Muž s vysokými účty za elektřinu kvůli klimatizaci

Vytápění klimatizací: Proč se může nepříjemně prodražit?

21. 9. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

Klimatizace již dávno neslouží jen k ochlazení místnosti, domácnost s ní můžete i vytápět. Jak je to však s náklady na vytápění klimatizací? Poměrně rozšířené je tvrzení, že se vytápění klimatizací může nepříjemně prodražit, naopak výrobci často hovoří o nejúspornějším způsobu topení. Podívejte se na konkrétní náklady.

Topení klimatizací funguje na principu tepelného čerpadla

Moderní klimatizační jednotky v podstatě fungují na principu tepelného čerpadla vzduch/vzduch. Tepelné čerpadlo zajišťuje možnost obousměrného provozu, s klimatizací tak můžete vzduch ochlazovat i ohřívat. Ne každý model klimatizace disponuje funkcí topení, ale na trhu najdete přístroje, které jsou schopny vyhřát vaši domácnost v podstatě v jakýchkoliv teplotních podmínkách.

Velkou výhodou vytápění klimatizací je rychlost. Teplý vzduch začne proudit okamžitě po spuštění, nemusíte čekat, až se nahřeje topné těleso. Oceníte rovněž rychlou a jednoduchou instalaci.

Kalkulačka cen elektřiny

Na kolik vás vyjde vytápění klimatizací?

Vyplňte v naší kalkulačce několik základních údajů a jednoduše si spočítejte, kolik zaplatíte za elektřinu u jednotlivých dodavatelů.

Kolik stojí vytápění klimatizací

Ale jak je to s náklady na provoz? Výrobci a prodejci klimatizací občas označují vytápění klimatizačními jednotkami za nejúčinnější a nejúspornější způsob topení. Můžete se setkat s informacemi, že provozní výdaje na topení klimatizací jsou až o polovinu nižší ve srovnání s plynovým kotlem nebo o 70 % nižší oproti přímotopu.

To dává smysl z toho pohledu, že klimatizace vytápí domácnosti na stejném principu jako tepelné čerpadlo, což je jeden z vůbec nejúspornějších způsobů vůbec, protože 3–4 násobek energie si bere z okolního prostředí.

Ostatní vlastnosti se však liší – zatímco tepelné čerpadlo se většinou instaluje ve spojení s podlahovým topením, kde postačuje nižší teplota pro udržení vysokého tepelného komfortu, u klimatizace je to přesně naopak. Teplý vzduch fouká přímo do prostoru obvykle těsně pod stropem. Než se vám teplo v místnosti rozprostře, budete jej mít především nahoře u stropu a dole u podlahy bude mnohem chladněji.

Jak vypočítat reálné náklady na vytápění klimatizací?

Vypočítat reálné náklady na vytápění klimatizací, kterými by se mohl řídit každý, je prakticky nemožné. Do hry vstupuje příliš mnoho faktorů, které konečnou částku ovlivní – konkrétní model klimatizace, velikost objektu, úroveň jeho zateplení, váš pocitový tepelný komfort a mnohé další. Pro přibližný výpočet můžete uvažovat následující postup.

V roce 2022 se průměrná cena za 1 kWh elektřiny včetně všech daní a poplatků pohybuje kolem 8,02 korun. Počet topných dnů se v rámci různých sezon může lišit až v několika desítkách. Pro účely výpočtu budeme kalkulovat s 220 topnými dny v roce, což je hodnota, kolem které se pohybovaly topné sezony v minulých letech. Samozřejmě počítejte s rozdíly v regionech České republiky – v Krkonoších bude delší topná sezona než na jižní Moravě. Řekněme, že v rámci 220 topných dnů průměrně topíte 12 hodin denně. Příkon standardní klimatizace by se měl v režimu topení pohybovat okolo 1 kW. Taková klimatizace zvládne vytápět nebo chladit místnost o ploše asi 40 m2.

Hodina topení klimatizací by vás v tomto modelovém případu vyšla zhruba na 8,02 korun. Za průměrný topný den se tak dostanete na 97 korun. Výdaje za vytápění klimatizací za celou topnou sezonu by činily 21 173 korun pro jednu místnost. Tuto částku tedy musíte vynásobit počtem místností, respektive započítat přesnou podlahovou plochu bytu.

Chci výhodnou elektřinu

Trápí vás vysoké účty za elektřinu?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů elektřiny v naší kalkulačce a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější.

Velký rozdíl udělá zvýhodněný tarif elektřiny

Pokud máte klimatizaci s venkovní jednotkou, můžete zažádat o zvýhodněný tarif elektřiny D56d. Ten se uplatňuje rovněž pro tepelná čerpadla a běží v nízkém tarifu 22 hodin denně. Poté byste se v průměru dostali na zhruba o 44 % nižší cenu za 1 kWh. V našem modelovém případě by 1 kWh elektřiny stála jen 4 koruny. Hodina vytápění klimatizací by vás s tímto tarifem vyšla na 4 koruny, tudíž 12 hodin asi 48 korun.

Topná sezona o 220 dnech by rázem vyšla na cca 10,5 tisíce korun. Zvýhodněný tarif byste navíc mohli používat i pro jiné spotřebiče, čímž by docházelo v domácnosti k dalším úsporám. Pro dvoupokojový byt by vás topná sezona vyšla přibližně na 21 tisíc korun.

Nezapomeňte započítat náklady na údržbu

Takto hovoří přibližná čísla, při vytápění klimatizací je však nutné zohlednit i další faktory. Do nákladů na provoz určitě musíte započítat i výdaje spojené se servisem klimatizace nebo s výměnou filtrů. Pokud klimatizaci používáte v průběhu roku v podstatě nepřetržitě, je servis obvykle doporučován dvakrát za rok.

Proškolený technik posoudí celkový stav klimatizace, provede zkoušku funkčnosti čerpadla a rozvodů, zkontroluje elektroinstalaci, kompresor a chladivo, vyčistí filtry a venkovní jednotku. Takový servis klimatizační jednotky vám nejen prodlouží její životnost, ale také vám sníží náklady na provoz. Počítejte s tím, že podobná návštěva technika vás vyjde na částku okolo 1 000 korun. V praxi tedy budou vaše náklady na celoroční provoz minimálně o 2000 korun vyšší.

Počáteční investice do vytápění klimatizací je vysoká

Stejně tak počáteční investice nebude tak nízká, jak by se mohlo na první pohled zdát. Chcete-li klimatizaci používat celoročně na chlazení i topení, rozhodně se vyhněte těm nejlevnějším modelům. Minimální energetická třída zařízení by měla být A++ nebo ideálně A+++. Klimatizaci v nejvyšší energetické třídě s venkovní jednotkou o výkonu 3 kW pořídíte od 30 tisíc korun, spotřebič s horší účinností pak od 20 tisíc korun.

Než se rozhodnete pro vytápění klimatizací

Klimatizace s sebou přináší další specifika. Netřeba zdůrazňovat, že při výpadku elektřiny vás klimatizace ani neohřeje, ani neochladí. Stejně tak se s tímto způsobem vytápění nezbavíte neustále proudícího vzduchu a hluku, které zařízení vydává. Tyto faktory mohou být pro někoho naprosto bezvýznamné a naopak někoho mohou přivádět k šílenství.

Je však potřeba o nich vědět, než se pro klimatizaci rozhodnete. Obecně lze říci, že vytápění klimatizací představuje velice zajímavou možnost, jen je potřeba počítat s několika specifiky a také s výdaji, které nemusí být vidět na první pohled.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?