Roaming při cestě do zahraničí - Mladík telefonuje v přístavu

Roaming při cestě do zahraničí: Na co si dát pozor?

3. 6. 2022 | Aktualizováno: 26. 7. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Vyrážíte na dovolenou do zahraničí? Pak se během pobytu jistě nechcete omezovat v užívání svého mobilního telefonu. Zjistěte, kolik zaplatíte za volání či mobilní data a na co byste si při výletu za hranice měli dát pozor.

Co je to roaming

Pojmem roaming se označuje poskytování telekomunikačních služeb v jiné zemi, než si zákazník sjednal služby. Pokud tedy máte mobilní tarif nebo předplacenou kartu od českého operátora, čerpáte roaming, kdykoliv vyjedete za hranice ČR.

Pozor

Co je a co není roaming?

Někteří uživatelé se chybně domnívají, že do kategorie roamingu spadá také volání z Česka na zahraniční čísla. V takové chvíli se ale jedná o mezinárodní volání, pro které platí zcela odlišné podmínky.

V EU platí „Roam like at home“

V minulosti znamenalo používání mobilu v zahraničí zvýšené výdaje. Operátoři si za služby účtovali nemalé částky. Při cestě do většiny zemí světa to stále platí, ale minimálně v EU se situace změnila k lepšímu. Od roku 2017 je totiž v platnosti evropská legislativa, podle níž vám operátoři za roaming nesmí účtovat nic nad rámec poplatků, které hradíte v domovské zemi. Tento princip se nazývá „Roam Like At Home“ (V roamingu jako doma).

Kde platí v roamingu stejné podmínky jako v ČR - grafika

Pravidlo se vztahuje na všechny státy EU, Norsko, Island a Lichtenštejnsko (zóna 1). Volání, SMS zprávy a mobilní data v těchto zemích tak můžete využívat za stejných podmínek jako v ČR – bez ohledu na to, zda patříte k tarifním zákazníkům, nebo „předplacenkářům“. U volání a SMS zpráv na vás žádné nástrahy nečekají, u mobilních dat je situace o něco složitější.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Internet omezují datové limity

Množství dat, jež musí operátor zákazníkovi v rámci roamingu na území EU zajistit, se vypočítává z ceny balíčku. Konečná hodnota se získává poměrně složitým výpočtem, který zohledňuje mimo jiné regulovanou velkoobchodní cenu za 1 GB. Co to znamená v praxi? U tarifů s omezenými daty v drtivé většině případů vůbec nic. Objem dat, který vzejde z výpočtu, bývá vyšší než ten, co si platíte – v zahraničí tak máte k dispozici stejný balíček dat jako v Česku.

Na pozoru byste se ale měli mít u neomezených datových tarifů. V zahraničí si neomezená data užívat nebudete. Operátoři vám v závislosti na tarifu nastaví datový limit, který opět vychází ze zmiňovaného výpočtu. V okamžiku, kdy limit vyčerpáte, si musíte data případně dokoupit. Poskytovatelé jsou většinou benevolentní a hranici stanovují výš, než musí. Přesto se vám neomezená data v zahraničí promění na balíček s několika desítkami GB.

Přesnou výši datového limitu pro svůj tarif zpravidla najdete v ceníku nebo internetové samoobsluze operátora. Orientačně můžete počítat s tím, že u levnějších neomezených tarifů se limit bude pohybovat okolo 20–30 GB. U prémiových tarifů dosahuje zhruba dvojnásobných hodnot.

Mimo EU si připlatíte

Pokud se chystáte navštívit země mimo EU, počítejte s tím, že si připlatíte. Rozhodně nejde o malé částky – za jeden prosurfovaný MB si operátoři účtují klidně stovky korun. O moc lepší situace nepanuje ani u volání. Minuta hovoru obvykle stojí desítky korun. Každý operátor rozděluje země podle vlastního klíče. Poskytovatelé standardně rozlišují několik zón. Pro každou z nich poté aplikují rozdílný ceník. Proto si před odjezdem vždy zjistěte, jaké podmínky pro danou zemi platí.

Nezapomínejte, že součástí EU není Švýcarsko a po nedávném brexitu ani Velká Británie. Ta se však u většiny operátorů stále drží ve zvýhodněné zóně, ale nemusí to tak být věčně. Podmínky operátorů vás mohou nepříjemně překvapit i při pobytu v dalších turisticky oblíbených zemích, například v Egyptě či Turecku. V následující tabulce jsme pro vás srovnali roamingové ceny dat v populárních dovolenkových destinacích ležících mimo EU.

T-MobileO2Vodafone

Turecko

75 Kč/MB (Zóna 2)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

7,70 Kč/MB (Zóna 2)

Egypt

75 Kč/MB (Zóna 2)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

7,70 Kč/MB (Zóna 2)

Tunisko

360 Kč/MB (Zóna 3)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

7,70 Kč/MB (Zóna 2)

Spojené arabské emiráty

360 Kč/MB (Zóna 3)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

302,50 Kč/MB (Zóna 3)

Černá Hora

75 Kč/MB (Zóna 2)

3,90 Kč/MB (Top Svět)

7,70 Kč/MB (Zóna 2)

Zdroj: webové stránky a ceníky operátorů, 26. 7. 2023

Před odjezdem do zemí mimo EU si ověřte nastavení tzv. data roaming limitu. Jedná se o maximální částku, kterou můžete zaplatit za placené datové služby v rámci roamingu. Po jejím dosažení vám operátor mobilní data zablokuje. Data roaming limit je automaticky stanoven operátorem. Vy si jeho výši ale v internetové samoobsluze libovolně přizpůsobíte.

Roaming v zahraničí - volání na pláži

Na co si dát při používání telefonu v zahraničí pozor?

Před cestou za hranice si v první řadě ověřte, zda máte roaming aktivní. Eventuální blokování roamingu se může týkat telefonu i SIM karty. Zatímco nastavení telefonu případně změníte i v zahraničí bez mobilních dat, na odblokování SIM karty se potřebujete přihlásit do internetové samoobsluhy. To se vám bez připojení k internetu již nepodaří. Proto raději nastavení zkontrolujte ještě před odjezdem.

O aktivování roamingu lze požádat také na zákaznické lince nebo v kamenných prodejnách operátora. U nových SIM karet by měl být roaming v základu aktivní, nicméně kontrolu raději nepodceňte ani zde.

Přímo v zahraničí pak nezapomeňte sledovat, k jaké síti se váš telefon připojí. V hraničních oblastech hrozí, že se mobil přihlásí k síti jiného státu. Účtování pak proběhne v souladu s ceníkem pro danou zemi. Rizikové jsou z tohoto pohledu zejména vnější hranice EU. Potíže mohou nastat také při cestování lodí a letadlem, když se připojíte k satelitním sítím. Služby se poté účtují podle mezinárodních ceníků. Minuta hovoru v tomto režimu stojí několik stovek korun.

Kalkulačka mobilních tarifů

Srovnejte si mobilní tarify v přehledné kalkulačce

Přemýšlíte kvůli nevýhodným roamingovým podmínkám o změně operátora nebo se jen chcete přesvědčit, zda je váš aktuální tarif stále nejlepší?

Srovnejte si nabídky největších operátorů v naší online kalkulačce. Naši specialisté vám zdarma pomohou s výběrem nejvýhodnější varianty a vyřídí za vás i případné sjednání služeb. Ušetřené peníze vám na dovolené určitě přijdou vhod.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Nabourané auto
    14. října 2023|Jana Březinová
    Dopravní nehoda v zahraničí: Jak postupovat?

    V roce 2022 Češi v zahraničí způsobili 7028 nehod, nejvíce v Německu a na Slovensku. To představuje téměř 4 % všech nehod. Šance, že budete nehodu při cestách po Evropě řešit, tak rozhodně není zanedbatelná. Nastudujte si předem správný postup. Až vás na místě ochromí stres nebo jazyková bariéra, budete přesně vědět, co dělat.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?