Žena sedí u stolu s nákupem a účtenkou

Kdy bude konec zdražování potravin?

5. 5. 2023
|
Délka čtení: 4 min.

Ceny některých potravin za poslední rok vzrostly téměř na dvojnásobek, další podražily o desítky procent. Zemědělci, výrobci i prodejci si stěžují na rostoucí ceny energií, přitom ty se v posledních měsících dostávají zpět do normálu. Kdy tedy zdražování potravin skončí?

Zdražování potravin v novém roce zpomalilo

Vývoj cen potravin byl za poslední rok pro naše peněženky opravdu bolestivý. Neslavnými rekordmany jsou vejce a cukr. Od ledna roku 2022 se cena cukru zvýšila o 90 %, vejce podražila o 63 %.

Naštěstí se růst cen po novém roce zpomalil a některé potraviny už dokonce zlevňují. To je hlavně případ másla, k poklesu ale konečně došlo i u vajec a sýru. Za poslední tři měsíce zlevnilo plato 10 vajec o necelé 3 koruny, kilogram eidamu pak o více než 30 korun.

Aktuální průměrné spotřebitelské ceny potravin

04/202204/2023Rozdíl v %

Vepřová pečeně [1 kg]

150,88 Kč

175,06 Kč

16,0%

Mléko polotučné pasterované [1 l]

21,34 Kč

27,82 Kč

30,4%

Eidamská cihla [1 kg]

184,99 Kč

196,91 Kč

6,4%

Jogurt bílý netučný [150 g]

10,95 Kč

11,41 Kč

4,2%

Vejce slepičí čerstvá [10 ks]

37,69 Kč

58,59 Kč

55,5%

Máslo [1 kg]

227,20 Kč

203,05 Kč

-10,6%

Pšeničná mouka hladká [1 kg]

20,86 Kč

24,08 Kč

15,4%

Chléb konzumní kmínový [1 kg]

34,84 Kč

39,84 Kč

14,4%

Pečivo pšeničné bílé [1 kg]

60,84 Kč

70,37 Kč

15,7%

Cukr krystalový [1 kg]

19,17 Kč

35,34 Kč

84,4%

Pivo výčepní, světlé, lahvové [0,5 l]

12,57 Kč

14,47 Kč

15,1%

Konzumní brambory [1 kg]

20,35 Kč

21,98 Kč

8,0%

Jablka konzumní [1 kg]

35,35 Kč

36,67 Kč

3,7%

Zdroj: Český statistický úřad

Na jaře a v létě zlevní ovoce a zelenina

Letos na jaře by měly klesnout ceny ovoce a zeleniny, protože se budou dovážet z jižní Evropy, což vychází levněji než dovoz ze severní Afriky během zimních měsíců. K poklesu cen by mělo dojít také u obilovin a olejnin, protože zlevnila hnojiva.

V dohledné době se nedá předpokládat, že se dočkáme levných potravin. Riziko opětovného zdražení energií stále visí ve vzduchu, a proto si budou producenti raději vytvářet finanční rezervu. Vypadá to, že na drahé potraviny si budeme muset zvyknout. Naštěstí už by ale nemělo docházet k dalšímu skokovému zdražení.

K dalšímu mírnému růstu cen pak nejspíš dojde u živočišných produktů. V rámci EU by se totiž měl zmenšit chov prasat, zároveň stále rostou ceny výrobních přísad a obalových materiálů. Navíc se do výroby masa a uzenin výrazněji promítá růst mezd.

Věděli jste?

Některé země v Evropě dočasně zavedly nulovou DPH na základní potraviny, aby bojovaly s rychlým růstem cen. Týká se to například Polska a Portugalska. O zavedení nulové DPH na základní potraviny diskutuje i české Ministerstvo zemědělství.

Kdo nezdražuje, zmenšuje balení

Kromě zdražení potravin přistupují někteří výrobci k jinému způsobu, jak přeneseně zvýšit cenu, a to zmenšením výrobku. Cena zůstává na oko stejná, ale balení je menší. Dochází k tomu zejména u cukrovinek, ale také mléčných výrobků, džemů, slaných pochutin, pracích prášků a dalších produktů, kde se změna ve velikosti balení snadno schová.

Tento jev se nazývá shrinkflation (složenina slov shrink – zmenšit se a inflation – inflace). Nejedná se o novou taktiku, používá se už od 70. let. Jak se jí vyhnout? Pokud nenakupujete zboží na váhu, nemůžete se jí zcela bránit. Při porovnávání cen podobných výrobků si ovšem dejte pozor na to, zda se jedná o stejně velké balení.

Podcast

Přemýšlíte, jak ušetřit přes neustále rostoucí životní náklady? Poslechněte si náš podcast. Povídali jsme si s Jakubem Dvořákem a Renatou Bořkovcovou, odborníky na finance.

Kdo za zdražení potravin může?

Než se potraviny dostanou na naše talíře, prochází výrobním řetězcem, který zahrnuje tři hlavní aktéry – zemědělce, zpracovatele a obchodníky. Všichni mají vliv na cenu výsledného produktu a v současné vlně zdražování hází vinu jeden na druhého. Zemědělci si stěžují na zdražení hnojiv a krmiv, zpracovatelé a obchody na růst cen energií a mezd.

Velký vliv na ceny potravin pak mají silní hráči, ať už z řad obchodních řetězců nebo zpracovatelských podniků. Velké obchodní řetězce totiž mohou diktovat cenu menším výrobcům potravin, jinak jim hrozí vyřazením z prodeje.

Na druhou stranu existují výrobci potravin a nápojů s velkou vyjednávací silou, protože v rámci svého segmentu drží značný podíl na trhu. To je třeba Plzeňský Prazdroj, mlékárna Madeta nebo dodavatelé masa a uzenin z koncernu Agrofert.

Úřad vydá analýzu v polovině května

Ani odborníci se nedokážou zcela shodnout, kdo za současné masivní zdražování potravin může. Proto zahájil šetření Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zkoumá u pěti druhů potravin cenový vývoj od roku 2018. Analýza by měla zmapovat, kdo si v celém řetězci od zemědělců až po obchodníky přiráží nejvíc. Výsledky budou dostupné nejpozději v polovině května.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?

  • Revize smluv - žena se probírá štosem dokumentů
    05. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Dostaňte ze smluv maximum: poradíme, jak na roční revizi

    Každý rok vám berou z peněženky stovky až tisíce korun. Smlouvy, které roky leží v šuplíku a jsou pěkně zastaralé. Třeba havarijní pojištění 10 let starého auta, tarif na energie, který se tiše každý rok navyšuje, dům pojištěný na ceny z roku 2010 nebo drahý mobilní tarif. Když všechny smlouvy budete pravidelně aktualizovat, nebudete zbytečně přeplácet a získáte přesně ty produkty, které potřebujete. Chcete vědět, jak na to?