struktura-vydaju

Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

7. 9. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

Česká republika patří mezi sociální evropské státy, jejichž veřejné školy a nemocnice fungují „bezplatně”. Většina tuzemských studentů neplatí školné, obvodní lékaři napřímo od svých pacientů nevybírají poplatky a nejchudší občané dostávají od úředníků finanční příspěvky.

Také sociální stát má ovšem svoji cenu. Běžný český zaměstnanec, jehož práce stojí kolem 663 000 Kč/rok (= mzda + povinné odvody), dostane na svůj účet zhruba 412 000 Kč/rok čistého. Zbytek (daň, sociální a zdravotní pojištění) jde do veřejných rozpočtů – na „bezplatné” školy, nemocnice, důchody apod.

Přepočítejme, jak tuzemské domácnosti utrácejí svoje čisté příjmy. Přitom použijeme poslední související data, zveřejněná Českým statistickým úřadem, která zachycují stav v roce 2021. 

V tuzemsku převažují malé domácnosti, v průměrném bytě nebo rodinném domě bydlí 2,15 obyvatele. Ale v praxi samozřejmě existují také početnější rodiny, bydlící pohromadě, nebo samostatní „singles”. Porovnejme tedy soukromé výdaje, které vycházejí na osobu a kalendářní rok.

Potřebujeme bydlení a jídlo, teprve potom dopravu

Typickému Čechovi stačí 160 888 Kč/rok. Prioritní jsou základní lidské potřeby, zejména bezpečný a příjemný domov. Na bydlení padne skoro třetina celkových výdajů: 48 092 Kč. Přitom převažují nutné „mandatorní” náklady:

  • 12 988 Kč na hypotéku nebo nájemné,

  • 8 580 Kč na paliva a teplo,

  • 8 300 Kč na elektřinu,

  • 1 891 Kč na vodné a stočné.


K nezbytným pravidelným mandatorním výdajům připočítejme 12 415 Kč na bytové vybavení či opravy.

Do domácnosti ovšem patří také kuchyň, doplňovaná spíž, lednice a mrazák. Na další zásadní výdajovou skupinu, potraviny a nealkoholické nápoje, přijde 33 468 Kč. Mezi dílčími položkami vyčnívá maso (7 352 Kč), dále pečivo a obiloviny (5 542 Kč), mléčné výrobky a vejce (5 313 Kč).

Reprezentativní Čech utratí většinu svých výdajů za bydlení, potraviny a nealkoholické nápoje. Následuje doprava (21 608 Kč), rekreace a kultura (13 653 Kč), stravování a ubytování (restaurace a hotely, 7 201 Kč). Mezi ostatní položky patří kupříkladu komerční pojištění (2 437 Kč na osobní dopravu, 1 506 Kč na bydlení, 925 Kč pro zdravotní komplikace).


Nezapomeňte, že výdaje přepočítáváme na jedinou osobu. Ovšem partnerské páry a vícečlenné rodiny převažují nad solitéry, takže celkové domácí náklady na energie, hypotéku nebo povinné ručení bývají vyšší.

Struktura finančních výdajů v průměrné domácnosti

Shrnuli jsme nejdůležitější absolutní čísla. Nyní strukturu jednotlivých výdajových skupin znázorníme graficky, podle jejich relativních podílů na celkových životních nákladech typické české domácnosti. Poměrně krátké sloupce připadají na vzdělávání a zdraví. Pamatujme však, že vzdělávací a zdravotnický systém máme předplacený daněmi a povinným veřejným pojištěním.

Struktura výdajů české domácnosti - grafika

Rozdíly mezi chudými a bohatými občany

Česká republika je poměrně rovnostářská. Menší příjmové rozptyly v Evropské unii hlásí pouze Slovensko, Slovinsko, Belgie a Švédsko. Přesto, nebo právě proto v tuzemské společnosti prozkoumejme ekonomické rozdíly. Celou populaci rozdělme na pětiny („kvintily”) podle čistých ročních finančních příjmů. Následně srovnejme průměrné individuální výdaje a úspory.

Člen nejvyšší společenské vrstvy uspoří přes 238 000 Kč/rok, zatímco příslušníkovi nejchudší sociální třídy zbývá méně než 20 000 Kč/rok. Takže jakmile skokově zdraží energie, osamělému nízkopříjmovému seniorovi chybějí rezervy. Musí ztlumit topení, eventuálně potřebuje sociální dávky nebo levnějšího dodavatele.

Typičtí občanéNejchudšíChudýPrůměrnýBohatýNejbohatší

Průměrné čisté příjmy

130 466 Kč

185 040 Kč

222 643 Kč

283 166 Kč

474 918 Kč

Průměrné výdaje

110 537 Kč

 138 928 Kč

160 888 Kč

180 685 Kč

236 429 Kč

Mandatorní na bydlení

25,1 %

25,1 %

22,2 %

24,5 %

22,6 %

Potraviny

23,8 %

22,3 %

20,8 %

20,6 %

17,4 %

Doprava

7,7 %

8,2 %

13,4 %

9,1 %

10,6 %

Rekreace a kultura

7,4 %

8,1 %

8,5 %

9,5 %

10,4 %

Bytové vybavení

7,2 %

8,4 %

7,7 %

8,2 %

8,4 %

Pošty a telekomunikace

5,0 %

4,5 %

4,2 %

4,4 %

4,0 %

Restaurace a hotely

4,9 %

4,8 %

4,5 %

5,2 %

7,0 %

Oděv a obuv

4,8 %

4,2 %

3,6 %

3,9 %

4,8 %

Alkohol a tabák

3,5 %

3,7 %

3,4 %

3,9 %

3,3 %

Zdraví

2,8 %

3,4 %

3,9 %

3,0 %

3,4 %

Vzdělávání

1,0 %

1,1 %

0,5 %

0,6 %

0,3 %

Ostatní

6,9 %

6,3 %

7,3 %

7,1 %

7,8 %

Úspory

19 929 Kč

46 112 Kč

61 755 Kč

102 481 Kč

238 489 Kč

Data pocházejí z Českého statistického úřadu. Vyjadřují čisté roční peněžní příjmy, výdaje a úspory na osobu. Například běžný zaměstnanec patří mezi bohatší občany, dokud živí pouze sám sebe. Ale pokud polovinu příjmů utratí za svoje dítě, jeho individuální zůstatek je rázem podprůměrný.

Inflace ještě není zkrocená, optimalizujte své výdaje!

Životní náklady nyní svižně stoupají. Česká národní banka (ČNB) předpokládá, že průměrný „spotřební koš” v letošním roce zdraží o 11 %. Inflaci táhnou především energie, potraviny, vodné a stočné. Příčiny jsou primárně zahraniční, ale zajímavé jsou i tuzemské vlivy. 

Ruská federace zastavila dodávky svého zemního plynu do České republiky a blokuje vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny. Současná česká vláda rekordně valorizovala důchody, opakovaně zvedla sociální dávky a dotuje energie pro domácnosti. Některé potravinářské firmy zároveň zvýšily svoje marže.

Průměrná mzda nyní stoupá pomaleji než inflace, takže reálně klesá. ČNB však předpokládá, že v následujících měsících zlevní energie a některé importované výrobky. Mnozí dodavatelé už nyní nabízejí slevu na elektřinu a zemní plyn. Jakmile ČNB sníží svoje úrokové sazby, levnější budou rovněž úvěry.

Ale záleží také na vás. Optimalizujte svoje výdaje za elektřinu, plyn, pojištění, mobilní služby a hypotéku již nyní. Ať už energetická krize a inflační vlna brzy pomine, nebo se protáhne, každá ušetřená tisícikoruna přijde vhod!

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?

  • Revize smluv - žena se probírá štosem dokumentů
    05. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Dostaňte ze smluv maximum: poradíme, jak na roční revizi

    Každý rok vám berou z peněženky stovky až tisíce korun. Smlouvy, které roky leží v šuplíku a jsou pěkně zastaralé. Třeba havarijní pojištění 10 let starého auta, tarif na energie, který se tiše každý rok navyšuje, dům pojištěný na ceny z roku 2010 nebo drahý mobilní tarif. Když všechny smlouvy budete pravidelně aktualizovat, nebudete zbytečně přeplácet a získáte přesně ty produkty, které potřebujete. Chcete vědět, jak na to?