Roaming při cestě do zahraničí - Mladík telefonuje v přístavu

Roaming při cestě do zahraničí: Na co si dát pozor?

3. 6. 2022 | Aktualizováno: 26. 7. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Vyrážíte na dovolenou do zahraničí? Pak se během pobytu jistě nechcete omezovat v užívání svého mobilního telefonu. Zjistěte, kolik zaplatíte za volání či mobilní data a na co byste si při výletu za hranice měli dát pozor.

Co je to roaming

Pojmem roaming se označuje poskytování telekomunikačních služeb v jiné zemi, než si zákazník sjednal služby. Pokud tedy máte mobilní tarif nebo předplacenou kartu od českého operátora, čerpáte roaming, kdykoliv vyjedete za hranice ČR.

Pozor

Co je a co není roaming?

Někteří uživatelé se chybně domnívají, že do kategorie roamingu spadá také volání z Česka na zahraniční čísla. V takové chvíli se ale jedná o mezinárodní volání, pro které platí zcela odlišné podmínky.

V EU platí „Roam like at home“

V minulosti znamenalo používání mobilu v zahraničí zvýšené výdaje. Operátoři si za služby účtovali nemalé částky. Při cestě do většiny zemí světa to stále platí, ale minimálně v EU se situace změnila k lepšímu. Od roku 2017 je totiž v platnosti evropská legislativa, podle níž vám operátoři za roaming nesmí účtovat nic nad rámec poplatků, které hradíte v domovské zemi. Tento princip se nazývá „Roam Like At Home“ (V roamingu jako doma).

Kde platí v roamingu stejné podmínky jako v ČR - grafika

Pravidlo se vztahuje na všechny státy EU, Norsko, Island a Lichtenštejnsko (zóna 1). Volání, SMS zprávy a mobilní data v těchto zemích tak můžete využívat za stejných podmínek jako v ČR – bez ohledu na to, zda patříte k tarifním zákazníkům, nebo „předplacenkářům“. U volání a SMS zpráv na vás žádné nástrahy nečekají, u mobilních dat je situace o něco složitější.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Internet omezují datové limity

Množství dat, jež musí operátor zákazníkovi v rámci roamingu na území EU zajistit, se vypočítává z ceny balíčku. Konečná hodnota se získává poměrně složitým výpočtem, který zohledňuje mimo jiné regulovanou velkoobchodní cenu za 1 GB. Co to znamená v praxi? U tarifů s omezenými daty v drtivé většině případů vůbec nic. Objem dat, který vzejde z výpočtu, bývá vyšší než ten, co si platíte – v zahraničí tak máte k dispozici stejný balíček dat jako v Česku.

Na pozoru byste se ale měli mít u neomezených datových tarifů. V zahraničí si neomezená data užívat nebudete. Operátoři vám v závislosti na tarifu nastaví datový limit, který opět vychází ze zmiňovaného výpočtu. V okamžiku, kdy limit vyčerpáte, si musíte data případně dokoupit. Poskytovatelé jsou většinou benevolentní a hranici stanovují výš, než musí. Přesto se vám neomezená data v zahraničí promění na balíček s několika desítkami GB.

Přesnou výši datového limitu pro svůj tarif zpravidla najdete v ceníku nebo internetové samoobsluze operátora. Orientačně můžete počítat s tím, že u levnějších neomezených tarifů se limit bude pohybovat okolo 20–30 GB. U prémiových tarifů dosahuje zhruba dvojnásobných hodnot.

Mimo EU si připlatíte

Pokud se chystáte navštívit země mimo EU, počítejte s tím, že si připlatíte. Rozhodně nejde o malé částky – za jeden prosurfovaný MB si operátoři účtují klidně stovky korun. O moc lepší situace nepanuje ani u volání. Minuta hovoru obvykle stojí desítky korun. Každý operátor rozděluje země podle vlastního klíče. Poskytovatelé standardně rozlišují několik zón. Pro každou z nich poté aplikují rozdílný ceník. Proto si před odjezdem vždy zjistěte, jaké podmínky pro danou zemi platí.

Nezapomínejte, že součástí EU není Švýcarsko a po nedávném brexitu ani Velká Británie. Ta se však u většiny operátorů stále drží ve zvýhodněné zóně, ale nemusí to tak být věčně. Podmínky operátorů vás mohou nepříjemně překvapit i při pobytu v dalších turisticky oblíbených zemích, například v Egyptě či Turecku. V následující tabulce jsme pro vás srovnali roamingové ceny dat v populárních dovolenkových destinacích ležících mimo EU.

T-MobileO2Vodafone

Turecko

75 Kč/MB (Zóna 2)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

7,70 Kč/MB (Zóna 2)

Egypt

75 Kč/MB (Zóna 2)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

7,70 Kč/MB (Zóna 2)

Tunisko

360 Kč/MB (Zóna 3)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

7,70 Kč/MB (Zóna 2)

Spojené arabské emiráty

360 Kč/MB (Zóna 3)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

302,50 Kč/MB (Zóna 3)

Černá Hora

75 Kč/MB (Zóna 2)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

7,70 Kč/MB (Zóna 2)

Zdroj: webové stránky a ceníky operátorů, 26. 7. 2023

Před odjezdem do zemí mimo EU si ověřte nastavení tzv. data roaming limitu. Jedná se o maximální částku, kterou můžete zaplatit za placené datové služby v rámci roamingu. Po jejím dosažení vám operátor mobilní data zablokuje. Data roaming limit je automaticky stanoven operátorem. Vy si jeho výši ale v internetové samoobsluze libovolně přizpůsobíte.

Roaming v zahraničí - volání na pláži

Na co si dát při používání telefonu v zahraničí pozor?

Před cestou za hranice si v první řadě ověřte, zda máte roaming aktivní. Eventuální blokování roamingu se může týkat telefonu i SIM karty. Zatímco nastavení telefonu případně změníte i v zahraničí bez mobilních dat, na odblokování SIM karty se potřebujete přihlásit do internetové samoobsluhy. To se vám bez připojení k internetu již nepodaří. Proto raději nastavení zkontrolujte ještě před odjezdem.

O aktivování roamingu lze požádat také na zákaznické lince nebo v kamenných prodejnách operátora. U nových SIM karet by měl být roaming v základu aktivní, nicméně kontrolu raději nepodceňte ani zde.

Přímo v zahraničí pak nezapomeňte sledovat, k jaké síti se váš telefon připojí. V hraničních oblastech hrozí, že se mobil přihlásí k síti jiného státu. Účtování pak proběhne v souladu s ceníkem pro danou zemi. Rizikové jsou z tohoto pohledu zejména vnější hranice EU. Potíže mohou nastat také při cestování lodí a letadlem, když se připojíte k satelitním sítím. Služby se poté účtují podle mezinárodních ceníků. Minuta hovoru v tomto režimu stojí několik stovek korun.

Kalkulačka mobilních tarifů

Srovnejte si mobilní tarify v přehledné kalkulačce

Přemýšlíte kvůli nevýhodným roamingovým podmínkám o změně operátora nebo se jen chcete přesvědčit, zda je váš aktuální tarif stále nejlepší?

Srovnejte si nabídky největších operátorů v naší online kalkulačce. Naši specialisté vám zdarma pomohou s výběrem nejvýhodnější varianty a vyřídí za vás i případné sjednání služeb. Ušetřené peníze vám na dovolené určitě přijdou vhod.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.