potřebujete-vízum

Do jakých zemí potřebujete vízum?

22. 7. 2022 | Aktualizováno: 4. 10. 2023
|
Délka čtení: 15 min.

Pokud cestujete pouze v rámci Evropské unie, žádné vízum nepotřebujete. Vystačíte si pouze s občanským průkazem. Za hranicemi EU už ale toto platit nemusí. Česká republika má sice bezvízový styk se 186 státy, ale do řady států je turistické vízum zapotřebí. Někdy se kvůli získání víza musíte vypravit dokonce na zastupitelský úřad v zahraničí.

Proč potřebujete vízum

Vízum je dokument povolující vstup, pobyt a opuštění státu, který vízum vydal. Podle účelu pobytu se vydávají turistická, studentská, pracovní a tranzitní víza.

Rozlišují se:

  • jednovstupová víza – dovolují jedno překročení hranic, po opuštění země již nejsou platná,

  • vícevstupová víza – umožňují opakovaný vstup do země, bývají omezena na určitý počet měsíců či let.

V některých případech vás ani udělené vízum neopravňuje ke vstupu do země. O vpuštění rozhoduje úředník přímo na hraničním přechodu.

Obvykle má vízum podobu razítka nebo kartičky, která je vlepena do pasu, případně se jedná o samostatný dokument. Samo o sobě vízum neslouží jako cestovní doklad. Vždy ho předkládáte společně s cestovním pasem.

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.

Vízová povinnost pro Čechy

Česká republika má jeden z nejsilnějších pasů na světě. Bez víza se Češi dostanou do 186 zemí světa. V mezinárodním srovnání podle Henley Passport Index se tak český pas nachází na 7. místě na světě. Přesto se v určitých zemích bez víza neobejdete.

Pro některé státy sice nepotřebujete víza, ale musíte se před vstupem do země zaregistrovat online, to je případ dovolené v USA či Kanadě.

Kde hledat aktuální informace o vízech?

Vzhledem ke globální pandemii covid-19 se mnoho pravidel pro udělení víz změnilo. Některé země udělují víza pouze pro obchodní či diplomatické pobyty, za účelem návštěvy rodiny a podobně.

Tato opatření se mění téměř každý den, proto si vždy aktuální informace ověřujte. Informace o podmínkách vstupu do země naleznete například na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí. I tam je však uvedeno, že údaje nemusí být aktuální a před cestou se doporučuje, abyste se informovali přímo na oficiálních stránkách dané země.

Tam také zjistíte aktuální informace o tom, jaké jsou vaše povinnosti po příjezdu. Některé země například vyžadují, abyste se do 7 dnů po příletu zaregistrovali na místním oddělení cizinecké policie. Takto má pravidla nastavena třeba Súdán či Afghánistán.

Jak získat vízum

Víza můžete získat několika způsoby:

  • na zastupitelském úřadu země či ve vízovém centru,

  • online před odjezdem,

  • na hranicích či letišti po příjezdu do země.

Některé země umožňují pouze jednu z výše uvedených možností. Jiné státy nabízí všechny varianty. Pak si můžete vybrat tu, která pro vás bude nejpohodlnější.

Nejobvyklejším způsobem je návštěva zastupitelského úřadu země, kam se chystáte. Nejriskantnější možností je požádat o vízum až po příletu či příjezdu do země. Obecně se doporučuje zajistit si víza ještě před odletem, pokud je to možné, a tak se vyhnout nepříjemnostem a stresu.

Kam se bez víza nedostanete

Ze všech států, do nichž musíte mít jako občan České republiky vízum, jich většina umožňuje pouze jedinou variantu – návštěvu zastupitelského úřadu, který je oprávněný víza vydávat. Některé země vyřizují víza ve vízových centrech, to se týká například Číny. Další možnosti představují žádost o vízum korespondenčně, online nebo až po příjezdu do země.

Vyřízení víza na zastupitelském úřadu

Z tabulky vyplývá, že ne všechny státy světa mají zastupitelský úřad na území České republiky. Pokud tomu tak není, nejčastěji se pro vízum vypravíte do Vídně nebo Berlína. Počítejte však s tím, že vyřízení víza trvá i 2 týdny, během nichž váš pas leží na konzulátu, tudíž nemůžete vycestovat mimo EU.

Pokud se ale chystáte například do Jihosúdánské republiky či do Etiopie, nemusíte jezdit pro víza do Berlína, protože je můžete vyřídit i korespondenčně.


Seznam zastupitelských úřadů pro vyřízení víz:

StátNejbližší zastupitelský úřad

Afghánistán

Praha

Alžírsko

Praha

Bhútán

Praha

Burkina Faso

Vídeň

Burundi

Berlín

Čad

Moskva

Čína

Praha

Demokratická republika Kongo

Praha

Eritrea

Berlín

Etiopie

Berlín

Gambie

Brusel

Ghana

Praha

Guinea

Berlín

Guyana

Londýn

Irák

Praha

Jemen

Praha

Jihosúdánská republika

Berlín

Kamerun

Moskva

Konžská republika

Berlín

Kuba

Praha

Libérie

Brusel

Lybie

Praha

Mali

Praha

Namibie

Praha

Nauru

Melbourne, Fidži

Niger

Berlín

Papua Nová Guinea

Brusel, Londýn

Rovníková Guinea

Madrid, Paříž, Berlín

Rusko

Praha

Severní Korea

Praha

Sierra Leone

Moskva

Středoafrická republika

Paříž

Súdán

Praha

Sýrie

Praha

Turkmenistán

Berlín, Vídeň


Na velvyslanectví či konzulátu předložíte vyplněnou žádost a cestovní pas. Ten musí být platný ještě nějakou dobu po vašem plánovaném návratu. Zpravidla to bývá 6 měsíců, ale některé země vyžadují platnost pouze 3 měsíce po plánovaném návratu. Při podávání žádosti o vízum musíte obvykle doložit další dokumenty. Každá země má v tomto vlastní pravidla.

Na náročný proces pro získání víza se připravte třeba při cestě do Číny. Do vízového centra se musíte dostavit osobně a poskytnout otisky prstů. Dále potřebujete:

  • vyplněnou žádost o vízum s fotografií,

  • podrobný itinerář cesty,

  • potvrzení o rezervaci ubytování,

  • kopii pasu,

  • zpáteční letenku,

  • cestovní pojištění.

Dále mohou požadovat další dokumenty, jako je výpis z účtu s dostatkem finančních prostředků na cestu, potvrzení o zaměstnání nebo o studiu a další. Navrch ještě samozřejmě zaplatíte poplatek za vyřízení víz.

Některé země navíc vyžadují zvací dopis od fyzické osoby nebo organizace, která tam působí. Podobně je to kupříkladu v Turkmenistánu. Totéž platí o Severní Koreji a Bhútánu, kde individuální turistika neexistuje.

Pohlídejte si i to, zda je vízum vystavené na konkrétní datum či má danou platnost po jeho udělení. Například do Súdánu musíte překročit hranice do země maximálně 1 měsíc od vystavení víza.

Ještě než vyrazíte na cestu, nezapomeňte na cestovní pojištění.

Online žádost o víza

O něco pokrokovější varianta je zažádat o víza online ještě před odletem na dovolenou. Takovou možnost nenabízejí všechny státy, je jich pouze pár. I tak jde o velmi bezpečnou variantu. Stejně jako v prvním případě i tady odlétáte na dovolenou s vědomím, že vstup do země vám byl udělen.

Pro online žádost o vízum vyplníte registrační formulář, zaplatíte poplatek online platební kartou a vízum vám přijde elektronicky na e-mail. Doporučuje se vízum vytisknout, pro jistotu dvakrát, a mít ho po celou dobu pobytu u sebe.

U elektronického podání žádosti o vízum si vždy ověřte, že tak činíte přes oficiální stránky, nikoli přes zprostředkovatele. Nejste si jistí? Pak navštivte raději zastupitelský úřad, zvláště pokud se nachází v České republice.


Země umožňující vyřídit víza online:


Mějte na paměti, že v některých případech může mít online vízum omezenou platnost – například u Ruské federace je platnost stanovena jen na dané území na maximálně 16 dnů.

Žádost o vízum po příletu

Kromě možnosti požádat si online nebo osobně na konzulátu, existuje ještě třetí možnost. Řada států nabízí službu tzv. visa on arrival, tedy získání víz až při příjezdu. Taková možnost ale může být riskantní.

Podmínky získání víz při příjezdu se poměrně často mění, a je proto potřeba pečlivě sledovat, zda daný stát tuto možnost dočasně nepozastavil. Někdy nelze získat víza na všech letištích či hraničních přechodech. Pokud přistanete na nevhodném letišti, bude vám vstup do země odepřen. Typicky v Togu a Tanzánii je možné žádat o vízum jen na vybraných místech.

Jestliže chcete na dovolenou cestovat s tím, že o víza požádáte až na místě, je vhodné se dopředu informovat, zda je opatření platné a zda vám víza vydají na konkrétním letišti či hraničním přechodu. Visa on arrival vydává například Srí Lanka, Kambodža či Barma.

Zjistěte si také, jakou částku za víza budete platit a v jaké měně. Úředníci mohou požadovat částku přesně, obvykle přijímají americké dolary.

Mějte na paměti, že ačkoli budete bezproblémový turista a budete mít doklady a dokumenty v pořádku, každý stát má právo odmítnout komukoli udělit vízum a nemusí své rozhodnutí zdůvodňovat.

Délka pobytu se může lišit podle způsobu překročení hranic

Některé státy požadují víza až ve chvíli, kdy v zemi trávíte delší čas. Někdy pak délku pobytu omezují podle způsobu, jakým jste překročili státní hranice. Například při cestě do Thajska platí, že vízum nepotřebujete, pokud vaše návštěva nepřekročí 30 kalendářních dnů. To většina průměrných cestovatelů stihne.

Toto se ovšem vztahuje jen na situace, kdy do Thajska přiletíte. Když do Thajska přijedete pozemní dopravou, musíte o vízum žádat už ve chvíli, kdy by váš pobyt měl přesáhnout 15 dnů.

Víza ne, ale online registrace je povinná

Do Kanady a USA už vízum řadu let nepotřebujete. I přesto tam nesmíte vycestovat jen tak. Do obou zemí musíte před odjezdem vyplnit registrační list a získat potvrzení. V USA se nazývá ESTA, v Kanadě eTA.

Registraci se doporučuje vyplnit minimálně 72 hodin před odletem. Bez toho, abyste registrační list úspěšně vyplnili a přišlo vám potvrzení, vás do země nepustí, většinou už ani do letadla. Zároveň potřebujete pas s biometrickými údaji.

ESTA vám do USA nebude stačit, jestliže jste kdykoli po 1. březnu 2011 vycestovali do Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie nebo Súdánu. Neznamená to, že by vám vstup na území USA nepovolili. Pouze budete muset absolvovat klasickou cestu a žádat o víza na velvyslanectví USA v Praze.

Pozor na „špatná“ razítka v pase

Cestování na víza má ještě jednu nevýhodu. Všude vám dají razítko do pasu. Tato razítka vám následně mohou znemožnit vstup do jiných zemí.

Například Libanon a Sýrie vám neudělí vízum, pokud už máte v pase izraelské razítko, ať vstupní či výstupní. Na problém můžete narazit i ve Spojených arabských emirátech, ačkoli tam vízum není potřeba.

V Tunisu vás kvůli izraelskému razítku mohou velmi důkladně zpovídat a je možné, že na letišti strávíte několik hodin, než budete do země vpuštěni. V minulosti měl s izraleským razítkem problém i Egypt, ale tam se situace již uklidnila a vstup do země by neměl být problém.

Bohužel situace platí i obráceně. Tedy v Izraeli budou mít problém s akceptováním razítka z arabských zemí. S tím mívají problém i v Kanadě a Austrálii. Doporučuje se proto obstarat si druhý pas.

Rada na závěr

Ačkoli se zdají vízové povinnosti na první pohled složité, získání povolení pro vstup do země je obvykle formalita. Rozhodně nic nezkazíte tím, když se před odletem informujete na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí o aktuální vízové povinnosti, případně kontaktujete přímo ambasádu, kde budou mít aktuální informace.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.