Internet věcí - Žena drží mobil a ovládá chytrou domácnost

Internet věcí: Když spolu zařízení komunikují

11. 5. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

Internet věcí se pomalu stává všudypřítomným. S velkou pravděpodobností jeho výhody využíváte i vy sami nebo se s nimi denně setkáváte v práci. Zjistěte, co to internet věcí je, jak funguje a v jakých oblastech se rozšiřuje.

Díky IoT si vybudujete chytrou domácnost

Pojmem internet věcí (z anglického Internet of Things, IoT) se označuje systém, ve kterém jsou zařízení, stroje či celé objekty navzájem propojeny. Prostřednictvím internetu mezi sebou dokáží komunikovat bez ohledu na reálnou vzdálenost, jež je od sebe dělí. Z podstaty definice se tak jedná o velice široký koncept. Spadají do něj složité systémy využívané v průmyslových odvětvích, ale také jednoduché procesy, které vám usnadňují každodenní život.

Internet of Things je daleko starší fenomén, než by se mohlo na první pohled zdát. Samotný termín vymyslel již v roce 1999 britský technologický průkopník Kevin Ashton⁠. Technologie však dohnala jeho vizi až zhruba o deset let později. Rychlejšímu rozvoji IoT bránily především čipy, které se do jednotlivých zařízení vkládají. Ty byly na přelomu tisíciletí stále příliš velké a drahé.

Řada z nás se s internetem věcí setkává každý den ve své domácnosti. Ovládáte termostat přes aplikaci v telefonu? Zapínáte na dálku pračku, robotický vysavač nebo mobilem zhasínáte světla? Chytrá domácnost je jedním z nejběžnějších příkladů využití IoT.

Nové možnosti otevírá automatizace procesů

Hlavní kouzlo Internet of Things spočívá v tom, že spolu zařízení dokáží komunikovat. V praxi si tak mohou vyměňovat data, na jejichž základě následně ovlivňují své fungování. Uživatelé jsou díky tomu schopni nastavit různé automatizace procesů.

Co to znamená například v rámci zmiňované chytré domácnosti? Představte si, že vám ráno zazvoní budík. V ložnici se automaticky vytáhnou rolety a spustí se vaše oblíbená hudba. I v zimě vstáváte do vytopené domácnosti, termostat totiž sepne topení vždy půl hodiny před naplánovaným budíkem. Chytrý kávovar vám mezitím v kuchyni připravuje ranní dávku kofeinu, lednice zase hlásí, které potraviny dochází nebo se rovnou postará o jejich objednání na internetu. A takhle bychom mohli dlouho pokračovat. Záleží jen na počtu prvků vaší chytré domácnosti.

Internet věcí se pochopitelně neobejde bez kvalitního internetového připojení. Dále potřebujete chytrá zařízení, která se k internetu umí připojit a zároveň na základě dat vykonávat předem nadefinované akce. Složitější systémy vyžadují přítomnost centrální jednotky, jež zajišťuje propojení všech zařízení. Při průmyslovém využití navíc vstupují do hry další faktory, například analýza dat.

Potenciál IoT v průmyslových odvětvích

Právě v průmyslu se internet věcí rozšiřuje velmi rychle. Firmy díky IoT automatizují své procesy a získávají data, k nimž by se bez této technologie nedostaly. V souladu s výstupem pak mohou zavádět datově podložená opatření vedoucí k vyšší efektivitě a růstu firmy. Internet of Things pomáhá firmám také s bezpečnostními systémy nebo šetřením energií a dalších nákladů na provoz. Na IoT dnes narazíte zejména v logistice, energetice, zdravotnictví či ve výrobě.

Internet věcí - Žena ovládá spotřebiče telefonem

Na internet věcí reagují rovněž operátoři

Internet věcí se nezřídka označuje jako technologický průlom, který zcela změní fungování světa. Pravdivost tohoto tvrzení ukážou až následující roky, nicméně potenciál IoT je skutečně obrovský. Na rozvoj tohoto systému samozřejmě reagují i mobilní operátoři a další poskytovatelé internetu.

Velká trojka zatím v oblasti internetu věcí cílí hlavně na firmy a podnikatele. Nabízí jim pomoc především s efektivnější správou firemního majetku či vozového parku, se zabezpečením objektů nebo zajištěním energetických úspor. Všichni operátoři poskytují rovněž řešení na míru, která zohlední specifické potřeby jednotlivých podniků.

5G síť přinese rozkvět internetu věcí

Zkrátka nepřijdou ani běžní zákazníci. Operátoři nabízí bohaté příslušenství pro vybudování chytré domácnosti. Její fungování navíc výrazně usnadní moderní 5G síť. Hlavní fáze výstavby potřebné infrastruktury by měla proběhnout v letošním a příštím roce. Již během roku 2021 se k 5G síti připojily statisíce Čechů.

Standard 5G je pro internet věcí klíčový. Na rozdíl od dosud využívané 4G sítě se totiž pyšní až desetinásobnou přenosovou rychlostí, kratší dobou odezvy (zjednodušeně okamžikem mezi zadáním povelu a jeho vykonáním) a stokrát větší kapacitou. 5G síť umožní připojení až milionu zařízení na kilometr čtvereční, což pro internet věcí vytváří ideální podmínky.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?