Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

22. 2. 2024
|
Délka čtení: 7 min.

V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

Lidé mají rádi svůj prostor, klid a technologický komfort. Podle toho se vyvíjejí rodinné domy a byty, jejichž parametry sleduje Český statistický úřad (ČSÚ). Typická domácnost byla ještě na začátku 21. století menší a lidnatější. Tehdy zabírala 76 m2, dneska už zaujímá 88 m2. Tenkrát byla domovem pro 2,41 osoby, nyní spolu hospodaří průměrně 2,15 osoby. V rodinných domech a bytech se mezitím objevily nové přístroje.

Moderní spotřebiče pracují úsporně

Skoro všichni Češi skladují svoje potraviny v lednici a perou prádlo v automatické pračce. Většina má doma také počítač a elektrický sporák, polovina myje nádobí v myčce a čtvrtina suší prádlo v sušičce, přestože tyto spotřebiče byly ještě na začátku 21. století vzácné. Přibývají jedinci, kteří elektřinou ohřívají vodu nebo vytápějí. Naše souhrnná spotřeba proto dlouhodobě stoupá, nárůst však není dramatický.

Ještě když myčky a sušičky byly raritou, české domácnosti spotřebovaly 14,5 terawatthodiny (TWh) elektřiny ročně. Nyní jsme na 15,8 TWh/rok. Elektrospotřebiče jsou sice početnější, ale pracují úsporněji než dříve. Například stará lednice spotřebuje přes 450 kilowatthodin (kWh) ročně, zatímco její plnohodnotné moderní nástupkyni stačí 150 kWh/rok. Úspornější jsou také nové zářivky nebo televizory, jak ostatně dokazují jejich energetické štítky.

Průměrná spotřeba elektřiny v ČR

Českou republikou vedou přenosové a distribuční soustavy, které vyžadují stabilní napětí. Energetický regulační úřad (ERÚ) proto sleduje, kolik elektřiny spotřebujeme v jednotlivých distribučních sazbách. Typická česká domácnost odebere 1 436 kWh ve vysokém tarifu a 1 494 kWh v nízkém tarifu = dohromady 2 930 kWh/rok. Ale podívejme se na různé distribuční sazby:

SazbaVysoký tarifNízký tarifCelkem

D01d

665 kWh

0 kWh

665 kWh

D02d

1 616 kWh

0 kWh

1 616 kWh

D25d

1 848 kWh

1 768 kWh

3 616 kWh

D26d

2 140 kWh

4 527 kWh

6 666 kWh

D27d

2 506 kWh

2 196 kWh

4 702 kWh

D35d

1 612 kWh

5 067 kWh

6 679 kWh

D45d

810 kWh

7 625 kWh

8 435 kWh

D56d

893 kWh

11 703 kWh

12 596 kWh

D57d

1 019 kWh

7 160 kWh

8 179 kWh

D61d

455 kWh

645 kWh

1 099 kWh

Průměr

1 436 kWh

1 494 kWh

2 930 kWh

Tabulka průměrné spotřeba elektřiny v kWh/rok

Jak se liší distribuční sazby

Zlom nastává ve chvíli, kdy do zásuvky zapojíte elektrický bojler, přímotop, akumulační kamna, tepelné čerpadlo nebo elektromobil. Průměrná individuální spotřeba následně stoupne o 1 189 až 12 378 kWh/rok. Domácnosti jsou proto rozděleny do různých distribučních sazeb podle toho, jestli elektřinou ohřívají užitkovou vodu, vytápějí a nabíjejí elektromobil, nebo používají úspornější spotřebiče:

  • Pokud používáte úsporné spotřebiče, potom pravděpodobně patříte do distribuční sazby D01d nebo D02d. V takovém případě svítíte, perete a nabíjíte ve stálé cenové hladině, které říkáme vysoký tarif (VT).

  • Pokud elektřinou ohříváte užitkovou vodu, vytápíte, nabíjíte elektromobil nebo preferujete zvýhodněný víkendový režim, potom máte právo na distribuční sazbu D25d, D26d, D27d, D35d, D45d, D56d, D57d nebo D61d. V takovém případě průběžně přecházíte mezi dražším vysokým a levnějším nízkým tarifem (NT).

Když ve dvoutarifní distribuční sazbě platí vysoký tarif, nejnáročnější spotřebiče bývají automaticky dálkově zablokované, aby nespotřebovávaly drahou elektřinu. Jakmile domácnost přejde na levnější cenovou hladinu, opět se spustí její elektrický bojler, přímotop, akumulační kamna nebo tepelné čerpadlo. A kdykoli jsou dostupné ledničky, pračky, sporáky a další úspornější spotřebiče.

Měření a výpočet spotřeby elektřiny

Každou spotřebovanou kilowatthodinu měří a zaznamenává elektroměr, který najdete ve speciální skříni před rodinným domem nebo bytem. V distribučních sazbách D01d a D02d stačí jednoduché elektrické hodiny. Ostatním domácnostem slouží složitější elektroměry, které měří zvlášť vysoký a nízký tarif. Spotřebu v současném zúčtovacím období spočítáte tak, že od aktuální hodnoty odečtete poslední celkový stav.

Příklad: Na poslední faktuře byl zaznamenán celkový stav 5 000 kWh ve vysokém tarifu a 10 000 kWh v nízkém tarifu. Nyní elektroměr ukazuje 6 000 kWh ve VT a 12 000 kWh v NT. Takže od poslední fakturace bylo spotřebováno 1 000 kWh ve VT a 2 000 kWh v NT.

Chci výhodnější cenu energií

Trápí vás vysoké účty za energie? Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v naší kalkulačce a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější.

Novostavby šetří tepelnou energii

Dynamickým vývojem prochází celá architektura, počínaje projektovou dokumentací a konče cihlami nebo okny. Staré rodinné domy spotřebují na vytápění přes 200 kWh/m2/rok. Nejlepší novostavby dosahují stejného tepelného komfortu, přestože propálí méně než 15 kWh/m2/rok. Proto není rozhodující podlahová plocha ani prostor, který vytápíte, nýbrž domovní schránka a její tepelná izolace.

Zateplený rodinný dům bývá provozně levnější než menší, ale chátrající byt. V nejlepších novostavbách postačuje na vytápění pouhých 1 500 kWh/rok, a proto více energie jde na přípravu teplé vody. Přitom platí jednoduchý vzoreček: Potřebujete 0,001161 kWh, abyste 1 litr čisté vody ohřáli o 1 °C. Takže pokud ohříváte bojler kupříkladu o 50 °C a stačí vám 40 litrů/osobu/den, potom spotřebujete 848 kWh/osobu/rok.

Jak pohodlně snížíte svoje výdaje

Elektřina v posledních letech zdražila, nicméně přesná cena závisí na individuální distribuční sazbě, spotřebě, vybraném dodavateli a ceníku. Když sečteme všechny fakturační poplatky, kilowatthodina momentálně vyjde na 5,02 až 23,12 Kč! Ročně jde o desetitisícové částky, a proto popřemýšlejme o úsporách.

  • Využijte dotaci v programu Nová zelená úsporám. Investujte do fotovoltaických panelů a baterie, do tepelného čerpadla nebo fototermických kolektorů, abyste ušetřili na elektřině a teple.

  • Udržujte přiměřenou pokojovou teplotu, v obývacím pokoji a pracovně stačí 21 °C. Zhasínejte v prázdných místnostech. Vypínejte spotřebiče, aby nesosaly energii v pohotovostním režimu. Jakmile dobijete baterku, vytáhněte nabíječku ze zásuvky.

  • Vyzkoušejte chytrou domácnost. Přes mobilní aplikaci nastavíte teplotu a osvětlení v různých místnostech. Kdykoli zkontrolujete svoji aktuální spotřebu a případně dálkově vypnete nebo zapnete libovolné přístroje.

  • Kupujte elektřinu za levnější cenu, od výhodnějšího dodavatele. Možnosti vám přepočítá naše online kalkulačka.


Přečtěte si další tipy, jak ušetřit na energiích

Očekávaná spotřeba elektřiny v příštích letech

Podívejme se na libovolný developerský projekt a zjistíme, že technický pokrok postupuje dál. V novostavbách jsou běžná tepelná čerpadla, rekuperační jednotky pro automatické větrání a nabíječky pro elektrokola. Stále rozšířenější jsou klimatizace, vyhřívané bazény a fotovoltaické elektrárny. Elektřina se stává hlavní komoditou naší civilizace. V dalších letech proto očekávejme, že průměrná domácnost spotřebuje přes 3 000 kWh/rok.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?