Žena ve svetru u elektrického topení

Jak dlouhodobě snížit náklady na vytápění a do čeho investovat?

30. 8. 2022
|
Délka čtení: 13 min.

Teplo se stává nedostatkovou komoditou, ale díky moderním technologiím si polepšíte. Zateplete svoji domácnost a investujte i do rekuperace, abyste měli doma čerstvý vzduch a přitom ušetřili na větrání. Topte levně. Nejvýhodněji vychází teplovzdušné vytápění pevnými palivy, případně uhelný a peletový kotel. Vodu ohřeje solární systém či tepelné čerpadlo. Jakmile optimalizujete svoji spotřebu, využijete dotace a získáte vlastní energetické zdroje, laciné bude i podlahové vytápění.

Vaši domácnost, ale také celou českou společnost a evropskou civilizaci čeká náročná zkouška. Bohužel jsme se zmýlili, když jsme věřili, že současná Ruská federace je spolehlivým dodavatelem zemního plynu. Naši přední politici nyní domlouvají výstavbu nových plynovodů, které pravděpodobně povedou z Norska, Afriky a Asie.

Mezitím drasticky zdražuje zemní plyn, teplo i elektřina, která vzniká převážně v tepelných elektrárnách. Proto šetřete a rozumně investujte. Nespoléhejte na mezistátní plynovody, městské teplárny a velkokapacitní elektrárny. Přejděte na čistší a modernější technologie, abyste snížili svoje náklady na vytápění. Přitom ulevíte centrálním distribučním soustavám, kde zbyde energie pro chudší spoluobčany, kteří nemají peníze na inovace.

Zateplete svoji domácnost

Základním problémem bývají tenké zdi, profukující okna nebo zastaralé dveře. Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) spočítala, že díky kvalitní střeše ušetříte 20 % tepelné energie. Zateplete celý dům a vaše spotřeba klesne až o 70 %. Kvalitní materiály a řemeslníci nejsou nejlevnější, ale vyplatí se. Zateplení průměrné střechy vyjde na 80 000 Kč, tepelná izolace celého rodinného domu stojí přes 500 000 Kč. Jestliže vytápíte zemním plynem, investice se pravděpodobně vrátí do 9 let.

Tip

Výrobci radí, abyste nešetřili na tloušťce tepelné izolace. Doporučují minimálně 40 centimetrů pro střechu a 20 cm pro fasádu.

Větrejte automatickou rekuperací

Možná už máte zateplený dům, ale jakmile během topné sezóny otevřete okno, ucítíte zimu. Přitom potřebujete čerstvý vzduch. Proto investujte do takzvané rekuperace, která větrá automaticky a efektivně. Zevnitř odvádí vydýchané plyny, zvenčí přivádí čerstvý vzduch. Obě směsi jsou oddělené, ale probíhá mezi nimi tepelná výměna. Čerstvý vzduch se zahřívá vydýchaným plynem, takže získává pokojovou teplotu, a teprve potom přichází do interiéru.

Rozlišujeme centrální a decentrální rekuperaci:

  • Buďto pro celou domácnost koupíte centrální rekuperační jednotku, do které povede odvětrávací a větrací trubka.

  • Nebo do každé vybrané místnosti pořídíte samostatnou rekuperační jednotku, která bude namontovaná ve zdi.


Oba typy pracují automatizovaně, ale jsou ovladatelné přes nástěnný nebo jiný displej. Rekuperaci nabízejí například společnosti Atrea, Lindab a ThermWet. Špičkové modely dosahují 90%, nebo ještě vyšší účinnosti. Takže zachrání velkou většinu tepelné energie, která by jinak utekla oknem při klasickém větrání. Komplexní řešení pro rodinný dům stojí kolem 120 000 Kč a funguje jako úsporný elektrospotřebič. V zateplené domácnosti, která vytápí zemním plynem, se taková investice pravděpodobně vrátí do 13 let.

Nová zelená úsporám

Na hospodárné a ekologické inovace jsou vyčleněny dotace v programu Nová zelená úsporám. Například na zateplení obdržíte až 50 % investičních nákladů. Maximálně 75 000 Kč dostanete na decentrální rekuperaci. Na centrální rekuperační jednotku jde nanejvýš 100 000 Kč.

Porovnání letošních nákladů na vytápění

Profesionálním zateplením a rekuperací snížíte svoji spotřebu na minimum. Nicméně nežijeme v tropickém ani subtropickém podnebném pásu. Českou republiku dříve nebo později opět zasáhnou třeskuté mrazy, které překonají jakoukoli tepelnou izolaci. Takže potřebujete kamna, kotel nebo jiný tepelný zdroj. Porovnejme průměrné současné náklady na vytápění běžného rodinného domu, podle zvolené technologie a komodity.

Náklady na vytápěníTechnologieEnergie

Elektrické přímotopy

10 000 Kč

9,86 Kč/kWh

Kamna na dřevo

40 000 Kč

1,73 Kč/kWh

Kondenzační plynový kotel

51 000 Kč

4,15 Kč/kWh

Solární ohřev užitkové vody

86 000 Kč

0 Kč/kWh

Splitové klimatizace

95 000 Kč

4,03 Kč/kWh

Kotel na uhlí

97 000 Kč

1,28 Kč/kWh

Kotel na pelety

97 000 Kč

2,37 Kč/kWh

Podlahové elektrické vytápění

1 100 Kč/m2

záleží na zdroji

Podlahové teplovodní vytápění

1 500 Kč/m2

záleží na zdroji

Tepelné čerpadlo vzduch/voda

225 000 Kč

4,03 Kč/kWh

Všechny uvedené ceny obsahují daň z přidané hodnoty (DPH). Započítáváme také náklady na instalaci jednotlivých technologií. Do solárního ohřevu užitkové vody a tepelného čerpadla promítáme dotační program Nová zelená úsporám. Nejochotnější firmy vám prodají a nainstalují vybranou technologii, a navíc vám vyřídí dotaci.

Výpočet celkových nákladů na vytápění

cena vybrané technologie + (jednotkové provozní výdaje x roční spotřeba x počet plánovaných roků)


Příklad: Jistá česká domácnost každoročně protopí 10 000 kilowatthodin (kWh). Používá zemní plyn, takže utratí 41 500 Kč/rok (10 000 kWh x 4,15 Kč). Ale přejde na dřevo. Do nového komína a kachlových kamen investuje 100 000 Kč, a následně protopí 17 300 Kč/rok (10 000 kWh x 1,73 Kč). Takže ušetří 24 200 Kč/rok (41 500 - 17 300 Kč). Investice se vrátí za necelých 5 let (100 000 Kč / 24 200 Kč = 4,13).


Zemní plyn nahradíme vodíkem

Veškeré investiční plány jsou pouhým odhadem, protože neznáme budoucí cenový vývoj. Vytápění zemním plynem momentálně vypadá riskantně, inovátoři však nabízejí řešení.

„Investujeme do plynárenské infrastruktury, aby byla spolehlivá, bezpečná a moderní. Evropská unie i Česká republika mají vypracované strategie, podle kterých zemní plyn nahradíme čistým vodíkem,” vysvětluje největší tuzemská distribuční společnost GasNet. Proto pokud sháníte nový plynový kotel, dejte pozor, aby byl vhodný také pro hydrogen. Takové spotřebiče vznikají například ve společnostech Baxi, Vaillant a Viessmann.

Kalkulačka plynu

Spočítejte si, jaké ceny nabízí jednotliví dodavatelé plynu v naší kalkulačce.

Nejlevnější je teplovzdušné vytápění

Tradiční kamna na pevná paliva (dřevo, uhlí) vypadají staromódně, ale v malém rodinném domě nebo bytě jsou nejhospodárnější. Nefungují samostatně, čekají, až lidská ruka otevře dvířka a přiloží palivo. Většinou neohřívají vodu, nýbrž vzduch, takže hovoříme o teplovzdušném vytápění. Ale seženete také kamna, která jsou napojitelná na radiátory a bojler, kde ohřívají vodu. V takové případě mluvíme o teplovodním vytápění.

Tip: Investujte do kachlových nebo jiných akumulačních kamen, které uvolňují teplo postupně. Pokud pořádně zatopíte na konci zimního večera, zahřejí vás ještě po půlnoci, abyste se mezitím dobře vyspali. Několikahodinovou výdrž mají kamna od společností Romotop (až 5,5 hodiny) nebo Nordpeis (kolem 20 hodin).

Automatické kotle na uhlí či pelety (slisované dřevěné piliny) jsou vhodné pro velké vícegenerační rodinné a bytové domy, nehodí se pro průměrnou českou domácnost. Mají totiž určitý minimální provozní výkon, který není nízký. Nejúspornější modely za celý rok spotřebují 24 000 kWh. Ale vysokému výkonu odpovídají pokročilé funkce a spotřebitelský komfort. Automatické kotle se samy přikládají, samostatně se regulují podle nastaveného programu a ohřívají vodu.

Solární kolektory vám ohřejí vodu

Čím dražší jsou energie, tím výhodněji vycházejí vlastní zdroje. Jestliže vlastníte les, který zabírá maximálně 50 hektarů (500 000 m2), stát vám zaplatí odborného lesního hospodáře. Odborník dohlédne, abyste hospodařili a těžili dřevo podle zákona. Lesnické práce ovšem vyžadují určitou fyzickou kondici a manuální zručnost, a proto nejsou pro každého.

Bezpracně získáte energii ze slunečního záření, ale zvažte, kterou technologii chcete na svojí střeše. Fotovoltaika vám vyrobí elektřinu. Fototermika vyprodukuje teplo. Oba systémy se liší svojí účinností. Společnosti ČEZ, E.ON a Woltair uvádějí, že současné fotovoltaické panely přemění na elektřinu asi 20 % elektromagnetického záření, které dopadne na jejich plochu. Československá společnost pro sluneční energii doplňuje, že fototermika dosahuje asi 50% účinnosti.

„Sluneční kolektory pro ohřev teplé vody jsou jednodušší, a tudíž levnější,” shrnuje české Ministerstvo životního prostředí. Dotovanou fototermiku seženete od 44 000 Kč. Součástí bývá také nádrž a montáž. Podle specializovaných společností Schlieger, T.W.I. a Vita Solar vám slunce zajistí až 70 % tepelné energie, kterou potřebujete na ohřev užitkové vody.

Klimatizace jako tepelné čerpadlo

Elektřina je nejušlechtilejší energetickou komoditou, ale tomu odpovídá její cena. Tepelné a jaderné elektrárny zdražují. Fotovoltaika vám v tuzemských podmínkách pomůže od jara do podzimu, avšak v zimě postrádá intenzivnější sluneční svit. Pokud nemáte jinou možnost než elektrické vytápění, investujte do sofistikované technologie.

Tepelné čerpadlo převádí „chladné teplo” venkovního prostředí (vzduchu, země, vody) až na 75 °C, a ohřívá domácí radiátory. Oproti elektrickému přímotopu či kotli jsou provozní náklady poloviční nebo ještě nižší, záleží na konkrétním přístroji a aktuálním počasí.

Jak dlouhodobě ušetřit peníze za vytápění domova - Ventilátory tepelného čerpadla u baráku

Totéž umí moderní klimatizace. Nazývá se „splitová” podle anglického slova „split”, což znamená „rozdělit”. Zahrnuje venkovní a vnitřní jednotku. Tyto části jsou odděleny zdí a propojeny potrubím. V létě odvádějí přebytečné teplo z interiéru ven, v zimě přivádějí energii dovnitř, když pracují jako tepelné čerpadlo.

Obě technologie se liší výkonem a cenou. Za dotované tepelné čerpadlo, které rodinnému domu postačí jako hlavní vytápěcí zdroj, utratíte minimálně 200 000 Kč. Moderní klimatizace stojí od 20 000 Kč, ale má nižší výkon. Citlivým jedincům vadí také její zvuk a proudící vzduch. „V trvale obývaných objektech nedoporučujeme klimatizaci jako jediný vytápěcí zdroj,” uzavírá společnost Elmaterm.

Kalkulačka elektřiny

Spočítejte si aktuální ceny elektřiny v naší kalkulačce.

Nejoblíbenější je podlahové vytápění

Klasická kamna, přímotopy nebo infrapanely mají nízké pořizovací náklady, ale pamatujte na jejich negativa. Nejsou rozprostřeny rovnoměrně po celé domácnosti, nýbrž stojí v rohu nebo visí na zdi. Proto se zahřívají na vysokou teplotu, aby jejich žár dosáhl po celé místnosti. Teplý vzduch přitom stoupá vzhůru, takže lidským nohám bývá chladněji než hlavě. Není divu, že Češi na internetu nejčastěji hledají podlahové vytápění, které bývá roztažené pod celou podlahou a hřeje od chodidel. Jeho teplovodní trubky, elektrické kabely nebo rohože mají nižší teplotu, než kamna a nástěnné radiátory, přestože vykazují lepší výsledek.

Podlahové vytápění stojí kolem 1 350 Kč/m2. Různé společnosti přitom uvádějí odlišnou provozní úsporu oproti klasickým radiátorům: Ratop 8 až 10 %, Ekoterm 15 až 20 %, Eltoz až 30 %.

Tip: Využijte Energetické konzultační a informační středisko (EKIS), které funguje pod záštitou českého Ministerstva průmyslu a obchodu. Odborníci tam posoudí vaši situaci a rozpočet, a bezplatně vám poradí, do čeho investovat. Případně vám doporučí ověřené výrobky, firmy, architekty nebo projektanty. Nejodvážnější investoři bydlí v takzvaných aktivních (plusových) domech. Díky solárním kolektorům, fotovoltaických panelům a tepelným čerpadlům jsou soběstační, a proto mají nulové náklady na vytápění. Přebytky svojí elektrické energie prodávají do centrální distribuční soustavy.

Modelové úspory na vytápění - graf

Smart Home nastavíte dálkově

K opravdovému domovu patří příjemný tepelný komfort. V parném létě se vrátíte do osvěžujícího chládku, v zimních měsících vás přivítá útulné teplo. Ale pokud jsou všichni obyvatelé pryč (v práci, ve škole, na výletě), nemá smysl, abyste mezitím doma naplno vytápěli nebo měli puštěnou klimatizaci. Proto se stává trendem takzvaná chytrá domácnost (Smart Home), která se svým vlastníkem komunikuje přes internet.

V kanceláři, v automobilu, v přírodě nebo kdekoli, kde máte internetový signál, zkontrolujete a nastavíte svoje domácí spotřebiče přes mobilní aplikaci. V zimě ztlumíte vytápění, abyste ušetřili. A jakmile zamíříte zpátky domů, přitopíte, abyste se vrátili do příjemného prostředí. Do chytré domácnosti se hodí automatický kotel, tepelné čerpadlo nebo elektrický přímotop. Přes internet však neporučíte tradičním kamnům, která vyžadují ruční přikládání.

Tip

Levnější bezdrátové řešení najdete pod značkami Amazon (Alexa, Echo), Apple (Siri, HomeKit) a Google (Google Home, Nest). Kompaktnější a dražší chytrou domácnost, která zahrnuje speciální kabelovou elektroinstalaci, nabízejí například společnosti Control4, Inels a Loxone.

Prvotřídní komponenty, instalace a programování stojí zhruba 10 % toho, co dáte za celý „inteligentní domov”. Například obyčejný rodinným dům, který koupíte za 6 300 000 Kč, předěláte na prémiovou chytrou domácnost za dalších 700 000 Kč. Takový Smart Home zvýší vaši životní úroveň. Ale pravděpodobně neušetří tolik energie a peněz, aby se vyplatil finančně.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?