výlet na motorce v horách

Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

Rakouské Alpy na motorce až do Knedlíkových hor

Co se hodí vědět, než vyrazíte na motorce do Rakouska

  • Rakouská policie je proslulá svou přísností, proto si dávejte pozor na rychlost a dodržování pravidel provozu.

  • V Rakousku platí za dálnice i motorkáři. Dálniční známka na 10 dní vyjde na 4,60 €.

  • Chcete se ubytovat co nejlevněji? Přespěte v kempu – pro vyhledání využijte stránku camping.info.

  • V každé oblasti existují slevové karty (např. Schladming-Dachstein Sommercard nebo SalzburgerLand Card), které vám zajistí slevu na lanovky a jiné atrakce.

1. den

První den vyrazte směrem na Salzburg – pěkná motorkářská trasa vede přes Klatovy, Železnou Rudu a Pasov. Tady se můžete zastavit v historickém centru a užít si plavbu po Dunaji. V Salcburku máte spoustu možností, co podniknout – navštivte zámek Hellbrunn, Mirabell, Mozartův rodný dům nebo vyjeďte na vyhlídku na Mönchsberg.

2. den

Ráno vyrazte k Wolfgangsee – můžete se osvěžit koupáním v krásném jezeře, vyjet lanovkou na Schafberg nebo si užít relax v lázních Bad Ischl. A hlavně ve vesnici Strobl začíná Postalmstrasse, jedna z nejkrásnějších panoramatických cest v rakouských Alpách. Za vjezd zaplatíte 7 €. Objevte i další jezera v okolí – Attersee nebo Traunsee.

3. den

Přesuňte se na jih do městečka Ramsau am Dachstein, odkud jezdí lanovka na dachsteinský ledovec. Tady si užijete nádherné výhledy na nejvyšší rakouské vrcholky. Navíc tu na vás čeká dobrodružství v podobě visutého mostu, prosklené vyhlídky a ledové jeskyně. Jen pár kilometrů od Ramsau najedete na silnici vedoucí k horskému průsmyku Sölk Pass. Připravte na stoupání přes 1 100 m na 25 km. Z vrcholu pokračujte směrem na jih a ubytujte se v okolí městečka Gmünd.

Nedomluvíte se? Pak vyrážejte na motodovolenou jen s asistencí

Jazyková bariéra při nehodě nebo poruše v zahraničí umí pěkně zavařit. Naštěstí s sebou můžete mít parťáka do nesnází – asistenční služby. Na telefonu jsou vám k dispozici 24 hodin denně česky mluvící operátoři, kteří vám poradí v jakékoliv svízelné situaci. Sjednejte si asistenční služby k povinnému ručení.

4. den

Odsud je to coby kamenem dohodil k začátku vyhlídkové silnice Nockalmstrasse. Denní vjezd stojí 17 €. Na 34 km a nespočtu serpentin vás zavede do srdce pohoří Nockberge, v překladu Knedlíkových hor. Vychutnáte si tu docela jiné výhledy oproti skalnatým masivům, které jste viděli předchozí den. Vrcholky jsou zaoblenější, pokryté lesy a pastvinami.

Zbytek dne můžete vyrazit k jezerům Millstätter See nebo ještě více na jih k Pressegger See – jedná se o nejteplejší jezero Rakouska, v létě dosahuje teploty až 28 °C. Nocleh můžete spojit s návštěvou jednoho z korutanských vinařství, například Weingut Taggenbrunn.

5. den

S pitím vína to ale nepřehánějte, dnes vás čeká dlouhá cesta zpět domů. Trasu si zpříjemněte o průjezd přes korutanské Packeralpe (z Wolfsbergu do Judenburgu). Odtud už můžete zamířit směrem na Linc a zpět do ČR.

Gastrotipy na výlet na motorce v Rakousku

  • V Salcburku si nenechte ujít originální Mozartovy koule. Původní recepturu prodávají v cukrárně Fürst.

  • Pod Dachsteinem si zajeďte na jídlo na horskou chatu Halseralm. Připraví vám tu vynikající domácí trhanec (Kaiseschmarrn).

  • V jižních Korutanech se v kuchyni prolínají rakouské a italské vlivy. Zkuste typické jídlo Kärntner Kasnudeln – těstovinové taštičky s náplní, kterou tradičně tvoří tvaroh, brambory a bylinky. Sladká verze se jmenuje Kletzennudeln.

Po Alpské cestě až k Bodamskému jezeru

V rakouských Alpách už toho máte najeto dost? Vyrazte tentokrát na výlet na motorce k našim západním sousedům. Německá Alpenstrasse vás provede nedotčenou přírodou s výhledy na horské štíty a zelené alpské louky.

Náš tip

Kde se ubytovat?

Podél Alpenstrasse se nachází nespočet tzv. Motorradhotels – specializovaných hotelů pro motorkáře. Aby získaly certifikaci, musí nabídnout bezpečné parkování pro motorku (obvykle garáž), místnost pro sušení motooblečení nebo nářadí na drobné opravy. Projděte si seznam hotelů pro motorkáře v Bavorsku.

po-alpske-ceste-az-k-bodamskemu-jezeru

1. den

I tento výlet začíná v okolí Salcburku, ale tentokrát na německé straně hranic. Z ČR vyjeďte přes Pasov směrem na Berchtesgaden. Tady můžete navštívit Orlí hnízdo – ikonické sídlo Adolfa Hitlera. Nesmíte minout ani jezero Königsee. Je vklíněné mezi strmé štíty, a tak podél něj nevede silnice. O to lákavější je projížďka lodí. Když se vydáte až na druhý břeh, dostanete se krátkou túrou k druhému nejvyššímu vodopádu Německa – Röthbach.

2. den

Ráno vyjeďte směrem na západ podél rakouských hranic. Cestou si udělejte zastávku na koupání u Chiemsee, kterému se říká Bavorské moře. Lodí se dostanete na ostrov, kde se nachází zámek Herrenchiemsee. Další možnou zajížďkou je vyhlídka Wallberg, kam vede 4 km dlouhá panoramatická silnice s nádhernými serpentinami. Vjezd stojí 5 €. Za návštěvu stojí i malebné městečko Bad Tölz a samozřejmě samotný Garmisch-Partenkirchen pod Zugspitze, nejvyšší horou Německa.

Tip

Co si sbalit na výlet na motorce do Alp

  • Počasí v horách se může změnit během pár minut, proto s sebou vždy vozte nepromok.

  • Přibalte si kvalitní motozámek, ať se o zaparkovanou motorku nemusíte strachovat.

  • Pokud vyrážíte ve větší skupině, pořiďte si interkomy.

  • Na delší cesty přijde vhod speciální navigace na motorku, která je voděodolná.

  • Nezapomeňte na povinnou výbavu (reflexní vesta, motolékárnička), řidičský a technický průkaz a pojištění motorky – v ČR sice už zelenou kartu nepotřebujete, ale v zahraničí ji musíte mít vytištěnou.

Získejte další tipy od cestovatele-motorkáře Vojtěcha Lavického v podcastu Nepodceňto.

3. den

Dnešní den zahájíte v okolí města Füssen. Za prohlídku stojí jeho historické centrum a za krátkou zajížďku zámky Neuschwanstein nebo Hohenschwangau. V okolí začíná mnoho pěších tras, nádherná oblast k turistice je také Bad Hindelang. Nebo se vydejte rovnou až na konec Alpenstrasse k Bodamskému jezeru. To nabízí nespočet aktivit – plavání, projížďky na šlapadle nebo kajaku, výlety na motorce, kole nebo pěšky. U jezera se nachází několik kempů, odkud můžete vyrážet na výjezdy do Rakouska i Švýcarska.

Zpět do ČR se můžete vydat rychlou trasou po dálnici na Mnichov nebo si dovolenou na motorce prodloužit o cestu po Rakousku. V tom případě nevynechejte motorkářské trasy na Bregenzenwaldstrasse, Fernpass nebo Brennerpass u Innsbrucku.

Gastrotipy na výlet na motorce v Německu

  • V Bavorsku se v jídelním lístku dívejte po nabídce Bayerische Schmankerl – typických místních předkrmů.

  • U Bodamského jezera si dejte rybu nebo ochutnejte Dünnele – připravuje se podobně jako známější Flammkuchen. Tradičně se zdobí smetanou a slaninou, ale narazíte i na verzi s uzeným lososem nebo na sladko se švestkami.

  • V Garmisch-Partenkirchen poseďte v Biergarten restaurace Zum Wildschütz a vyzkoušejte vyhlášené vepřové koleno nebo plněný řízek.

Na dovolenou s novou motorkou? Chraňte ji havarijním pojištěním

Havarijní pojištění na motorku vychází poměrně draze, ale pokud jste si pořídili stroj za stovky tisíc, vyplatí se vám. Kromě pojištění havárie totiž chrání i pro případ krádeže a automaticky zahrnuje také asistenční služby. Ty vám v zahraničí pomůžou při nehodě nebo poruše, zajistí odvoz do nejbližšího servisu nebo domů. Postarají se o píchlou pneumatiku i nedostatek paliva.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Muž na motorce v helmě
    18. listopadu 2023|Jana Březinová
    Jak vybrat motorku pro začátečníka

    Při výběru vezměte v úvahu kubaturu a výkon motorky, terén, kam se se s ní chystáte, i svůj rozpočet. Poradíme, jestli koupit novou, nebo ojetou motorku a s jakými náklady navíc byste měli počítat. Naše tipy vám přijdou vhod při výběru motorky, ať už máte čerstvé papíry, nebo se k jízdě na dvou kolech vracíte po mnoha letech.

  • 16. listopadu 2023|Petr Woff
    Povinná výbava na motorku v EU 2023

    V České republice se motorkáři neobejdou bez svých dokladů, helmy a lékárničky. V některých zahraničních destinacích však potřebují speciální oděv, reflexní vestu, výstražný trojúhelník, nebo dokonce náhradní brýle! Přečtěte si, jak se liší povinná výbava na motorku v různých státech. Porovnáme země Evropské unie.

  • motorka zima
    12. listopadu 2023|Srovnejto.cz
    Jak připravit motorku na zimu?

    Do zazimování motorky se můžete pustit, jakmile uhodí první ranní mrazíky. Nezapomeňte motorku důkladně umýt, dotankovat a dofouknout pneumatiky. Nechcete motorku ukládat ke spánku? Jízdu na dvou kolech si užijete i v zimních měsících, ale jen s pořádným vybavením.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.