5G mobil

Vše, co jste chtěli vědět o 5G síti

7. 2. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

Přístup k 5G internetu má v ČR stále větší množství uživatelů. V loňském roce se k nejmodernější síti připojily statisíce Čechů. Co to 5G síť je a jaké změny přináší? Jakým pokrytím se na začátku roku 2022 mohou pochlubit hlavní operátoři a co musíte udělat, abyste se k 5G internetu připojili i vy?

Co je 5G technologie?

Pojmem 5G se označuje nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí. Jedná se o pátou generaci bezdrátových systémů. Aktuálně nejpoužívanějším standardem je stále 4G. Možná se ptáte, na co je 5G síť, když již 4G poskytuje dostatečnou rychlost internetu pro většinu běžných činností. Jaké jsou hlavní přínosy 5G?

  • 5G internet se oproti 4G vyznačuje až desetinásobnou přenosovou rychlostí.

  • Doba odezvy (tzv. latence) 5G sítě je výrazně kratší. Latenci si zjednodušeně představte jako okamžik mezi zadáním povelu a jeho vykonáním. Z obvyklých činností latence ovlivňuje například rychlost načtení webových stránek či aplikací.

  • V porovnání s předchozím standardem disponuje 5G síť zhruba stokrát vyšší kapacitou.


Tyto výhody pocítí individuální uživatelé 5G internetu zejména při datově náročných činnostech – videohovorech, streamování obsahu nebo hraní online her. Očekává se, že 5G přinese rychlý rozvoj také v oblasti tzv. internetu věcí (Internet of Things), tedy ve vzájemné komunikaci zařízení. Tento pokrok oceníte například při budování smart domácnosti. 5G síť vnáší nové možnosti rovněž do robotiky, virtuální reality, konceptu samořiditelných aut a dalších průmyslových odvětví.

Kdy bude 5G v ČR dostupná pro všechny uživatele?

5G síť se v ČR buduje již několik let. Jako první spustila komerční 5G síť společnost O2 v červenci roku 2020. Signál byl zaveden v centru Prahy a Kolína. Od té doby roste 5G pokrytí na našem území poměrně svižným tempem. Nejaktivněji v tomto ohledu postupuje Vodafone, jehož signál páté generace byl na začátku roku 2022 dostupný pro 60 % české populace. K 5G síti od T-Mobilu má přístup čtvrtina obyvatel ČR. O2 počet potenciálních zákazníků nezmiňuje, ale uvádí, že 5G internet naladíte v 60 krajských a okresních městech. Informace operátoři zveřejnili v rámci reportáže pro server iRozhlas.cz.

Z dat vyplývá, že v roce 2021 se k 5G internetu připojilo zhruba 300 až 400 tisíc Čechů. Tento počet bude v následujících letech rychle narůstat. Operátoři chystají hlavní fáze výstavby infrastruktury na letošní a příští rok. O2, největší tuzemský poskytovatel telekomunikačních služeb, plánuje 5G signálem pokrýt celou zemi právě do konce roku 2023.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.


Růst počtu uživatelů 5G internetu naráží také na technologické limity mobilních telefonů. Zejména starší a levnější mobily 5G síť nepodporují. Situace se ale rychle mění a potřebnou technologii dnes najdete i u telefonů nižší střední třídy. Do budoucna se dá očekávat plná podpora 5G u všech prodávaných zařízení.

5G internet nemusí být součástí tarifu

Ani dostupnost sítě páté generace v kombinaci s moderním chytrým telefonem však nemusí pro připojení k 5G internetu stačit. Záleží, jak se k otázce 5G staví váš operátor. Například T-Mobile plánuje zpřístupnit 5G síť pouze u vybraných tarifů.


Ty ostatní poběží na starším LTE. O2 a Vodafone poskytují 5G síť všem svým zákazníkům. Pokud si ale klienti neobjednají prémiové tarify, čekají je rychlostní omezení. V praxi to znamená, že uživatelé se sice k 5G síti připojí, ale jsou ochuzeni o hlavní výhodu nového standardu – rychlý přenos dat.

Okolo 5G koluje řada hoaxů

Především na začátku výstavby 5G sítě se okolo této technologie objevovala řada hoaxů. Jeden z prvních stál na tvrzení několika dánských studentek, které poukazovaly na to, že vedle Wi-Fi routeru kvůli škodlivému záření nevyroste řeřicha. Na tento mýtus reagoval i Český telekomunikační úřad, když na svém Twitteru sdílel obrázek řeřichy, která vyklíčila vedle routeru v zasedací místnosti úřadu.

Ostatní hoaxy se nesou v mnohem vážnějším duchu. Ve většině případů se týkají zdravotních komplikací, které 5G záření údajně způsobuje. 5G sítě mají stát za sníženou plodností, poškozením buněčné DNA nebo dokonce rakovinou. Ve skutečnosti nejsou tato tvrzení nijak vědecky podložená. Dosavadní studie negativní vliv 5G sítí neprokazují a nic mu ani nenasvědčuje. Řada z frekvencí, jež 5G využívá, navíc dlouhé roky slouží k jiným účelům. Při pohledu do historie ale uvidíme, že podobné mýty se při nástupu nových technologií objevují téměř pokaždé. Šířily se mimo jiné i při zavádění elektřiny nebo automobilové dopravy.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?