Turisté v přírodě hledají informace na mobilu

7 aplikací pro bezproblémovou dovolenou: Máte je všechny?

11. 6. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Chystáte se na letní dovolenou? Mobilní aplikace vám cestování výrazně usnadní. Pomohou vám s plánováním pobytu, přesuny, ale také s řešením krizových situací. Jaké aplikace na cestování byste si měli před odjezdem nainstalovat do mobilu?

Mapy a navigace

Cestou na dovolenou rozhodně nechcete bloudit. S rychlým nalezením cílové destinace vám pomohou online mapy a navigace. Nejznámější a nejpoužívanější aplikací z této kategorie jsou Mapy Google, které najdete předinstalované na zařízeních s Androidem.

Při cestách po Česku vám dobře poslouží také Mapy.cz od Seznamu. Alternativu zmíněných aplikací představují například Sygic nebo Waze. Posledně jmenovaná appka vás upozorní i na radary a policejní kontroly.

Aplikace dopravců

Nejedete autem, ale využíváte služeb autobusových, vlakových či leteckých dopravců? Tyto subjekty mají s největší pravděpodobností vlastní mobilní aplikace. Máte v nich potřebné jízdenky či letenky, uvidíte zde přesné časy odjezdů a dozvíte se o případném zpoždění.

U aerolinek slouží mobilní aplikace rovněž k online check-inu. Starosti a peníze vám může ušetřit i appka místních dopravních podniků nebo Uber či Bolt.

Náš tip

Aplikace na cestování jsou užitečným pomocníkem, ale nejspíš s nimi spotřebujete více dat než obvykle. Nenabídli by vám konkurenční operátoři internet v mobilu výhodněji?

Booking a spol.

Mobilní aplikace vám pomohou také se zorganizováním noclehu. Ubytování zprostředkuje například Booking.com nebo Airbnb. Možností je ale daleko více – podobnou službu vykonají Trivago, Hotels.com či Agoda. Za rezervaci ubytování přes aplikaci na vás u některých poskytovatelů čeká drobná sleva.

Předpověď počasí

Program určitě chcete přizpůsobit počasí. Byla by škoda naplánovat si jediný výlet zrovna na den, kdy bude pršet. Aplikací, které vám poskytnou přesnou předpověď počasí s výhledem na příští hodiny a dny, je celá řada. Mezi ty nejoblíbenější patří The Weather Channel, Yahoo Weather, Počasí & Radar nebo Windy.

Tripadvisor, Yelp aneb večeře na jistotu

Jak vybrat dobrou restauraci, když to v daném místě vůbec neznáte? Nemusíte se spoléhat jen na svůj instinkt nebo posuzovat kvalitu podniku podle počtu strávníků.

Kde se najíst?

Vsaďte na některou z aplikací, v níž najdete hodnocení restaurací. Na základě recenzí ostatních uživatelů si o restauraci uděláte lepší obrázek a půjdete rovnou na jistotu.

Širokou škálu hodnocení nabízí mobilní aplikace Tripadvisor, Yelp a Foursquare.

Překladač je základ

V zahraničí mluvíte rukama, nohama a k tomu lámaně česko-anglicky? Ošemetnou komunikaci vám ušetří překladač. Aplikace přijde vhod, i když cizí jazyk ovládáte. Osoba, s níž budete mluvit, na tom tak dobře být nemusí. Jako záchrana poslouží rychlý překlad do požadovaného jazyka.

Nejlepší aplikace na cestování je pravděpodobně Google Překladač. Appka vám přeloží jednoduchá hesla, celé věty, ale poradí si i s textem na vyfoceném obrázku.

Aplikace vaší pojišťovny

Bohužel i na dovolené vás mohou potkat nepříjemnosti. Můžete náhle onemocnět, přivodit si nešťastný úraz nebo se stát účastníkem dopravní nehody. V těchto situacích vám přijde vhod mobilní aplikace pojišťovny, u které jste si sjednali cestovní pojištění či povinné ručení. V appce najdete všechny potřebné informace o pojistné smlouvě. Často přes ni lze s pojišťovnou i komunikovat.

Hledáte výhodné cestovní pojištění? Díky naší online kalkulačce rychle zjistíte, kde na vás čeká nejvýhodnější nabídka. Zvolené pojištění si sjednáte online, klidně na poslední chvíli z letiště.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Nabourané auto
    14. října 2023|Jana Březinová
    Dopravní nehoda v zahraničí: Jak postupovat?

    V roce 2022 Češi v zahraničí způsobili 7028 nehod, nejvíce v Německu a na Slovensku. To představuje téměř 4 % všech nehod. Šance, že budete nehodu při cestách po Evropě řešit, tak rozhodně není zanedbatelná. Nastudujte si předem správný postup. Až vás na místě ochromí stres nebo jazyková bariéra, budete přesně vědět, co dělat.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?

  • Pár sedí nad mapou a ukazuje na Mexiko
    11. října 2023|Petr Pohůdka
    7 rizikových destinací podle MZV

    Na východ Ukrajiny, do dlouhodobě nestabilního Afghánistánu nebo Sýrie byste se teď nejspíš nevydali. S bezpečnostními hrozbami ale musíte počítat i při cestování do dalších zemí. Jak aktuálně vypadají rizikové destinace podle ministerstva zahraničních věcí? Některé země byste v podobném výčtu možná nečekali.