Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou

Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

22. 11. 2022
|
Délka čtení: 5 min.

Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

Mobilní hotspot aneb internet vždy po ruce

Neomezená data si podle průzkumu společnosti KPMG předplácí zhruba 9 % uživatelů s aktivním datovým tarifem. Rozhodně se tak zatím nejedná o masovou záležitost, ale uživatelů už je dostatek na to, aby se začaly objevovat nové fenomény. Jedním z nich je častější využívání mobilního hotspotu.

Nejprve si v rychlosti popišme, co je hotspot. Drtivá většina mobilních telefonů vám dnes umožňuje tethering, tedy sdílení internetového připojení. Ze svého smartphonu můžete vytvořit tzv. mobilní hotspot – přístupový bod, díky němuž se k internetu připojí i další zařízení, například tablet, notebook či jiný telefon. Z mobilu si v podstatě vytvoříte Wi-Fi router. Připojená zařízení pak ke svému fungování využívají mobilní data.

Hotspot přináší oproti Wi-Fi řadu limitů

V době tarifů s neomezenými daty některé uživatele logicky napadne, zda vůbec ještě potřebují klasický pevný internet a Wi-Fi v domácnosti. O vše se přece může postarat mobilní hotspot. Jenže jak si ukážeme, tak jednoduché to není. Na jaké limity při tomto postupu narazíte?

  • Množství dat: Jak už jsme naznačili, hotspot se může o nahrazení Wi-Fi připojení pokusit jen v případě, že máte neomezená data (tak jako byste měli u poskytovatelů pevného internetu). Pokud čerpáte datový balíček v řádu jednotek či desítek GB, data rychle vypotřebujete.

  • Rychlost připojení: U základních neomezených tarifů operátoři omezují rychlost připojení na jednotky či nižší desítky Mb/s. Podobné rychlosti jsou omezující při datově náročných činnostech (sledování videí ve vysoké kvalitě, hraní her apod.). V rámci tarifů s neomezenou rychlostí se dostanete na reálnou rychlost sítě. V případě LTE to bude v průměru cca 50 Mb/s, u 5G tarifů mezi 100–250 Mb/s. Současná maxima 5G sítě se pohybují okolo 500–600 Mb/s. Potenciál 5G standardu je mnohem vyšší (až v jednotkách Gb/s) a v budoucnu bychom se mohli dočkat rychlejšího připojení. Aktuálně je ale rychlost Wi-Fi vyšší, běžně si zajistíte až 1 Gb/s.


  • Problém u více zařízení: Chcete k hotspotu připojit více zařízení? Při současných rychlostech to v praxi nemůže moc dobře fungovat. Každé další zařízení si pro sebe odkrojí část rychlosti. V domácnosti, kde k internetu potřebujete připojit více mobilů, tablet a počítač, hotspot řešení nepřinese.

  • Vybíjení baterie: Hotspot způsobuje zahřívání telefonu a výrazně rychlejší spotřebu baterie. Počítejte s tím, že mobil budete muset každou chvíli dobíjet.

  • Dosah: Wi-Fi router disponuje anténami, které se postarají o vysoký dosah signálu. U mobilu je dosah mnohem nižší. Zařízení na druhém konci domu si k hotspotu zkrátka nepřipojíte. Mobil sice jednoduše přemístíte, ale to vyřeší problémy tak maximálně jednotlivcům, ne v rámci celé rodiny.

  • Omezení ostatních činností: Telefon, z něhož hotspot zajišťujete, nebudete schopni plnohodnotně využívat. Jakoukoliv další činností zařízení ještě více zahřejete a rychleji vybijete. Teoreticky byste sice měli být schopni i telefonovat, ale v praxi se uživatelé často setkávají s tím, že hovor fungování hotspotu přeruší.


Nenechte se omezovat daty

Nestačí vám mobilní data?

Pravidelně na konci měsíce bojujete s nedostatkem mobilních dat a hledáte v okolí volně přístupnou Wi-Fi?

Zvolte tarif s neomezenými daty. Dnes už neplatí, že za něj zaplatíte tisíce korun. Srovnejte si nabídky největších operátorů v naší kalkulačce jednoduše a on-line.

Srovnávání nesrovnatelných služeb?

Přímé srovnání obou způsobů připojení trochu pokulhává. Jak hotspot vytvářený z neomezených dat, tak domácí Wi-Fi připojení vám sice zajistí internet, ale za zcela jiných podmínek a omezení.

Hotspot z telefonu (tarif s neomezenými daty i rychlostí)Pevný internet

Množství dat

neomezené

neomezené

Rychlost

v desítkách Mb/s v LTE síti (max. 300 Mb/s), ve stovkách Mb/s v 5G síti (aktuálně max. 500–600 Mb/s)

50–1000 Mb/s podle typu připojení a tarifu

Výhody

  • volání a SMS v jedné službě

  • možnost částečné úspory

  • zvládne připojení více zařízení najednou

  • uživatelské pohodlí

  • vyšší dosah

Nevýhody

  • nedostatečný pro více zařízení

  • nižší dosah

  • vybíjení telefonu a další nepohodlí

  • potřeba routeru

  • pouze internet

Cena

cca 1200–1400 Kč/měsíc

cca 299–699 Kč/měsíc v závislosti na rychlosti

Obecně se dá říct, že hotspot v současné podobě klasické připojení nahradit nezvládá, alespoň ve většině běžných domácností. I v případě, že si zajistíte neomezený tarif s maximální rychlostí sítě, budete narážet na další nedostatky, které vám užívání znepříjemní – kratší dosah, rychlé vybíjení telefonu, nemožnost vykonávat na mobilu více činností a tak bychom mohli pokračovat.

Vzhledem k relativně nízkým cenám pevného internetu v ČR podobné nepohodlí nedává příliš smysl. Internet s kabelovým připojením o rychlosti 250 Mb/s pořídíte u hlavních operátorů zhruba za 400 Kč měsíčně. Srovnatelnou částku můžete ušetřit tím, že si u jednoho poskytovatele objednáte více služeb ve výhodném balíčku (například mobilní tarif a zároveň pevný internet s digitální televizí). Případně zjistíte, že pro pouhé osobní využití bez vytváření hotspotu vám stačí i levnější mobilní tarif s omezenou rychlostí připojení.

Příklad

Zákazník si pro své služby vybral T-Mobile. Pokud by se rozhodl nahradit pevný internet hotspotem, potřeboval by mobilní tarif s neomezenou rychlostí Neomezeně 4XL, který vyjde na 1340 Kč měsíčně.

Čistě pro mobilní telefon by mu však stačily tarify s omezenou rychlostí – Neomezeně XL (10 Mb/s) za 930 Kč/měsíc nebo Neomezeně 3XL (20 Mb/s) za 1140 Kč/měsíc. Tím by ušetřil 410, respektive 200 Kč/měsíc. V těchto relacích se dá běžně sehnat pevný internet s rychlostí okolo 200–300 Mb/s, který bude v praktickém užívání mnohem pohodlnější.

Potřebné úspory může zákazník dosáhnout i zařazením tarifu do balíčku služeb. Tarif Neomezeně 4XL lze v balíčku pořídit za 1005 Kč, tedy o 335 Kč levněji než samostatně. V tomto balíčku již může být i pevný internet. Analogické příklady bychom našli u dalších operátorů velké trojky.

Zajímavost

Věděli jste, že v některých zemích operátoři hotspot omezují? Ke každému tarifu máte stanovený limit dat, který smíte spotřebovat prostřednictvím hotspotu. Čeští operátoři tuto možnost v současnosti nevyužívají.

Kdy hotspot připadá v úvahu?

Nebylo by fér „variantu hotspot“ zcela zavrhovat. Pro určitou skupinu uživatelů může tento postup dávat smysl. Bydlíte sami, většinu internetových činností zvládnete na telefonu a jen občas zapnete tablet či počítač? Pokud zrovna nestreamujete videa z hraní her na PC, mohl by vám hotspot postačit. Stále ale budete muset zkousnout poměrně velkou dávku nepohodlí, která by vás s klasickým pevným internetem nepotkala. V situaci, kdy můžete nakombinováním služeb u jednoho poskytovatele získat poměrně významné slevy, se navíc sázka na hotspot většinou nevyplatí ani finančně.

Výhodný balíček služeb

Zajímá vás, kolik byste ušetřili zahrnutím více služeb do jednoho balíčku? Zadejte požadované služby do naší online kalkulačky. Během pár minut uvidíte, jak velká úspora čeká právě na vás.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?