Rekuperace - vzduchotechnika vedle dveří

Rekuperace: Vše, co o ní potřebujete vědět

2. 12. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

U pasivních či nulových domů se rekuperace stala standardem. Ale vyplatí se řízené větrání i pro starší rodinné domy a byty? Kolik energie můžete díky rekuperaci ušetřit a jaké další přínosy nabídne? Zjistěte o rekuperaci vše podstatné.

Co je to rekuperace

Rekuperace v kontextu větrání budov znamená zpětné získávání tepla. Díky rekuperaci větráte a přivádíte do místnosti čerstvý vzduch, aniž by se dům zbytečně ochlazoval. Navíc venkovní vzduch prochází přes filtry, které ho zbaví prachu a pylu.

Jak funguje rekuperace

Do rekuperační jednotky se nasává čerstvý vzduch zvenku. Z druhé strany do ní vstupuje teplý odpadní vzduch z interiéru. Přes výměník předává odpadní vzduch teplo čerstvému vzduchu, a ten se tak předehřívá. Oba proudy vzduchu jsou od sebe odděleny, v žádném případě nedochází k jejich smíchání nebo předání pachů.

Čím vyšší je účinnost rekuperace, tím více tepla se využije z odpadního tepla. Běžné větrání otevřeným oknem má nulovou účinnost. Rekuperace vzduchu dosahuje účinnosti až kolem 90 %. Odpadní vzduch o teplotě 21 °C tak předehřeje venkovní vzduch z teploty -5 °C až na 18,5 °C. Tím šetříte energii na vytápění.

Pasivní vs. aktivní rekuperace

Pasivní rekuperace vede čerstvý a odpadní vzduch dvěma soustavami kanálků. Proudy vzduchu se nepromíchají, jen si předají tepelnou energii pomocí výměníku.

Aktivní rekuperace funguje na principu tepelného čerpadla. Vydýchaný vzduch přichází do výparníku, kde odevzdá teplo teplonosné látce. Ta se vypaří a kompresor ji stlačí, aby se ještě zvýšila její teplota. V kondenzátoru pak předá teplo čerstvému vzduchu, ochladí se a putuje zpět do výparníku.

Aktivní rekuperace je nákladnější, ale nabízí vyšší účinnost. Dokáže ohřát venkovní vzduch na ještě vyšší teplotu než má odpadní vzduch. V létě umožňuje nastavení obráceného procesu. Jedná se tak o rekuperaci s chlazením, jež plně nahradí klimatizaci.

Rekuperace - grafika

Centrální vs. decentrální rekuperace

Centrální rekuperace představuje vzduchotechnický systém, který obstarává kompletní výměnu vzduchu v interiéru. Rozvody prochází celým domem a sbíhají se v jedné centrální jednotce s výměníkem. Centrální rekuperace se obvykle instaluje již při výstavbě domu a jedná se o nákladnější, avšak komplexnější řešení. K nevýhodám patří vyšší náklady na pořízení a složitější čištění rozvodů.

Decentrální rekuperace neboli lokální rekuperace se montuje do jednotlivých místností. Jedná o malou jednotku instalovanou přímo do obvodové zdi. Zajišťuje výměnu vzduchu pomocí krátkého potrubí. Lze ji instalovat i při rekonstrukci starších domů či bytů. K výhodám patří nižší pořizovací náklady a jednoduchá údržba.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Cena rekuperace závisí na typu jednotky i nemovitosti

Centrální rekuperaci pro rodinný dům pořídíte zhruba za 150–200 tisíc korun včetně montáže. Záleží nejen na velikosti odvětrávaného prostoru, ale také na značce a účinnosti rekuperační jednotky, typu použitého potrubí a dalších parametrech. Cena rekuperace pro jednotlivé místnosti se pak pohybuje od 15 tisíc korun za jeden kus bez montáže.

Výhodou je, že až polovinu nákladů můžete uhradit pomocí dotace z programu Nová zelená úsporám. Dotace na centrální rekuperaci činí až 100 tisíc korun. Na decentrální systém řízeného větrání získáte příspěvek maximálně 75 tisíc korun.

Instalaci rekuperace zvládnete svépomocí

Další úspory nákladů docílíte, když si rekuperaci nainstalujete svépomocí. To je poměrně jednoduché u lokálních jednotek. Některé se vyrábí speciálně pro použití na balkonech a lodžiích, aby zásahy do budovy byly minimální.

Zkušený kutil zvládne svépomocí i instalaci centrální jednotky a rozvodů. Konečné zapojení a revizi systému by však měl provést odborník s osvědčením od výrobce, abyste se vyhnuli problémům s případnou reklamací. Montáž od specializované firmy byste v každém případě měli využít u aktivní rekuperace.

Jaká je doba návratnosti rekuperace?

Vrátí se vám investice do rekuperace? K tomu je potřeba porovnat náklady na rekuperaci a úsporu energie na vytápění. Kromě počáteční investice počítejte rovněž s náklady na provoz, tedy spotřebou elektřiny na pohon rekuperační jednotky, a dále na výměnu filtrů a čištění rozvodů. Z pohledu provozních nákladů vychází levněji decentrální rekuperace.

Úspora nákladů na vytápění pak záleží na tom, jak často a důkladně větráte. Někteří výrobci rekuperací uvádí, že snížíte náklady na vytápění až o 40 procent. Nicméně většina domácností v zimních měsících větrá spíše méně, a tak reálná úspora bude nižší. Přesná doba návratnosti se tak počítá velmi obtížně, ale řádově činí až desítky let.

Náš tip

Na druhou stranu vám rekuperace nepřinese jen úsporu nákladů, ale také kvalitnější ovzduší v domácnosti. To je k nezaplacení zejména pro alergiky a astmatiky, nebo když žijete na ulici s velkým provozem či prašností. Navíc předcházíte problémům s vlhkostí a plísněmi v interiéru.

Do jakých nemovitostí se rekuperace hodí

Rekuperace se hodí do všech nemovitostí, rodinných domů i bytů. U novostaveb, zejména pasivních a nulových domů, se jedná již o standard a automatickou součást stavby.

Rekuperaci je však možné nainstalovat i do starších domů. Například při výměně oken za plastová nebo zateplení domu je to dokonce žádoucí. Kvůli lepší izolaci totiž hrozí, že se z domu nebude dostatečně odvětrávat vlhkost. „Po velké vlně zateplování a utěsňování se přišlo na to, že z vnitřního prostoru se staly malé skleníky. Je tam sice teplo, ale nedýchatelno,“ říká Daniel Morávek ze společnosti ATREA pro idnes.cz. Do bytů a starších domů se zpravidla montují decentrální rekuperační jednotky.

Výhody rekuperace

  • Neustálý přísun čerstvého vzduchu, snížení obsahu CO2 v místnosti,

  • snížení spotřeby energie na vytápění,

  • odfiltrování prachu, nečistot, hmyzu, pylu a dalších alergenů,

  • odvedení přebytečné vlhkosti, což brání tvorbě plísní v interiéru,

  • možnost větrání i v místnostech bez oken.

Nevýhody rekuperace

  • Vysoké pořizovací náklady + náklady na údržbu,

  • dlouhá doba návratnosti,

  • neřeší rychlé vyvětrání pachů.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.