Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce

Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

7. 1. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

Výdaje odpovídají využitým službám

Většina zákazníků si u operátorů předplácí mobilní tarif. Za domluvenou měsíční částku dostanou k dispozici určitý balíček služeb. Finální částka je pevně daná – nijak ji neovlivňuje, zda dotyčný mobilní služby skutečně využil, či nikoliv. Jedinou výjimku tvoří případy, kdy zákazníkovi standardní porce služeb nestačí a musí si některé přikoupit. Těchto situací ale s postupným rozšiřováním neomezených tarifů ubývá.

Předplacená SIM karta funguje jinak. Máte na ní nabitý kredit, z něhož se vám podle stanoveného ceníku strhávají peníze až za reálně uskutečněné služby. Pokud celý měsíc na telefon nesáhnete, nezaplatíte ani korunu. Ve chvíli, kdy kredit vyčerpáte, si ho jednoduše dobijete – například na vybraných terminálech, v bankomatech nebo platební kartou přes internet.

V současné době operátoři nabízí balíčky služeb i pro předplacené karty. Z kreditu pak neplatíte každý úkon zvlášť, ale pořídíte si třeba několik desítek minut volání či SMS zpráv.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Předplacená karta se vyplatí spíše příležitostným uživatelům

Na základě uvedených informací by předplacená karta mohla vypadat jako ideální řešení. Platíte jen za využité služby, získáváte lepší kontrolu nad výdaji a navíc při pořizování „předplacenky“ nemusíte s operátorem uzavírat žádnou smlouvu nebo jiný závazek. Jenže tak jednoduché to není.

Předplacená SIM karta totiž začne být od určité fáze méně výhodná než mobilní tarify. Tento „bod zlomu“ nelze přesně definovat, protože se liší v závislosti na konkrétních podmínkách jednotlivých tarifů a předplacených karet.

Obecně platí, že čím více mobilních služeb využíváte, tím méně pro vás dává předplacená karta smysl. Například při velkém objemu prosurfovaných dat byste za dobíjení kreditu zaplatili mnohem více než za datově neomezený tarif. Naopak pro zákazníky využívající mobilní služby v malém množství nebo nárazově může předplacená karta představovat výhodnější variantu.

Menší objemy dat či balíčky volných minut

Operátoři samozřejmě moc dobře vědí, jakou skupinu zákazníků předplacené karty oslovují. Tomu odpovídají i speciální balíčky pro jejich držitele. Z hlediska objemu služeb jsou zpravidla menší než u klasických tarifů. Stále zde uvidíte balíčky několika desítek volných minut, SMS či data ve stovkách megabajtů – tedy nabídky, které u běžných tarifů již téměř vymizely.

„Předplacenkáři“ si často mohou připlatit také za neobvyklé služby, například mobilní internet na 24 hodin nebo neomezené volání v určitých časových intervalech. Za dobití kreditu navíc od operátorů nezřídka dostávají různé bonusy či slevy.

Kde na vás čeká nejvýhodnější předplacená karta?

Jak k předplaceným kartám přistupují největší operátoři? V tabulce jsme pro vás porovnali jejich nabídky. Protože předplacené karty primárně cílí na příležitostné uživatele, zaměřili jsme se na nejlevnější předplacenky jednotlivých poskytovatelů. Podívejte se, kolik stojí a co s nimi získáte.

O2T-MobileVodafone

Předplacená karta

GO 1 GB

Edice 50 minut a 50 SMS

Edice Volej

Cena

179 Kč

150 Kč

200 Kč

Kredit

50 Kč

100 Kč

150 Kč

V ceně

50 minut volání do všech sítí a 1 GB dat na 30 dní

50 minut a 50 SMS do všech sítí, 100 MB dat na první den použití

Neomezené volání v síti Vodafone a 1,5 GB dat na první měsíc

Minuta volání

4,90 Kč/min

3,90 Kč/min

3 Kč/min

SMS

1,90 Kč

1,90 Kč

3 Kč

Zdroj: Ceníky a webové stránky operátorů, 5. 12. 2022.

Sami vidíte, že každá nabídka má svá pro a proti. O2 předplacená karta se sice pojí s nejdražším voláním, ale zase máte k dispozici 50 volných minut do všech sítí a 1 GB dat. Tuto kombinaci si můžete za 179 Kč obnovit vždy na další měsíc.

Předplacená karta T-Mobile vám rovněž poskytne 50 minut volání do všech sítí a navíc ještě 50 SMS. Příliš ale neuspokojí uživatele internetu – 100 MB na první den použití je z dnešního pohledu skutečně málo. Internet dále platíte podle spotřeby, zmiňovaných 100 MB by vás mělo vyjít maximálně na 10 Kč.

Vodafone předplacená karta potěší uživatele, kteří volají na jiná čísla registrovaná u tohoto operátora. Volat v síti Vodafone totiž lze neomezeně. Za ostatní hovory vám budou účtovány 3 Kč/min. Kromě neomezeného volání v síti na vás čeká ještě 1,5 GB dat. Po měsíci si můžete balíček za 139 Kč obnovit.

Nejvýhodnější předplacenou kartu najde každý jinde

Zatímco cenově se nabídky příliš neliší, charakterem služeb už ano. Proto není možné jednoznačně určit vítěze srovnání, do určité míry bychom porovnávali jablka s hruškami. Pokud voláte, posíláte SMS a mobilní internet využíváte v naprosto výjimečných případech, nejspíš vás osloví předplacená karta T-Mobile Edice 50 minut a 50 SMS.

Převážně voláte a vaše kontakty jsou „rozeseté“ v různých mobilních sítích? Jestli si vystačíte s 50 volnými minutami na měsíc, bude horkým adeptem zejména O2 předplacená karta. Jsou-li naopak vaše kontakty většinově u Vodafonu, těžko naleznete lepší řešení než předplacenou kartu s neomezeným voláním v této síti.

Balíčky k předplaceným kartám ovládá Vodafone

Relativně nudný svět předplacených karet začaly v poslední době zpestřovat balíčky, které si může držitel předplacené karty zakoupit. Nejzajímavější nabídkou z hlavních operátorů se pyšní Vodafone. Ten ve svých balíčcích zatím jako jediný kombinuje všechny tři základní služby – volání, SMS i mobilní internet. Za 249 Kč/měsíc si tak můžete předplatit například neomezené volání a SMS v síti Vodafone a 2,5 GB dat. Neomezené volání a psaní do všech sítí spolu s 6 GB vás vyjde na 899 Kč/měsíc.

Na posledním případu lze dobře vidět, jak je předplacená karta dražší než klasický tarif. Základní neomezené tarify u stejného operátora pořídíte již za 599 Kč/měsíc, respektive za 799 Kč/měsíc (podle toho, s jak velkým omezením rychlosti se spokojíte). T-Mobile v rámci svých balíčků pro předplacené karty zvýhodňuje vždy jen jednu službu. Na druhou stranu potěší třeba netradiční možností neomezeného internetu na den za 69 Kč. O2 svým „předplacenkářům“ podobné balíčky v současnosti nenabízí.

Pokud vás žádná předplacená karta velké trojky neoslovila, prozkoumejte nabídky virtuálních operátorů. Právě alternativní poskytovatelé se často zaměřují na služby, které jsou pro hlavní operátory spíše okrajové.

Kalkulačka mobilních tarifů

Případně si ještě jednou prověřte, zda by vaše požadavky nesplnil některý z mobilních tarifů. V naší online kalkulačce vám tarify během okamžiku srovnáme a ukážeme vám nejvýhodnější nabídku. Naši specialisté za vás zdarma vyřídí i eventuální sjednání služeb, vy zatím můžete zůstat v pohodlí svého domova.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?