Nabourané auto

Dopravní nehoda v zahraničí: Jak postupovat?

V roce 2022 Češi v zahraničí způsobili 7028 nehod, nejvíce v Německu a na Slovensku. To představuje téměř 4 % všech nehod. Šance, že budete nehodu při cestách po Evropě řešit, tak rozhodně není zanedbatelná. Nastudujte si předem správný postup. Až vás na místě ochromí stres nebo jazyková bariéra, budete přesně vědět, co dělat.

Bezprostředně po nehodě myslete hlavně na bezpečnost

  • Zastavte vůz a zapněte výstražná světla.

  • Před vystoupením z vozidla si oblečte reflexní vestu. Dávejte pozor na okolní provoz, zejména u bouračky na dálnici.

  • Místo nehody označte trojúhelníkem.

  • Jsou-li na místě zranění, vezměte si autolékárničku, zavolejte záchranku a poskytněte první pomoc.

Podcast Nepodceňto

Jak zabezpečit místo nehody i jak nepropadnout panice, když jste svědky dopravní nehody? Nejenom to se dozvíte v jedné z epizod našeho podcastu.

Je nutné volat policii k dopravní nehodě v zahraničí?

K dopravní nehodě v ČR musíte přivolat policii v případě zranění, škody na majetku třetí osoby, škodě přesahující 100 tisíc korun nebo když nejste schopni dohodnout se na zavinění.

Obdobná pravidla platí i v ostatních zemích EU, ale jejich konkrétní znění se může lišit. Proto raději vždy přivolejte na místo nehody policii. Pokud ji k nehodě nezavoláte, ačkoliv to zákon nařizuje, může vám pojišťovna krátit nebo dokonce zamítnout pojistné plnění.

Co mít u sebe, když dojde k nehodě v zahraničí

  • Číslo na policii a záchranku si uložte do telefonu ještě před cestou do zahraničí. V EU můžete využít jednotné tísňové číslo 112.

  • Číslo na asistenční služby vaší pojišťovny vytočte co nejdříve po nehodě.

  • Zelenou kartu musíte mít v tištěné podobě. Slouží jako doklad o sjednaném povinném ručení.

  • Platný řidičský průkaz a doklad totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas) použijete k identifikaci u policie. Doklady byste si měli navzájem předložit i s druhým účastníkem nehody.

  • Evropský záznam o dopravní nehodě existuje v různých jazykových mutacích, ale obsahově se formuláře shodují, proto ho můžete vyplňovat v češtině.

  • Kartičku zdravotního pojištění budete potřebovat, pokud nehodu zaviníte a zraníte se. Mějte při sobě jak modrý Evropský průkaz zdravotního pojištění, tak kartičku cestovního pojištění s číslem na asistenční služby.

Poškození mají nárok na úhradu léčebných nákladů z povinného ručení viníka. Přesto se jim cestovní pojištění může hodit

„Z cestovního pojištění, pokud je v jeho rámci sjednáno i úrazové pojištění dané osoby, lze nad rámec plnění z povinného ručení čerpat plnění z trvalých následků úrazu, za smrt pojištěného nebo některé typy denního odškodného. A to i přesto, že ze stejné příčiny poškozený obdržel pojistné plnění z povinného ručení,“ vysvětluje Renata Čapková, tisková mluvčí ČPP.

Nepodceňte kvalitní asistenční služby

Asistenční služby k vašemu pojištění vozidla vám poradí, co dělat při dopravní nehodě v zahraničí a navíc vám sdělí, na co máte nárok. Vyřídíte s nimi například odtah zpět do ČR nebo zapůjčení náhradního vozidla.

Základní asistenční služby bývají zdarma zahrnuty v povinném ručení, ale někdy se nevztahují na události v zahraničí nebo nabízí jen omezené služby. Porovnejte si, která pojišťovna vám nabídne asistenční služby, které vás podrží i na cestách po Evropě.

Jak postupovat při dopravní nehodě v zahraničí

1. Vyměňte si informace s ostatními účastníky nehody

Od ostatních účastníků dopravní nehody zjistěte:

  • jméno a bydliště řidiče, který měl účast na dopravní nehodě,

  • jméno a bydliště nebo název a sídlo vlastníka vozidla,

  • jméno a sídlo pojišťovny a číslo pojistné smlouvy povinného ručení,

  • SPZ vozidla,

  • číslo zelené karty a kompletní údaje z její rubriky č. 4.

Zapište si také osobní a kontaktní údaje svědků. Jestliže vám to druhá strana umožní, je ideální si doklady totožnosti nafotit.

2. Pořiďte si dokumentaci z místa nehod

Nehodu důkladně zdokumentujte. Pořiďte fotografie a videa obou vozidel, v jaké jsou pozici po nehodě, konkrétní poškozené části, zničené věci a dopravní značení. Tyto záznamy si uschovejte i tehdy, když místo nehody zdokumentovala policie. Pokud dojde k jakémukoliv sporu, je dobré mít v ruce vlastní důkazy.

Náš tip

Okamžitě po nehodě si vyfoťte SPZ druhého vozidla. To se vám bude hodit, kdyby se druhý účastník rozhodl od nehody ujet. Správný zápis je také důležitý pro řešení nehody s pojišťovnou. Chyba v mezeře nebo pomlčce může znamenat úplně jinou SPZ, a tím pádem žádný nárok na pojistné plnění.

3. Vyplňte evropský záznam o dopravní nehodě

Máte-li dokument v češtině a ostatní účastníci nehody v jiných jazycích, vyplňte ho jak v češtině, tak i v jiném dostupném jazyku. Obsahově se formuláře shodují. Nemusíte nic vypisovat v cizím jazyce, pouze zaškrtáváte a vyplňujete osobní údaje. Před oddělením originálu od kopie formulář podepište, zaškrtněte vyplněné body k nehodě a uveďte počet vyplněných bodů. Jinak není jasné, zda dodatečně nedošlo k úpravě záznamu o nehodě. Originál si ponechá poškozený, viník si odnese kopii.

4. Policejní protokol podepište, jen když mu rozumíte

Pokud k dopravní nehodě přijede policie, vyslechne účastníky i svědky a sepíše protokol. Ten podepište jen v případě, že mu rozumíte a souhlasíte s jeho zněním. Jinak ho doplňte o své vlastní vyjádření v češtině. Při výslechu máte nárok na tlumočníka zdarma. V případě problému je potřeba zavolat na ambasádu, která vám tlumočníka zajistí. 

Například v Německu neobdržíte protokol, ale jen záznam o účasti na nehodě. Ten obsahuje pouze údaje účastníků nehody, nenajdete v něm popis nehody, ani kdo ji zavinil. Při dopravní nehodě v zahraničí policejní protokoly jen zřídka obsahují rozhodnutí o zavinění, obvykle o vině rozhoduje pojišťovna.

Dejte si také pozor na pokutu, která se vám zdá nespravedlivá. Když ji na místě odsouhlasíte a zaplatíte, můžete tím uznat svoji vinu.

Dopravní nehodu v zahraničí vždy oznamte své pojišťovně

Škodu nahlaste své pojišťovně co nejdříve – ať jste viník nebo poškozený. Když jí neposkytnete dostatečnou součinnost, může na vás škodu vymáhat. Předložte veškeré informace a fotodokumentaci k nehodě. Pokud jste při dopravní nehodě v zahraničí byli zraněni, pečlivě si uschovejte rovněž lékařské zprávy a faktury z nemocnice.

„Poškozený musí dodat zdravotní dokumentaci týkající se zranění, aby mohlo být posouzeno. A to i ve vztahu k případné pracovní neschopnosti, tedy dalšímu nároku, který může uplatnit (ušlý výdělek nebo ušlý zisk). Dále má nárok na proplacení zdravotních posudků, nákladů léčení a dalších újem,“ dodává Renata Čapková.

Jako poškozený musíte nárokovat škodu u pojišťovny viníka. To můžete udělat buď přímo nebo přes škodního zástupce, kterého vám sdělí Česká kancelář pojistitelů. Jedná se o zástupce zahraniční pojišťovny v ČR. Výhodou je, že s ním komunikujete v češtině.

Můžete požádat o pomoc také svoji pojišťovnu, přestože nemáte sjednané havarijní pojištění, ale pouze povinné ručení. Pojišťovna vám pomůže s komunikací se zahraniční pojišťovnou. Některé poskytují i likvidaci v zastoupení, tzn. že vám plnění vyplatí a následně ho vymáhají u zahraniční pojišťovny.

S havarijním pojištěním nehodu v zahraničí vyřešíte rychleji

Havarijní pojištění můžete použít i jako poškozený, aniž byste přišli o bonus. Pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění a poté si uplatní tzv. regres u pojišťovny viníka. Výhodou využití vlastního havarijka je rychlost. Místo toho, abyste čekali na zaplacení celé škody, budete čekat jen na vyplacení spoluúčasti, dokud se neprokáže zavinění. Při cestě do zahraničí si můžete sjednat jen krátkodobé havarijní pojištění – například na 1 měsíc.

Když se nehoda dostane až k soudu

V případě sporů se dopravní nehoda může dostat až před soud. Rozhodně o tom informujte svoji pojišťovnu. Může vám poskytnout právního zástupce, ale hlavně tak předcházíte budoucím problémům. Když u soudu uznáte vinu a nároky poškozeného, může je pojišťovna následně vyhodnotit jako přehnané a povinnost uhradit finanční náhrady zůstane na vás jako na řidiči.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?