Žena se sluchátky telefonuje

Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

12. 12. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

Bez telefonní předvolby voláte na lokální číslo

Kamarád žijící v zahraničí vám dal svůj kontakt a vy se mu konečně chystáte zavolat? Ujistěte se, že máte kompletní číslo včetně telefonní předvolby. V opačném případě bude vytáčeno pouze lokální číslo. Hovor se tak s největší pravděpodobností vůbec neuskuteční (jedině, že by v rámci ČR někdo měl totožný kontakt) a vy uslyšíte, že volané číslo neexistuje. Abyste mohli volat na telefonní číslo v zahraničí, musíte před něj přidat předvolbu země, ve které byl kontakt registrován.

Telefonní předvolba se skládá ze dvou částí – mezinárodního přestupného znaku a kódu země.

  • Mezinárodní přestupný znak: Jedná se o dvě nuly (00). Pokud voláte z mobilní sítě, můžete je nahradit znakem plus (+).

  • Mezinárodní směrové číslo: Kód konkrétní země vyjádřený 1–3 čísly. České republice bylo přiřazeno číslo 420.


Správná telefonní předvolba pro volání do České republiky ze zahraničního čísla je tedy 00420 nebo +420. Jako příklad dvoumístného kódu poslouží třeba předvolba +44 přiřazená Spojenému království, jednomístnou předvolbou disponují Spojené státy americké (+1) či Rusko (+7). Po mezinárodním přestupném znaku a směrovém čísle již následuje číslo účastníka v dané síti. Někdy mu ještě předchází místní směrový kód, který upřesňuje polohu uvnitř cílové sítě.

Zajímavost

Mezinárodní přestupný znak 00 se používá v Evropě a také ve většině asijských a afrických států. Pokud ale chcete volat do zahraničí z USA a dalších zemí využívajících Severoamerický plán číslování (The North American Numbering Plan, NANP), musíte použít 011. Hovor na české číslo zde místo 00420 začíná kombinací 011420.


Telefonní předvolby států v Evropě

StátMezinárodní směrové čísloStátMezinárodní směrové číslo

Albánie

355

Malta

356

Andorra

376

Moldavsko

373

Belgie

32

Monako

377

Bělorusko

375

Německo

49

Bosna a Hercegovina

387

Nizozemsko

31

Bulharsko

359

Norsko

47

Černá Hora

382

Polsko

48

Česká republika

420

Portugalsko

351

Dánsko

45

Rakousko

43

Estonsko

372

Rumunsko

40

Finsko

358

Rusko

7

Francie

33

Řecko

30

Grónsko

299

San Marino

378

Chorvatsko

385

Severní Makedonie

389

Irsko

353

Slovensko

421

Island

354

Slovinsko

386

Itálie

39

Spojené království

44

Kosovo

383

Srbsko

381

Kypr

357

Španělsko

34

Lichtenštejnsko

423

Švédsko

46

Litva

370

Švýcarsko

41

Lotyšsko

371

Turecko

90

Lucembursko

352

Ukrajina

380

Maďarsko

36

Vatikán

379

Během cestování nebo při pracovních záležitostech Češi často vytáčí také telefonní předvolby +20 (Egypt), +216 (Tunisko), +84 (Vietnam) či +1 (Spojené státy, Kanada a oblast Karibiku).

Zajímavost

Telefonní předvolby států určuje Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), specializovaná agentura Organizace spojených národů (OSN) zodpovědná za informační a telekomunikační technologie. Právě ITU přidělila České republice po rozdělení Československa mezinárodní směrové číslo 420. Československo předtím používalo kód 42. Slovensko po osamostatnění získalo směrové číslo 421.

Telefonní předvolba vychází z 9 zón

I když se to na první pohled nemusí zdát, telefonní předvolby nejsou zcela náhodné. Reflektují rozdělení ITU do 9 zón, které zohledňují primárně geografickou polohu. Číslo zóny se shoduje s první číslicí mezinárodního směrového čísla (u států v zóně 1 začíná telefonní předvolba jedničkou, u zóny 2 dvojkou atd.). Česká republika tedy patří do zóny 4.

  • Zóna 1: Státy využívající Severoamerický plán číslování – USA, Kanada, Karibik

  • Zóna 2: Převážně africké státy, ale také Grónsko nebo Faerské ostrovy

  • Zóna 3 a 4: Evropa

  • Zóna 5: Střední a Jižní Amerika

  • Zóna 6: Jihovýchodní Asie a Oceánie

  • Zóna 7: Rusko a Kazachstán

  • Zóna 8: Východní Asie a speciální služby

  • Zóna 9: Západní a jižní Asie, Blízký východ

Telefonní předvolby ve světě - mapka

Volání do zahraničí: Ne vždy jde o roaming

Pokud se domníváte, že v Evropské unii po zrušení roamingových poplatků nemůžete za volání do zahraničí platit více než při hovorech v ČR, máte pravdu jen napůl. Je totiž zapotřebí rozlišovat roaming a mezinárodní volání. Když voláte z českého čísla na jiné české číslo, pak skutečně v rámci EU platíte stejnou částku jako při domácích hovorech. Voláte-li z českého čísla na číslo registrované v zahraničí, jedná se o mezinárodní volání. To do kategorie roamingu nespadá.

EU ceny za mezinárodní volání mezi členskými státy alespoň zastropovala. Od roku 2019 si operátoři nesmí za minutu hovoru účtovat více než 0,19 eura bez DPH. Podle uplatňovaného referenčního kurzu to v aktuálním roce znamená maximálně 5,66 Kč s DPH. Mezinárodní volání mimo EU vás ale vyjde mnohem dráž, poskytovatelé si běžně účtují desítky Kč za minutu. V následující tabulce jsme shrnuli, kolik stojí volání na vybraná zahraniční čísla u hlavních operátorů.

Srovnání cen mezinárodního volání

T-MobileO2Vodafone

Chorvatsko

5,66 Kč/min

5,60 Kč/min

5,65 Kč/min

Ukrajina

2 Kč/min (speciální cena platná do odvolání)

5,98 Kč/min

2 Kč/min (speciální cena platná do odvolání)

Egypt

30 Kč/min

34,90 Kč/min

30,25 Kč/min

Vietnam

30 Kč/min

34,90 Kč/min

7,26 Kč/min

USA

30 Kč/min

34,90 Kč/min

11,50 Kč/min

Zdroj: Ceníky a webové stránky operátorů k 13.11.2022.

Jak vidíte, podmínky operátorů se výrazně liší. Každý z poskytovatelů k volání do zahraničí přistupuje jiným způsobem. Někde se setkáte s prostým členěním na EU a zbytek světa, jinde jsou země rozděleny do více cenových kategorií. Proto si před vytočením zahraničního čísla zjistěte, jaké podmínky platí u vašeho operátora.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Volání přes WhatsApp do zahraničí jako alternativa

Klasické hovory využívající telefonní předvolby v dnešní době samozřejmě nepředstavují jedinou možnost, jak se spojit s někým na druhé straně světa. Pokud máte vy i příjemce hovoru k dispozici internet, můžete si zavolat přes WhatsApp, Messenger, FaceTime, Viber nebo Skype. Pak za hovor neplatíte nic, respektive jen částku spojenou se zajištěním mobilních dat či Wi-Fi. V praxi se tak jedná o nejoblíbenější variantu. Ne vždy se však dá použít. Například v některých nedemokratických zemích jsou tyto aplikace blokované.

Hrozba jménem wangiri

Mezinárodní volání s sebou přináší také specifické hrozby. Jedna z nich se označuje jako wangiri. Skupiny podvodníků záměrně prozvání kontakty v zahraničí a čekají, kdo se ozve zpět. Zpravidla volají z prémiových telefonních čísel, pro něž platí vysoké sazby. Na druhé straně sluchátka vás obvykle uvítá znělka a mluvený úvod, který má hovor co nejdéle pozdržet. Že šlo o podvod, si lidé často uvědomí, až když jim operátor naúčtuje volání na prémiová čísla. S reklamací bohužel neuspějete, protože jste dobrovolně volali vy.

Operátoři se tato čísla snaží blokovat, ale není v jejich možnostech tento fenomén zcela vymýtit – útočníci přichází se stále novými čísly. Pokud si tedy nejste stoprocentně jistí, kdo stojí za nepřijatým hovorem ze zahraničí, zpět raději nevolejte. Ochranu proti těmto podvodníkům slibují také různé aplikace. Zmínit lze například Truecaller či Hiya.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?