťovna ovšem k pojištění dokladů přistupuje jinak, někdy ho najdete v rámci pojištění zavazadel, jindy v asistenčních službách. Naštěstí si v naší kalkulačce můžete projít podmínky pojišťoven přehledně na jednom místě. Porovnejte si cestovní pojištění a najděte to, které bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Lze v zahraničí rovnou žádat o nový cestovní pas?

Zastupitelský úřad vám vydá cestovní průkaz obratem, případně během několika dnů. Náhradní doklad má územně i časově omezenou platnost, slouží zejména k návratu do České republiky. Pokud se budete v zahraničí zdržovat dlouhodobě, můžete na zastupitelském úřadě požádat o vydání nového cestovního pasu.

Počítejte ale s tím, že vaše žádost poputuje k vyřízení do České republiky, přičemž lhůta na vydání cestovního pasu s biometrickými údaji je 120 dnů. Za vydání cestovního pasu na zastupitelském úřadu zaplatí osoba starší 15 let poplatek ve výši 1 200 Kč a osoby mladší 15 let 400 Kč.

Náš tip

V jakých destinacích si dát pozor na kapsáře

Někde se doklady a další cennosti kradou více než jinde. Britský portál Money sestavil podle hodnocení turistů na Tripadvisoru nejnebezpečnější destinace, kde byste se měli mít na pozoru před kapesními zloději. Bohužel v první desítce figuruje dvakrát i Česká republika.

  • Las Ramblas, Barcelona
  • Eiffelova věž, Paříž
  • Fontána di Trevi, Řím
  • Karlův most, Praha
  • Sacré-Coeur, Paříž
  • Koloseum, Řím
  • Staroměstské náměstí, Praha
  • Louvre, Paříž
  • Notre-Dame, Paříž
  • Sagrada Familia, Barcelona

Znovunalezené doklady nepoužívejte

Pamatujte na to, že jakmile jednou nahlásíte ztrátu nebo odcizení cestovního pasu či občanského průkazu, platnost těchto osobních dokladů končí. Jestliže své osobní doklady později najdete, rozhodně se je nesnažte dále používat. Jsou již evidovány v databázích neplatných dokladů a v případě jejich dalšího používání se můžete znovu dostat na policejní stanici. Navíc riskujete i pokutu. Neplatné osobní doklady si můžete dohledat online na internetových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Věděli jste?

Podle zákona se dopouštíte přestupku, když porušíte svoji povinnost chránit doklady totožnosti před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením či nebezpečím zneužití. Za tento přestupek hrozí pokuta až 10 000 Kč. Reálně se ale pokuta za ztrátu pasu nebo občanského průkazu neuděluje.

Nicméně musíte počítat s tím, že za vystavení nového dokladu uhradíte správní poplatek. Přitom úřady nerozlišují, zda jste cestovní pas či občanský průkaz ztratili nebo vám doklady byly odcizeny, výše poplatku je stejná.

Nový řidičský průkaz získáte až po návratu domů

Pokud na cestách ztratíte nebo vám někdo ukradne řidičský průkaz, nový v zahraničí nezískáte. Krádež či ztrátu řidičského průkazu je potřeba nahlásit na policii a českém konzulátu či velvyslanectví.

Zastupitelský úřad ověří, zda nebyla platnost řidičského průkazu nějak omezena či pozastavena nebo vám nebyl odebrán. Je-li vše v pořádku, místní policie vám vystaví provizorní doklad, který vás opravňuje k dočasnému řízení vozidla. O nový řidičský průkaz si zažádáte až po návratu zpět do České republiky.

Je možné mít dva cestovní pasy?

Do zahraničí vyráží většina Čechů s jedním osobním dokladem totožnosti. Podle cílové země je to buď občanský průkaz, nebo cestovní pas. Někteří cestovatelé se ale chrání proti komplikacím při ztrátě či krádeži dokladů tím, že se na cesty vybaví dvěma platnými cestovními pasy. Jak je možné získat dva pasy, když jste povinni ten starý odevzdat?

Dva cestovní pasy vám na úřadě vydají jen v odůvodněných případech. Například když plánujete cestu do Izraele a do Íránu či jiných znesvářených zemí, nebo když žádáte o vízum a musíte pas poslat na ambasádu, ale v mezičase se chystáte vycestovat do zahraničí. Důvod držení dvou platných cestovních pasů je obvykle nutné napsat do čestného prohlášení.

Jak se vyhnout krádeži či ztrátě dokladů?

  1. Uchovávejte své doklady na bezpečném místě, jako je například hotelový trezor.

  2. Neberte si s sebou doklady na rušná a nebezpečná místa – památky, trhy, pláž, kavárny aj.

  3. Venku a při cestách dopravními prostředky mějte doklady neustále pod dohledem, noste je například ve speciálním pásu přímo na těle.

  4. Nikdy nenechávejte doklady v zadní kapse kalhot, v batohu nebo kabelce, odkud je může zloděj nepozorovaně vytáhnout.

  5. Nepokládejte doklady a další cennosti na stůl v kavárně či restauraci. Než se nadějete, zloděj je může sebrat a utéct pryč.

  6. Nenechávejte doklady ve vozidle. Když je to nevyhnutelné, dejte je do zavazadlového prostoru.

  7. Pořiďte si kopie dokladů a uschovejte je odděleně od originálů. Je-li to možné, používejte k identifikaci pouze kopie.

  8. Pravidelně kontrolujte, zda doklady máte u sebe.

  9. Dávejte si doklady na stejné místo. Jakmile je někde předkládáte, opět je uschovejte. Nenoste doklady v ruce, protože tak je snadno někde můžete položit a zapomenout.

  10. Neukazujte své doklady neoprávněným osobám.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.