Výlet na motorce

Výlety na motorce po ČR: Kde provětrat novou mašinu

29. 9. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Pořídili jste si novou motorku? Máme pro vás tipy na výlety na motorce, které si v rámci Česka nesmíte nechat ujít. Objevte trasy plné zatáček, zajímavé pamětihodnosti i vynikající restaurace.

Přes Kokořínsko do Pekelných dolů

Délka: 106 km

GPS: https://mapy.cz/s/kohuvaraga

Už samotný Mělník stojí za návštěvu. Chrám sv. Petra a Pavla, zámek, vinařské sklepy a malebné vinice nad soutokem Vltavy a Labe vás rozhodně nezklamou. Klidně si tu naplánujte celý den, dopřejte si ochutnávku vín a jízdu začněte až druhý den.

Z Mělníka vyjeďte po silničkách mezi skalami přes Kokořínský důl. Zastavte na hradě Kokořín a vydejte se na prohlídku. Protáhněte nohy při procházce v okolí skalního útvaru Pokličky a ve skalním městě Bludiště. Případně si vyberte jiné skalní útvary – na Kokořínsku jich najdete desítky.

Pokračujte k Máchovu jezeru, kde se můžete vykoupat. Odsud si udělejte zajížďku k hradu Houska nebo pokračujte směrem na sever, kde se nachází unikátní motoklub Pekelné doly. Bar, kam můžete vjet na motorce, se ukrývá v největším pískovcovém podzemí v Evropě.

Tipy na výlety na motorce - přes Kokořínsko - mapka

Kde se najíst

  • Na pořádný burger zajděte do minipivovaru Němý Medvěd v Mělníku.

  • Langoš, zmrzlinu a kávu si dopřejte ve stánku Café a zmrzlina Saturnin v Doksech.

  • Jedinečnou atmosféru si vychutnáte v motoklubu Pekelné doly. Můžete si dát nealko pivo, domácí limonádu nebo kávu. Jídlo je dostupné pouze pro členy klubu a jejich hosty.

Výlet na motorce do Beskyd

Délka: 161 km

GPS: https://mapy.cz/s/nefodolosa

Výlet na motorce začněte ve Slavkově u Brna. Dějiště slavné bitvy potěší milovníky historie. Odtud pokračujte po silnici 50, kde si mezi obcí Střílky a Buchlovice užijete zatáčky na parádním asfaltu. Jedinou nevýhodou je hustší provoz. Cestou si udělejte zastávku na starodávném hradě Buchlov z 13. století.

Za Buchlovicemi odbočte směrem na Zlín. Tady stojí za návštěvu Harley Pub – restaurace a muzeum Harley-Davidson. Pokračujte k přehradě Bystřička, odkud vede další oblíbená motorkářská trasa směrem k Rožnovu pod Radhoštěm. Tady navštivte největší skanzen ve střední Evropě nebo si udělejte výšlap na Radhošť k soše Radegasta. Pokračujte do Prostřední Bečvy a poté po klikaté silničce až na Pustevny, kde se otevírají výhledy na celé Beskydy.

Tipy na výlety na motorce - Beskydy - mapka

Kde se najíst


Kdo platí škodu, když motorku položíte v zatáčce?

I při kochací vyjížďce vám to může v zatáčce podklouznout. Přestože se nebude jednat o vážnou nehodu, můžete poškodit patníky, cedule nebo plot. Takové škody, stejně jako poškození jiných vozidel či zranění chodců, se platí z povinného ručení. Najděte pojištění motorky, které vám bude spolehlivě krýt záda při jakékoliv nehodě.

Okruh kolem Kutné Hory

Délka: 115 km

GPS: https://mapy.cz/s/pohatotube

Ještě než se vydáte na výlet na motorce, vyhraďte si dostatek času na prohlídku Kutné Hory. Historické centrum je zapsáno na seznamu UNESCO, najdete tu největší kostnici v Evropě a gotický chrám sv. Barbory. Vyjeďte směrem na Uhlířské Janovice a ponořte se do krásných výhledů. Skvělé zatáčky si užijete za Trhovým Štěpánovem, odkud pokračujte až do Ledče nad Sázavou. Malebné městečko na řece láká na prohlídku hradu nebo projížďku po řece na Posázavském Pacifiku.

Další odpočinek si dopřejte v Bohdanči u rybníka nebo si vyšlápněte na místní rozhlednu. Pokračujte do Malešova a navštivte tvrz z 14. století. Nachází se tu také pivovar, kde vaří ležáky i piva amerického stylu. Abyste na motorku sedli opět s nulou, vydejte se na procházku na Vrchlické vodopády.

Tipy na výlety na motorce - Kutná Hora - mapka

Kde se najíst

Z Klatov do Železné Rudy

Délka: 38 km

GPS: https://mapy.cz/s/cucebekogo

Silnice z Klatov do Železné Rudy láká na pořádné horské svezení. Vychutnáte si rychlé otevřené zatáčky i technické vracáky. Po celé délce je perfektní povrch a mimo víkendy nečekejte ani velký provoz. Nejlepší úsek začíná za obcí Běšiny, pokračuje přes Čachrov až do Železné Rudy. Trasu můžete protáhnout až do Německa na Velký Javor (+15 km).

Než sednete v Klatovech na motorku, vystoupejte na Černou věž, odkud se otevírá výhled na Šumavu. Nahlédněte také do katakomb a historické lékárny U bílého jednorožce. I v cíli cesty budete mít co dělat – v okolí Železné rudy se můžete vydat na desítky pěších túr. K nejoblíbenějším cílům patří ledovcové Černé a Čertovo jezero, vodopád Bílá strž, rozhledna na Pancíři a vrchol Velký Ostrý. Nebo si užijte extra porci adrenalinu při sjezdech na kole v Bikeparku Špičák.

Tipy na výlety na motorce - Klatovy - mapka

Kde se najíst

  • Skvělý mix české a mezinárodní kuchyně vaří v restauraci Žíznivej kozel v Klatovech.

  • Zastávku na ledovcová jezera spojte s návštěvou restaurace Karl. V sezóně mají výborný štrúdl nebo borůvkové knedlíky.

  • Super burger si dáte ve stánku Grillmax na parkovišti Kaskády u Špičáku.

Jak se připravit na výlet na motorce


  • 1

    Zkontrolujte technický stav motorky – hlavně tlak v pneumatikách, světla, brzdy, olej. Dočerpejte palivo.

  • 2

    Projděte si mapu výletu a zjistěte aktuální omezení na trase.

  • 3

    Naplánujte si zastávky. Projděte otevírací dobu atrakcí i restaurací, ať nezjistíte až na místě, že je zavřeno.

  • 4

    Připravte si kvalitní oblečení na motorku podle počasí. Vždy se hodí nepromok, kdyby začalo pršet.

  • 5

    Nezapomeňte si sbalit motozámek, ať je motorka v bezpečí, i když se od ní vzdálíte.

Při krádeži vás zachrání havarijní pojištění na motorku

Motorky se hodně kradou. Zloději si poradí s nejlepšími zámky a dokážou i celý stroj naložit na přívěs. Motorku ale můžete ochránit pomocí pojištění odcizení. Pořídíte ho v rámci havarijního pojištění na motorku a na rozdíl od pojištění havárie nevyjde ani moc draho.

Kam vyrazit na motorkářské srazy

Nechcete jezdit na výlety na motorce sami? Skvělou příležitostí, jak zapadnout do komunity motorkářů, je vyrazit na motorkářský sraz. Můžete se přidat také do motorkářského klubu – členové pořádají spoustu akcí a společných vyjížděk.

  • Seznam motoakcí na Motorkáři.cz

  • Seznam motosrazů, závodů a vyjížděk na Motozábava.cz

  • Facebookové skupiny Moto srazy, akce, vyjížďky nebo Parťáci v jedné stopě

  • Seznam motorkářských klubů

  • Další tipy na výlet na motorce po ČR jednoustopouceskem.cz

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.