Síť 5G

5G jen pro vybrané tarify? Přístup operátorů se liší

8. 11. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

Přístup k 5G síti má stále více uživatelů a jejich počet bude v následujících měsících rychle narůstat. Jak na situaci reagují operátoři? Poskytují 5G všem svým klientům, nebo jen v rámci vybraných tarifů? Strategie se u největších hráčů liší.

Budování 5G sítě v plném proudu

Pátá generace bezdrátových systémů se pomalu stává realitou. 5G pokrytí v ČR roste závratným tempem. Vodafone během letošního listopadu oznámil, že má 5G sítí pokrytou polovinu české populace. Pozadu nezůstávají ani ostatní operátoři z velké trojky –⁠ T-Mobile by měl do konce roku nabízet nejmodernější telekomunikační standard 25 % obyvatel. 5G síť masivně buduje i O2, které cílí na kompletní pokrytí ČR v roce 2024.

Stále častěji tak můžete na svém mobilním telefonu spatřit ikonku signalizující 5G připojení, zatím především ve velkých městech. Samozřejmě za předpokladu, že váš mobilní telefon tuto technologii podporuje. V neposlední řadě vám musí 5G připojení umožňovat tarif. A právě v tomto ohledu se přístup operátorů výrazně liší.

T-Mobile: 5G jen u nejvyšších tarifů

T-Mobile na začátku října 2022 změnil svůj přístup a síť 5G začal podporovat u všech tarifů s neomezenými daty. Jedná se o tarify Neomezeně ve variantách XL–5XL. U ostatních tarifů budou mít zákazníci od T-Mobilu „puštěné“ LTE.

Nejlevnějším tarifem operátora s 5G připojením v plné rychlosti je v tuto chvíli Neomezeně XL, který vyjde na 930 Kč/měsíc. Plnou rychlost si ale užijete jen prvních 15 GB, poté klesne na 10 Mb/s.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nový tarif s 5G internetem?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vybere tu, která nejlépe odpovídá vašim požadavkům. Třeba umožňuje připojení k 5G internetu.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

O2: 5G pro všechny, ale ne v maximální rychlosti

I společnost O2 oznámila, že automaticky zpřístupní 5G síť všem tarifním zákazníkům. U základních neomezených tarifů však připojení omezuje rychlostí. Neomezená data v maximální možné rychlosti na vás čekají až s tarifem NEO Stříbrný. Ten stojí 1 299 Kč/měsíc.

Pokud čerpáte levnější neomezené tarify, tak jste sice připojeni k 5G, nicméně jednu z hlavních výhod tohoto standardu – rychlost přenosu dat – si neužijete. Nadále ale těžíte z jiných benefitů 5G, například z rychlejší odezvy nebo větší kapacity sítě.

„V případě, že se bude zákazník nacházet na místě s vysokou koncentrací lidí, třeba na koncertě, a místo bude pokryté 5G, bude jeho zákaznická zkušenost s mobilním internetem lepší, bude-li na 5G síti než na 4G,“ vysvětluje v tiskové zprávě Silvia Cieslarová, ředitelka mobilního segmentu v O2.

Vodafone: 5G pro všechny, ale také s limity

Stejnou strategii prosazuje i Vodafone. 5G síť je dostupná pro všechny klienty, ale operátor sahá k rychlostním limitům.

„Každý neomezený tarif má danou maximální rychlost. Například Neomezený Basic nabízí rychlost 2 Mb/s, Neomezený Super je s rychlostí 10 Mb/s a pouze u tarifu Neomezený Premium je rychlost skutečně neomezená, tzn. vždy si sáhnete na maximální rychlost naší sítě,“ popisuje Kateřina Šantorová, zástupkyně tiskového mluvčího Vodafonu.

Neomezený Premium vychází na 1 199 Kč/měsíc. U nižších neomezených tarifů operátor nově nabízí možnost si na pět dní v měsíci vyzkoušet neomezenou rychlost. Tímto způsobem si můžete plnou rychlost 5G sítě „osahat“. Dny si dle libosti zvolíte v aplikaci Můj Vodafone.

Balíček služeb

Zařaďte si 5G tarif do balíčku služeb a ušetřete

Připadají vám tarify s neomezeným 5G připojením příliš drahé? Úspor lze dosáhnout zařazením tarifu do balíčku služeb. Pokud si u jednoho poskytovatele kromě tarifu zajistíte ještě pevný internet či digitální televizi, můžete ročně ušetřit až tisíce korun.

Sestavte si v naší kalkulačce služeb balíček podle svých potřeb a nechte si spočítat orientační cenu. Naši operátoři se s vámi spojí a zdarma vám pomohou s výběrem té nejlevnější nabídky.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?